HSP-podden med Leveby & Klar-logo

HSP-podden med Leveby & Klar

Podcasts >

More Information

Location:

Sweden

Genres:

Podcasts

Language:

Swedish

Contact:

0046722537814


Episodes

66. Lyssnarna: Nu känner vi oss inte udda längre

12/31/2018
More
Här kommer sista avsnittet för året - och för säsongen. Nu ger vi plats till er lyssnare. ”Jag fick kalla kårar efter ryggraden - det var som att höra om mig”. Så säger Johan, en av 18 lyssnare som delar med sig i podden.

Duration:00:31:58

65. Så hanterar du dina känslostormar

12/16/2018
More
Att känna mycket. Hela tiden. Det är normalläget för högkänsliga. Och ibland blir det alldeles för mycket och känslorna tar överhanden. I det här avsnittet pratar vi om dåliga strategier för att hantera starka känslor - men också goda strategier. Så att du får verktygen nästa gång den stora känslostormen drar över dig och din själ.

Duration:00:26:01

64. Då vet du att du ska byta jobb

12/9/2018
More
Nu ska det handla om jobb! Om att högkänsliga är mer i riskzonen för att bli utbrända, hur man kan undvika att gå in i väggen - och hur man som högkänslig ska navigera i jobbdjungeln. Hur man väljer rätt, eller väljer bort, yrke helt enkelt. Yolanda Hedberg, forskningsansvarig på Sveriges förening för högkänsliga, är återigen vår expert i veckans avsnitt av HSP-podden med Leveby & Klar.

Duration:00:25:29

63. Så hittar du balans

12/3/2018
More
Lyssnaren Miriam har svårt att hitta balansen mellan att vara överstimulerad och understimulerad. Det är antingen eller. Ida har precis samma problem, och Matilda har mest problem med det senare - att vara understimulerad på gränsen till apatisk och deppig. Vi kommer med några tips på hur man som högkänslig kan hitta balansen mellan att vara ett riktigt energiknippe och en zombie.

Duration:00:26:12

62. Kan vi hitta på egna ord för HSP?

11/25/2018
More
Högmedveten, högsensitiv, sensitivt begåvad. Många hittar på egna ord för HSP. Vi reder ut om det är en bra idé eller inte. Överläkaren Sven Grützmeier säger högsensitiv, Yolanda Hedberg tror att begreppet högkänslig kan skrämma bort män och många hittar på helt andra ord. I det här avsnittet pratar vi om vilka ord en egentligen kan ersätta med begreppet högkänslig - om man nu kan det? Ida och Matilda är överens. Om vad - ja, det får ni höra i det här avsnittet!

Duration:00:16:50

61. Högkänsliga män - var är ni?

11/18/2018
More
I det här avsnittet pratar vi om hur det är att vara en högkänslig man, och hur det kommer sig att män lyser med sin frånvaro på HSP-arenan. Vi pratar med överläkaren och HSP-experten Sven Grützmeier, som menar att många män inte vågar visa sin högkänslighet eftersom det kan tolkas som omanligt. Men han slår fast att högkänsliga män är minst lika manliga som andra. Vi tog också hjälp av män i HSP-grupper på Facebook som hjälper oss att svara på våra frågor. Yolanda Hedberg,...

Duration:00:18:28

60. Så påverkas högkänsliga av sorg

11/11/2018
More
Sörjer högkänsliga förluster djupare, och under längre tid, än andra? Den frågan ställde en lyssnare till oss, och vi försöker svara. Det vi kan slå fast, med hjälp av forskaren Elaine Aron, är att högkänsliga fruktar kommande förluster i större utsträckning och att rädslan för att mista en närstående är den allra största rädslan för högkänsliga.

Duration:00:21:41

59. Att släppa in en kärlek som HSP

11/5/2018
More
Överväldigande och himlastormande. Så kan det vara att bli kär som HSP. Och precis så var det för Ida, som tidigare tappade sig själv när hon blev förälskad. Men den här gången är det annorlunda, för Ida. I det här avsnittet berättar hon om vad det är som gjort att hon kan gå in i en ny relation och samtidigt slå vakt om sina behov. Vi pratar också med Yolanda Hedberg, forskningsansvarig för Sveriges förening för högkänsliga (SFH), om hur det är för högkänsliga att bli kära. Och om forskaren...

Duration:00:21:46

58. Överläkaren: Stå upp för dina HSP-behov

10/29/2018
More
Sven Grützmeier är överläkare och högkänslig. Han berättar varför det kan vara extra svårt för högkänsliga att se till sina behov vid ett sjukhusbesök, och vad vi ska göra åt det. Och så pratar han också om hur kunskapen om HSP ser ut inom vårdpersonalen och vad som krävs för att den ska bli större.

Duration:00:23:01

57. Fem tips för en bättre självkänsla

10/21/2018
More
Ida är bra på allt. Matilda kan vara sig själv fullt ut. Självkänslan och självförtroendet är på topp i det här avsnittet av HSP-podden med Leveby & Klar. Vi ger också fem tips för att få en bättre självkänsla.

Duration:00:27:03

56. Vilket är ditt starkaste sinne?

10/14/2018
More
Högkänsliga tar in mer intryck från våra sinnen än andra. Men vilket är egentligen vårt starkaste, eller känsligaste, sinne. Vi har frågat över 500 högkänsliga - och det vanligaste svaret är hörseln. Vi pratar om hur vi kan använda oss av våra starka sinnen, men också hur vi kan skärma av dem när det behövs, i det här avsnittet av HSP-podden med Leveby & Klar.

Duration:00:32:49

55. HSP och oro – så slutar du grubbla

10/7/2018
More
”Tänk inte så mycket!” Är det något du har fått höra? Är du högkänslig är svaret troligen ja. Högkänsliga processar intrycken djupare, så det är kanske inte så konstigt att många av oss fastnar i grubblerier. I det här avsnittet pratar vi om den här oron och hur vi kan minska den. Men vi diskuterar också att oron faktiskt kan leda till något bra.

Duration:00:26:33

54. Så får du egentid - tillsammans med andra

9/30/2018
More
Du behöver återhämta dig i ensamhet. Eller? Mikael Skifte ger oss tips på hur högkänsliga kan få egentid - tillsammans med andra. Återhämtning är otroligt viktigt, särskilt för högkänsliga. Men det är ju himla tråkigt att missa den där festen för att intrycken blev fler än väntat - och har man barn är det ju ofta stört omöjligt att stänga in sig på egen kammare. Mikael Skifte kan ha svaret på hur vi kan få egentid - utan att dra oss tillbaka i ensamhet.

Duration:00:23:35

53. Så kan högkänsliga använda empatin

9/23/2018
More
Aj, vad ont det gör när någon annan har ont. Men hur kan vi förvandla empatin till något konstruktivt? I det här avsnittet pratar vi om empati, som högkänsliga oftast har gott om. Men empati kan också leda till empatisk stress, som är riktigt jobbig för en själv, men den gör heller ingen nytta för den som faktiskt mår dåligt. Kanske känner du igen dig? Frukta inte! Det finns ett sätt att få bort det onda och göra gott samtidigt. Svaret kallas medkänsla.

Duration:00:20:43

52. HSP och utbrändhet

9/16/2018
More
Det här avsnittet av HSP-podden med Leveby & Klar handlar om ett tillstånd som många högkänsliga har drabbats av, nämligen utmattningssyndrom. En stor del av de mejl som vi får handlar om frågor om just utbrändhet. Stressexperten Mikael Skifte, som är specialiserad på just utmattningssyndrom, hjälper oss svara på frågorna. För oss går han igenom vad utmattningssyndrom är, hur man kan ta sig ur det och hur högkänsliga faktiskt har en tillgång i det här.

Duration:00:30:01

51. Ska jag berätta att jag är högkänslig?

9/9/2018
More
Ida har inte längre behovet att berätta om sin högkänslighet. Matilda tar upp Elaine Arons bästa tips på om, hur och varför du ska berätta om din högkänslighet. Elaine Aron, forskaren som har myntat begreppet högkänslighet, menar att en viktig aspekt är att alltid, alltid framhäva de positiva delarna av högkänsligheten och inte bara de som i andras ögon kan ses som negativa.

Duration:00:25:57

50. Högkänslighet och ensamhet

9/2/2018
More
Att dra sig undan för att återhämta sig är ett måste för högkänsliga. Men när blir avskildheten för ensam? I det här avsnittet pratar vi om, när, hur och var man känner sig ensam. Och om högkänsliga i större utsträckning känner sig just ensamma. Vi tar också upp var gränsen går mellan avskildhet och ensamhet.

Duration:00:26:03

49. Så förändras livet efter HSP-insikten

8/26/2018
More
Jaha, du är högkänslig. Nu då? Vi reder ut vad som händer i någon som precis fått reda på att hen är högkänslig - och hur livet förändras efteråt. I detta jubileumsavsnitt (vi firar att podden har fyllt ett år!) blickar vi tillbaka på året som gått och tar hjälp av våra tidigare gäster som själva berättar om hur det var för dem. Och några saker sticker ut. Att acceptera sig själv, att inse att en inte är ensam, att äntligen få vara den en egentligen är och få ett kvitto på att "jag är inte...

Duration:00:33:44

48. Därför ogillar högkänsliga lagsporter

8/19/2018
More
I det här avsnittet pratar vi om träning och sport. Och kommer fram till att varken Ida eller Matilda tycker om fotboll, hockey, basket, volleyboll...ingen lagsport alls faktiskt. Och vi är inte ensamma. Enligt forskning ogillar högkänsliga i högre utsträckning sporter som innebär fysisk kontakt.

Duration:00:19:51

47. Har "hyperkänsliga" fler fobier?

8/5/2018
More
Tenderar högkänsliga att ha fobier? Vi pratar om forskarnas terori om sambandet mellan "hyperkänslighet" och fobier. Ida berättar om sin rädsla för att bli uppäten av, eller till och med bara se en bild på, en orm. Matilda berättar om sitt senaste skräckfyllda möte med en hund. Är det så att högkänsliga i större utsträckning har just fobier? Vi tycker oss nämligen se ett samband i forskningen. Och är det så att det finns ett samband - är det verkligen så konstigt? Högkänsliga har ju som...

Duration:00:22:56