Plånboken-logo

Plånboken

Sveriges Radio

More Information

Location:

Sweden

Genres:

Podcasts

Language:

Swedish


Episodes

Plånboken Special om kontanthantering, barnmat, fula grönsaker, bilbränsle och att lämna ekorrhjulet

6/14/2019
More
I detta Plånboken Special repriserar vi några tidigare sända inslag. Det handlar om krav på bankerna om att tillhandahålla kontanter, oro kring barnmat, fula grönsaker, vilket bilbränsle man bör välja och att lämna ekorrhjulet.

Duration:00:50:34

Plånboken om framtidsfullmakt, tågsemester och varför vi slänger fullt fungerande prylar.

6/5/2019
More
Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.

Duration:00:50:30

Plånboken om inlåningsföretag, mors dag och att vad ska man på inför köpet av sommarstuga?

5/22/2019
More
Inlåningsföretag erbjuder räntor på upp till 10% och därmed god avkastning. Men få konsumenter vet att det är förenat med risk att placera sina pengar i den här typen av företag. Det är 100 år sedan morsdag infördes i Sverige. Hur har firandet av mor förändrats? Och vad bör du som går i stugdrömmar tänka på inför köpet?

Duration:00:50:32

Plånboken om ersättning efter SAS-strejken, konsumentfrågorna inför EU-valet samt om kaffe

5/15/2019
More
SAS-strejken drabbade nästan 360 000 resenärer, men hur gör man för att få ersättning och vad har man rätt till? Inför kommande EU-val går vi till botten med de mest aktuella konsumentfrågorna inför valet. Och vad får du i koppen när du betalar 75 kronor för en kopp java?

Duration:00:50:32

Plånboken Special om vattenläckor, begagnade kläder och ekonomin efter skilsmässan

5/10/2019
More
Hör om paret som trots dubbla besiktningsmän inför husköpet, drabbades av en vattenläcka, ekonomin efter skilsmässan, överfyllda förråd och begagnade kläder.

Duration:00:50:32

Plånboken om klagomålen mot Klarna, konsumentmakt förr och nu och hur nya betallösningar förändrar vårt köpbeteende

5/1/2019
More
Klarna växer och klagomålen fortsätter att strömma in mot bolaget. Köpbojkotter förr och nu. 75% av den svenska befolkningen använder betal-appen Swish. Hur påverkar den nya tekniken vår konsumtion?

Duration:00:50:31

Plånboken om när betalsystemet kraschar, konsumtionens digitalisering och konstant "utförsäljning"

4/24/2019
More
Vad händer om betalsystemet kraschar? Så påverkas vi av att konsumtionen blir mer digital. Knepet om konstant "utförsäljning" är inte tillåtet, men används ändå av flera butiker.

Duration:00:50:32

Plånboken om krånglig sms-parkering, märkning av ägg och kundklubbar

4/17/2019
More
SMS Park, som erbjuder sms-parkering, är mycket snabba med att skicka ut fakturor med höga påminnelseavgifter. Vilken sorts äggmärkning ger bäst ägg? Är kundklubbar bra för konsumenterna?

Duration:00:50:25

Plånboken om ojämlik tjänstepension, hudvårdsprodukter och cykelreparationer

4/10/2019
More
Det har blivit allt vanligare att olika fackförbund förhandlar om bättre pensionsvillkor för sina medlemmar varför ser avtalen så olika ut? Johanna Gillbro, som har skrivit boken Hudbibeln, gästar Plånboken. Vad behöver man kolla hos cykelverkstan innan man kan kasta sig ut på vägarna?

Duration:00:50:33

Plånboken om missar på bilbesiktningen, klädbytardagen och mobilens metaller

4/3/2019
More
Sofie köpte en nybesiktigad bil utan anmärkning, men på verkstaden sa de att den var en trafikfara kan man lita på besiktningen? I helgen anordnas Sveriges största klädbytardag. Våra mobiltelefoner kan innehålla metaller som grävts fram av barnarbetare.

Duration:00:50:32

Plånboken om abonnemangsfällor, grejen med saker och sparrobotar

3/27/2019
More
Hundratals konsumenter har fastnat i dyra abonnemang av bantnings- och potenspiller från Vitality Club. Helena von Zweigbergk, aktuell med boken Grejen med saker, kommer till studion. Sparrobotar marknadsförs som ett enkelt hjälpmedel för att få pengarna att växa, men hur bra funkar de?

Duration:00:50:30

Plånboken om att bli blåst på hotellbokningen, den rekordsvaga svenska kronan och betydelsen av förpackningar

3/20/2019
More
Hasse bokade hotell via bokningssajten Galahotels.com, men när han kom till hotellet på Havanna fanns ingen bokning gjord. Hur påverkar den rekordsvaga svenska kronan oss som konsumenter? Vilken inverkan har förpackningarna på våra köpbeslut?

Duration:00:50:29

Plånboken om krångliga finansiella produkter, nye konsumentministern Ardalan Shekarabi och prisvärda sängar

3/13/2019
More
Säljaren föreslog att Jan skulle låna flera miljoner kronor för att investera i en obligation, utan att nämna de stora riskerna. Vad vill nye konsumentministern Ardalan Shekarabi prioritera? Vad får man för pengarna när man köper en ny säng?

Duration:00:50:33

Plånboken om nätdejting, att bli miljonär som pensionär och plastförbud

3/6/2019
More
Att hitta kärleken på nätet blir allt vanligare, men kan bli en dyr historia. Ta tag i pensionsfrustrationen och få ett rikt liv på ålderns höst. Snart förbjudet med engångsartiklar i plast, men hur ska det gå till och vilken effekt får det?

Duration:00:50:32

Plånboken om unga och skulder, att äta insekter och om hur man ska välja bil

2/27/2019
More
Antalet unga vuxna som får kravbrev från Kronofogden är rekordstort, näthandel är en av orsakerna. Maskburgare eller chokladdoppad syrsa - är insekter framtidens mat? Att köpa bil är en av de största privatekonomiska investeringar vi gör, men vad ska man välja som är snällt mot både miljö och plånbok?

Duration:00:50:32

Plånboken om premiepensionens förlorare, om att konsumera sig till lycka och byggemenskaper

2/20/2019
More
Egna fondval skulle ge oss chans till högre pension men de som gjort aktiva val är de stora förlorarna visar granskning. Trots att vi säger och vill annorlunda konsumerar vi mer och mer, hur mår vi av det? Bygga och bo med kompisarna blir allt mer populärt och kan bli bättre för plånboken.

Duration:00:50:31

Plånboken Special med höstens bästa reportage och gäster

2/15/2019
More
Vem har bevisbördan när ord står mot ord mellan kunden och biluthyraren? Ljuddesign som får oss att shoppa mer. Vad signalerar vi med våra matval? Dessutom om etiska fonder och mångmiljonyra i Rydaholm.

Duration:00:50:32

Plånboken om försenade nybyggen, fula och fina varor och dyr vegetarisk mat

2/6/2019
More
Många nyproducerade lägenheter blir kraftigt försenade, vilka rättigheter har du då som köpare? Vad får oss att välja en knölig paprika framför en perfekt i grönsaksdisken? Och allt fler väljer vegetariskt på tallriken, men varför är dom vegetariska halvfabrikaten så dyra?

Duration:00:50:31

Plånboken Special med godbitar från sommaren och hösten

2/1/2019
More
Tiotusentals svenskar har fått hotfulla kravbrev för filmer de påstås ha laddat ner. Vad innehåller schampoflaskan? Barn, pengar och bråk. Så planerar du din begravning. KonMari tar världen med storm.

Duration:00:50:31