Wetenschap Vandaag-logo

Wetenschap Vandaag

Podcasts >

Nieuwe ontwikkelingen en verrassende inzichten

Nieuwe ontwikkelingen en verrassende inzichten
More Information

Location:

Netherlands

Genres:

Podcasts

Description:

Nieuwe ontwikkelingen en verrassende inzichten

Language:

Dutch


Episodes

Malaria is heel behendig in het lokken van muggen

4/17/2018
More
Malariaparasieten maken geurstoffen aan die heel aantrekkelijk zijn voor muggen. Daarom prikken die bij voorkeur in mensen die besmet zijn met malaria.

Duration:00:03:49

Zwarte gaten zonder Einstein

4/16/2018
More
Hoe zien zwarte gaten eruit als de relativiteitstheorie van Einstein niet klopt? Het is een minder theoretische vraag dan je denkt.

Duration:00:05:09

Golfstroom op zijn zwakst sinds 400 na Christus

4/12/2018
More
De Golfstroom is in de afgelopen 150 jaar bijna een vijfde zwakker geworden. afgenomen. Er stroomt dus minder warm water van de Golf van Mexico onze kant op. Dat gaan we merken in het klimaat van het noorden van Europa tot aan de Sahel in Afrika, en de Amerikaanse oostkust.

Duration:00:03:23

Waarom mieren liever linksaf lopen

4/11/2018
More
Als je mieren de keus geeft, slaan ze graag linksaf. Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met hun ogen. Want vaak is hun rechter oog beter dan hun linker.

Duration:00:03:06

Klimaatverandering, luchtvervuiling, ozonlaag hebben alles met elkaar te maken

4/9/2018
More
Hoewel het een gaat om broeikasgassen, het ander om fijnstof en het derde om CFK's, komt alles samen in de atmosfeer. Oplossingen het gat in de ozonlaag kunnen slecht uitpakken voor het klimaat. En een oplossing voor fijnstof kan misschien óók goed zijn tegen de opwarming. Alles hangt met elkaar samen, zegt Guus Velders vandaag in zijn oratie aan de Universiteit Utrecht. Maar wetenschappers zijn meestal specialisten, en die kijken dus maar naar één van die zaken. En ook beleidsmakers en...

Duration:00:04:39

Toch alleen in het heelal?

4/5/2018
More
Ineens is de kans flink toegenomen dat er maar heel weinig leven in het universum is. Leven heeft het element fosfor nodig. Dat blijkt veel schaarser dan gedacht.

Duration:00:04:08

Hogere BTW slecht voor lage inkomens

4/4/2018
More
Een hogere BTW, maar dan wel een lagere loonbelasting. Het is een populaire gedachte onder politici, want het is goed voor de economische groei. Maar wie weinig verdient, gaat erop achteruit. Zowel financieel, als in welzijn.

Duration:00:04:59

Bacteriën kunnen zich virussen herinneren

3/28/2018
More
Het afweermechanisme van bacteriën knipt stukjes DNA van het virus, en bewaart dat in zijn eigen DNA. Als dat virus later nog eens aanvalt, checkt de bacterie even op zijn 'spiekbriefje'. Dat hebben ze aan de TU Delft boven water gekregen.

Duration:00:03:57

Een beter weerbericht door microfoons omhoog te houden

3/26/2018
More
De weersvoorspelling voor 4 tot 6 weken vooruit, kan een stuk beter als we rekening houden met de wind in de stratosfeer, boven de 10 kilometer. Die kun je meten met microfoons die infrageluid oppikken - geluid dat zo laag klinkt dat geen mens het kan horen.

Duration:00:04:11

Een beter zonnepaneel, dat beter tegen zonlicht kan

3/22/2018
More
Zonnepanelen kunnen een kwart meer energie uit het zonlicht halen, als ze van een ander materiaal gemaakt worden. Dat materiaal is er, maar er is wel een probleem mee. Het kan niet zo goed tegen zonlicht. Maar dat is nu opgelost.

Duration:00:04:02

Antoni van Leeuwenhoek was toch gewoon een extreem bedreven vakman

3/21/2018
More
De microscopen van Van Leeuwenhoek waren tot tien keer krachtiger dan de microscopen die anderen toen maakten. Was het echt waar dat hij die kleine lensjes zoveel beter kon slijpen? Het leek onwaarschijnlijk. Zelf had hij ook wel eens iets gezegd over een speciaal ontwikkeld procedé met glasblazen. Maar nu, zo'n 300 jaar later, blijkt dat het toch gewoon een kwestie van extreem secuur slijpwerk is.

Duration:00:04:38

Das toch opmerkelijk!

3/20/2018
More
In verkiezingstijd doen politici bijna alles om kiezers voor zich te winnen. Maar denken ze wel genoeg na over zoiets als hun kledingstijl? Een pak wil nog wel eens wat meer statuur geven, ook de kleur van de das doet er wel degelijk toe, ontdekte John van Schagen in Wetenschap Vandaag.

Duration:00:03:07

Wat stemmen je vrienden?

3/19/2018
More
Bij opiniepeilingen wordt meestal gevraagd wat mensen zelf gaan stemmen. Maar vraag ze wat ze denken dat hun vrienden gaan stemmen, en je peiling wordt net wat beter.

Duration:00:04:24

Langere dagen door klimaatverandering

3/15/2018
More
Een curieuze bijwerking van het smelten van de ijskappen. Dee dagen langer zijn gaan duren. Het is onmerkbaar weinig. Maar je kunt het wel meten. Dagen duren nu 0,2 milliseconde langer dan 25 jaar geleden.

Duration:00:04:01

Stephen Hawking: 'Als het voelt of je in een zwart gat zit, geef niet op!'

3/14/2018
More
Vanmorgen vroeg werd bekend dat de Stephen Hawking is overleden. Hij was een celebrity, waarschijnlijk de beroemdste onderzoeker op Albert Einstein na. Maar dat maakt zijn bijdrage aan de natuurkunde en kosmologie er niet minder om.

Duration:00:05:47

We weten al sinds Leonardo da Vinci hoe wrijvingsweerstand werkt, vanaf nu ook waarom

3/8/2018
More
Als je een voorwerp over een ander voorwerp glijdt, dan hangt de weerstand af van de druk: duw je ze twee keer zo hard tegen elkaar aan, dan is de weerstand ook twee keer zo hoog. Dat is oud nieuws. Maar na 500 jaar is nu ook bekend waarom dat is.

Duration:00:04:40

Waar synesthesie in je DNA zit

3/7/2018
More
Dat synesthesie in de genen zitten was wel duidelijk. De 'verwarring' van verschillende zintuigen die maakt dat mensen ook kleuren zien als ze muziek horen, of die woorden koppelt aan kleuren of smaken, komt vaak bij verschillende generaties terug. Maar welke genen bleef onduidelijk. Voor één type is het raadsel nu opgelost.

Duration:00:04:44

Hoe de Very Large Telescoop nu extreem groot gemaakt is

3/5/2018
More
De Europese sterrenwacht in het noorden van Chili heeft een flinke upgrade gekregen. Daardoor kunnen vier telescopen van 8 meter die er al stonden, nu worden samengevoegd tot één telescoop van 200 meter doorsnede.

Duration:00:04:24

Te hoge werkdruk, ik zie het aan je neus

3/1/2018
More
Met een warmtecamera is goed te volgen hoeveel concentratie iemand moet opbrengen voor een bepaalde taak. Neemt de spanning toe, dan koelt de huid boven de neusvleugels een paar graden af. Nuttig om te weten, als het erop aan komt. Bijvoorbeeld als je vreest dat luchtverkeersleiders geestelijk overbelast raken door een toenemend aantal vliegtuigen.

Duration:00:04:47

Try Premium for 30 days

Live games for all NFL, MLB, NBA, & NHL teams
Commercial-Free Music
No Display Ads