Dick En Daniel Geloven Het Wel-logo

Dick En Daniel Geloven Het Wel

Religion & Spirituality Podcas

Alles wat je wilt weten over geloof en kerk met elke week interessante gasten en altijd Dick Schinkelshoek en Daniël Gillissen. Elke vrijdag een nieuwe aflevering. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Location:

United States

Description:

Alles wat je wilt weten over geloof en kerk met elke week interessante gasten en altijd Dick Schinkelshoek en Daniël Gillissen. Elke vrijdag een nieuwe aflevering. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Language:

Dutch


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

#164 Is werken een roeping of juist een straf van God?

7/11/2024
Met Ben Tiggelaar. Ben is dé christelijke gedragswetenschapper en managementgoeroe van Nederland. Dick en Daniël praten met hem in deze laatste aflevering voor de zomervakantie over hoe je op een gezonde, christelijke manier naar werken kijkt. Is het een roeping? Of toch vooral iets wat je in het ‘zweet des aanschijns’ moet doen? En werken calvinisten inderdaad harder dan bijvoorbeeld katholieken, of is dat een mythe? (Spoiler: ‘Dat is een mythe’). Ben vertelt verder waarom de zondag zo belangrijk voor hem is, en waarom iedereen - christelijk of niet - die collectieve rustdag zou moeten houden. Het grote christelijke softwarebedrijf Afas ging onlangs terug van vijf naar vier dagen per week werken. En dat bij hetzelfde loon. Is dat een goed idee? Ben weegt de voors en tegens af. ‘Er doet ook veel onzin over die ideale vierdaagse werkweek de ronde.’ De volgende aflevering van Dick en Daniël Geloven het Wel is op 30 augustus. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:50:20

Ask host to enable sharing for playback control

#163 Keuzehulp: Hoe vind ik een bijbelvertaling die bij mij past?

7/5/2024
Zoek je een nieuwe bijbel, dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Oude vertalingen, nieuwe vertalingen, Groot Nieuws of toch liever een Bijbel in Gewone Taal? Samen met bijbelwetenschapper Anne-Mareike Schol-Wetter en Piet Vergunst, secretaris van de Gereformeerde Bond, bespreken we de meer dan tien (!) bijbelvertalingen die Nederland rijk is. En die zijn allemaal een beetje anders. Wat zijn de voor- en nadelen? En vooral: hoe kies je de bijbelvertaling die het beste bij jou past, en waar let je dan op? In deze podcast bespreken we onder meer: De Statenvertaling (1637) De Herziene Statenvertaling (2010) De Nieuwe Bijbelvertaling (2004 en 2021) De Nieuwe Vertaling (1951) De Willibrordvertaling (1975) Groot Nieuwsbijbel (1972 en 1996) Naardense Bijbel (2004) Bijbel in Gewone Taal (2014) De Eigentijdse Bijbelvertaling EBV24 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:56:17

Ask host to enable sharing for playback control

#162 Hierom is refo-influencer Gerjanne van Lagen vol overtuiging reformatorisch

6/27/2024
Met schrijfster en columniste Gerjanne van Lagen. Ze voelt zich helemaal reformatorisch, maar tegelijk schaamt ze zich wel eens voor haar zuil. Met haar 28.000 volgers op Instagram is Gerjanne zonder twijfel een van de populairste reformatorische vrouwen van Nederland. Tegen de vooroordelen in wil ze graag laten zien dat de meeste refo’s best normale mensen en gelovigen zijn. Maar wat maakt een refo eigenlijk tot een refo? En waarom voelt Gerjanne zich ondanks alles toch zo thuis in deze laatste christelijke zuil van Nederland? We praten ook over opvoeding, en hoe een Gerjanne bij een oude gereformeerde professor inzichten ontdekte die ze graag wil delen. Hoe ga je om met een woedend kind? Waarom is een beetje blijdschap thuis zo belangrijk? En waarin onderscheidt een reformatorische opvoeding zich van die van de doorsnee Nederlander? Lees alle columns van Gerjanne van Lagen op nd.nl Gebruik de code ND bij een bestelling op de website van The Good Spice op http://thegoodspice.org/?utm_source=ND&utm_medium=Podcast&utm_campaign=Nieuweklant Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:45:16

Ask host to enable sharing for playback control

#161 Met Timzingt. Waarom humor en geloof zo’n moeizame combinatie is

6/20/2024
Met cabaretier Tim van Wijngaarden, beter bekend als Timzingt. Grappen maken over het geloof? Voor sommige kerkgangers voelt dat al snel als spotten. Andere gelovigen zijn daar misschien wat rekkelijker in, maar begrijpen dat het toch ongemakkelijk kan voelen. Tegelijk is ook in de kerk humor hard nodig, vindt Timzingt. Hij maakte naam als christelijke cabaretier en toert in het najaar weer rond met zijn show ‘Laatste wil’. Daarin neemt hij de bezoeker mee op een humoristische en tegelijk diepgravende zoektocht langs de grote thema’s van het leven, aan de hand van het ‘voltooide leven’ van zijn buurman. ‘Humor is als een ruitje intikken, het zorgt voor lucht zonder de hele constructie op te blazen’, heeft Tim gaandeweg ontdekt. Daardoor heeft humor ook in de kerk een helende werking. Al is hij met een liedje ook wel eens de grens overgegaan. Verder vragen Dick en Daniël zich af of Tim ook in het dagelijks leven leuk en grappig is. En is een cabaretier, zeker een gelovige, niet gewoon een soort dominee? Ze preken allebei, erkent Tim. En toch is er een fors verschil. Gebruik de code ND bij een bestelling op de website van The Good Spice op http://thegoodspice.org/?utm_source=ND&utm_medium=Podcast&utm_campaign=Nieuweklant Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:44:58

Ask host to enable sharing for playback control

#160 Waarom de kans groot is dat de Christelijke Gereformeerde Kerken gaan scheuren

6/13/2024
Met dominee Anton Egas. Het is onrustig in de Christelijke Gereformeerde Kerken. De synode heeft verboden om vrouwen als ouderling en diaken toe te laten, maar een aantal plaatselijke kerken heeft inmiddels vrouwen in de kerkenraad. En een meerderheid wil lokale kerken die vrijheid geven. De rechterflank van het kerkgenootschap, zo’n 60 van de 180 kerken, is daar faliekant tegen. Vrouwen in het ambt gaat tegen het Woord van God in én tegen de uitspraak van de synode. Anton draait er als stem van de bezwaarde christelijk-gereformeerden niet omheen: kerken die vrouwen in het ambt willen benoemen, moeten vertrekken uit het verband van kerken. Gebeurt dat niet, dan gaan de zestig kerken weg. De synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken moet met een oplossing komen. Heeft Anton hier nog vertrouwen in? Zullen er ook kerken dwars doormidden gaan? En hoe denkt hij over aansluiting bij de Hersteld Hervormde Kerk? En er is taart in de studio, want Anton is 25 jaar predikant. Eerdere afleveringen over de Christelijk Gereformeerde Kerk: #122 Hoe is het om als vrouw dertig jaar te vechten voor een plek in de kerkenraad? (met christelijk-gereformeerden uit Zoetermeer) #124 Hef alle gereformeerde kerken op, en deel de kerkleden opnieuw in - zegt deze hoogleraar (met Herman Selderhuis) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:50:08

Ask host to enable sharing for playback control

#159 Waarom je als vrouw volgens Maarten Klaassen geen leiding mag geven

6/6/2024
Hebben mannen en vrouwen verschillende rollen, en mogen vrouwen sommige dingen misschien zelfs niet? Of leg je dan toch een ouderwetse moraal in de Bijbel, die niets met het bevrijdende evangelie heeft te maken? Maarten Klaassen is te gast in de podcast. Hij had al enige bekendheid verworven met een uitgesproken, conservatief-christelijke visie op homoseksualiteit. Recent verscheen zijn boek ‘Gods goede orde’. Daarin schetst hij hoe God volgens hem de verhouding tussen mannen en vrouwen heeft bedoeld. Anticonceptie is volgens Maarten uit den boze; het past niet bij hoe God seks en het huwelijk heeft bedoeld. Waarom maakt hij daar zo’n punt van? En waarom is het niet Gods bedoeling dat vrouwen leidinggeven, ook als ze daar talent voor hebben? ‘Ik heb er geen moeite mee als vrouwen studeren, maar zoek wel een werkplek die past bij de roeping die God voor jou bestemd heeft.’ Een vrouwelijke directeur van een basisschool - om iets te noemen - hoort daar voor Maarten Klaassen niet bij. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:57:57

Ask host to enable sharing for playback control

#158 Jongeren willen graag geloven, het zijn vooral hun ouders die het laten afweten, vindt Bram Rebergen (Youth for Christ)

5/30/2024
Met Bram Rebergen, scheidend directeur van missionaire jongerenorganisatie Youth for Christ. Jongeren staan open voor God, ze willen graag geloven. Dat is zelfs veel meer dan tien jaar geleden. Het zijn vooral hun ouders die het laten afweten, ziet Bram. Omdat ze het druk hebben, en omdat ze het vaak ook niet meer zo zeker weten met het geloof. Waarom jongeren de weg naar de kerk dan vaak niet vinden? Alles is vaak gericht op dat ene moment op zondagmorgen, zegt Bram. Dat vindt hij frustrerend. ‘Wij zien veel jongeren tot geloof komen, die nergens bij een kerk een plek vinden.’ Jongeren zoeken een gemeenschap waar ze terechtkunnen met hun vragen. Vaak kleinere groepen, en mensen die naar hen luisteren. Er vinden goede initiatieven plaats in kerken, maar al met al denkt Bram dat het instituut kerk toch op zijn laatste benen loopt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:47:27

Ask host to enable sharing for playback control

#157 Hoe Opwekking het leven van deze gereformeerde dominee diepgaand veranderde

5/23/2024
Met Nederlands-gereformeerd predikant Chris van Zwol. Chris had niet kunnen denken dat zijn leven op z’n kop zou worden gezet, toen hij vorig jaar gevraagd werd te spreken op pinksterconferentie Opwekking. Als eerste voorheen vrijgemaakte predikant. ‘Ik ben echt door God afgebroken.’ De evangelische conferentie bleek een levensveranderende ervaring voor de gereformeerde predikant. Wat trof hem zo in Opwekking? Wat vond hij als gereformeerde jongen juist bevreemdend? En wat neemt hij mee terug naar Bunschoten-Spakenburg? Opwekking trekt niet alleen veel evangelische, maar ook gereformeerde en andere traditioneel-kerkelijke bezoekers. Wat vinden ze daar? En leidt dat thuis in hun traditionele kerk niet tot scheve gezichten? ‘Waarom heerst er in gereformeerde kerken zo veel wantrouwen?’, vraagt Chris zich af. Evangelischen en gereformeerden bewegen zich intussen naar elkaar toe. Want ook bij Opwekking klinken onmiskenbaar meer traditioneel theologische noties mee dan een paar jaar geleden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:46:38

Ask host to enable sharing for playback control

#156 Waarom de hersteld-hervormden zo aantrekkelijk zijn voor refo’s

5/16/2024
Met theoloog Wim van Vlastuin. Ze konden principieel niet mee met de nieuwe Protestantse Kerk (PKN), en dus leidde dat in 2004 tot een kerkscheuring. Die trok dwars door dorpen, kerken en families. Zelf besloot Wim van Vlastuin, op dat moment een jonge dominee in de Nederlandse Hervormde Kerk, al vroeg dat hij niet mee zou gaan. Ook al zou het hem alles kosten. ‘Ik heb tegen mijn kinderen gezegd: ik moet misschien wel fietsenmaker worden.’ Dat is anders gelopen: tegenwoordig is hij rector van het Hersteld Hervormd Seminarie en hoogleraar aan de VU. Ook in de Hersteld Hervormde Kerk is in twintig jaar veel gebeurd: het is een volwassen kerkgenootschap geworden, en een toevluchtsoord voor kerkgangers uit de Gereformeerde Gemeenten die het allemaal iets minder ‘zwaar’ willen. Voor welke uitdagingen staan de hersteld-hervormden? De kerkverlating lijkt hen nog weinig te raken, of is dat schijn? En hoe zit het met de relaties met andere kerken? Voor iedereen staat de deur open, zegt Wim. Maar als de bezwaarde christelijk-gereformeerden massaal zouden aankloppen bij de Hersteld Hervormde Kerk zou hij dat toch jammer vinden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:50:43

Ask host to enable sharing for playback control

#155 Wat heeft tien jaar Ruben Flach voor Opwekking betekend?

5/10/2024
Met scheidend Opwekking-directeur Ruben Flach. De Pinksterconferentie ‘Opwekking’ is met 60.000 bezoekers met afstand het grootste christelijke festival van Nederland. De evangelische conferentie trekt al jaren ook veel mensen uit traditionele kerken. Je kunt Opwekking verder kennen van de Opwekkingsliederen die in veel kerken worden gezongen. De laatste tien jaar stond Ruben Flach aan het roer. Hoe heeft hij Opwekking veranderd, en wat zijn de uitdagingen voor zijn opvolger? Hoogte- én dieptepunt tegelijk was de coronacrisis. In maart 2020 stond alles in de steigers voor weer een mooi festival, toen alles afgeblazen moest worden. In een mum van tijd stampte Flach een digitale conferentie uit de grond. Hoe kreeg hij dat voor elkaar? Spannend voor zijn opvolger - die nog altijd niet is gevonden - zijn niet alleen de sterk stijgende kosten (vanouds vraagt Opwekking geen entreegeld) maar ook de groeiende polarisatie onder christenen. Hoe beweegt Opwekking zich tussen al die heikele thema’s door die christenen vandaag tot op het bot verdelen, zoals homoseksualiteit en Israël en Gaza? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:51:16

Ask host to enable sharing for playback control

#154 Waarom waren juist christenen vatbaar voor het nazisme?

5/2/2024
Met historicus George Harinck. Het is 4 en 5 mei. Met de kennis van nu is het bijna niet te geloven: gelovige kerkgangers, dominees ook, die enthousiast waren over Hitler. Hoe kon dat? En wat kunnen christenen vandaag daarvan leren? In Nederland bestond vooral in de hervormde kerk enige sympathie voor het nazisme. Tegelijk waren de dominees en priesters spin in het web van het verzet tegen de Duitsers, en hielp geen beroepsgroep zo vaak Joden als zij. In Duitsland lag de zaak veel ingewikkelder. Ondanks de vele verhalen over Bonhoeffer was het kerkelijke verzet tegen Hitler daar onnoembaar klein. Mensen hoopten dat Hitler mensen terug in de kerk zou brengen. We praten over de vraag of het zin heeft de jaren dertig met de politiek vandaag te vergelijken. George denkt van wel, en ziet overeenkomsten tussen vandaag en 1933. ‘We moeten niet vergeten: het begon niet met de Holocaust, het begon met bordjes ‘Voor Joden verboden’ in het Amsterdamse Vondelpark.’ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:47:45

Ask host to enable sharing for playback control

#153 Wat heeft de kerk over seks te zeggen?

4/25/2024
Te gast zijn dominee Mark de Jager en relatietherapeut Cocky Drost. ‘Geen seks voor het huwelijk’, afwijzing van homoseksualiteit - gaat het in de kerk over seks, dan is er meestal een probleem. Terwijl de christelijke kijk op seksualiteit en relaties in de tijd van het Nieuwe Testament juist heel revolutionair en bevrijdend was. ‘En dat is ze in deze geseculariseerde tijd nog steeds’, ziet dominee Mark in zijn kerk. Jongeren snakken naar helderheid, en een positief verhaal. Dat verhaal hééft de kerk, ziet ook Cocky die als relatietherapeut veel mensen begeleidt. Maar hoe doe je dat dan: die mooie christelijke visie op seks laten zien? Hoe praat je gelovig over seks zonder dat het meteen een probleem wordt? En wat ís die positieve christelijke kijk dan precies? Onderzoek uit 2023 laat in elk geval zien dat gelovige mensen weliswaar ietsje minder seks hebben dan hun niet-gelovige medeburgers, maar ze waarderen hun seksleven wél hoger. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:48:42

Ask host to enable sharing for playback control

#152 Waarom de doop steeds minder voorwaarde wordt om bij de baptisten te horen

4/18/2024
Met baptistentheoloog Teun van der Leer en ND-collega Laura Dijkhuizen. Ooit was het zo helder bij de baptisten: je wordt pas gedoopt als je bewust gelooft, en dan kun je ook pas lid worden van de gemeente. Dat laatste is nu aan het wankelen. Moet je echt mensen dwingen zich nog een keer te laten dopen, als ze als kind gedoopt zijn en toch van jouw kerk lid willen worden? In Engeland zijn de meeste baptisten al om, en ook in Duitsland schuift het. Maar wat gebeurt er als zo’n fundamenteel uitgangspunt gaat schuiven? Waarom is die volwassendoop voor baptisten zo essentieel? En waar komt dat vandaan? Laura vertelt hoe die nieuwe benadering uitwerkt in haar baptistengemeente, Silo in Utrecht. En Teun legt uit door welke ontwikkelingen baptisten op dit moment gaan. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:42:04

Ask host to enable sharing for playback control

#151 Wat zegt de Bijbel over scheiden en wat vindt de kerk?

4/12/2024
Met Heleen Zorgdrager en Benno Zuiddam. Onder christenen neemt de laatste jaren het aantal scheidingen toe. Wat zegt de Bijbel en de theologie over scheiden? Heleen (hoogleraar systematische theologie) en Benno (docent ethiek) zijn het erover eens dat ‘een relatie in liefde en trouw’ het bijbelse ideaal is. Maar als ze zich buigen over teksten uit Genesis, Leviticus en de woorden van Jezus in Matteüs lopen hun meningen over scheiden uiteen. ‘Het huwelijk is een levenslange overeenkomst en dus in principe onopzegbaar’, vindt Benno. ‘Dat is het ideaal.’ In de Bijbel is het huwelijk een gegeven, concludeert Heleen. ‘Maar “tot de dood ons scheidt” kan ik niet terugvinden in de Bijbel.’ Het huwelijk is een afspiegeling van het verbond van God met zijn gemeente, benadrukt Benno. ‘Gods trouw is tot in eeuwigheid.’ Heleen: ‘God is trouw aan zijn verbond, maar wij zijn God niet. Als falen ergens een plek mag hebben, dan is dat in de kerk zou ik zeggen.’ Luister voor de pastorale aanpak van scheiden de aflevering Wat heb je aan de kerk en de dominee als je gaat scheiden? in de podcastserie Gebroken Gelofte, nu in je favoriete podcastapp. Interview met Daniël Gillissen over zijn scheiding: https://www.nd.nl/leven/leven/1218183/het-huwelijk-van-daniel-gillissen-strandde-hoe-is-het-om-te-s Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:47:12

Ask host to enable sharing for playback control

#150 Waarom christenen minder negatief zijn over euthanasie

4/4/2024
Met dominee Rianne Veenstra en ethicus Theo Boer. Steeds meer mensen in Nederland kiezen voor euthanasie; ze hebben een zelfgekozen dood liever dan afwachten wanneer het einde komt. Behoudende protestanten en katholieken zijn daar vanouds fel tegen. Dat verandert snel. Rianne is predikant in Almere, en maakt geregeld mee dat gemeenteleden voor euthanasie kiezen. Hoe gaat ze daarmee om? ‘Ik probeer zo lang mogelijk met mensen mee te lopen.’ Betekent dat ook dat ze komt als iemand vraagt of ze als dominee bij de euthanasie aanwezig is? Theo weet alles van de euthanasiepraktijk in Nederland. Ooit werden abortus en euthanasie in één adem genoemd als dingen waar behoudende gelovigen tegen waren. Dat is voorbij, ziet hij. Ook kerkgangers zijn mondige mensen geworden. Dat christenen altijd massaal tegen euthanasie waren, is overigens een misverstand - waarschuwt hij. ‘De linkerflank van de kerken was in de jaren zeventig voorloper in de acceptatie van euthanasie in Nederland.’ Toen betekende euthanasie wel iets anders dan nu, vertelt Theo. Ging het vroeger vooral om problemen met sterven (met veel pijn en verstikking), vandaag gaat het vooral om problemen met leven: het opgeven van zelfstandigheid en zich een blok aan het been van de kinderen voelen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:43:39

Ask host to enable sharing for playback control

#149 Hoe het kruis van martelwerktuig tot symbool van overwinning werd

3/29/2024
Bijbelwetenschapper Ruben van Wingerden legt op Goede Vrijdag uit wat wij weten over de kruisiging van Jezus en hoe gruwelijk deze dood was. Waarschijnlijk stierf Jezus niet door verstikking. En zo heeft Ruben nog een aantal feiten die niet algemeen bekend zijn. Christenen realiseren zich volgens hem vaak onvoldoende wat een gruwelijk martelwerktuig het kruis was, bedoeld om vernedering, schaamte en angst in te boezemen. HIj legt aan de hand van allerlei oude bronnen uit hoe dat kruisigen in de Romeinse tijd ging. Op een gegeven moment is het kruis van symbool van schande en vernedering een overwinningssymbool geworden. Dat miljoenen mensen kruisjes om de hals of in het oor dragen of tatoeages hebben van het kruis kan Ruben begrijpen. Maar dan alleen als je beseft dat het kruis een vreselijk martelwerktuig was. ‘Als fashion-item vind ik het storend.' Luister ook aflevering #50: Hoe leg je uit wat Jezus’ dood aan het kruis betekent? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:49:46

Ask host to enable sharing for playback control

#148 Van Jezus als quick fix naar eerlijk naar jezelf kijken. Hoe evangelische voorganger David de Vos veranderde

3/22/2024
De charismatische prediker David de Vos begon geweldig radicaal. God was dichtbij, wonderen lagen binnen handbereik. In Burkina Faso en in Nigeria organiseerde hij rally’s met tienduizenden mensen. Ook was hij jarenlang vaste prik bij de genezingsdienst op Opwekking. Zijn eenvoudige boodschap was dat als je maar voor Jezus koos alle problemen in je leven zouden worden opgelost. Dat maakte hem tot een van de bekendste voorgangers van evangelisch Nederland. Inmiddels heeft David ontdekt dat het zo simpel niet werkt. Hij heeft een omslag meegemaakt, vertelt hij. Minder dan ‘Jezus aannemen’ draait het nu om ‘eerlijkheid’ en ‘je kwetsbaarheden onderkennen’. We gaan met David in gesprek over de rauwe kant van evangelisch Nederland (dat David soms op The Handmaid’s Tale vindt lijken). Over de polarisatie sinds de coronapandemie, die David aan den lijve ondervond. En over wat er gebeurt als grote charismatische voorbeelden keihard van hun voetstuk vallen. Lees hier meer over David de Vos: https://www.nd.nl/geloof/evangelisch/1217085/evangelist-david-de-vos-is-klaar-met-halleluja-even-bidden-pl Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:47:02

Ask host to enable sharing for playback control

#147 Gaat paus Franciscus binnenkort aftreden - en wat gebeurt er dan?

3/15/2024
Met ND-Vaticaanwatcher Hendro Munsterman. Het gaat niet goed met de gezondheid van de paus. Maken we binnenkort mee dat de 87-jarige leider van de katholieke wereldkerk gaat aftreden of misschien zelfs overlijden? Hendro werkt voor het Nederlands Dagblad in Rome. Hij vertelt hoe zijn werk het midden houdt tussen dat van koningshuisjournalist en politieke verslaggeving. Als paus Franciscus overlijdt of besluit af te treden, treedt een ingewikkelde machinerie in werking. Hoe gaat dat? En wat maakt deze eerste paus van buiten Europa en het Middellandse Zeegebied zo bijzonder? Kunnen we verwachten dat zijn opvolger in zijn lijn verdergaat, of volgt na de eigenzinnige plannen van Franciscus onvermijdelijk een conservatieve tegenreactie? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:53:03

Ask host to enable sharing for playback control

#146 Wat doet Jan van den Bosch met zijn miljoenen?

3/7/2024
Op God willen vertrouwen en tegelijk veel geld hebben, is dat geen lastige combinatie? Pas op voor de Mammon, de god van het geld waarschuwt Jezus. Sommige mensen vinden geld een genânt onderwerp, maar Jan praat er open over. Hij verdiende zijn miljoenen onder meer met zijn mediabedrijf en reisorganisatie. Het verhaal van Jezus en de rijke jongeling die geen afstand van zijn bezit kon doen, raakt Jan. ‘Maar het gaat er uiteindelijk om wat je met je geld doet.’ Wie veel heeft - aan geld of aan tijd - zou ook veel moeten weggeven, vindt hij. Maar hoe ga je om met alle verzoeken om financiële steun die je dan krijgt? En wat besteed je aan jezelf? ‘Ik rijd slechts een tweedehandsje’, zegt Jan over zijn luxe uitgevoerde Jaguar. Echt rijk voelt hij zich door zijn werk voor Mercy Ships en Hour of Power. Aan het slot heeft hij voor de luisteraars nog een financiële tip. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:45:39

Ask host to enable sharing for playback control

#145 Hoe kun je homo zijn in een reformatorische kerk?

2/29/2024
Met Henry Bax en Cornellie Morks. Homo zijn en tegelijk in een reformatorische kerk zitten - dat is niet vol te houden, zeggen veel lhbt’ers. Want hoe kun je ergens geloven als daar iedere vorm van homoseksualiteit wordt afgewezen? Henry Bax (28) is homo én lid van de Gereformeerde Gemeenten. Dat betekent dat hij geen relatie kan hebben, en soms ook op onbegrip en verlegenheid stuit. Henry legt in de podcast uit waarom hij overtuigd voor een celibatair leven kiest. Cornellie deed onderzoek naar de beleving van homoseksuele jongeren in de reformatorische wereld, en vertelt hoe eenzaam ze zich vaak voelen. ‘Ze hebben identificatiefiguren nodig.’ De zoon van Cornellie kwam enkele jaren geleden uit de kast. Het vraagt nogal wat, erkennen ze allebei: in een behoudend protestantse omgeving homo zijn. En daarmee een celibatair leven leiden. ‘Als je daartoe niet uit jezelf besluit, maar het doet omdat dat van buiten wordt opgelegd, houd je het niet vol.’ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:48:18