Verden ifølge Gram-logo

Verden ifølge Gram

DR (Danish)

- udsyn med personlighed og perspektiv. Vært: Steffen Gram.

Location:

Denmark

Genres:

Podcasts

Networks:

DR (Danish)

Description:

- udsyn med personlighed og perspektiv. Vært: Steffen Gram.

Language:

Danish


Episodes

Tyrkiet - hvad nu?

5/31/2023
"Tyrkiet er den eneste sejrherre", proklamerede Erdogan efter sin valgsejr i søndags. Tyrkernes forhold til Erdogan er personligt. Og de fleste er stolte over ham. Han blev valgt på nationalistiske slogans. Udlændinge skal ud - og der er 3,5 mill. syrere i Tyrkiet. Ja, jordskælvet dræbte 45.000, men Erdogan overbeviste vælgerne om, at kun han kan bygge det ødelagte op igen. Og vælgerne støttede ham. Men Erdogan er autoritær, misbruger demokratiet, har ført en unfair valgkamp - og demokratiets fremtid er usikker i Tyrkiet. Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:11

Nein til varmepumper - svigter tyskerne klimaet?

5/24/2023
Drønhede somre og katastrofale oversvømmelser har gjort tyskerne særdeles klimabevidste. Men betale for den grønne omstilling vil de ikke. Derfor siger mange bestemt nej til en ny lov om, at varmepumper skal afløse olie- og gasfyr. Og de er rasende på manden bag forslaget: Den grønne økonomi-og klimaminister Robert Habeck. Så hans og De Grønnes nedtur har slået dybe skår i partiets glansnummer, klimapolitikken, og lagt pres på landets tre-parti-regering. Så har tyskerne slået bak, når det gælder klimaet? Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:00

Verden ifølge Japan

5/17/2023
Japans premierminister Fumio Kishida husker sin bedstemor fortælle om den dag i 1945, da USA's atombombe knuste hjembyen Hiroshima. Og skyggen fra bomben vil hvile tungt over weekendens G7-topmøde i Hiroshima. Det vil handle om en verden i opbrud, om Putins krig og trusler om masseødelæggelsesvåben, om Xi Jinpings trusler mod Taiwan, og et Japan, der fordobler sit forsvarsbudget med 2.000 milliarder kr. på bare 4 år. Så hvordan håndterer Japan rejsen fra fred til oprustning - og et topmøde i Hiroshima? Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:00

Putins parade i Ukraines skygge

5/10/2023
Putins sejrsparade i Moskva skulle være massiv - men blev beskeden. 9. maj fejrer russerne sejren over Nazi-Tyskland under 2. verdenskrig. I år kunne Putin end ikke fejre erobringen af stationsbyen Bakhmut i Ukraine efter 10 måneders angreb. Tusinder og atter tusinder bliver dræbt i en krig, hvor ingen helt ved, hvad der sker! Går ukrainerne til modangreb? Hvornår? Har russerne nok ammunition? Kan de slå ukrainerne tilbage? Hvad med de interne slagsmål i Kreml? Og dronerne over Putins palads? Bevæger krigen sig - hvis ja, så hvorhen? Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:14

Et splittet Israel fylder 75

5/3/2023
I sine 75 år har Israel oplevet invasioner, terrorangreb og massivt pres udefra. Men i dag står Israel nok stærkere end nogensinde i Mellemøsten. Til gengæld truer en voldsom intern splittelse. Den ultranationalistiske regering vil stække Højesteret, begrænse rettigheder for palæstinenserne på Vestbredden og indskrænke kvinders rettigheder. Forslag, som møder massiv modstand, og nu er en indædt kamp om Israels fremtid i gang. Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:00

Flugten fra Tunesien

4/26/2023
Håbet om demokratiske reformer i det arabiske Afrika begyndte i Tunesien. Nu er håbet slukket. Flere og flere flygter over Middelhavet mod Europa, mod en bedre tilværelse - tunesere som migranter fra resten af Afrika. Tre gange så mange mennesker som sidste år har krydset det centrale Middelhav i årets første tre måneder i synkefærdige både. EU forsøger at finde en fælles holdning mod migrant-strømmen - men hvad skal få migranter og flygtninge til at blive på det afrikanske kontinent? Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:07

Spion-gate i USA

4/19/2023
I dag ved vi ikke bare, hvordan og hvor USA spionerer. Vi ved også, hvad amerikanerne tænker om venner og fjender verden over. En 21-årig it-ekspert har delt hemmelige amerikanske dokumenter med venner på "chat rooms", der afslører svagheder i det ukrainske forsvar, slagsmål i Putins ledelse, vurderinger af, at krigen kommer til at vare længe. Så hvad er der sket - ubodelig skade på amerikanske efterretningstjenester? Tillidsbrud af de store? Er dette læk værre end Snowden's eller Wikileaks? Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:00

Kan Kina skabe fred i Mellemøsten?

4/12/2023
I disse dage for 20 år siden faldt Saddam Husseins Bagdad og diktatur. George Bush ville knuse diktaturet og lade irakerne skabe et demokrati. Det gik galt. Kaos har hærget Irak og Mellemøsten lige siden - og USA's indflydelse er faldet. Ind træder Kina nu på den mellemøstlige scene som mægler. Kina får Iran og Saudi-Arabien til at tale sammen. Forhandlinger om våbenhvile begynder i Yemen. Så hvad sker der i en region i krig med sig selv? Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:00

Stormy Trump

4/5/2023
Donald Trump er stillet for retten i New York, anklaget for at have udbetalt tys-tys-penge til pornostjernen Stormy Daniels og bogført dem som udgifter til advokatbistand. Det er ulovligt. Trump raser og kalder anklagen for en politisk heksejagt. Han er den første eks-præsident, der bliver tiltalt i en kriminalsag - og sagen lander i en betændt politisk præsidentvalgkamp. Trumps greb om det republikanske parti var svækket - men sagen kan styrke hans meningsmålinger igen, og bekymringerne for demokratiet i USA vokser. Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:00

Har Macron tabt folket?

3/29/2023
I Frankrig bekæmper millioner Macrons pensions-reform! Macron måtte udsætte Kong Charles d. 3. statsbesøg og aflyse den pompøse Gallamiddag i Versailles. Skoler, jernbaner, lufthavne er lukket af strejker. Franske gader er forvandlet til slagmarker, og bare et år efter sit genvalg som præsident, ser Macron ud til at miste befolkningens tillid. Fagforeningerne har mobiliseret medlemmer som ikke set i mange år. Unge siger, at Macron undertrykker demokratiet - og tvivlen til det franske demokrati vokser. Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:00

Parløb i Moskva

3/22/2023
Havde nogen drømt om, at Xi Jinping på et topmøde i Moskva ville sætte Putin på plads for invasionen af Ukraine og anklager om krigsforbrydelser, så er de blevet slemt skuffede. Ja, Xi ville foretrække stabilitet. Men Xi og Putin er to allierede, der har brug for hinanden mod et Vesten, som de mener presser dem - i Europa og i Asien. De er strategiske partnere - og derfor skal man ikke regne med et kinesisk pres på Putin for at få fredsforhandlinger i gang i Ukraine.

Duration:00:55:00

Naboer vender Putin ryggen

3/15/2023
"For mange er russisk forbundet med at være angriberens sprog", siger en ung kvinde fra Kasakhstan, og fortæller, at de unge nu helst vil lære deres eget sprog og historie. Et år efter Putins invasion af Ukraine ser Rusland ud til at miste indflydelse i Sovjets tidligere republikker i både Kaukasus og Centralasien. Der bekymrer man sig for, hvad Putin kan finde på - og søger tættere samarbejde med Kina, mere handel med Vesten og graver dybere i egen historie og identitet. Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:00

Afrikas skrøbelige gigant

3/8/2023
I Nigeria var 87 millioner vælgere registreret til præsidentvalget sidste weekend - men kun 25 millioner stemte! Da stemmerne var talt op, havde den gamle garde vundet - igen! Nu hiver oppositionen valget for domstolene for at ændre resultatet. Nigeria er en mosaik af etniske grupperinger og forskellige religioner. Et samfund rig på kultur og uendelig fattigdom. Med en enorm kriminalitet og ungdomsarbejdsløshed, der er skræmmende. Så hvad sker der i Afrikas største nation - og hvad betyder det for resten af kontinentet? Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:00

Da Putin vækkede Europa

3/1/2023
I årevis advarede Polen og de østeuropæiske lande mod Putin. I er naive, sagde de til vesteuropæerne, belært af historien - og forstærkede deres forsvar. I Finland og Sverige styrkede de beredskabet. I Tyskland kæmpede Scholz for Nord Stream 2 og resterne af Ost-politikken. I Frankrig talte Macron om "strategisk autonomi" - altså større uafhængighed af USA og dialog. Så angreb Putin Ukraine - igen! Vesteuropa rystede chokket af sig. Sverige og Finland søgte ind i Nato. Og østeuropæerne - de krævede våben til Ukraine. Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:00

Putins dystre Rusland

2/22/2023
Krigen i Ukraine er Putins krig, fordi han planlagde forløbet op til krigen - og gav ordren. Og den er russernes krig, fordi de i årevis har levet med radikalisering og militarisering af samfundet. Fordi mange, som i forgangne tider, tier, følger med og lukker sig om sig selv. Af frygt? Fordi de er enige? Og flere hundrede tusinde er gået i eksil - i protest? Fordi de ingen fremtid ser i Putins Rusland? Og formentlig uden chancer for at vende hjem igen. Så hvad tænker og føler russerne i dag - og hvad er Putins planer? Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:00

Erdogans tyrkiske tragedie

2/15/2023
Jordskælvet ramte Tyrkiet om natten med en kraft på 7,8. Det næste ramte ni timer senere - med 7,5. Den 6. februar var katastrofens dag i Tyrkiet. Og de graver stadig ofre ud fra ruinerne. Overlevende raser - over bygninger, der kollapsede, over en uforberedt stat. Tyrkiets stærke mand Erdogan beklager, lover bistand og vil straffe ansvarlige for ulovlige byggerier. Men - tager katastrofen Erdogan med i faldet? For han har udskrevet valg d. 14. maj! Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:00

Hvor blev Putins cyberkrig af?

2/8/2023
Putin sendte sine divisioner ind i Ukraine den 24. februar sidste år. Dagene før, havde han sluppet sit usynlige cybervåben "Foxblade" løs mod computere og netværk over hele Ukraine. Og så var det som om det frygtede russiske cybervåben forsvandt. Hvad skete der? Kunne ukrainerne bekæmpe de russiske cybervåben? Hvilken rolle spillede de store private tech-firmaer i forhold til stater? Så hvordan fungerer cyberkrig i en gammeldags fysisk krig? Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:00

Verden ifølge Lars Løkke

2/1/2023
Lars Løkke var i Helmand som statsminister. Nu dukkede han som udenrigsminister op en grå vinterdag i Mykolayiv i Ukraine - en by, Danmark skal være med til at bygge op, når Putins krig er slut. Hvis den slutter. For krigen i Ukraine er droslet ned i disse uger, mens parterne bygger deres militær op til forårets massive konfrontationer. Hvor krigen fører Ukraine - og Europa - hen i det kommende år er uvist. Det pejler Lars Løkke sig ind på som gæsten i Verden ifølge Gram Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:00

Storbritanniens mismodige vinter

1/25/2023
Titusinder af folk strejker lige nu over hele Storbritannien - trætte af skyhøj inflation, lammende energipriser og særdeles håndgribelige fald i levestandarden. Oven i det skal lægges en politisk uro med tre konservative premierministre på under et halvt år. Nu sidder Rishi Sunak i førersædet, men hvordan skal han lave stabilitet i et land, når uroen på arbejdsmarkedet buldrer, hans eget konservative parti stadig er splittet, og når oppositionen i Labour lugter blod? Vært: Jakob Vinde Larsen.

Duration:00:55:14

Puk Damsgårds Afghanistan

1/18/2023
Afghanistan har kurs mod middelalderen. På trods af løfter om det modsatte har Taliban geninstalleret sit rædselsregime, og det går især ud over kvinderne, som i stigende grad bliver udelukket fra samfundet. Mellemøstkorrespondent Puk Damsgård fortæller om sin nylige rejse til det mishandlede land, hvor hun også mødte lettelse over, at krigen sluttede. Vært: Steffen Gram.

Duration:00:55:15