The Spirit of the Bottle-logo

The Spirit of the Bottle

Podcasts >

Når man drikker stor vin, kan man blive bragt gennem alle de grundlæggende eksistentielle følelser i tilværelsen. Fra det ypperste og det skønneste, til det mest dystre og dunkle. Man kan komme i nærheden af det usigelige.

Når man drikker stor vin, kan man blive bragt gennem alle de grundlæggende eksistentielle følelser i tilværelsen. Fra det ypperste og det skønneste, til det mest dystre og dunkle. Man kan komme i nærheden af det usigelige.
More Information

Location:

Copenhagen, Denmark

Genres:

Podcasts

Description:

Når man drikker stor vin, kan man blive bragt gennem alle de grundlæggende eksistentielle følelser i tilværelsen. Fra det ypperste og det skønneste, til det mest dystre og dunkle. Man kan komme i nærheden af det usigelige.

Language:

Danish


Episodes

Med egne hænder

1/17/2019
More
Rasmus Aamand Olesen er egentlig biolog og hjerneforsker, men en dag tog han konsekvensen af det vacuum, han følte inden i, når endnu en dag foran computeren var omme. Han længtes efter at komme udenfor og helst ud og klatre i bjerge, og så købte han to vinmarker i bjergene i Roussillon i Sydfrankrig. Nu er hans allerførste årgang kommet på markedet, og han har lavet vinen med sine egne to hænder. Vin: 2017 Nénu - vin de deux mains, La fleur d'un coeur de beurre og Le roi nu, Collioure...

Duration:00:54:41

Abefest

1/12/2019
More
Gorillaen og alfahannen Samson i Givskud Zoo var forelsket i Jill Byrnit, men selv foretrækker hun, at der er tremmer mellem mennesket og de andre abe-arter. Som psykolog og Danmarks eneste primatolog har hun især beskæftiget sig med abers adfærdspsykologi, men altid for at blive klogere på menneskers psyke. Forskellen er ikke så stor, som vi tror. Drik: Robby Bubble, "børnechampagne".

Duration:00:55:00

Psykologisk entertainer

1/5/2019
More
Niels Krøjgaard var med til at afsløre den indiske guru Sai Baba, der angivelig kunne materialisere aske ud af sine hænder, plus mange andre med påstået overnaturlige evner. Han begyndte som tryllekunstner og arbejder nu som psykologisk entertainer - og for politiet - med speciale i at aflæse kropssprog og afsløre løgne. Vin: 2017 von der Mark, Riesling Spätlese.

Duration:00:55:00

Agger med alder

12/23/2018
More
TV-journalisten Anders Agger er fundet sammen med sin ex-kone igen, og det har nok til dels noget med hans alder at gøre. Som 54-årig har han også endelig fået fortalt sin far og mor, hvor hårdt det i virkeligheden var for ham som teenager at skulle flytte med forældrene og sige farvel til sine brødre. Det var i høst-tiden, og lige siden har han lidt af udpræget melankoli og en lille følelse af undergang i august. Vin: Champagne Ruinart, "R".

Duration:00:54:47

Komtessen på rulleskøjter

12/22/2018
More
Elizabeth Holstein er født ind i en af Danmarks ældste slægter, og hendes forfædre og formødre er altid til stede i hendes bevidsthed. Selv har den 21-årige komtesse forsøgt at slå et slag for den almene dannelse ved at løbe Danmark rundt på rulleskøjter for at interviewe jævnaldrende, der ikke kan lade være med at forfølge deres kreative og kunstneriske drømme. Vin: 2016 Aux Mages, Ætheria, Santa Barbara.

Duration:00:54:59

Smuk og klog

12/15/2018
More
Litteraturanmelderen og instagrammeren Katherine Diez er 29 og insisterer på, at man godt kan være både smuk og klog på samme tid - det gør hendes medsøstre ikke altid. Hun hylder de klassiske kunstarter og har det svært med den omsiggribende kropslige og identitetspolitiske aktivisme. Vin:2006 Espumante Dom Ferro, Velha Reserva, Bruto.

Duration:00:55:00

Et godt menneske

12/8/2018
More
Kunstneren Marco Evaristti er et godt menneske, siger han selv, og det er altid i den gode sags tjeneste, han har præsenteret publikum for blendede guldfisk, heroin, kanyler, ligposer, henrettelser, rotter, terror, prostituerede, blod, bildæk, smadrede køretøjer, blodige trafikofre, aids, sperm, blodtransfusioner, hygiejnebind, skydevåben, bomber, kemikalier, brugte kondomer, lolitadukker og kopulerende skeletter. Vin: 2001 El Emperador, Chile.

Duration:00:57:00

Hjernevask og skørtejagt

12/1/2018
More
Som barn under revolutionen blev skuespilleren og komikeren Farshad Kholghi hjernevasket af islamistiske skolelærere i en grad, så hans forældre måtte vaske hans hjerne ren igen med tolerante værdier. Til sidst flygtede de til Danmark, og der gik mange år, før han opdagede, at han havde taget en depression med sig fra Iran. Undervejs trøstede han sig med dates på stribe og gik ikke af vejen for at udgive sig for at være Naser Khader, for at komme i seng med en pige. Vine: 2005 Faustino I,...

Duration:00:55:00

Fuld fra morgen til aften

11/24/2018
More
Christian den Fjerde gik nok rundt med en pæn promille meget af tiden, og en kroningsfest i 1500-tallet krævede 60.000 liter vin, konstaterer historikeren Annette Hoff. Hun har møjsommelig gennemgået 465 skibslaster med vin i perioden 1660-1700 og tusindvis af andre dokumenter fra middelalderen og frem til i dag for at kunne skrive den danske vinhistorie. Vin: Lutendranck.

Duration:00:55:01

Kærlighed og katastrofe

11/17/2018
More
Folketingskandidat Katarina Ammitzbøll var nygift og nybagt mor, da katastrofen skete. På en motorvej i Belgien blev hendes liv og lykke slået i stykker, og det har trukket lange spor. Indirekte gav det hende med tiden stødet til at engagere sig i samfundet som politiker - og i kærligheden. Vin: 2009 Schloss Johannisberg, Kabinett Trocken.

Duration:00:55:00

I forgængerens ånd

11/10/2018
More
Allerede som 16-årig medbragte Lars Bo Henriksen vin, når vennerne havde øller med. Læretiden i Chas E's vinhandel i Aarhus gjorde ikke hans nyvundne interesse mindre, og hos Gunnar Steen Jakobsen følte han sig til sidst endelig helt hjemme. Da Gunnar døde, havde han lige overtaget hans firma, Bichel Vine, og forgængerens ånd er stadig over det hele. Ellers interesserer den nye direktør sig mest for at fange og fotografere slanger. Vin: 2017 Schloss Gobelsburg, Steinsetz, Grüner Veltliner,...

Duration:00:55:00

Gjort af kampstof

11/3/2018
More
Oberstløjtnant, psykolog og forfatter Karen Schultz blev født som en fejl, og det fik hun tidligt at vide. Barndommen med en stedfar, som udsatte hende for sexuelle overgreb, lærte hende altid at være kampberedt, og senere blev hun først rockertøs og så professionel soldat for at være i mandemiljøer, hvor der altid var en hær af mænd, der ville forsvare hende. Vin: 2015 Pieropan, La Rocca

Duration:00:55:00

Ensom kistebærer

10/27/2018
More
Forfatteren og filminstruktøren Daniel Dencik var en enspænder allerede som barn, men den store ensomhed mødte han som ung filosofistuderende i Stockholm, hvor han hutlede sig igennem med natarbejde på McDonald's og som ligkistebærer om dagen. Siden da har hans liv og arbejde drejet sig om at komme overens med ensomheden og aleneheden som et grundvilkår. Vin: 2007 Francois Gay et Fils, Beaune 1. Cru, Clos des Perrieres.

Duration:00:55:00

På skødet af Frits Clausen

10/20/2018
More
Historieprofessoren Claus Bryld er opkaldt efter naziføreren Frits Clausen, som han tit sad på skødet af som barn. Både hans far og hans fire farbrødre var nazister, og det har præget hele hans liv og tankevirksomhed. Selv blev han radikalt venstreorienteret, og med tiden har han draget den konklusion, at også gode mennesker gør frygtelige ting. Vin: 2016 Ch. Villa Bel-Air, Graves.

Duration:00:55:00

Undergangsforfatteren

10/13/2018
More
Forfatteren Theis Ørntoft har altid haft lyst til at spolere festen og destruere illusionen om idyl. For ham er den vordende mor på barselsgangen også "et kvindedyr, der er ved at føde sin unge", og glade fællesskaber har han det svært med. Han er blevet kaldt en dystopisk undergangsforfatter, men i virkeligheden er han inderst inde en kulturkonservativ, der desperat længes efter harmoni. Vin: 2001 Ch. Larrivet Haut-Brion Blanc.

Duration:00:55:00

Voksen éner på scenen

10/6/2018
More
Som enebarn og adopteret som spæd havde sangerinden Trinelise Væring allerede i barneårene et begejstret publikum i skikkelse af sine forældre. Måske er det derfor, hun er blevet ved med at insistere på at være musiker og gå på scenen, selv om det tit har været op ad bakke, og hun ifølge en anmelder er "en overset éner på den danske musikscene." Og fordi det er vigtigt, at der findes sange, som handler om voksenlivet, og ikke kun om ungdom. Vin: 2013 Les Hauts de Smith Blanc.

Duration:00:55:00

Illusionstabet

9/22/2018
More
Den tyskfødte billedkunstner Ursula Reuter Christiansen var 15, før hun så en film om koncentrationslejren Auschwitz, og det gik op for hende, hvad hendes forældres generation havde gjort. Så løb hun hjem og skreg af sine forældre og svor, at hun bare ville væk fra Tyskland. Hun endte på Møn med sin danske mand og blev kommunist, indtil også den illusion brast. Så begyndte hun at male det nære. Vin: 2010 Champagne Duval-Leroy, Cuvée des M.O.F. Sommeliers.

Duration:00:55:00

Alting er kun til låns

9/15/2018
More
Camilla Berner voksede op som 9. generation på godset Holstenshuus, og som ung med venstreorienterede venner følte hun sig indimellem splittet i sin identitet. Hun søgte mod kunstverdenen for at gøre oprør og bryde med familietraditionerne og blev kunstner med en særlig interesse for menneskets forhold til planter, ukrudt og natur. Men med tiden opdagede hun, at hun i virkeligheden havde det hele med hjemmefra, og ligesom familiegodset er naturen kun til låns. Vin: 2009 Dom. Rateau, Beaune,...

Duration:00:55:00

Uden blå tænder

9/8/2018
More
Skuespilleren Mette Horn har nået alderen, hvor hun selv kunne være blevet damen med de blå tænder, men hun har ikke hang til flasken. For hende har der været større udfordringer ved at komme i overgangsalderen, end at hun er begyndt at blive konsonantsvag og slingre lidt allerede efter et par glas. Vin: Perlage Winery, Canah, Prosecco.

Duration:00:55:00

Der lurer en angst

9/1/2018
More
I det skjulte er det angsten, der styrer det meste af alt, hvad vi gør, mener psykiaterne Tom Bolwig og Rasmus Nejst Jensen. Angsten er blevet større i takt med autoriteternes og hæmningernes forsvinden i det 20. århundrede, men vi forstår det ikke selv. Vi tror bare, at vi er impulsive, følelsesladede eller gået ned med stress. Vin: 2012 Dom. Mongeard-Mugneret, Savigny-les-Beaunes.

Duration:00:55:00