Koffie met Kif Kif-logo

Koffie met Kif Kif

Politics >

More Information

Episodes

“Ik vertel de geschiedenis van de mensen onder de bommen, niet van degene die bommen gooit”.

7/18/2018
More
Als afsluiter van de reeks dialogen rond de grenzen van vrije meningsuiting nemen we opnieuw een buitenlandse casus onder de loep: geweld en verzet in Irak. Het werd een diepgaand gesprek over de gruwel van geopolitieke destructie, over de rol van media en beeldvorming daarin en over het kritisch weerwerk van NGO’s die de complexe waarheid aan het licht brengen.

Duration:00:36:38

“Er is veel losgekomen in de Rif.”

6/22/2018
More
De laatste jaren heerst er grote onrust in de Rif, een regio in Marokko waar vele Belgen hun familiale wortels hebben. De bevolking laat er geregeld haar ongenoegen horen, maar de staat negeert de aanwezige noden en reageert repressief. Niettemin zet het protest zich verder en krijgt het zelfs internationale dimensies. We gaan over dit alles in gesprek met Btisam Akarkach die er inn juni 2018 een boek over publiceerde.

Duration:00:48:26

“We moeten minderheden niet opleggen hoe ze moeten praten.”

6/11/2018
More
In maart 2018 deed het project ‘Nora’ nogal wat stof opwaaien in Nederland. Nora was immers een soort ‘islamitisch Loesje’ dat heel wat kritiek te verduren kreeg toen ze voor het eerst een bericht de wereld in stuurde. Volgens Enis Odaci, die het project coördineerde, kan Nora ons heel wat leren over de hedendaagse maatschappelijke debatten rond discriminatie en polarisatie.

Duration:00:47:09

“Als joodse voel ik me meer verbonden met moslims dan met christenen.”

5/15/2018
More
Samen met de Canadees-Belgische onderzoekster Anya Topolski gaan we dieper in op de verwevenheid van secularisme, religie en racisme. Zowel vanuit haar academische werk, waarin ze op filosofische wijze het maatschappelijke wij-zij-denken ananlyseert, als vanuit haar persoonlijke en familiale geschiedenis als Joodse vrouw, biedt ze ons een bijzonder interessante kijk op die thema's.

Duration:00:39:36

Een woordje uitleg bij 'Koffie met Kif Kif'

5/14/2018
More
Onze eerste stappen in de podcast wereld waren voorzichtig gezet. Tijd om te professionaliseren. Bijgevolg een korte boodschap over de hoe, wat en waarom van onze eerste afleveringen.

Duration:00:02:41

“Streven naar het goede maakt je bijna altijd onderdeel van het verliezende kamp.”

5/9/2018
More
In onze tweede aflevering van de reeks podcasts over 'de grenzen van vrije meningsuiting en activisme' gaan we in gesprek met Dominique Willaert rond vrijheid van meningsuiting, de staat van het linkse activisme in Vlaanderen en de noodzaak om grondige machtsanalyses te maken in de huidige debatten.

Duration:00:58:15

“We hebben polarisatie te lang beschouwd als een vorm van conflict.”

5/9/2018
More
We spraken met de directeur van de Dossin Kazerne over thema’s als vrije meningsuiting, polarisering, zondebokmechanismen en zoektochten naar maatschappelijke heling.

Duration:01:10:26