Wetenschap Vandaag-logo

Wetenschap Vandaag

Podcasts >

Nieuwe ontwikkelingen en verrassende inzichten

Nieuwe ontwikkelingen en verrassende inzichten
More Information

Location:

Netherlands

Genres:

Podcasts

Description:

Nieuwe ontwikkelingen en verrassende inzichten

Language:

Dutch


Episodes

Blinden weer laten zien

9/21/2018
More
Met een bril met een minicamera en een implantaat in de hersenen zouden blinde mensen, zonder functionerende oogzenuw, weer kunnen 'zien'. Volgens wetenschappers van het Nederlands Herseninstituut zou dat zo snel als 5 jaar al kunnen.

Duration:00:03:13

Een zwerm drones boven de Himalaya

9/20/2018
More
De gletsjers in het Aziatische hooggebergte zijn heel belangrijk voor de regio. Het smeltwater wordt onder meer gebruikt voor landbouw en waterkrachtcentrales. Dus moeten we ze kunnen bestuderen en voorspellen hoe ze zullen smelten. En wat blijkt? Drones bieden de uitkomst.

Duration:00:03:01

Wat kan SpaceX ons leren over de maan?

9/17/2018
More
Elon Musk maakt vandaag bekend wie hij als ruimtetoerist in een raket om de maan gaat sturen. En op het eerste gezicht lijkt het niet zo, maar het kan best iets opleveren voor de wetenschap.

Duration:00:03:58

Roest kan computers sneller en minder warm maken

9/13/2018
More
Normaal versturen we bits en bytes door een computer met behulp van elektronen, maar nu hebben onderzoekers uit Nederland en Duitsland ontdekt dat dat ook kan met de magnetische eigenschappen van materiaal als roest. Dat is sneller en energiezuiniger.

Duration:00:03:28

Pakken we het wereldrecord snelfietsen voor vrouwen terug?

9/12/2018
More
Als het aan het Human Power Team van de TU Delft en VU Amsterdam ligt wel! Ze hebben tot en met zaterdag 15 september om sneller dan 121,8 km/u te gaan met hun zelf ontworpen en gebouwde aerodynamische ligfiets.

Duration:00:03:28

Worden we blij van proactieve collega's?

9/11/2018
More
Er zijn bijna geen vacatures meer te vinden zonder het woord proactief er in. Maar wat we nog niet wisten is: wat voor effect heeft proactief gedrag op collega's? Daar is nu antwoord op.

Duration:00:03:56

Met biosensoren strijden tegen antibioticaresistentie

9/11/2018
More
Met een biosensor kun je met een simpel prikje checken hoeveel antibioticum er in het bloedplasma zit, om zo precies de goede dosering te kunnen geven. En dat is belangrijk, want als je precies genoeg antibioticum toe kan dienen, dan kan dat antibioticaresistentie voorkomen.

Duration:00:04:15

Studie naar LSD-microdosering schakelt hulp in van thuisgebruikers

9/6/2018
More
Onderzoek doen naar de microdosering van LSD is hot, maar vooralsnog gebeurt het vooral in het lab. Deze week is er een studie gestart met een hele andere aanpak: de onderzoekers schakelen de hulp van thuisgebruikers in om erachter te komen of het effect van zo'n microdosis echt is, of dat het vooral in ons hoofd zit.

Duration:00:03:00

Wat het beste werkt om mensen ervan te overtuigen anderen te helpen

9/5/2018
More
Het beleid rondom daklozen verandert binnenkort. Er komt meer verantwoordelijkheid te liggen bij familie en omgeving. Maar hoe vergroot je de bereidheid van mensen om te helpen? De Hogeschool Utrecht deed er afgelopen zomer onderzoek naar onder festivalbezoekers en kwam erachter dat de verhalen van de straat het beste werken.

Duration:00:03:51

Mannen niet beter in navigeren dan vrouwen

9/4/2018
More
Waarschijnlijk heb je er op de terugweg van de vakantie nog discussies over gevoerd: navigeren onderweg, dat kan niet iedereen. En vooral mannen denken dat vrouwen er minder goed in zijn. Maar dat kunnen we nu wetenschappelijk de grond in drukken. In het teken van het Weekend van de Wetenschap werd onderzoek gedaan naar ons navigatievermogen en wat bleek: mannen zijn helemaal niet beter in navigeren.

Duration:00:02:41

Symbolische onsterfelijkheid als hulpmiddel bij het verwerken van verlies

9/3/2018
More
Hoe kun je nou het beste omgaan met het verlies van een dierbare? Dat is natuurlijk heel persoonlijk, maar ook de wetenschap heeft er zo haar ideeën over. Judith Peters van de Radboud Universiteit deed voor haar masterscriptie onderzoek naar het fenomeen dat in de psychologie symbolische onsterfelijkheid wordt genoemd. Het bleek ons niet alleen te kunnen helpen bij het verwerken van ons eigen sterfelijkheid, maar ook bij het verlies van een dierbare.

Duration:00:03:19

Ons speeksel zou ons wel eens kunnen helpen bij gezonder eten

8/30/2018
More
Juist de voeding die goed voor ons is, heeft vaak een bittere smaak. En dat is nou net een smaak waar niet veel mensen blij van worden. Gelukkig blijkt ons lichaam een trucje te kennen dat ons daarbij kan helpen.

Duration:00:03:20

Bijen kunnen verslaafd raken aan pesticide

8/29/2018
More
Net als mensen verslaafd kunnen raken aan nicotine, lijken hommels en bijen verslaafd te kunnen raken aan pesticide. Deze observatie deden onderzoekers van het Department of Life Sciences van het Imperial College in London.

Duration:00:03:24

We moeten af van uit de kast komen

8/28/2018
More
Uit het eerste promotieonderzoek naar biseksualiteit in Nederland blijkt dat eigenlijk niemand meer zit te wachten op een 'uit de kast kom'-moment. Ook is deze groep niet zichtbaar genoeg en zouden organisaties voor biseksuelen meer overheidssteun moeten krijgen, vertelt promovendus Emiel Maliepaard van de Radboud Universiteit.

Duration:00:03:02

Twee keer zoveel kans op hart- en vaatziekten bij mannen van middelbare leeftijd met slaaptekort

8/28/2018
More
Uit een langlopend Zweeds onderzoek onder mannen van middelbare leeftijd blijkt dat de groep die vijf uur of minder slaapt, twee keer zoveel kans heeft op hart- en vaatziekten.

Duration:00:03:29

Rijden met een kater even erg als met een paar biertjes op

8/27/2018
More
Je hebt gister wat gedronken en voelt je niet fit, maar je moet gewoon met de auto naar je werk. Geen probleem toch? Als de alcohol maar uit je bloed is. Helaas blijkt dit niet helemaal waar. Je concentratie, geheugen, coördinatie en reactietijd: voor allemaal geldt dat ze er ook bij een kater slecht aan toe zijn.

Duration:00:02:54

Slimme bio-implantaten die cellen braille laten lezen

8/24/2018
More
Bij grote beschadigingen van onze botten moet een chirurg vaak een stukje bot ergens anders uit het lichaam halen. Maar als het aan onderzoekers van de Universiteit Maastricht ligt, hoeft dat straks niet meer. Zij werken namelijk aan slimme implantaten die gewoon op voorraad in het ziekenhuis kunnen liggen en die ook nog eens de cellen rondom een beschadiging kunnen activeren.

Duration:00:03:15

Verjongingsmiddel binnen handbereik

8/23/2018
More
Zo lang mogelijk gezond blijven: wie wil het niet? Het kan onder andere door een middel te gebruiken tegen beschadigde cellen die in het lichaam achterblijven en ziektes veroorzaken. En dat middel bestaat. Peter de Keizer van het UMC Utrecht ontwikkelde het en zag al veelbelovende resultaten bij het vernietigen van deze senescente cellen. Ondanks dat het middel nog niet op mensen is getest, zijn er wereldwijd al zo'n 50 mensen die zichzelf ermee injecteren. Levensgevaarlijk, meent De Keizer.

Duration:00:04:26

Veroudering hersenen tegengaan met tweetaligheid

8/22/2018
More
Vergeet Sudoku puzzels, als je je hersenen langer jong wilt houden, leer je een tweede taal. Het uit elkaar houden van de twee taalsystemen zou je hersenen namelijk langer flexibel houden. Bij mensen die al hun hele leven twee talen spreken is dat al bekend, maar Merel Keijzer van de Rijksuniversiteit Groningen wil nu weten of het ook werkt als je die tweede taal pas op latere leeftijd leert.

Duration:00:03:20