Koffie met Kif Kif-logo

Koffie met Kif Kif

Politics >

More Information

Episodes

De identiteitspolitiek van het verlichtingsdiscours

12/9/2018
More
In gesprek met Ico Maly -- Van links tot rechts verwijzen heel wat politici en opiniemakers naar ‘de verlichting’ als de basis van ‘de normen en waarden van onze samenleving’. Zo wordt het een soort containerterm voor allerhande concepten als ‘kritisch denken’, ‘vrijheid van meningsuiting’, ‘secularisme’ of ‘de gelijkheid van man en vrouw’. Alleen gaat men niet altijd even consequent om met die containerterm. Het beleid en het discours van sommige politici en opiniemakers kunnen we zelfs...

Duration:00:45:04

Politiek antiracisme: D-SA, BeOne en hun ideologische verschillen

10/11/2018
More
Eén van de belangrijkste veranderingen in het politieke spel van de naderende gemeenteraadsverkiezingen is de opkomst van twee nieuwe partijen die zich als antiracistisch profileren en die de maatschappelijke superdiversiteit op hun lijsten expliciet vertegenwoordigen. Enige tijd geleden publiceerde Kif Kif coördinator Mohamed El Khalfioui een inhoudelijke analyse van hun partijprogramma’s. Maar daarmee was zeker niet alles gezegd. Integendeel. Het biedt vooral een aanzet om nog dieper in...

Duration:01:05:16

Deradicaliseer het kapitalisme, democratiseer de economie

10/3/2018
More
We zijn heilig overtuigd dat democratie de beste en meest eerlijke bestuursvorm is, maar wanneer we over bedrijven spreken, vinden we hun hiërarchische en ondemocratische organisatie blijkbaar vanzelfsprekend. Al bezitten sommige grote bedrijven een enorme maatschappelijke macht en politieke invloed, toch wordt er zelden geopperd dat bedrijven van binnenuit aan democratische controle moeten onderworpen worden. Om het gesprek over 'economische democratie' wat open te trekken, zat ik samen...

Duration:00:43:01

Wapenleveringen, media en propaganda: een kritische blik op het conflict in Jemen

9/24/2018
More
De grootste humanitaire crisis van het moment, zo noemt de VN de oorlog in Yemen. Het conflict woedt al vele jaren, maar in onze mainstream media zien we pas de laatste maanden wat berichtgeving opduiken. Daarenboven wordt in die berichtgeving de complexiteit veelal gereduceerd tot een soort strijd tussen Saoedi-Arabië en Iran. Het gevolg is dat de meeste andere breuklijnen die doorheen het conflict lopen over het hoofd worden gezien, hoewel ze minstens even belangrijk zijn. Om het geheel...

Duration:00:54:27

De sociale ongelijkheid van de ‘war on drugs’

9/12/2018
More
De ‘war on drugs’ is een thema dat wel vaker de kop op steekt in de aanloop naar verkiezingen. Maar, zoals dat wel vaker gaat, verdwijnen de reële vragen over de concrete resultaten van het beleid in een rondje modderslingeren. Een onderwerp dat in deze discussie daardoor steevast onderbelicht blijft is de manier waarop het huidige drugsbeleid niet alleen sociale ongelijkheid bestendigt maar soms zelfs in het leven roept. Om dit verband tussen sociale ongelijkheid en de ‘war on drugs’...

Duration:00:54:14

Why we need a revolt of the caring classes

8/28/2018
More
A special bonus episode in English. Together with professor David Graeber, we take a deep dive in the bizarre way we look at work and labour. Why does capitalism create an enormous amount of bullshit jobs? Why don't we work only 15 hours a week, while technically we could? And why does David Graeber say we need a revolt of the caring classes?

Duration:00:11:39

“Ik vertel de geschiedenis van de mensen onder de bommen, niet van degene die bommen gooit”.

7/18/2018
More
Als afsluiter van de reeks dialogen rond de grenzen van vrije meningsuiting nemen we opnieuw een buitenlandse casus onder de loep: geweld en verzet in Irak. Het werd een diepgaand gesprek over de gruwel van geopolitieke destructie, over de rol van media en beeldvorming daarin en over het kritisch weerwerk van NGO’s die de complexe waarheid aan het licht brengen.

Duration:00:36:38

“Er is veel losgekomen in de Rif.”

6/22/2018
More
De laatste jaren heerst er grote onrust in de Rif, een regio in Marokko waar vele Belgen hun familiale wortels hebben. De bevolking laat er geregeld haar ongenoegen horen, maar de staat negeert de aanwezige noden en reageert repressief. Niettemin zet het protest zich verder en krijgt het zelfs internationale dimensies. We gaan over dit alles in gesprek met Btisam Akarkach die er inn juni 2018 een boek over publiceerde.

Duration:00:48:26

“We moeten minderheden niet opleggen hoe ze moeten praten.”

6/11/2018
More
In maart 2018 deed het project ‘Nora’ nogal wat stof opwaaien in Nederland. Nora was immers een soort ‘islamitisch Loesje’ dat heel wat kritiek te verduren kreeg toen ze voor het eerst een bericht de wereld in stuurde. Volgens Enis Odaci, die het project coördineerde, kan Nora ons heel wat leren over de hedendaagse maatschappelijke debatten rond discriminatie en polarisatie.

Duration:00:47:09

“Als joodse voel ik me meer verbonden met moslims dan met christenen.”

5/15/2018
More
Samen met de Canadees-Belgische onderzoekster Anya Topolski gaan we dieper in op de verwevenheid van secularisme, religie en racisme. Zowel vanuit haar academische werk, waarin ze op filosofische wijze het maatschappelijke wij-zij-denken ananlyseert, als vanuit haar persoonlijke en familiale geschiedenis als Joodse vrouw, biedt ze ons een bijzonder interessante kijk op die thema's.

Duration:00:39:36

Een woordje uitleg bij 'Koffie met Kif Kif'

5/14/2018
More
Onze eerste stappen in de podcast wereld waren voorzichtig gezet. Tijd om te professionaliseren. Bijgevolg een korte boodschap over de hoe, wat en waarom van onze eerste afleveringen.

Duration:00:02:41

“Streven naar het goede maakt je bijna altijd onderdeel van het verliezende kamp.”

5/9/2018
More
In onze tweede aflevering van de reeks podcasts over 'de grenzen van vrije meningsuiting en activisme' gaan we in gesprek met Dominique Willaert rond vrijheid van meningsuiting, de staat van het linkse activisme in Vlaanderen en de noodzaak om grondige machtsanalyses te maken in de huidige debatten.

Duration:00:58:15

“We hebben polarisatie te lang beschouwd als een vorm van conflict.”

5/9/2018
More
We spraken met de directeur van de Dossin Kazerne over thema’s als vrije meningsuiting, polarisering, zondebokmechanismen en zoektochten naar maatschappelijke heling.

Duration:01:10:26