Till trons forsvar-logo

Till trons forsvar

Religion & Spirituality Podcasts

En apologetisk podcast

En apologetisk podcast

Location:

Sweden

Description:

En apologetisk podcast

Language:

Swedish

Contact:

46731078724


Episodes

Lyssnarfråga: Kan ni bevisa för mig att treenigheten är sann?

10/25/2021
En fråga vi ofta möter från både troende och icke troende är hur man ska förhålla sig till treenigheten. Vid en första anblick kan det se ut som en trivial fråga – vad är treenigheten egentligen? Men när Anna också fick frågan om att bevisa att treenigheten är sann var det som upplagt för ett... Inlägget Lyssnarfråga: Kan ni bevisa för mig att treenigheten är sann? dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:47:13

Avsnitt 22: Är Bibeln verkligen tillförlitlig? – Del 1, Gamla testamentet

9/12/2021
Kan man verkligen lita på Bibelns äkthet och tillförlitlighet. Många gånger kritiseras bibeln av ateister som säger att den kopierats fel, gång på gång genom årtusenden. Och vad är fakta och vad är egentligen myt? Är inte myt något som inte är sant? Vi djup-dyker i Bibelns trovärdighet, denna gång med en gäst. Lennart Boström... Inlägget Avsnitt 22: Är Bibeln verkligen tillförlitlig? – Del 1, Gamla testamentet dök först upp på Till trons försvar.

Duration:01:03:21

Lyssnarfråga: Kan en kvinna verkligen vara pastor trots det som står i bibeln?

7/16/2021
Ett riktigt mastodontavsnitt släpper vi denna gång. Över timmen långt men vi pratar om en viktig fråga: Nämligen om kvinnliga pastorer. Det är något som tas upp då och då och vi har länge önskat prata om det i podden. Är det självklart att kvinnor är pastorer trots det som står att läsa i Bibeln?... Inlägget Lyssnarfråga: Kan en kvinna verkligen vara pastor trots det som står i bibeln? dök först upp på Till trons försvar.

Duration:01:26:45

Lyssnarfråga: Kan Gud stoppa lidande om vi har fri vilja och varför svarar Gud bara ibland?

6/4/2021
Vi är så glada över att vara tillbaka. I mysbyxor, hemma vid Dans köksbord och med kaffekoppen nära kunde vi spela in nytt ett nytt avsnitt. Och vi gläder oss åt att få jobba med lyssnarfrågor. Dagens fråga berör lidande och är en utveckling på en tidigare fråga vi har arbetat med, då handlade det... Inlägget Lyssnarfråga: Kan Gud stoppa lidande om vi har fri vilja och varför svarar Gud bara ibland? dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:41:58

Avsnitt 21: Mirakel – del 2, telefonintervju Micael Grenholm

4/9/2021
Vi fortsätter vår serie om mirakel. Denna gång har vi med oss pastor, författaren och apologeten Micael Grenholm som berättar om sin bok Dokumenterade mirakler. Den som är intresserad av boken kan köpa den genom att klicka på länken här nedanför: https://www.sjobergsforlag.se/bocker/apologetik/dokumenterade-mirakler-micael-grenholm Vi glädjer oss åt den fina input vi fått i mail och glada... Inlägget Avsnitt 21: Mirakel – del 2, telefonintervju Micael Grenholm dök först upp på Till trons...

Duration:00:48:16

Avsnitt 20: Mirakel – del 1

2/28/2021
Som vi har längtat och slitit för att få komma till temat ”mirakel”. Redan för ett år sedan började vi prata om det här temat men vi hade så många andra frågor som låg före i planeringen. Detta är vårt första avsnitt i en serie på två delar om mirakel, välkommen att lyssna!Om du har... Inlägget Avsnitt 20: Mirakel – del 1 dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:34:21

Lyssnarfråga: Varför behövde Jesus dö?

2/9/2021
Efter en längre, planerad, ledighet är vi tillbaka med podden Till Trons Försvar. Och vi rivstartar med en lyssnarfråga – varför behövde Jesus dö? Men även en hel del underfrågor kring det ämnet. Hoppas du gillar avsnittet. Väldigt snart kommer ytterligare ett avsnitt som kommer handla om mirakel! Hör gärna av dig till dan@tilltronsforsvar.se eller... Inlägget Lyssnarfråga: Varför behövde Jesus dö? dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:42:09

Lyssnarfråga: Ville Gud verkligen döda Mose?

12/8/2020
I detta avsnitt ger vi oss i kast med en del av bibeln som kan vara svår att förstå. Hur ska man tolka texter som den dagens avsnitt handlade om? Ville Gud verkligen döda Mose? Har du egna frågor du vill att vi lyfter i podden? Maila oss gärna på dan@tilltronsforsvar.se eller anna@tilltronsforsvar.se Över jul... Inlägget Lyssnarfråga: Ville Gud verkligen döda Mose? dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:20:01

Lyssnarfråga: Hur ska man tänka kring berättelsen om Babels torn?

10/26/2020
Vi fortsätter med lyssnarfrågor i podden. Denna gång är temat snarlikt vårt förra avsnitt. Idag funderar vi lite kring Babels torn, hur ska man förhålla sig till den berättelsen. Om du har egna frågor/ämnen du vill att vi ska ta upp i podden får du gärna maila oss på anna@tilltronsforsvar.se eller dan@tilltronsforsvar.se.Du kan också nå... Inlägget Lyssnarfråga: Hur ska man tänka kring berättelsen om Babels torn? dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:26:34

Lyssnarfråga: Kan man verkligen tro att syndafloden och Noaks ark har hänt på riktigt?

9/26/2020
En lyssnarfråga, och vi glädjer oss över det. Noaks ark – hur ska man som kristen förhålla sig till syndafloden? Många icke troende kan med något nästan triumferande i tonen peka på just denna del av bibeln när de vill håna kristen tro. Har du en egen fråga får du gärna maila oss på anna@tilltronsforsvar.se... Inlägget Lyssnarfråga: Kan man verkligen tro att syndafloden och Noaks ark har hänt på riktigt? dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:46:47

Avsnitt 19: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 8

7/23/2020
Den sista delen i vår serie om boken ”Illusionen om Gud” är här. I detta avsnitt diskuterar vi om Gud är en snuttefilt för kristna. Att de som tror på något sätt använder sig av Gud för att komma över rädslan för döden. Knappast oväntat har vi lite andra åsikter än R Dawkins i den... Inlägget Avsnitt 19: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 8 dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:16:47

Avsnitt 18: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 7

7/19/2020
I avsnitt 18 av podden Till Trons Försvar analyserar vi det näst sista kapitlet i ”Illusionen om Gud”. Kapitel nio i Richard Dawkins bok har rubriken ”Barndom, övergrepp och flykten från religion”. Dawkins uttrycker avsky inför att kristna är så korkade och att de dessutom tvingar sina barn att växa upp med kristna förebilder. Vi... Inlägget Avsnitt 18: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 7 dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:13:38

Avsnitt 17: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 6

7/8/2020
Bibeln och den troende människan kommer vara teman i avsnitt 17 och vår sjätte del om Dawkins bok ”Illusionen om Gud”. Anna retar sig på att Dawkins inte har förstått många bibliska koncept. Dan blir riktigt irriterad när Dawkins jämför aborter och dödsstraff. I boken handlar kapitel sju om bibeln och kapitel åtta heter ”Vad... Inlägget Avsnitt 17: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 6 dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:21:04

Avsnitt 16: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 5

7/3/2020
Del fem i vår serie om boken ”Illusionen om Gud” innehåller två kapitel, kapitel 5 och 6. I dessa diskuterar Dawkins om religionens och moralens rötter. Dessa kapitel får Dan att uppfatta Dawkins som ett troll. Som vanligt välkomnar vi input från er lyssnare på dan@tilltronsforsvar.se och anna@tilltronsforsvar.se. Besök gärna vår hemsidan på www.tilltronsforsvar.se för mer... Inlägget Avsnitt 16: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 5 dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:35:37

Avsnitt 15: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 4

6/23/2020
Del fyra i vår serie om R. Dawkins bok Illusionen om Gud är här. Och nu är det dags för Dawkins att ge sig på kristnas syn på evolution. I det fjärde kapitlet försöker Dawkins nämligen krossa den sista lilla tro han förväntar sig läsaren har kvar. Detta ska ha göra genom att förklara för... Inlägget Avsnitt 15: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 4 dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:17:39

Avsnitt 14: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 3

6/16/2020
Del tre i vår serie om R. Dawkins bok ”Illusionen om Gud” är här. I detta avsnitt diskuterar vi kapitel 3 i hans bok. Där försöker han med alla medel slå sönder argumenten för Guds existens. Dawkins tar upp Thomas Aquinos fem bevis från 1200-talet för Guds existens och vi förvånas över hur svag Dawkins... Inlägget Avsnitt 14: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 3 dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:36:49

Avsnitt 13: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 2

6/7/2020
Del två i vår serie om R. Dawkins bok ”Illusionen om Gud” är här. I detta avsnitt, som täcker kapitel två, är fokus på huruvida Gud är skapad av oss människor eller inte. Dawkins själv uppfattar också Bibelns gud som hänsynslös, hemsk och han kallar till och med Gud för en psykopat. Dessutom försöker Dawkins... Inlägget Avsnitt 13: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 2 dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:30:46

Avsnitt 12: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 1

6/1/2020
Efter en hel del bedrövelser med tekniken kan vi äntligen släppa ett nytt avsnitt, det glädjer oss. Och idag startar vi vår serie om R. Dawkins bok ”Illusionen om Gud”. Del 1 täcker det första kapitlet och vi diskuterar bland annat hur viktigt det är för Dawkins att markera att han anser att det inte... Inlägget Avsnitt 12: Vi analyserar ”Illusionen om Gud” – del 1 dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:31:45

Avsnitt 11: Hur kan man svara de som häcklar innehållet i bibeln? – Del 3

4/4/2020
Ett nytt avsnitt av Till Trons Försvar är här. I detta avsnitt avslutar vi vår mini-serie baserat på Rickard Söderbergs pekoral i brevform där han häcklar och hånar kristen tro. Ämnen i detta avsnitt är närsynthet, frisyrer och mat. Vi postar även brevet i sin helhet här på sajten så ni kan läsa det. Inlägget Avsnitt 11: Hur kan man svara de som häcklar innehållet i bibeln? – Del 3 dök först upp på Till trons försvar.

Duration:00:31:46

Avsnitt 10: Hur kan man svara de som häcklar innehållet i bibeln? – Del 2

3/11/2020
Ett nytt, långt, fullmatat avsnitt av TIll trons försvar är här. I detta avsnitt fortsätter vi med brevet som häcklar kristen tro. Har du inte hört del 1 så rekommenderar vi dig att lyssna på det först. I detta avsnitt är samtals-punkterna offer och sexualitet och även till viss del homosexualitet. Vi diskuterar hur kristna... Inlägget Avsnitt 10: Hur kan man svara de som häcklar innehållet i bibeln? – Del 2 dök först upp på Till trons försvar.

Duration:01:10:18