Radiokorrespondenterna-logo

Radiokorrespondenterna

Sveriges Radio

Radiokorrespondenterna är programmet där Sveriges Radios korrespondenter varje söndag turas om att ta med er lyssnare till sina respektive bevakningsområden, allt utifrån ett angivet tema.

Radiokorrespondenterna är programmet där Sveriges Radios korrespondenter varje söndag turas om att ta med er lyssnare till sina respektive bevakningsområden, allt utifrån ett angivet tema.
More Information

Location:

Sweden

Description:

Radiokorrespondenterna är programmet där Sveriges Radios korrespondenter varje söndag turas om att ta med er lyssnare till sina respektive bevakningsområden, allt utifrån ett angivet tema.

Language:

Swedish


Episodes

Hanna Sahlberg om hur Xinjiang blev en av världens hårdast övervakade platser

11/11/2018
More
Under veckan har det oljerika Xinjiang vid Sidenvägen åter varit i omvärldens fokus. Flera länder har i FN krävt att Kina ska frige upp till över en miljon uigurer från omskolningsläger där. Men kinesiska myndigheter hävdar att lägen är arbetsträningscenter och nödvändiga för att förebygga religiös extremism och terror från den uiguriska självständighetsrörelsen. Hanna Sahlberg har dykt ner i sitt korrespondentarkiv. För tolv år sedan läste uiguriska studenter diskriminerande jobbannonser...

Duration:00:29:47

Cecilia Uddén: ojämn kamp mot sextrakasserier i Egypten

11/4/2018
More
Kan man köpa en BH i Kairo utan att bli trakasserad av försäljaren? Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén och P3:s Palmira Koukkari Mbenga om framgångar och bakslag för kvinnorna i Egypten. Nya lagar förbjuder sextrakasserier i Egypten. Samtidigt har flera aktivister som kämpar mot sexbrott gripits på senare tid. Möt Noha al Ostaz, den första kvinnan i Egypten som fick en man fälld för sextrakasserier för tio år sen, och Gehad Rawi, som nyligen lyckades hävda sin rätt gentemot en man som...

Duration:00:28:25

Samuel Larsson från gränsen mellan Etiopien och Eritrea

10/28/2018
More
Om Afrikas fallna Berlinmur - den öppnade gränsen mellan Etiopien och Eritrea. Glädje och återförening, men också allt fler eritreaner som nu tar chansen att fly. Hur kommer freden att påverka diktauren Eritrea?

Duration:00:28:46

Margareta Svensson om Marocko och migrationen

10/21/2018
More
Marocko är ett av del länder som stoppar flyktingar som annars skulle ta sig till Eúropa. Vår sydeuropakorrespondent Margareta Svensson har varit där. Marocko är en av EU:s viktigaste samtalspartners i försöken att stoppa migrationen til Europa och Spanien. Men samarbetet möter också skarp kritik från organisationer som anser att Marocko är en olämplig partner.

Duration:00:29:13

Claes Aronsson rapporterar från Wales, där invånarna ser fram emot Brexit

10/14/2018
More
Förhoppningsfulla walesare och oroliga svenskar samtalar med vår Londonkorrespondent Claes Aronsson om Storbritanniens utträde ur EU nästa år. En majoritet av väljarna i Wales röstade ja till Brexit. Åsa Malmsten, svensk musikproducent, boende i Wales, och Elisabeth Roth, svensk honorärkonsul i Cardiff är båda kritiska till Brexit. Men ekonomiprofessor James Foreman-Peck, vid universitetet i Cardiff, är positiv, och pubägaren Wayne Morgan i Merthyr Tydfil, vill lämna EU så fort som möjligt....

Duration:00:28:56

Johan Bergendorff om Europas bästa vård

10/7/2018
More
Sveriges Radios globala hälsokorrespondent har besökt bland annat Nederländerna och Danmark, som brukar hamna i topp på rankinglistor om den bästa vården i Europa. En sådan lista är Euro Health Consumer Index som bland annat professor Arne Björnberg står bakom. Johan Bergendorff träffar honom i ett väntrum i Serbiens huvudstad Belgrad. Programmet synar också var korruptionen är värst och hur fattiga Makedonien kunnat klättra så snabbt i rankingen tack vare ett nytt vårdbokningssystem.

Duration:00:29:00

Kajsa Boglind om Demokraternas val

9/30/2018
More
Vilken väg ska Demokraterna välja, den åt vänster eller den åt mitten? Efter det misslyckade presidentvalet för två år sedan står nu de amerikanska Demokraterna inför ett historiskt vägval; ska man välja att gå till vänster eller hålla sig nära mitten? Vad vill väljarna och vad vill partiet? Och så tar vi farväl av två amerikanska storstjärnor. Sveriges Radios Washingtonkorrespondent Kajsa Boglind gästas av journalisten och författaren Karin Henriksson, sedan länge bosatt i USA och som har...

Duration:00:29:08

David Rasmusson om valfeber i Danmark

9/16/2018
More
Det svenska valet är över, nu står Danmark snart på tur och partierna rustar för valrörelse. Samtidigt krackelerar gamla allianser och ett politiskt landskap bortom blockpolitiken börjar skönjas. Hör Sveriges Radios korrespondent David Rasmusson reda ut begreppen i dansk politik tillsammans med statsvetaren Thea Wiborg.

Duration:00:29:10

Jens Möller om Norge, oljan, avunden och klimatkritiken.

9/2/2018
More
Länge leve oljan - men hur länge? Det rika Norge har en oljefond värd motsvarande över 9 000 miljarder svenska kronor, och därtill väldiga mängder ännu orörd olja och gas. Fast nu höjs fler röster för att Norge skall ta ansvar för fossila utsläpp även i länder dit olja exporteras. De stora oljerikedomarna i Norge är inte bara till glädje, utan också ett klimatbekymmer. Vår Norgekorrespondent Jens Möller har besökt oljeplattformen Edvard Grieg i Nordsjön, dit runt 100 000 fat olja väller upp...

Duration:00:28:59

När Bruce Springsteen kom till DDR

8/26/2018
More
Sommaren 1988 har kallats för den Östtyska rocksommaren. Då arrangerades, första gången i det kommunistiska DDR, stora utomhuskonserter med världsartister från väst. I Radiokorrespondenterna berättar Joel Wendle om spelet bakom Bruce Springsteen-konserten. Hör också Karin Hållsten om de migranter som tagit sig till Spanien nu när Italien stängt sin hamnar, Johanna Melén om förslaget om höjd pensionsålder som orsakat protester i Ryssland och Sara Sundberg om Britterna som passar på att köpa...

Duration:00:28:27

Radiokorrespondenterna Utrikesreportaget 2018-08-25 kl. 13.52

8/25/2018
More
Följ med Sveriges Radios korrespondenter ut i världen och hör om ämnen som bränner och diskuteras där de har sin vardag.

Duration:00:05:34

Mitt liv i en kappsäck

8/23/2018
More
Resor, stress och faror. Fantastiks möten, miljöer och mat från världens alla hörn. Om vardagen som korre. Medverkande: Cecilia Uddén (Kairo), Alice Petrén (Migration), Margareta Svensson (Paris), Johanna Melén (Östeuropa) och Erika Gabrielsson (Helsingfors).

Duration:00:39:49

Min tid som korre...

8/23/2018
More
Några av våra välkända och uppskattade röster åker nu hem efter år på resande fot. Hör deras starkaste minnen från fält och vardag som utrikeskorrespondenter. Medverkande: Jan Andersson (Bryssel), Margita Boström (Bangkok), Maria Persson Löfgren (Moskva) pratar erfarenheter med Caroline Salzinger.

Duration:00:41:49

På väg mot en underbar värld?

8/23/2018
More
Dystopi är ordet för dagen, men hur går det för världen egentligen? Hur går det till exempel med de globala utvecklingsmålen om att utrota hunger och fattigdom, eller strävan efter en fossilfri värld? Är vår bild av världens utveckling fortfarande skev? Medverkande: Johan Bergendorff (Global hälsa), Samuel Larsson (Maputo), Hanna Sahlberg (Peking) och Jens Möller (Norge och Island).

Duration:00:41:46

De ungas comback

8/23/2018
More
50 år efter studentrevolterna 1968 - är dde unga på väg att ta över igen? En ny generation tar sig in i politiken i världen. Och businessen... Medverkande: Palmira Koukkari Mbenga (Ungt perspektiv), Lotten Collin (Bogotá), Johan-Mathias Sommarström (Istanbul), Daniela Marquardt (Berlin) och Claes Aronsson (London).

Duration:00:38:37

Långt förbi 1984

8/23/2018
More
Har övervaknings-samhället gått längre än Orwell kunde fantisera om? Kina ligger i framkant och många vill ta efter. Medverkande: Hanna Sahlberg (Peking) och Jan Andersson (Bryssel).

Duration:00:39:46

Möt våra nya korrar på väg ut

8/23/2018
More
Caroline Salzinger i samtal med våra nya korrespondenter på väg ut i världen Jesper Lindau (Moskva), Peder Gustafsson (Bangkok), Andreas Liljeheden (Bryssel) och Lubna El-Shanti (Trainee).

Duration:00:38:10

Den stora migrationen

8/23/2018
More
Antalet människor i världen som flyr eller migrerar är fortsatt rekordhögt. Många är på jakt efter ett bättre liv. Är det migrationsströmmarna som förändrar världen de närmsta årtiondena? Vad finns de unga och vart ska de hitta jobb? Medverkande: Alice Petrén (Migration), Samuel Larsson (Maputo), Cecilia Uddén (Kairo), Palmira Koukkari Mbenga (Ungt perspektiv), Daniela Marquardt (Berlin) och Margareta Svensson (Paris).

Duration:00:38:29

#METOO i världen

8/23/2018
More
Det är inte bara i Sverige som #metoo-rörelsen har väckt uppmärksamhet. Hör om hur jämställdhet har blivit ett brännande ämne världen över - och inte. Medverkande: Lotten Collin (Bogotá), Margita Boström (Bangkok), Johan-Mathias Sommarström (Istanbul), David Rasmusson (Danmark), Kajsa Boglind (Washington) och Naila Saleem (Kultur).

Duration:00:38:47

Falska nyheter, propaganda och troll

8/23/2018
More
Starka krafter vill vinna dragkampen om att påverka oss, och nationsgränser är inga hinder. Inte minst inför ett val. Vem kan man egentligen lite på? Ett samtal på Kulturhuset i Stockholm. Start 17:15 Programledare Sara Stenholm Pihl i samtal med Johanna Melén (Östeuropa), Maria Persson Löfgren (Moskva), Claes Aronsson (London), Johan Bergendorff (Global hälsa), Fernando Arias (New York) och Beatrice Janzon, utrikesreporter. Plats: Hörsalen, plan 3.

Duration:00:42:33