Forældreindtra-logo

Forældreindtra

Podcasts >

More Information

Episodes

Puttetid er skærmtid

10/20/2018
More
Vi har fået at vide at telefoner og iPads er bandlyst når børnene skal puttes. Men det er en fejl siger to fædre og iværksættere. De mest effektive godnathistorier skal netop læses på en skærm. De kommer på besøg i Forældreintra sammen med forfatter og læge Imran Rashid til en snak om mere eller mindre skærm, putning og hvorfor børn ikke kan falde i søvn idag. Gæster er Imran Rashid, læge og forfatter og journalist Anders Larson og musiker Lars Henriksen.

Duration:00:55:00

Dialogisk læsning

10/13/2018
More
Når du læser for børn skal du også gå i dialog med dem om historien og hvad den sætter igang af tankemylder og historier hos børnene. Vi oversætter og forklarer det pædagogiske værktøj "dialogisk læsning" med pædagog Sine Kristiansen fra Påfuglen, professor i udviklingspsykologi Kristine Jensen De Lopez og forfatter Lars Daneskov.

Duration:00:55:00

Skilsmissesorg er ikke rigtig sorg

10/6/2018
More
1/3 af alle danske børn oplever en livskrise når deres forældre bliver skilt, men de oplever også at det er en sorg som ikke er anerkendt eller mødt. Det er ikke et fokusområde som ved sygdom og død selvom reaktionerne hos barnet kan være meget ens. Hvad skyldes denne berøringsangst og tabuisering af et ganske normalt livsvilkår og hvad kan vi gøre ved det? Gæst Ruth Juul, familierådgiver og konfliktmægler og psykolog Charlotte Diamant.

Duration:00:55:00

Sex i skolen

9/29/2018
More
Hvad sker der med ungdommen og den seksualisering de selv udøver i fx. nomineringsvideoer med årets TILF, Upcoming eller Fuckboy? Er det et udtryk for en værdiskred og er der noget vi har glemt at tale med dem om? Det diskuterer vi i dagens panel for at blive klogere på fænomenet og hvad seksualundervisningen kan i den sammenhæng. Gæster er Kuno Sørensen, psykolog hos Red barnet, Felix Vinderskov Weylandt på 19 år, sexologi-professor Christian Graugaard og folkeskolelærer Daisy Lykkeberg

Duration:00:55:00

Det blå skær i klasselokalet

9/21/2018
More
Det blå lys har overtaget klasseværelset på CBS og andre videregående uddannelser. De studerende er ikke længere tilstede, men shopper, gamer eller er på sociale medier midt i undervisningen. I studiet er lektor Peter Holdt Christensen, der er blevet træt af de digitale zombier og har lavet skærmfri undervisning.

Duration:00:54:06

Kun det bedste til børnene

9/15/2018
More
Kun det bedste eller det værste til børnene. Velkommen til en snak om betydningen af fortællinger der spejler børns liv og skaber kontakt med den nytiltrådte børne og ungdomsfilm-konsulent Lotte Svendsen, der bliver alle børns mor når hun de næste fire år skal sætte nye danske film til børn og unge i søen.

Duration:00:55:00

Monstermanual til børn

9/8/2018
More
Børn er ængstelige og det er sådan set sundt nok, men når det udvikler sig til overbekymring og decideret angst, så fungerer hverdagen ikke. Life coach Gitte Winther Graugaard, og psykolog Stine Hæk kommer med konkrete råd og bud på , hvordan børn og forældre kan komme bekymringsmonsteret til livs.

Duration:00:55:00

De fem store familieløgne

9/1/2018
More
Vi arbejder ikke for meget, der er ikke ligestilling mellem kønnene og vi bruger mere tid på streaming og sociale medier end på vores børn. Det mener i hvert fald strategiekspert Bo Bresson, der er aktuel med bogen "Familien fortjener hjemmelavet leverpostej" og er ugens gæst.

Duration:00:55:00

Søvnproblemer og sovemedicin

8/25/2018
More
Søvn er vigtigt for udviklingen og for at vi kan klare hverdagen. flere og flere børn og unge har søvnproblemer og får udskrevet sovemedicin for at klare hverdagen. Vi tager snakken om hvem der har brug for sovemedicin, hvad en god søvnhygiejne er og om det er samfundets skyld. Gæster er Morten Gantzler Oschlag autismekonsulent og med egne ord far til to sjove børn, overlæge børne psykiatrisk center og formand for Børne og ungdomspsykiatrisk samfund Anne-Marie Raaberg Christensen samt...

Duration:00:55:00

Mobiltelefon-forbud i folkeskolen

8/11/2018
More
Macron meddelte for nyligt på twitter, at mobiltelefoner er forbudt i de franske skoler fra dette skoleår. Flere mener et forbud også kunne være en god idé i den danske folkeskole. Men er forbud en god idé og hvad siger de danske skoleelever, lærere og medieforskere til det? Har mobiltelefonen taget overhånd og er blevet en forstyrrende element i skolen. Gæster er Dagmar på 11, Kirstine og Nikoline på 15 år og folkeskolelærer Daisy Lykkeberg samt medieforsker Kirsten Drotner.

Duration:00:55:00

Papir avis til de digitale børn

6/30/2018
More
Nu relanceres et 300 år gammelt medie til børn, der mest er på snap og insta, der er ca 3 år gammelt. JPPolitiken gør det i efteråret når de lancerer en ny avis til børn og vi taler med dem om, hvorfor og hvilken slags journalistik de vil lave til børnene for at få dem til at vælge avisen fremfor alt muligt andet. Gæster er selvstændig konsulent Aslak Gotlieb, Louise Abildgaard Grøn og tommy Twicky begge fra Børneavisen.

Duration:00:54:59

Vild leg

6/23/2018
More
Forældre er bekymrede for, at deres børn skal falde og slå sig, og en forsigtighedskultur har sneget sig i ind i nutidens barneliv. Men børn skal slå sig for at være robuste i resten af livet. Brækkede arme er måske slet ikke så slemt, som forældrene tror, og børns legekompetencer er i fare, hvis vi tager det farlige ud af legen. Og så bliver det hele så kedeligt. Gæst: lektor i udviklingspsykologi ved DPU, Ditte Winther Lindquist.

Duration:00:55:01

Spejling og jeg-støtte

6/16/2018
More
Psykolog Lars Rasborg er aktuel med en opdatering af bogen 'Sunde børns problemer'. Det handler om at tackle såkaldt afgrænsede problemer, altså helt normale udfordringer med dit barn ved at bruge teknikker såsom jeg-støtte og spejling. Vi gennemgår de forskellige begreber og går i detaljer med varianter som fx førspejling, efterspejling, direkte spejling, foregribende spejling og nonverbal spejling. Det lyder måske lidt teknisk, men det er god hjælp til selvhjælp - at du som forældre selv...

Duration:00:55:00

Nationale tests

6/9/2018
More
Ved du, hvad en immatrikulationsfest er? For det spørgsmål fik en elev i 4. klasse i forbindelse med såkaldt nationale tests, hvilket igen har fået debattør Jeppe Søe til at fare i tastaturet på folkeskolen.dk. Han nægter at lade sin søn tage testen og mener at 'de svage elever er fucked' - som han bloggede for nylig. Omvendt påstår undervisningsminister Merete Riisager at testen er 'de svage elevers ambassadør'. Undervisningsministeren svarer igen i dette program, hvor en forsker også...

Duration:00:55:00

Fars dag

6/2/2018
More
Nu er det snart Fars dag og ligesom mors dag, tager vi en snak om far og dem moderne mande-rolle. Er det en festens dag eller sorgens? I studiet har vi en række mænd, der mener lidt af hvert om far-rollen idag og de udfordringer den møder. Vi kommer ind på om der er forskel på mor og far og de opgave de har i familien, og om børnene og deres madpakker har overtaget det hele. Gæster er Torben Haugaard fra Foreningen af Danske Psykoterapeuter, familieterapeut Søren Dresmer-Hansen fra...

Duration:00:55:00

Dårlig samvittighed (halvdelen af de danske mødre lider af det)

5/26/2018
More
Ny undersøgelse viser at halvdelen af de danske mødre er ramt af dårlig samvittighed, men hvorfor og hvad gør vi ved det? Det handler om pres, stress og alverdens krav om perfektion, og i studiet er der hele fire stemmer til at debattere utilstrækkeligheden: Skolepsykolog Julie Kordovsky, familieterapeut Marie Moesgaard, psykolog Ulla Dyrløv og en helt almindelig ikke-længere-dårlig samvittighed-mor, nemlig forfatteren Henriette Rostrup. Svarene er bla: Psyk ikke nogen med dine speltboller!...

Duration:00:55:00

Gaming, Fortnite og skins

5/19/2018
More
Vi taler om gaming og det seneste skud på stammen spillet Fortnite, der på rekordtid har invaderet børnenes liv. Vi ser på om børn bliver afhængige eller om der er tale om en værdikamp mellem generationerne når det kommer til computerspil. Vi taler også om den kommercialisering, der fylder mere og mere i en spil-branche med såkaldt "gratis" spil som Fortnite. I studiet formand for Medierådet for børn og unge samt medieforsker Anne-Mette Thorhauge, Nilaus Vinderskov Weylandt på 15 og Bertram...

Duration:00:55:00

Mors Dag - bedstemødre vil starte ny rødstrømpebevægelse

5/11/2018
More
Imorgen er det Mors Dag og det fejrer vi ved at fylde studiet med mødre/bedstemødre, der alle har bidraget til den aktuelle antologi 'Mor'. Kvinden bag, advokat og mediator Pia Deleuran, kalder den 'en korsang i bogform' og versefødderne omhandler således alt fra moderens særlige biologiske fordel, omsorg og symbiose til tidens præstationspressede mor. Vi kommer altså omkring familiebalance og kvindevenlig lovgivning, mor-politik og kvindens rettigheder før og nu til skam, skyld og behovet...

Duration:00:54:42

Det hjælper at hviske i søvn (plus hypnoseterapi, angst og ASMR)

5/5/2018
More
Psykolog Jannie Kildested er aktuel med børnebogen 'Hviskefolket og de dejlige underjordiske haver', hvor hun anbefaler at hviske, hvis ens barn har svært ved at sove. Hvilket er en del af fænomenet ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response). Til daglig bruger hun dog både adfærdsterapi og såkaldt hypnoseterapi i sin praksis i Ry, hvor hun især tager sig af børn med angst.

Duration:00:55:00

Det nye familieretlige system - nu med far

4/28/2018
More
Skilsmisse er en kampzone mellem kønnene - mellem mor og far - og det er ikke i barnets tarv er de fleste enige om. Børn har brug for både mor og far også selvom de er skilt. Men hvad er så i barnets tarv når der er konflikter mellem forældrene og er mor bedst? Vi taler videre om den nye skilsmisselov og har denne gang fokus på far og om at skabe balance i forældreskabet. Gæster er psykolog John Halse og psykoterapeut Torben Haugaard samt fædrene David Pepe Birch og Torben Andersen.

Duration:00:55:01