TapirCast-logo

TapirCast

Science & Technology News

Bilimsel ve teknolojik gelişmeler üzerine Türkçe bir podcast.

Location:

United States

Description:

Bilimsel ve teknolojik gelişmeler üzerine Türkçe bir podcast.

Language:

Turkish


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Savunma Sanayii: KAAN'a Nesil Atlatacak Milli Teknoloji AESA Burun Radarı

4/20/2024
#252 Öğr. Üyesi Cengiz Riva ve Ahmet Mücahit Yılmaz'ın yer aldığı, TapirCast'in "Savunma Sanayii" serisinin bu bölümünde, Aselsan tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen AESA Burun Radarı'nı ele alıyoruz. İlk olarak, AESA Radarı'nın önceki radar teknolojileriyle karşılaştırılmasıyla başlıyoruz. Sonrasında, radarın tam olarak ne olduğu ve içerisinde kullanılan GaN Transistör yarıiletken malzeme teknolojilerinin incelenmesiyle devam ediyoruz. Daha sonra, Elektronmobilite Hızı'nın tanımı ve kullanılan malzemelerin yerliliği gibi konuları tartışıyoruz. Ardından, radarın kullanılması hedeflenen ve kullanılmaya başlandığı platformları değerlendiriliyor ve bu kapsamda F-16 ÖZGÜR projesi örneğiyle radarın farklı alanlardaki kullanımı ele alıyoruz. Son olarak, AESA Radarı'nı diğer radarlardan farklı kılan temel özelliklere değiniyoruz. Keyifli dinlemeler! #savunmasanayii #defenceindustry #defence #savunma #yerli #milli #aesa #aesaradar #radar #aselsan #bilkent #kaan #hurkus #anka3 #kizilelma #uav #drone #cruiser #aviation #jet #f16 #f35 #military

Duration:00:10:48

Ask host to enable sharing for playback control

Teknolojinin Devinimi - Televizyon: Sosyal ve Ekonomik Etkiler

4/14/2024
#251 Prof. Dr. Serhan Yarkan ve Ahmet Mücahit Yılmaz'ın yer aldığı TapirCast'in Teknolojinin Devinimi serisinin bu bölümünde, televizyon teknolojisini sosyal ve ekonomik etkilerini ele alarak değerlendiriyoruz . İlk olarak, televizyonun günümüzdeki sosyal durumunu ve çok kanallı televizyona geçiş sürecini ele alıyoruz. Daha sonra, özel televizyon kanallarının da hayatımıza girmesiyle birlikte reklamların televizyon yayınlarına dahil olma sürecini ve bu süreç içerisinde gelişen teknolojileri değerlendiriyoruz. Ardından, reyting kavramını ve televizyon içeriklerinin zenginleşmesini inceliyoruz. Sonrasında, televizyonun yayın haricinde kullanıldığı durumları ve video oyunlarının televizyon teknolojisinin gelişimine olan katkılarını değerlendiriyoruz. Ardından, dekoderleri ve şifreli yayınları ele alıyoruz. Ardından, taşınabilir televizyonları ve televizyonlarda mobilite kavramını değerlendiriyoruz. Son olarak, insanların dijital içeriklere erişiminin televizyon teknolojisinin gelişmesiyle olan bağlantısını ele alarak bölümümüzü sonlandırıyoruz. Keyifli dinlemeler!

Duration:00:25:28

Ask host to enable sharing for playback control

#250. Popüler Konular ve Bilim Teknik: Yapay Zeka ve 2024 Seçimleri - 05/04/2024

4/4/2024
TapirCast'in Popüler Konular ve Bilim Teknik serisinin bu bölümünde, Prof. Dr. Serhan Yarkan ve Sedanur Karabayram ile birlikte 2024 Türkiye Yerel Seçimleri'nde Yapay Zeka kullanımı üzerine konuşuyoruz. Bölümümüze, hızla gelişen teknolojiyle birlikte seçim süreçlerinin takibinin evrilip YouTube gibi dijital platformlar üzerinden gerçekleştirilmesini tartışarak başlıyoruz. Sonrasında, Cüneyt Özdemir'in seçim süreci yayınında, Yapay Zeka kullanımı ile sandıkların bir kısmının açılmasıyla elde edilen veri kullanılarak gerçekleştirilen gerçek zamanlı sonuç kestirimini sağlayan sistem üzerine konuşup bu sistemin geçmiş seçim sonuçlarından elde edilen veriler ile eğitilip test edilmesini ele alıyoruz. Daha sonra, seçim süreçlerinde sıkça gündeme gelen anket çalışmalarının arka planında yer alan yöntemlerei istatistiksel bakış açısıyla ele alıyoruz. Ardından, insanların sosyal medya hesaplarındaki davranışları üzerinden siyasi görüşlerinin kestirilip bu kestirimin genel seçim sonuçlarında kullanılmasını değerlendiriyoruz. Son olarak, seçim sonuçlarının kestiriminde kullanılan Yapay Zeka ve benzeri sistemlerin arka planında gerçekleştirilen araştırmaları ve geliştirilen teknolojileri açıklamak üzere generalized linear models (GLMs) ve ikili zaman serileri yaklaşımı (Binary Time Series Approach) kavramlarını ele alıp geliştirilen bu teknolojilerin geleceğini ve seçim süreçleri de dahil birçok farklı alanda nasıl kullanılacağını tartışarak bölümümüzü sonlandırıyoruz. Keyifli dinlemeler

Duration:00:22:59

Ask host to enable sharing for playback control

#249. IEEE Spectrum-Mart '24: Transistör, DNA’da Veri Depolama, Bilim Kurgu ve MR - 31/03/2024

3/31/2024
TapirCast'in "IEEE Spectrum" serisinin IEEE Türkiye Educational Activities sponsorluğunda gerçekleştirilen bu bölümünde, Ahmet Mücahit Yılmaz ve Halit Emre Özdemir ile birlikte IEEE Spectrum Mart 2024 sayısını ele alıyoruz. Bölümümüze, kapak sayfasında da yer alan insan zihninin sanal ortama aktarılmasıyla birlikte sanal bir cennet oluşturulmasını ve gezegen boyutunda bir bilgisayarın oluşturulmasının olası zorluklarını ele alan bilim kurgu hikayesini, bilgisayarlardaki hesaplama gücünün artırılması üzerinden değerlendirerek başlıyoruz. Sonrasında, transistör teknolojisinde kullanılan yarıiletken malzemenin geliştirilmesi ile ilgili çalışmayı, yarıiletken teknolojisi ile ilgili gelişmelerden bahsederek ele alıyoruz. Daha sonra, diyotları, fotodiyotları ve Canon firmasının lens teknolojisinde yaptığı geliştirmeleri değerlendiriyoruz. Ardından, medikal teknolojiler alanında, Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI), Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) ve dergide bahsedilen Fonksiyonel MRI (FMRI) üzerine geliştirilen yeni teknolojinin tasarımından ve kullanım alanlarından bahsediyoruz. Daha sonra, DNA'ların bir veri depolama aracı olarak kullanılmasını ele alan haberi değerlendiriyoruz. Son olarak, piezoelektrik teknolojisi kullanılarak geliştirilen yeni hoparlör teknolojisinden bahsederek bölümümüzü sonlandırıyoruz. Keyifli dinlemeler!

Duration:00:23:45

Ask host to enable sharing for playback control

#248. The Three Body Problem (Üç Cisim Problemi): Kitap, Dizi ve Teknik Detaylar - 30/03/2024

3/30/2024
TapirCast'in bu bölümünde, Prof. Dr. Serhan Yarkan ve Sedanur Karabayram ile birlikte Liu Cixin'in kaleme aldığı serinin ilk kitabı olan ve 2008'de yayımlanan Three-Body Problem'ın 21 Mart 2024'te Netflix'teki dizi uyarlamasıyla gündeme gelen ve son günlerin popüler içeriği olan Three Body Problem'ı teknik detaylarıyla ele alıyoruz. Bölüme kitap ve dizi içeriklerine kısa bir giriş yaparak başlıyoruz. Sonrasında, Three Body Problem'ın geçmişini bilimsel bakış açısıyla değerlendiriyoruz. Daha sonra, hem kitapta hem dizide vurgulanan Yıldız Sistemleri'nin kararlığı üzerine tarıtışıp Güneş Sistemi'ni ele alıyoruz. Newton'dan bu yana tartışılan Three Body Problem'ın çözümlerinin varlığını vurgulayıp çözümler içerisinde yer alan bilim insanlarını ele alıyoruz. Ardından, Uzay ve Dünya arasındaki ışık yılı düzeyindeki mesefalerde gerçek zamana yakın haberleşme için vurgulanan Kuantum Dolanıklığı'nı gerçekleştirilen araştırmalar ve Nobel Ödüllü çalışmalar ile açıklıyoruz. Son olarak, bu içeriğin gündeme gelmesinde etkisi olan ve diğer Bilim-Kurgu içeriklerinden bilimsel anlamda desteklenebilmesiyle farklı olan bir eser ortaya koyan Liu Cixin'in bakış açısı üzerine tartışıp bölümümüzü sonlandırıyoruz. Keyifli dinlemeler!

Duration:00:13:48

Ask host to enable sharing for playback control

#247. Savunma Sanayii: TEI TF6000 Turbofan Motoru - Özel - 24/03/2024

3/24/2024
Öğr. Üyesi Cengiz Riva ve Ahmet Mücahit Yılmaz'ın yer aldığı, TapirCast'in bu bölümünde, 9 Mart 2024 tarihinde başarıyla çalıştırılan TEI TF6000 Turboşaft Motorunu ele alıyoruz. Öncelikle, farklı motor tiplerini ve 6000 sayısının ifade ettiği özellikleri inceleyerek bölümümüze başlıyoruz. Ardından, uçak motorlarının çalışma prensibini açıklıyor ve itkiyi sağlayan mekanizmanın dört temel aşamasını (Emme, Sıkıştırma, Yanma ve Egzoz) detaylandırıyoruz. TF6000 Motoru'nun hangi uçaklarda kullanılabileceği üzerinde konuşuyor, ANKA-3 ve KIZILELMA gibi projelerde kullanılmasını değerlendiriliyoruz. Ayrıca, motorun sadece hava platformlarında değil, diğer platformlarda da kullanım potansiyeli üzerinde duruyoruz. TF6000 Motoru'nun ilk çalıştırılmasının önemine ve şimdiye kadar gerçekleşmiş yerli motorlar ile ilgili yapılan çalışmalara değiniyoruz. Sonrasında, KAAN projesinde kullanılacak yerli motora olan katkısını değerlendiriyoruz. Son olarak, KAAN projesinde yerli motorun kullanılma durumunu tartışarak bölümümüzü sonlandırıyoruz. Keyifli dinlemeler!

Duration:00:15:00

Ask host to enable sharing for playback control

#246. Abel Ödülü 2024: Michel Talagrand - 22/03/2024

3/22/2024
Prof. Dr. Serhan Yarkan ve Sedanur Karabayram'ın yer aldığı, TapirCast'in bu bölümünde, 20 Mart 2024 tarihinde, Michel Talagrand'a verilen 2024 Abel Ödülü'nü ele alıyoruz. Öncelikle, Abel Ödülü'nün genel değerlendirmesiyle başlıyoruz ve ödülü alan Michel Talagrand'ın geçmiş çalışmalarını inceliyoruz. Ardından, Talagrand'ın Abel Ödülü'nü kazanmasını sağlayan önemli çalışmaları, özellikle rastgele değişkenlerin ortalama değerinin etrafındaki sapmayı sınırlama, kararlı durumların geçişleri ve saf olmayan malzemelerde enerji dağılımı üzerine konuşuyoruz. Ayrıca, Talagrand'ın "Sigma Complete Boolean Algebra" ile ilgili geliştirmelerine değiniyoruz. Son olarak, Talagrand'ın Matematik çalışmalarının, mühendislikteki izdüşümlerini tartışıyoruz. Keyifli dinlemeler!

Duration:00:10:40

Ask host to enable sharing for playback control

#245. Bilim Tarihi: İslam Kültürü ve Medeniyetleri - Memun Dönemi I - 17/03/2024

3/17/2024
Prof. Dr. Serhan Yarkan ve Ahmet Mücahit Yılmaz'ın yer aldığı, TapirCast'in "Bilim Tarihi" serisinin bu bölümünde, İslam Kültürü ve Medeniyetleri'nde Memun Dönemi'nde yaşanan gelişmelerin bilim tarihine olan etkilerine değiniyoruz. Bölümümüze, Harun Reşid'den devraldığı altyapı ile Memun'un İslam Bilim Kültürü'nde ön planda tutulmasının sebeplerini ele alıyoruz. Ardından, Harun Reşid Dönemi'nden sonraki Halifelik sürecinin Emin'e ve sonrasında Memun'a nasıl evrildiğini değerlendiriyoruz. Bu noktadan sonra, Harun Reşid'in oğulları olan Memun ve Emin'in çocukluk ve gençlik dönemlerindeki eğitim süreçlerini inceleyerek, bu eğitimin ilerleyen dönemdeki yönetim anlayışlarına etkilerini ele alıyoruz. Memun'un Harun Reşid'in vefatından sonraki dönemde yürüttüğü icraatları, özellikle Emin'den farklı kılan yönlerini tartışıyoruz. Ayrıca, Memun'un farklı kültürlere olan açık görüşlülüğünün, dönemdeki önemli çalışmalara ve özellikle Çeviri Hareketi'ne nasıl yansıdığını konuşuyoruz. Son olarak, Memun'un döneminde öne çıkan çalışmaları, Beyt-ül Hikme kavramındaki yanılgıları, devlet çalışanlarının etkilerini ve Çeviri Hareketi'nin kültürel dönüşümlere olan katkılarını örneklerle ele alarak bölümümüzü sonlandırıyoruz. Keyifli dinlemeler!

Duration:00:27:13

Ask host to enable sharing for playback control

#244. Savunma Sanayii Milli Muharip Uçak KAAN - Özel - 10/03/2024

3/10/2024
Öğr. Üyesi Cengiz Riva ve Ahmet Mücahit Yılmaz'ın yer aldığı, TapirCast'in bu bölümünde, 21 Şubat 2024 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştiren ve Türkiye'nin ilk beşinci nesil savaş uçağı olma unvanını kazanan Milli Muharip Uçak KAAN'ın ilk uçuşunu ve stratejik önemini değerlendiriyoruz. Ardından, projenin ana yüklenicisi olan TUSAŞ'ın ve TÜBİTAK BİLGEM, TÜBİTAK MAM, ASELSAN gibi alt yüklenicilerinin katkılarını ele alıyoruz. Daha sonra, KAAN'ın motor teknolojisini ve yerli motor üretimini değerlendiriyoruz. Son olarak, KAAN'ın ilk uçuşundan sonraki süreci ve Türkiye'nin havacılıktaki durumunu örneklerle birlikte değerlendirerek bölümümüzü sonlandırıyoruz. Keyifli dinlemeler!

Duration:00:17:13

Ask host to enable sharing for playback control

#243. Mühendislik Kavramları - Bilgi Kuramı: Giriş - 03/03/2024

3/3/2024
Prof. Dr. Serhan Yarkan ve Sedanur Karabayram'ın yer aldığı, TapirCast'in "Mühendislik Kavramları" serisinin bu bölümünde, Bilgi Kuramı'na genel bir bakış atarak giriş yapıyoruz. İlk olarak, Bilgi Kuramı'nın tarihsel gelişim sürecini ve Matematiksel altyapısını ele alıyoruz. Ardından, olasılığın ve termodinamiğin sistemlere dahil olmasıyla birlikte ortaya çıkan Entropi kavramını örneklerle birlikte açıklıyoruz. Sonrasında, Bilgi Kuramı'ndaki önemli kavramlardan biri olan Bant Genişliği kavramını ele alıyoruz. Daha Sonra, Entropi kavramının tanımını, düzensizlik ile ilişkisini, düzensizlik ve homojenlik gibi kavramlarla birlikte ifade edilirken meydana gelen anlam karmaşasını örneklendirerek değerlendiriyoruz. Akabinde, Kara Cisim Işıması ve Fotoelektrik Etki gibi fiziksel fenomenlere değiniyoruz. Son olarak, Shannon ve Clasius'un ortaya koyduğu Entropi kavramlarını birbirinden ayıran özelliklerini tartışıp bölümümüzü sonlandırıyoruz. Keyifli dinlemeler!

Duration:00:25:55

Ask host to enable sharing for playback control

#242. IEEE Spectrum-Şubat '24: Batarya, Nükleer Enerji, Elektrikli Uçaklar ve Robotlar - 25/02/2024

2/25/2024
TapirCast'in "IEEE Spectrum" serisinin bu bölümünde, Ahmet Mücahit Yılmaz ve Halit Emre Özdemir ile birlikte IEEE Spectrum Şubat 2024 sayısını ele alıyoruz. Bölümümüze, IEEE Spectrum'un bu sayısına genel bir bakış atarak başlıyoruz. Sonrasında, Panasonic firmasının yeni güneş paneli teknolojisinden ve perovskit solar hücrelerinden bahsediyoruz. Daha sonra, akış pili teknolojisinin avantajlarını, dezavantajlarını ve yapısını, lityum iyon, sodyum iyon ve grafit gibi pil teknolojileri ile karşılaştırarak tartışıyoruz. Ardından, denizcilik sektöründe devasa yük gemilerinin neden olduğu karbon emisyonunu azaltmak amacıyla kullanılması amaçlanan yeni nükleer reaktör teknolojisinin detaylarından bahsediyoruz. Daha sonra, havacılık sektöründe karbon emisyonunu azaltmak amacıyla dünya genelinde sektörün büyük firmaları tarafından oluşturulan plandan, bu plan dahilinde geliştirilen elektrikli uçak teknolojilerinden ve bu çalışmalarda karşılaşılan teknik problemlerin altında yatan fiziksel fenomeni açıklayan, Alman fizikçi Friedrich Paschen'in çalışmalarından bahsediyoruz. Son olarak, yapay zekanın neden insansı robotlara evrilmediğini açıklayan ve robotların büyük veri setleri ile eğitilmesini ele alan haberden bahsederek bölümümüzü sonlandırıyoruz. Keyifli dinlemeler!

Duration:00:24:18

Ask host to enable sharing for playback control

#241. Özel Bölüm: "İstikbal Göklerdedir: Alper Gezeravcı Uzaydan Dönüyor" - 18/02/2024

2/18/2024
Prof. Serhan Yarkan ve Ahmet Mücahit Yılmaz'ın yer aldığı, TapirCast'in bu bölümünde, 19 Ocak 2024 tarihinde Uluslararası Uzay İstasyonu'na gerçekleştirilen ve içerisinde ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın da yer aldığı Axiom Mission 3 uzay uçuşunun başarıyla tamamlandıktan sonra, orada başarıyla gerçekleştirilen deneyler ve sonuçlarıyla birlikte 9 Şubat 2024 tarihinde planlanan yeryüzüne dönüşü ele alıyoruz. İlk olarak, Axiom Mission 3 ile alakalı yapılan yorum ve eleştirilerin değerlendirilmesini, ABD'nin uzay misyonu ile Türkiye'nin uzay misyonunu karşılaştırarak yapıyoruz. Alper Gezeravcı'nın uzayda gerçekleştirdiği deneylerin çıktılarının neler olabileceğine ve bu deneylerin neden yeryüzünde değil de, uzayda yapılması gerektiğini tartışıyoruz. Sonrasında, Türkiye'nin uzay misyonundaki güncel yerini ve bundan sonraki süreçlerde Türkiye'yi uzay çalışmalarında nelerin beklediğini konuşuyoruz. Ardından, ISS'ten ayrılan Dragon Kapsülü'nün, istasyondan ayrılma anından, Dünya'nın atmosferine giriş yapıp yeryüzüne indiği ana kadar gerçekleşecek süreci değerlendiriyoruz.Son olarak, Türkiye'nin Axiom Mission 3 uzay uçusunda yer alan Alper Gezeravcı ile birlikte Ay ve Mars görevlerinde de yerini alabileceği potansiyelinin olduğuna değinerek bölümümüzü sonlandırıyoruz. Keyifli dinlemeler! #alpergezeravcı #space #falcon9 #NASA #ax-3 #iss #spacex

Duration:00:26:44

Ask host to enable sharing for playback control

#240. 2023 Yılı Değerlendirmesi - Tıp, Fizyoloji, Genetik ve Teknoloji - 14/02/2024

2/14/2024
Prof. Dr. Serhan Yarkan ve Sedanur Karabayram'ın yer aldığı, TapirCast'in bu bölümünde, 2023 yılı içerisinde Tıp, Genetik, Biyoloji alanlarındaki bilimsel gelişmeleri ve diğer teknolojik gelişmeleri ele alıyoruz. Bölümümüze, 2023 yılı içerisinde bu alanlarda gerçekleşen gelişmelere genel bir bakış ile başlıyoruz. Sonrasında, insan beyninde gerçeklik ile hayali ayırt edebilecek bir bölüm olduğunu vurgulayan "Subjective signal strength distinguishes reality from imagination" adlı çalışmayı değerlendiriyoruz. Daha sonra, Alzheimer hastalığı ile ilgili yapılan çalışmayı tartışıyoruz. Ardından, hücre bazında gerçekleştirilen çalışmalara ve insanlığın geçmişini anlayabilmek için yapılan Arekeoloji ve Genetik alanlarını kapsayan çalışmalara değiniyoruz. Son olarak, geliştirilen son teknolojiler üzerinde tartışarak bölümümüzü sonlandırıyoruz. Keyifli dinlemeler!

Duration:00:14:26

Ask host to enable sharing for playback control

#239. 2023 Yılı Değerlendirmesi: Bilgisayar Bilimleri ve Matematik - 11/02/2024

2/11/2024
Prof. Serhan Yarkan ve Sedanur Karabayram'ın yer aldığı, TapirCast'in bu bölümünde, 2023 yılındaki gelişmelere 'Bilgisayar Bilimleri ve Matematik' alanlarındaki çalışmaları değerlendirerek devam ediyoruz. İlk olarak, Bilgisayar Bilimleri alanındaki gelişmelerden olan Purdue Üniversitesi'nden Murat Kocaoğlu'nun da yer aldığı ekibin gerçekleştirdiği NP-Hard bir probleminin optimizasyonun yer aldığı çalışmaya değiniyoruz. Sonrasında Alpha Tensor ve Google Deep Mind'ın yapay zeka araçlarının Strassen Algoritması üzerinde yaptığı iyileştirmeyi tartışıyor ve Strassen Algoritması üzerinde gerçekleştirilen diğer geliştirmeleri ele alıyoruz. Ardından, Kuantum bilgisayarlar ile ilgili yapılan çalışmalara geçiş yapıyor ve bu alandaki Peter Williston Shor'un çalışmasına değiniyoruz. Daha sonra, Matematik alanında gerçekleştirilen çalışmaları değerlendirmeye Aperiodic Monotile probleminin öne çıktığı çalışma ile başlıyoruz. Sonrasında, Graph ve Ramsey Number kestirimi ile ilgili olan çalışmaya ve Üç Atlamalı Aritmetik üzerine yapılan çalışmaya değiniyoruz. Son olarak, Terence Tao'nun Polynomial Freiman-Ruzsa Conjecture çalışmasını ele alarak bölümümüzü sonlandırıyoruz. Keyifli dinlemeler!

Duration:00:32:34

Ask host to enable sharing for playback control

#238. 2023 Yılı Değerlendirmesi - Fizik - 04/02/2024

2/4/2024
Prof. Dr. Serhan Yarkan ve Sedanur Karabayram'ın yer aldığı, TapirCast'in bu bölümünde, 2023 yılı içerisinde Fizik alanında gerçekleşen bilimsel ve teknolojik gelişmeleri ele alıyoruz. Bölümümüze, 2023 yılı içerisinde gerçekleşen gelişmelere genel bir bakış ile başlıyoruz. Özellikle, 2023 yılında yaşanan en dikkat çekici gelişmelerden biri olan bilinen en uzak Kara Delik'in keşfini detaylı bir şekilde tartışıyoruz. Chandra ve James Webb Teleskoplarının bu keşfe olan katkılarını değerlendirip, keşfin bilimsel çalışmadaki yerini inceliyoruz. Daha sonra, önemli gelişmelerden bir diğeri olan düşük frekanslı kütleçekimsel dalgaların keşfi üzerine tartışıyoruz. Bu keşif ile bağlantılı LIGO (Lazer İnterferometre Kütleçekim Dalga Gözlemevi) deneyleri üzerine de konuşup 2023 yılı içerisinde gerçekleşen kuantum alanındaki çalışmalara geçiş yapıyoruz. Son olarak, Kuantum Enerji Işınlaması ve Negatif Enerji kavramları üzerinde tartışarak bölümümüzü sonlandırıyoruz. Keyifli dinlemeler!

Duration:00:33:04

Ask host to enable sharing for playback control

#237. IEEE Spectrum-Ocak '24: Uzay, Yapay Zeka, Robotlar, Yarı İletkenler ve Enerji - 28/01/2024

1/28/2024
TapirCast'in "IEEE Spectrum" serisinin bu bölümünde, Ahmet Mücahit Yılmaz ve Halit Emre Özdemir ile birlikte IEEE Spectrum Ocak 2024 sayısını ele alıyoruz. Bölümümüze, IEEE Spectrum Dergisi'nin editörleri tarafından 2024 yılı içerisinde öngörülen popüler teknolojileri ele alarak başlıyoruz. Sonrasında, uzay alanında 2024 yılının Kasım ayında NASA'nın gerçekleştirmeyi hedeflediği Artemis II projesinden bahsediyoruz. Daha sonra, Enerji alanında Lityum'un ayrıştırılma süreçlerinde yaşanan zorluklara karşın yeni yöntemlerin geliştirildiğini ve bu konunun 2024 yılı içerisinde nasıl karşımıza çıkacağını tartışıyoruz. Ardından, Yarı İletken teknolojisinde Intel'in geliştirdiği çiplerde yeni bir mimari ile 2024 yılına damga vurmayı hedeflediğinden bahsediyoruz. Daha sonra, felçli hastaların telefon ve bilgisayar gibi aletleri kullanabilmesini sağlayan ve Neuralink şirketine rakip olacak olan Synchron şirketinin geliştirdiği implantı değerlendiriyoruz. Son olarak, insansı robotların üretiminin artması ile birlikte bu sektördeki rekabetin de artmasını ve rutin işlerde insan ile bu robotların yer değiştirebilme potansiyelinden bahsederek bölümümüzü sonlandırıyoruz. Keyifli dinlemeler!

Duration:00:25:22

Ask host to enable sharing for playback control

#236. Özel Bölüm: "İstikbal Göklerdedir: İlk Türk Astronot Uzayda" - 21/01/2024

1/21/2024
Sedanur Karabayram ve Ahmet Mücahit Yılmaz'ın yer aldığı, TapirCast'in bu bölümünde, 19 Ocak 2024 tarihinde Uluslararası Uzay İstasyonu'na gerçekleştirilen ve içerisinde ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın da yer aldığı Axiom Mission 3 uzay uçuşunu ele alıyoruz. İlk olarak, Axiom Mission 3'ü genel bir bakış açısıyla değerlendirip Türkiye perspektifinden uçuşun önemine değiniyoruz. Sonrasında, uzay uçuşu için fırlatmayı gerçekleştiren Falcon 9'u teknik açıdan ele alıyoruz. Ardından, uzay ve kütleçekimi kavramları üzerine tartışıyoruz. Daha sonra, Axiom Mission 3 kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'nda Türkiye tarafından gerçekleştirilecek deneyleri konuşuyoruz. Son olarak, Türkiye'nin uzay serüvenini ele alarak bölümümüzü sonlandırıyoruz. Keyifli dinlemeler!

Duration:00:13:47

Ask host to enable sharing for playback control

#235. Teknolojinin Devinimi - Televizyon: Doğuş - 21/01/2024

1/21/2024
Prof. Dr. Serhan Yarkan ve Ahmet Mücahit Yılmaz'ın yer aldığı TapirCast'in Teknolojinin Devinimi serisinin bu bölümünde, televizyon teknolojisinin günümüzde anladığımız anlamıyla doğduğu zamandaki gelişmeleri ele alarak devam ediyoruz. İlk olarak, televizyonu icat edenler arasında yer alan John Logie Baird, Philo Farnsworth ve Vladimir Zworykin isimlerini ele alıyoruz. Sonrasında, televizyonun icadında öne çıkan ve televizyonun doğuşunu sağlayan isim Vladimir Zworykin'in çalışmalarını daha detaylı inceliyoruz. Ardından, Zworykin'in elektronik televizyon olarak adlandırılan icadını ortaya koyma sürecinde yaşadığı problemleri nasıl aştığına ve bu süreçteki fonlama sistemlerinin önemine değiniyoruz. Son olarak, Zworykin'in çalışmalarından sonraki süreçte yaşanan gelişmeleri ele alıyor ve bölümümüzü sonlandırıyoruz. Keyifli dinlemeler!

Duration:00:23:17

Ask host to enable sharing for playback control

#234. Teknolojinin Devinimi - Televizyon: Nipkow - 14/01/2024

1/14/2024
Prof. Dr. Serhan Yarkan ve Ahmet Mücahit Yılmaz'ın yer aldığı TapirCast'in Teknolojinin Devinimi serisinin bu bölümünde, televizyon teknolojisinin gelişimi için önemli bir isim olan Paul Gottlieb Nipkow'u ele alıyoruz. İlk olarak, özellikle televizyon teknolojisi adı altında yapılan çalışmalara genel bir bakış sunuyoruz. Ardından, Nipkow'un bu çalışmalara olan katkılarını ve özellikle Nipkow Diski'nin önemini inceliyoruz. Daha sonra, Nipkow Diski'nin dönme hızının önemini değerlendiriyoruz. Son olarak, Nipkow'un televizyonun gelişimindeki yeri ve televizyonu icat eden isimler ile olan ilişkisini ele alarak bölümümüzü sonlandırıyoruz. Keyifli dinlemeler!

Duration:00:20:30

Ask host to enable sharing for playback control

#233. Bilim Tarihi - Kadın Bilim İnsanları: Giriş - 07/01/2024

1/7/2024
Prof. Dr. Serhan Yarkan ve Ahmet Mücahit Yılmaz'ın yer aldığı, TapirCast'in "Bilim Tarihi" serisinin bu bölümünde, kadınların bilim tarihine olan etkilerini ve bilimde gerçekleştirdikleri başarıları günümüz bakış açısıyla değerlendiriyoruz. Bölümümüze, böyle bir alt seri başlatmamızdaki temel motivasyonu ele alarak başlıyoruz. Sonrasında, Antik Mısır Dönemi'nde kadının toplumdaki ve bilimdeki yerini hem tarihsel hem de coğrafi etmenler doğrultusunda değerlendiriyoruz. Daha sonra, kutsal metinlerin bilimin ve toplumun regülasyonundaki etkilerini ele alıyoruz. Ardından, Antik Yunan Dönemi ve Roma İmparatorluğu Dönemi'nde kadının toplumdaki ve bilimdeki yerini değerlendiriyoruz. Son olarak, 15. ve 16. yüzyıllarda ve sonrasında kadınların toplumdaki ve bilimdeki yerini tartışıyoruz. Keyifli dinlemeler!

Duration:00:37:21