Till trons forsvar-logo

Till trons forsvar

Religion & Spirituality Podcasts

En apologetisk podcast

En apologetisk podcast

Location:

Sweden

Description:

En apologetisk podcast

Language:

Swedish

Contact:

46731078724


Episodes

Avsnitt 19: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 8

7/23/2020
Den sista delen i vår serie om boken ”Illusionen om Gud” är här. I detta avsnitt diskuterar vi om Gud är en snuttefilt för kristna. Att de som tror på något sätt använder sig av Gud för att komma över rädslan för döden. Knappast oväntat har vi lite andra åsikter än R Dawkins i den... Inlägget Avsnitt 19: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 8 dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:16:47

Avsnitt 18: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 7

7/19/2020
I avsnitt 18 av podden Till Trons Försvar analyserar vi det näst sista kapitlet i ”Illusionen om Gud”. Kapitel nio i Richard Dawkins bok har rubriken ”Barndom, övergrepp och flykten från religion”. Dawkins uttrycker avsky inför att kristna är så korkade och att de dessutom tvingar sina barn att växa upp med kristna förebilder. Vi... Inlägget Avsnitt 18: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 7 dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:13:38

Avsnitt 17: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 6

7/8/2020
Bibeln och den troende människan kommer vara teman i avsnitt 17 och vår sjätte del om Dawkins bok ”Illusionen om Gud”. Anna retar sig på att Dawkins inte har förstått många bibliska koncept. Dan blir riktigt irriterad när Dawkins jämför aborter och dödsstraff. I boken handlar kapitel sju om bibeln och kapitel åtta heter ”Vad... Inlägget Avsnitt 17: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 6 dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:21:04

Avsnitt 16: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 5

7/3/2020
Del fem i vår serie om boken ”Illusionen om Gud” innehåller två kapitel, kapitel 5 och 6. I dessa diskuterar Dawkins om religionens och moralens rötter. Dessa kapitel får Dan att uppfatta Dawkins som ett troll. Som vanligt välkomnar vi input från er lyssnare på dan@tilltronsforsvar.se och anna@tilltronsforsvar.se. Besök gärna vår hemsidan på www.tilltronsforsvar.se för mer... Inlägget Avsnitt 16: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 5 dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:35:37

Avsnitt 15: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 4

6/23/2020
Del fyra i vår serie om R. Dawkins bok Illusionen om Gud är här. Och nu är det dags för Dawkins att ge sig på kristnas syn på evolution. I det fjärde kapitlet försöker Dawkins nämligen krossa den sista lilla tro han förväntar sig läsaren har kvar. Detta ska ha göra genom att förklara för... Inlägget Avsnitt 15: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 4 dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:17:39

Avsnitt 14: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 3

6/16/2020
Del tre i vår serie om R. Dawkins bok ”Illusionen om Gud” är här. I detta avsnitt diskuterar vi kapitel 3 i hans bok. Där försöker han med alla medel slå sönder argumenten för Guds existens. Dawkins tar upp Thomas Aquinos fem bevis från 1200-talet för Guds existens och vi förvånas över hur svag Dawkins... Inlägget Avsnitt 14: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 3 dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:36:49

Avsnitt 13: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 2

6/7/2020
Del två i vår serie om R. Dawkins bok ”Illusionen om Gud” är här. I detta avsnitt, som täcker kapitel två, är fokus på huruvida Gud är skapad av oss människor eller inte. Dawkins själv uppfattar också Bibelns gud som hänsynslös, hemsk och han kallar till och med Gud för en psykopat. Dessutom försöker Dawkins... Inlägget Avsnitt 13: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 2 dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:30:46

Avsnitt 12: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 1

6/1/2020
Efter en hel del bedrövelser med tekniken kan vi äntligen släppa ett nytt avsnitt, det glädjer oss. Och idag startar vi vår serie om R. Dawkins bok ”Illusionen om Gud”. Del 1 täcker det första kapitlet och vi diskuterar bland annat hur viktigt det är för Dawkins att markera att han anser att det inte... Inlägget Avsnitt 12: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 1 dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:31:45

Avsnitt 11: Hur kan man svara de som häcklar innehållet i bibeln? – Del 3

4/4/2020
Ett nytt avsnitt av Till Trons Försvar är här. I detta avsnitt avslutar vi vår mini-serie baserat på Rickard Söderbergs pekoral i brevform där han häcklar och hånar kristen tro. Ämnen i detta avsnitt är närsynthet, frisyrer och mat. Vi postar även brevet i sin helhet här på sajten så ni kan läsa det. Inlägget Avsnitt 11: Hur kan man svara de som häcklar innehållet i bibeln? – Del 3 dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:31:46

Avsnitt 10: Hur kan man svara de som häcklar innehållet i bibeln? – Del 2

3/11/2020
Ett nytt, långt, fullmatat avsnitt av TIll trons försvar är här. I detta avsnitt fortsätter vi med brevet som häcklar kristen tro. Har du inte hört del 1 så rekommenderar vi dig att lyssna på det först. I detta avsnitt är samtals-punkterna offer och sexualitet och även till viss del homosexualitet. Vi diskuterar hur kristna... Inlägget Avsnitt 10: Hur kan man svara de som häcklar innehållet i bibeln? – Del 2 dök först upp på Till trons försvar.

Duration:01:10:18

Avsnitt 9: Hur kan man svara de som häcklar innehållet i bibeln? – Del 1

2/8/2020
Slaveri i bibeln och sabbat? Hur ska man bemöta människor som gör sitt yttersta för att häckla innehållet i bibeln? Denna fråga dök upp inför detta avsnitt. En man hånade troende och häcklade bibelns innehåll på vår facebooksida. Vi uppmanade denna man att komma med en konkret fråga – vi ville gärna behandla det i... Inlägget Avsnitt 9: Hur kan man svara de som häcklar innehållet i bibeln? – Del 1 dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:47:00

Lyssnarfråga: Hur kan Gud ha funnits före Big Bang?

1/12/2020
En lyssnarfråga kom till oss på ett lite oväntat sätt. Anna fikar med en yngre släkting som har funderingar kring Annas tro. En fråga dyker upp som vi ofta hör i apologetiska sammanhang och då tyckte vi att den var så viktig att den fick vara med i podden. Frågan handlar om hur Gud kunde... Inlägget Lyssnarfråga: Hur kan Gud ha funnits före Big Bang? dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:19:43

Lyssnarfråga: Kommer de som inte hört om Jesus hamna i helvetet?

12/8/2019
Vi fortsätter med stor ödmjukhet med fler lyssnarfrågor i podden Till trons försvar Vi försöker ge vår tolkning och våra funderingar kring två svåra frågor. Vi fortsätter vi lite på samma spår som förra avsnittet då frågan var; ”Vad är det som säger att just din Gud är den rätta?” Denna gång vrider vi frågan... Inlägget Lyssnarfråga: Kommer de som inte hört om Jesus hamna i helvetet? dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:22:04

Lyssnarfråga: Vad är det som säger att just din Gud är den rätta?

11/10/2019
Vi gläder oss över att vara tillbaka med en lyssnarfråga. Detta avsnitt handlar om Gud bland andra gudar, och frågan vi fått ställd till oss är ” Vad är det som säger att just din Gud är den rätta”? Detta är en ganska vanlig fråga men den kan ställas på många olika sätt: Tror inte... Inlägget Lyssnarfråga: Vad är det som säger att just din Gud är den rätta? dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:56:32

Avsnitt 8: Illusionen om vetenskapen – del 2

10/5/2019
I avsnitt 8 har vi för första gången med oss en gäst i podden Till Trons Försvar. Peter Stenumgaard är teknologie doktor och arbetar till vardags som forskningschef och adjungerad professor. Han har skrivit böckerna ”Illusionen om vetenskap” och ”Vetenskap och tro”. Peter berättar för oss om hur han i vuxen ålder skakades om när... Inlägget Avsnitt 8: Illusionen om vetenskapen – del 2 dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:18:33

Avsnitt 7: Illusionen om vetenskapen – del 1

10/5/2019
Vetenskapen har firat stora triumfer. Vetenskapens företrädare har också haft ett väldigt högt tonläge mot andra kunskapstraditioner och mot olika religioner. Men är vetenskapen verkligen så vattentät som den framställer sig? I det här avsnittet tänkte vi, i allt ödmjukhet, skaka grundvalarna för dig som hävdar att vetenskapen är svaret på allt. Du som tror... Inlägget Avsnitt 7: Illusionen om vetenskapen – del 1 dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:26:18

Avsnitt 6: Vetenskap och Gud – är inte evolutionen ett stort problem för kristna?

8/26/2019
Vi kan alla se evolutionen runt om kring oss, hundar av olika raser, Darwins fåglar och så vidare. Men är verkligen evolutionen en så stark förklaring av vår utveckling som vi tror? Avsnitt sex av podden, Till trons försvar är här. Den här gången tar vi greppet om en fråga som vi funderat på länge.... Inlägget Avsnitt 6: Vetenskap och Gud – är inte evolutionen ett stort problem för kristna? dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:46:36

Lyssnarfråga: ”Är det inte religionens fel att vi har så många krig?”

7/7/2019
Vi glädjer oss över att få arbeta med en lyssnarfråga. I det här avsnittet tar vi itu med en riktigt sorglig gammal klassiker: ”Alla krig är religionens fel” och världen vore så mycket bättre utan allt kaos som orsakas av religionen. Känner du igen det?För dig som är kristen finns det faktiskt bra svar att... Inlägget Lyssnarfråga: ”Är det inte religionens fel att vi har så många krig?” dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:14:03

Avsnitt 5: Är Gudsbilden vi möter i GT en annan än den Jesus ger oss i NT?

6/11/2019
Ett kort avsnitt med en stor fråga Avsnitt fem av podden Till trons försvar är här. Alfons Åbergs pappa, vår syn på Gud och djupdykningar i Bibeln är något av innehållet i detta avsnitt. Vi greppar frågan om Gudsbilden vi möter i Gamla testamentet en annan än den Jesus ger oss i Nya testamentet? Anna... Inlägget Avsnitt 5: Är Gudsbilden vi möter i GT en annan än den Jesus ger oss i NT? dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:11:50

Avsnitt 4: Krigen i Gamla testamentet – hur kan Gud stå bakom dem?

5/13/2019
Avsnitt fyra av Till trons försvar är här. Och den här gången ger vi oss i kast med en mycket svår fråga. Så svår att den fick ett helt eget avsnitt. Vi undrar hur Gud kan stå bakom krigen och dödandet i gamla testamentet. Många människor, både troende och icketroende, har svårt att svälja det... Inlägget Avsnitt 4: Krigen i Gamla testamentet – hur kan Gud stå bakom dem? dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:37:46