Forældreindtra-logo

Forældreindtra

Podcasts >

More Information

Episodes

De fraværende gymnasieelever

12/8/2018
More
De nye og strammere fraværsregler har fået gymnasieeleverne op af stolene i protest mod ensretning og manglende tillid. De ansvarlige politikere mener det er helt naturligt at lære, at komme til tiden og vil gerne kunne sammenligne fravær på tværs af gymnasier. Er det et udtryk for en forkælet ungdomsgeneration eller at præstationssamfundet er gået amok? Gæster er lokalformand for DGS i Storkøbenhavn Oliver Feldvoss, politiker Laura Linddal fra LA og professor Noemi Katznelson DPU.

Duration:00:55:00

Kram dit stressede barn

12/1/2018
More
Når børn er stressede bimler og bamler deres hippocampus og de får ondt i maven, bliver vrede og urolige. Deres krop og sind er i alarmberedskab. Det taler vi om i dagens program, hvor betydningen af et kram også bliver vendt. Gæster: Pernille Thomsen, fysioterapeut og Charlotte Bjerregaard, psykolog

Duration:00:55:00

Brunt dansk barn

11/24/2018
More
Hvordan er det at være brunt barn i Danmark og hvordan ser forældreskabet ud når man skal lære sit barn at være sig selv, elske sit afrohår og i det hele taget håndtere den hygge-rascisme, de møder i deres hverdag. Gæster er Rebecca Bach-Lauritsen og Mary Tesfay og psykolog Charlotte Diamant.

Duration:00:55:00

Jakob Stegelmann - børnenes beskytter

11/17/2018
More
Som en anden superhelt har Jakob Stegelmann i de sidste 29 år beskyttet børn mod deres forældre, så de kunne fordybe sig i populærkulturelle fortællinger i film, spil og tegneserier sammen med ham. Lyt med til en samtale om børns dårlige smag, forældrenes bekymringer og de store fortællinger. Og få Jakobs anbefalinger på film, spil og en enkelt tegneserie, som det er værd at bruge tid på lige nu.

Duration:00:55:00

Godnat og sov godt

11/10/2018
More
Mange forældre verden over har brugt bogen af den spanske søvnlæge, der nu er kommet i meget bad standing –endda så bad at forlaget nu revurderer den – jeg forsøgte selv i 2003, men måtte opgive fordi jeg ikke kunne finde ud af at gennemføre det som bogen sagde man skulle..fik mig til at føle mig som en dårlig mor der mulighvis fik børn som aldrig ville lære at sove. De gjorde de – i dag er de teenagere og sover i bedste velgående.

Duration:00:54:58

Børns hemmelige digitale liv

11/3/2018
More
Børn lever et hemmeligt digitalt liv fordi deres forældre tror der er styr på reglerne og iøvrigt også tænker, at det er skidt at være så meget på de sociale medier. Det efterlader børnene til sig selv med alle de både gode og dårlige digitale oplevelser som er en del af deres hverdag. Det taler vi om med forfatter og foredragsholder Lykke Møller Kristensen, Martha på 12 år og Kian på 15 og medieforsker Stine-Liv Johansen.

Duration:00:55:00

Børn og natur-mangel

10/27/2018
More
De 5-12 årige er kun ude en halv time om dagen og hver fjerde barn kommer slet ikke ud i naturen på en hverdag. Forældre er bange for naturen og siger "pas på" hele tiden og hvad sker der så? vi får en generation af børn som lider af natur-mangel, fordi de ikke får et naturligt forhold til naturen. Gæster er professor Karen Wistoft, naturterapeut Tom Funke, psykolog Ebbe Lavendt og skoleelev i 9. klasse Kian Rashid.

Duration:00:55:00

Puttetid er skærmtid

10/20/2018
More
Vi har fået at vide at telefoner og iPads er bandlyst når børnene skal puttes. Men det er en fejl siger to fædre og iværksættere. De mest effektive godnathistorier skal netop læses på en skærm. De kommer på besøg i Forældreintra sammen med forfatter og læge Imran Rashid til en snak om mere eller mindre skærm, putning og hvorfor børn ikke kan falde i søvn idag. Gæster er Imran Rashid, læge og forfatter og journalist Anders Larson og musiker Lars Henriksen.

Duration:00:55:00

Dialogisk læsning

10/13/2018
More
Når du læser for børn skal du også gå i dialog med dem om historien og hvad den sætter igang af tankemylder og historier hos børnene. Vi oversætter og forklarer det pædagogiske værktøj "dialogisk læsning" med pædagog Sine Kristiansen fra Påfuglen, professor i udviklingspsykologi Kristine Jensen De Lopez og forfatter Lars Daneskov.

Duration:00:55:00

Skilsmissesorg er ikke rigtig sorg

10/6/2018
More
1/3 af alle danske børn oplever en livskrise når deres forældre bliver skilt, men de oplever også at det er en sorg som ikke er anerkendt eller mødt. Det er ikke et fokusområde som ved sygdom og død selvom reaktionerne hos barnet kan være meget ens. Hvad skyldes denne berøringsangst og tabuisering af et ganske normalt livsvilkår og hvad kan vi gøre ved det? Gæst Ruth Juul, familierådgiver og konfliktmægler og psykolog Charlotte Diamant.

Duration:00:55:00

Sex i skolen

9/29/2018
More
Hvad sker der med ungdommen og den seksualisering de selv udøver i fx. nomineringsvideoer med årets TILF, Upcoming eller Fuckboy? Er det et udtryk for en værdiskred og er der noget vi har glemt at tale med dem om? Det diskuterer vi i dagens panel for at blive klogere på fænomenet og hvad seksualundervisningen kan i den sammenhæng. Gæster er Kuno Sørensen, psykolog hos Red barnet, Felix Vinderskov Weylandt på 19 år, sexologi-professor Christian Graugaard og folkeskolelærer Daisy Lykkeberg

Duration:00:55:00

Det blå skær i klasselokalet

9/21/2018
More
Det blå lys har overtaget klasseværelset på CBS og andre videregående uddannelser. De studerende er ikke længere tilstede, men shopper, gamer eller er på sociale medier midt i undervisningen. I studiet er lektor Peter Holdt Christensen, der er blevet træt af de digitale zombier og har lavet skærmfri undervisning.

Duration:00:54:06

Kun det bedste til børnene

9/15/2018
More
Kun det bedste eller det værste til børnene. Velkommen til en snak om betydningen af fortællinger der spejler børns liv og skaber kontakt med den nytiltrådte børne og ungdomsfilm-konsulent Lotte Svendsen, der bliver alle børns mor når hun de næste fire år skal sætte nye danske film til børn og unge i søen.

Duration:00:55:00

Monstermanual til børn

9/8/2018
More
Børn er ængstelige og det er sådan set sundt nok, men når det udvikler sig til overbekymring og decideret angst, så fungerer hverdagen ikke. Life coach Gitte Winther Graugaard, og psykolog Stine Hæk kommer med konkrete råd og bud på , hvordan børn og forældre kan komme bekymringsmonsteret til livs.

Duration:00:55:00

De fem store familieløgne

9/1/2018
More
Vi arbejder ikke for meget, der er ikke ligestilling mellem kønnene og vi bruger mere tid på streaming og sociale medier end på vores børn. Det mener i hvert fald strategiekspert Bo Bresson, der er aktuel med bogen "Familien fortjener hjemmelavet leverpostej" og er ugens gæst.

Duration:00:55:00

Søvnproblemer og sovemedicin

8/25/2018
More
Søvn er vigtigt for udviklingen og for at vi kan klare hverdagen. flere og flere børn og unge har søvnproblemer og får udskrevet sovemedicin for at klare hverdagen. Vi tager snakken om hvem der har brug for sovemedicin, hvad en god søvnhygiejne er og om det er samfundets skyld. Gæster er Morten Gantzler Oschlag autismekonsulent og med egne ord far til to sjove børn, overlæge børne psykiatrisk center og formand for Børne og ungdomspsykiatrisk samfund Anne-Marie Raaberg Christensen samt...

Duration:00:55:00

Unschooling or not

8/18/2018
More
I disse dage starter omkring 60.000 børn i skole, men der er nogle børn som bliver hjemme fordi deres forældre vil "unschoole" dem. Hør mere om læring med fokus på lyst og troen på, at børn lærer det de skal når de vil, fra to forældre der har valgt at unschoole deres børn. I studiet blogger, forfatter, psykolog og unschooler Cecilie Felumb Conrad og Morten Holmstrup, læringskonsulent, formand for Foreningen fri Læring og "unschooler" selv to børn.

Duration:00:55:00

Mobiltelefon-forbud i folkeskolen

8/11/2018
More
Macron meddelte for nyligt på twitter, at mobiltelefoner er forbudt i de franske skoler fra dette skoleår. Flere mener et forbud også kunne være en god idé i den danske folkeskole. Men er forbud en god idé og hvad siger de danske skoleelever, lærere og medieforskere til det? Har mobiltelefonen taget overhånd og er blevet en forstyrrende element i skolen. Gæster er Dagmar på 11, Kirstine og Nikoline på 15 år og folkeskolelærer Daisy Lykkeberg samt medieforsker Kirsten Drotner.

Duration:00:55:00

Papir avis til de digitale børn

6/30/2018
More
Nu relanceres et 300 år gammelt medie til børn, der mest er på snap og insta, der er ca 3 år gammelt. JPPolitiken gør det i efteråret når de lancerer en ny avis til børn og vi taler med dem om, hvorfor og hvilken slags journalistik de vil lave til børnene for at få dem til at vælge avisen fremfor alt muligt andet. Gæster er selvstændig konsulent Aslak Gotlieb, Louise Abildgaard Grøn og tommy Twicky begge fra Børneavisen.

Duration:00:54:59

Vild leg

6/23/2018
More
Forældre er bekymrede for, at deres børn skal falde og slå sig, og en forsigtighedskultur har sneget sig i ind i nutidens barneliv. Men børn skal slå sig for at være robuste i resten af livet. Brækkede arme er måske slet ikke så slemt, som forældrene tror, og børns legekompetencer er i fare, hvis vi tager det farlige ud af legen. Og så bliver det hele så kedeligt. Gæst: lektor i udviklingspsykologi ved DPU, Ditte Winther Lindquist.

Duration:00:55:01