De Universiteit van Vlaanderen Podcast-logo

De Universiteit van Vlaanderen Podcast

Science & Technology News

Heb jij je al eens afgevraagd of we mensen onzichtbaar kunnen maken? Of Latijn leren tijdverspilling is? Of je voor eeuwig samen zal blijven met je lief? Topprofessoren uit de Vlaamse Universiteiten geven een antwoord op al deze vragen en nog veel meer via onze gratis colleges. Een vraag voor ons? Stuur dan een mailtje naar info@universiteitvanvlaanderen.be Deze podcast is Creative Commons (CC BY). Deel onze podcast dus zo veel als je wil, maar vergeet onze naam niet te vermelden.

Location:

United States

Description:

Heb jij je al eens afgevraagd of we mensen onzichtbaar kunnen maken? Of Latijn leren tijdverspilling is? Of je voor eeuwig samen zal blijven met je lief? Topprofessoren uit de Vlaamse Universiteiten geven een antwoord op al deze vragen en nog veel meer via onze gratis colleges. Een vraag voor ons? Stuur dan een mailtje naar info@universiteitvanvlaanderen.be Deze podcast is Creative Commons (CC BY). Deel onze podcast dus zo veel als je wil, maar vergeet onze naam niet te vermelden.

Language:

Dutch


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Welke vorm heeft het heelal?

3/16/2025
Hoe stel jij je het hele heelal voor? Als een gigantische bol (met ons ergens in het midden) die heel ver weg eindigt? Of is het heelal eerder een rozijnenbrood, een wrap of een pretzel? Over de vorm van het heelal is onder wetenschappers nog discussie. En ook over of het eindig of oneindig is. Professor Ben Craps is fysicus aan de VUB en toont in deze video met een appel, een donut en een pannenkoek wat de mogelijkheden zijn én waar kosmologen wel al zeker over zijn. Dat het héél groot is...

Duration:00:15:06

Ask host to enable sharing for playback control

Waarom is rondzwierende nijlpaardenkak goed voor de natuur?

3/13/2025
Je hebt het misschien wel al eens gezien als je naar de zoo gaat: nijlpaarden maken er een gewoonte van om hun gevoeg triomfantelijk in het rond te zwieren. Dat is niet alleen heel vettig, het speelt blijkbaar ook een cruciale rol in de kringloop van het leven. Dr. Jonas Schoelynck, aquatisch bioloog aan de Universiteit van Antwerpen, vertelt hoe de toiletrituelen van deze prachtige dieren hen onmisbaar maken in lokale ecosystemen. Waarom is rondzwierende nijlpaardenkak goed voor de natuur? Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT, de Nationale Loterij en de Vlaamse overheid.

Duration:00:17:30

Ask host to enable sharing for playback control

Wat gebeurt er met ons kernafval?

3/6/2025
Kernenergie... het is iets waar de meningen heel erg verdeeld over zijn. Eén van de argumenten tégen kernenergie is het kernafval. Want wat doe je met afval dat nog duizenden jaren kankerverwekkend is? Belgisch kernafval ligt gewoon op schappen te wachten tot we er écht een oplossing voor hebben. Eén van onze luisteraars vraagt zich af waarom we het niet gewoon het heelal in sturen. Nucleair ingenieur Wouter Schroeyers, prof aan de UHasselt, zegt in deze podcast wat hij van dat idee vindt. Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT, de Nationale Loterij en de Vlaamse overheid.

Duration:00:20:56

Ask host to enable sharing for playback control

VIDEOPODCAST: Is een koptelefoon met noise-cancelling verslavend?

3/2/2025
Noise-cancelling koptelefoons zijn de perfecte manier om te ontsnappen aan de drukte en enkel nog stilte (of je eigen muziek) te horen. Geweldige uitvinding voor als je je even goed wil concentreren of als er op de trein een baby aan het krijsen is. Toch is te vaak met hoofdtelefoon rondlopen geen goed idee. Professor Laure Jacquemin is audioloog aan de UAntwerpen en legt uit hoe noise-cancelling werkt en wat het doet met je hersenen. Gastspreker: Laure JacqueminRedactie: Helene VanlathemEindredactie: Katleen BrackeMontage: Nicole Tegelaar Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT, de Nationale Loterij en de Vlaamse overheid.

Duration:00:09:19

Ask host to enable sharing for playback control

Waarom word ik wild van smakgeluiden?

2/27/2025
"Grmpf grmpf smek kraaaak grmpf..." Aaaaargh, word jij ook geeeeek van mensen die smakken, van iemand die aan het tikken is, van de ademhaling van je lief? Of wordt je lief gek van jouw geluiden en snap je niet waarom? Het zou wel eens misofonie kunnen zijn... een probleem waarbij vooral de geluiden van wie je graag ziet je woedend maken. Prof. Annick Gilles, gehoorexperte aan de UAntwerpen, vertelt in deze podcast hoe je eraan komt en wat je eraan kan doen. Gastspreker: voornaam naamPresentatie: Koen FilletRedactie: Helene VanlathemEindredactie: Katleen BrackeMontage: Wederik De Backer Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, Antwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.

Duration:00:27:40

Ask host to enable sharing for playback control

Waarom is statistiek zo moeilijk?

2/20/2025
Statistiek en kansberekening.... de meeste studenten komen er op een bepaald moment mee in aanraking en het is voor velen een akelig buisvak. Maar hoe komt dat? Waarom is statistiek zo gehaat? En waarom zouden we statistiek beter wat méér en beter studeren zodat we er de rest van ons leven nog plezier aan hebben? Professor wiskunde en fysica aan de UHasselt Johan Verbeeck legt hier uit waarom je de wereld nooit helemaal juist kan zien als je kansbereking, percentages, waarschijnlijkheid en statistiek niet goed begrijpt. Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT, de Nationale Loterij en de Vlaamse overheid.

Duration:00:25:36

Ask host to enable sharing for playback control

Hoe win je het driedeurenspel?

2/16/2025
Sinds de jaren '60 bestaat er in de VS een populaire tv-show, Let's Make a Deal. In die show liet de presentator, Monty Hall, een speler kiezen uit 3 deuren. Achter één deur stond een superchique sportwagen. Dit simpele spelletje noemen wiskundigen het driedeurenprobleem. Intrigerend, want... wie zijn buikgevoel volgt, heeft 1 kans op 3 om te winnen, wie statistiek gebruikt, wint in tweederde van de gevallen. VUB-wiskundige Doryan Temmerman legt uit hoe je hier beter tegen je gevoel in gaat. Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT, de Nationale Loterij en de Vlaamse overheid.

Duration:00:08:02

Ask host to enable sharing for playback control

Is het een goed idee om te slapen met muziek?

2/13/2025
Wanneer mensen vroeger muziek wilden horen, moesten ze die zelf maken. En dat gebeurde in groep: zingen en trommelen kon iedereen, af en toe was er ook iemand die een fluit had. Maar optredens waarbij je echte muzikanten aan het werk kon horen waren zeldzaam. Vandaag is dat helemaal anders: we luisteren onder onze koptelefoons naar onze eigen muziek, alleen en de ganse dag door. Welk effect heeft dat op ons mens zijn? En is het een goed idee om je muziek aan te laten staan wanneer je in bed kruipt? Professor Marlies De Munck, muziekfilosofe aan de UAntwerpen, legt uit. Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT, de Nationale Loterij en de Vlaamse overheid.

Duration:00:24:51

Ask host to enable sharing for playback control

Zijn memes nu ook al gevaarlijk?

2/6/2025
Wat hebben celebrities Nicolas Cage, Drake en Chrissy Teigen met elkaar gemeen? Ze zijn alle drie vereeuwigd in memes! Memes, die beelden, bewerkt of met tekst, waar je doorheen scrollt op social media en die ons op de redactie vaak doen lachen. Wij zijn alvast meme-gek! Dus waren we best geschrokken toen professor cultuursociologie Pascal Gielen van de UAntwerpen ons over de andere kant van memes vertelde… Zijn memes nu ook al gevaarlijk? Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT, de Nationale Loterij en de Vlaamse overheid.

Duration:00:16:34

Ask host to enable sharing for playback control

Hoe voorkom je blessures tijdens het lopen?

2/2/2025
Ga jij soms lopen? Al is het maar een klein toertje joggen op een heel rustig tempo? Dan moet je deze video zien! Want aan de Universiteit van Gent hebben ze een wearable ontwikkeld waardoor de kans op blessures aanzienlijk vermindert. En het heeft te maken met de G-krachten in een achtbaan. Veerle Segers, biomechanicus aan de UGent, legt het je uit. Gastspreker: Veerle SegersRedactie: Helene VanlathemEindredactie: Katleen BrackeMontage: Alexander Van Vlierberghe Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT, de Nationale Loterij en de Vlaamse overheid.

Duration:00:08:22

Ask host to enable sharing for playback control

Hoe kunnen planten zich verdedigen?

1/30/2025
Wat is het verschil tussen planten en dieren? Dieren kunnen lopen, zwemmen of vliegen (enfin, de meeste toch) en planten niet. Planten staan met hun wortels in de grond en kunnen niet vluchten bij gevaar. En dat is een groot probleem in een wereld waarin alles en iedereen je lijkt te willen opvreten. En toch, planten zijn overal. Hoe overleven ze zonder te kunnen vluchten? Dat legt bioloog aan de UAntwerpen Sébastjen Schoenaers ons uit. Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT, de Nationale Loterij en de Vlaamse overheid.

Duration:00:24:10

Ask host to enable sharing for playback control

Wat doet een sterrenkundige de hele dag?

1/23/2025
Amper 100 jaar geleden ontdekten wetenschappers pas dat het heelal veel groter is dan onze Melkweg. Daarbuiten liggen nog miljarden andere sterrenstelsels. Hoe die zijn ontstaan en verder evolueren, dat onderzoekt sterrenkundige Maarten Baes van de Universiteit van Gent. En omdat je met een telescoop wel kan kijken naar de kleur en het uitzicht, maar niet naar de samenstelling of de krachten die er spelen, ligt hij ‘s nachts niet in zijn tuin naar de hemel te staren, maar naar een supercomputer. Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT, de Nationale Loterij en de Vlaamse overheid.

Duration:00:19:43

Ask host to enable sharing for playback control

Waarom vriezen vissen niet vast in de winter?

1/19/2025
Als het enkele dagen vriest, komt er ijs op plassen, vijvers, grachten en meren. En als het lang genoeg koud blijft, wordt dat ijslaagje dikker en dikker totdat je erop kan schaatsen. Maar... dat water zal nooit tot op de bodem bevriezen. Zelfs niet als het maanden- of jarenlang vriest. Ook in Lapland kan je een gat in het ijs zagen en ijsvissen. Fysicus Joris Dirckx (UAntwerpen) legt uit waarom de vissen niet vastvriezen tijdens de winter. Gastspreker: Joris DirckxRedactie: Alexander Eindredactie: Katleen BrackeMontage: Nabeeld Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.

Duration:00:09:31

Ask host to enable sharing for playback control

Zijn ketonen interessant voor amateursporters?

1/16/2025
Ketonen deden enkele jaren geleden hun intrede in de wielerwereld. Toprenners zoals Remco Evenepoel gieten na een wedstrijd een – perfect legaal – ketonendrankje naar binnen, want daarvan zouden ze sneller recupereren en beter slapen. Maar ga je er ook echt beter van fietsen en heb jij er als amateur ook iets aan? Daarover praat Koen Fillet met Chiel Poffé, inspanningsfysioloog aan de UHasselt. Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT, de Nationale Loterij en de Vlaamse overheid.

Duration:00:20:12

Ask host to enable sharing for playback control

Hoe kunnen jongens met kanker later nog kinderen krijgen?

1/9/2025
In december 2024 werd in België voor het eerst een jongen geopereerd die onvruchtbaar was door een kankerbehandeling als kind. Nu zal hij hoogstwaarschijnlijk toch kinderen kunnen krijgen. En dat is een wereldprimeur. Hoe wetenschappers dat weeral voor elkaar hebben gespeeld, komt biomedicus Ellen Goossens van de VUB je vertellen. Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT, de Nationale Loterij en de Vlaamse overheid.

Duration:00:12:31

Ask host to enable sharing for playback control

Is het een goed idee om te trouwen met je beste vriend?

1/5/2025
"Keitof, we begrijpen elkaar, we maken veel plezier, maar... mmm... ik weet niet of het iets méér kan worden..." Moet je echt staaaapelverliefd zijn aan het begin van een (goeie) relatie? Kan je ook gewoon vrienden zijn en hopen dat het méér wordt? Trouwen met je beste vriend, is het een goed idee, of gewoon lui en niet-romantisch? Dr. Laura Sels is psycholoog aan de UGent en deelt de (verrassende) wetenschap over liefde, verliefdheid en een goeie relatie. Gastspreker: Laura SelsRedactie: Katleen BrackeEindredactie: Katleen BrackeMontage: Nabeeld Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.

Duration:00:14:43

Ask host to enable sharing for playback control

Waarom vonden er hier tijdens de eindejaarsperiode zo veel dramatische overstromingen plaats?

1/2/2025
UvVL ontvangt... De Humaniakken (3/3) Voor de feestdagen heeft Universiteit van Vlaanderen een groepje bevriende podcastmakers uitgenodigd: de Humaniakken. Professor Tim Soens is milieuhistoricus aan de UAntwerpen en vertelt in deze aflevering over de dramatische stormen en overstromingen die de Lage Landen de voorbije eeuwen hebben geteisterd rond de eindejaarsperiode. Was dat een straf van God, voor al dat gefeest, of staat er in de winter een (figuurlijk) pistool gericht op onze kust? Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, Antwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.

Duration:00:31:46

Ask host to enable sharing for playback control

Helpt zebradrinken tegen een kater?

12/31/2024
Alcohol... heel wat mensen vinden het een heerlijke drug om op te feesten. Maar de dag erna... die is dikwijls heel wat minder leuk. Is er iets wat écht helpt tegen een kater? Is zebradrinken misschien een goed idee? Prof. dr. em. Vera Rogiers, toxicoloog aan de VUB, vertelt in deze video wat alcohol doet met je lichaam en hoe je de day after iets aangenamer kan maken. #DWW24 Gastspreker: voornaam naamPresentatie: Koen FilletRedactie: Helene VanlathemEindredactie: Katleen BrackeMontage: Wederik De Backer Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, Antwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.

Duration:00:13:15

Ask host to enable sharing for playback control

Waarom is eten met een korstje lekkerder?

12/29/2024
Wat hebben speculaas, lasagne en granola met elkaar te maken? Het is allemaal keilekker omdat... het allemaal bruingebakken eten is! En dat bruine en dat korstje... dat maakt eten dus lekker. De reden? Chemische reacties die eenvoudige stoffen doen uiteenvallen in honderden andere stoffen, elk met een eigen aroma. Hoe dat zit legt voedingstechnoloog Bruno De Meulenaer (UGent) uit deze video! #maillardreactie #karamellisatie Gastspreker: Bruno De MeulenaerRedactie: Katleen BrackeEindredactie: Katleen BrackeMontage: Nabeeld Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.

Duration:00:12:47

Ask host to enable sharing for playback control

Wat is de echte geboortedatum van Jezus?

12/24/2024
UvVL ontvangt... De Humaniakken (2/3) Voor de feestdagen heeft Universiteit van Vlaanderen een groepje bevriende podcastmakers uitgenodigd: de Humaniakken. In deze aflevering hebben we het met hen over Jezus en zijn geboortedatum. En ook over Jezus' verjaardagsfeestje. Want moeten we écht op 25 december feesten? Hoe kan het dan dat de herders met lammetjes in het veld zaten - lammetjes worden toch niet in de winter geboren? Is Jezus' verjaardag symbolisch en een christelijke variant op feesten van het licht (na de donkerste dag van het jaar)? UGent-classicus dr. Yanick Maes zoekt in oude teksten naar antwoorden. Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, Antwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.

Duration:00:29:25