Eyeopeners-logo

Eyeopeners

Podcasts >

Nuttige innovaties voor werk en vrije tijd, met Meindert Schut.

Nuttige innovaties voor werk en vrije tijd, met Meindert Schut.
More Information

Location:

Amsterdam, Netherlands

Genres:

Podcasts

Description:

Nuttige innovaties voor werk en vrije tijd, met Meindert Schut.

Language:

Dutch


Episodes

Duurzaam innoveren met sociale impact deel 2

4/1/2019
More
In deze aflevering van Eyeopeners reizen we af naar Londen waar startups van over de hele wereld meedoen aan de Chivas Venture. Een prijzenpot van een miljoen dollar wordt verdeeld over de innovaties met de meeste sociale impact. In dit tweede deel hoor je alles over kleding maken van wijnafval en daklozen helpen om een nieuw leven te beginnen door ze op te leiden tot barista. Ook spreken we de organisatie zelf, want waarom zou je als bedrijf zo'n bedrag investeren in beginnende...

Duration:00:11:47

Duurzaam innoveren met sociale impact deel 1

3/25/2019
More
In deze aflevering van Eyeopeners reizen we af naar Londen waar startups van over de hele wereld meedoen aan de Chivas Venture. Een prijzenpot van een miljoen dollar wordt verdeeld over de innovaties met de meeste sociale impact. In dit eerste deel hoor je alles over lamineren met mais, een digitale markt voor boeren in Afrika en hoe we af kunnen komen van het transport en de verpakking van water op festivals. Een nieuwe tap maakt dat niet alleen mogelijk, je kunt er ook nog eens water...

Duration:00:11:39

Innoveren op het festivalterrein

1/18/2019
More
Eurosonic Noorderslag: het is een festival dat de meeste mensen kennen van muziek, maar er wordt ook volop geëxperimenteerd. Onder begeleiding van Innofest testen verschillende ondernemers hun producten op het festivalterrein. Karlijn Meinders ging langs in Groningen om een paar van deze innovaties van dichtbij te bekijken - zoals de slimme Aqua Color Sensor die de kwaliteit van water realtime test en een oplossing voor het sigarettenprobleem - en we spreken de bedenker van de Pop Up Cup.

Duration:00:18:16

Best of Eyeopeners 2018

1/2/2019
More
Gekweekte minibreintjes, communiceren met hersengolven, beter VR-geluid, een slimme stoeptegel en waarom de Body Mass Index achterhaald is: in deze uitzending hoor je een paar van de leukste onderwerpen van het afgelopen half jaar Eyeopeners terug.

Duration:00:24:04

Hoe goed zijn we er dit jaar in geslaagd om de cirkel van circulair rond te krijgen?

12/26/2018
More
Duurzaamheid, recyclen, circulair: allemaal prachtige woorden, maar schiet het ook echt een beetje op? Hebben we het afgelopen jaar genoeg bereikt met zijn allen? Volgens onze gasten - Rick Veenendaal van het bedrijf Gispen en Eric Toenhake van DutchSpirit - kan er nog veel meer. Zij werken beiden al jaren aan hun circulariteit. De boodschap voor 2019: minder lullen en meer doen, meer samenwerken en circulariteit meetbaar maken, zodat we allemaal weten waar we naar toe werken.

Duration:00:23:02

Waarom 3D-printen nog lang niet zijn top heeft bereikt

12/19/2018
More
Misschien voelt het alsof 3D-printen een hype was die nu wel zo'n beetje voorbij is. Maar niets is minder waar. Volgens onze gasten van vandaag, zijn we nog maar net begonnen. We horen waarom reserveonderdelen nooit meer op voorraad hoeven te zijn en met welke nieuwe technieken de makers van 3D-printvulling aan de slag gaan. Ook horen we hoe studenten van de Hogeschool van Amsterdam proberen om eenzame mensen in de Bijlmer leukere feestdagen te bezorgen.

Duration:00:23:06

Nieuwe test tegen genetische doping

12/12/2018
More
Kan een nieuwe test ervoor zorgen dat genetische doping vanaf nu altijd wordt opgespoord? En verder: een lesje stress van Mark Tuitert en Carolien Hamming vanaf het Stresstival, en een nitraat-app die boeren moet bijstaan van Nederlandse bodem.

Duration:00:21:42

Realistischer VR-geluid is een rekensom

12/5/2018
More
Hoe kunnen we nieuwkomers in Nederland nou beter laten kennismaken met onze cultuur? New Faces doet dat door deze mensen als vrijwilligers aan het werk te zetten op festivals. Voor veel nieuwkomers blijkt het een levensveranderende ervaring. Verder bespreken we de wiskunde zoektocht naar realistischer VR-geluid - en voor wie dit belangrijk is - en horen we meer over een app die het aflezen van meterstanden een stuk makkelijker moet maken.

Duration:00:22:23

Praten met hersengolven

11/28/2018
More
Communiceren met hersengolven: voor patiënten die niet meer kunnen bewegen is dat van gigantisch groot belang. En er is gelukkig steeds meer mogelijk. Zo kan er nu al onderscheid worden gemaakt tussen 'ja' en 'nee' en zelfs tussen A, B, of C. Verder bespreken we een nieuwe duurzame kookplaat: kan die ons helpen om van het gas af te gaan? We hebben het over zonneschermen die energie op slaan en we bespreken de app Mygappie, ontwikkeld bij de HvA, die vrouwen een veiliger gevoel moet geven...

Duration:00:22:23

Citizen science

11/21/2018
More
Een betere wereld begint bij jezelf, en met citizen science-netwerken wordt het je gemakkelijk gemaakt om een handje te helpen. Verder gaan we met design de aarde redden en bespreken we een t-shirt dat ervoor zorgt dat je niet verbrandt.

Duration:00:21:58

Innoveren met de ogen dicht

11/14/2018
More
Vliegvelden, musea, bibliotheken: het zijn allemaal openbare ruimtes, maar voor iemand met een visuele beperking zijn deze plekken helemaal niet zo openbaar. Ontwerper Simon Dogger, zelf blind, bedacht een app die hierbij kan helpen. Ook bespreken we een platform dat ervoor moet zorgen dat slechtzienden eindelijk ook kunnen meepraten over viral video's die alleen uit beeld bestaan.

Duration:00:26:00

Bamboepower en slimme stoeptegel

11/7/2018
More
Bamboe: het is zo sterk als hardhout, groeit soms wel met een meter per dag en is ook nog eens CO2-negatief. We zouden er veel meer mee kunnen dan we nu doen, waarom gebeurt dat nog niet? Verder horen we waarom je voor het meten van je gezondheid echt niet meer de Body Mass Index moet gebruiken, krijgt speech-to-tekst een update en bespreken we een slimme stoeptegel voor hardlopers.

Duration:00:23:30

Gekweekte minibreintjes

10/31/2018
More
Kleine hersentjes gemaakt van onze eigen huidcellen: ze zijn de sleutel tot oplossingen voor veel hersenziektes. Recent is het onderzoek met deze minibreintjes in een stroomversnelling terecht gekomen. We zijn in het UMC Utrecht om hier alles over te weten te komen. Ook horen we over een onderzoek van Maastricht University naar de betrouwbaar van getuigenverklaringen in de nacht (en vaak onder invloed), kijken we of een app kinderen meer groente kan laten eten en ontwerpen we de gezondste...

Duration:00:22:58

Ontwerpen met schimmels en algen

10/24/2018
More
We zitten middenin de Dutch Design Week, waar onder andere gekeken wordt hoe we in de toekomst materialen als schimmel en algen in kunnen zetten voor alledaagse producten als kleding. Wat je er ook vindt is bestek, speciaal voor mensen die niet kunnen zien en we bespreken of kunst eigenlijk nog wel innovatief genoeg is.

Duration:00:23:57

Tent die zichzelf afbreekt en drinkwater van urine

10/17/2018
More
Het Amsterdam Dance Event is veel meer dan alleen muziek: er wordt tijdens het evenement ook hard gewerkt om festivals duurzamer te maken. Zo wordt er in samenwerking met Innofest een installatie gepresenteerd die van urine drinkwater en van ontlasting mest maakt en vind je er een tent die zichzelf afbreekt.

Duration:00:22:18

Elektrisch vliegen en autonoom varen

10/10/2018
More
Eyeopeners was op de Innovation Expo waar de beste Nederlandse innovaties van het moment te zien waren. We leerden meer over de toekomst van elektrisch vliegen en autonoom varen en spraken met staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven en Arnold Stokking van TNO over innovaties opschalen en de uitdagingen die daarbij komen kijken.

Duration:00:23:26

Slimme emmer en koelkast zonder stroom

10/3/2018
More
Vandaag bespreken we in Eyeopeners de Coolfinity: een koelkast die met zes uur stroom een hele dag blijft koelen en die vooral in gebieden waar de stroom vaak uitvalt van pas komt. Ook is Groasis te gast, zij ontwikkelden een milieuvriendelijke, waterbesparende plantenbak en wonnen daarmee de MKB Innovatietop 100.

Duration:00:23:01

Van ruimterommel naar aardse schoonheid

9/26/2018
More
De ruimte zit vol gevaarlijke, rondvliegende objecten, hoog tijd om wat beters met dat afval te doen dan wachten tot het een satelliet raakt. Daan Roosegaarde wil in zijn gloednieuwe Space Waste Lab gaan zoeken naar oplossingen en iedereen mag meedenken.

Duration:00:23:37

Innovaties met een luchtje

9/19/2018
More
Een armband met een stinkbom tegen seksueel geweld en een speciale afvultechniek die verpakkingen met aerosolen verleden tijd moet maken door gebruik te maken van luchtdruk. Zij zijn genomineerd voor de KVK MKB Innovatie Top 100 en vandaag te gast in BNR Eyeopeners.

Duration:00:23:57

Hoe VR je leert omgaan met pestgedrag

9/12/2018
More
We trappen vandaag het nieuwe studiejaar van Saxion Hogeschool af. We nemen een kijkje bij een waterinstallatie die helpt om het tekort aan schoon drinkwater aan te vullen. En hoe leer je kinderen om te gaan met pestgedrag? Misschien wel met behulp van een VR-bril.

Duration:00:23:30