24 Questions to the Professor-logo

24 Questions to the Professor

Science Podcasts >

I 24 Spørgsmål til Professoren vil lytterne opleve Lone Frank i dybe og medrivende samtaler med nogle af landets førende forskere, og hvis man foretrækker sin videnskabsjournalistik så udfordrende, som muligt, går man ikke galt i byen med programmet.

I 24 Spørgsmål til Professoren vil lytterne opleve Lone Frank i dybe og medrivende samtaler med nogle af landets førende forskere, og hvis man foretrækker sin videnskabsjournalistik så udfordrende, som muligt, går man ikke galt i byen med programmet.
More Information

Location:

Denmark

Description:

I 24 Spørgsmål til Professoren vil lytterne opleve Lone Frank i dybe og medrivende samtaler med nogle af landets førende forskere, og hvis man foretrækker sin videnskabsjournalistik så udfordrende, som muligt, går man ikke galt i byen med programmet.

Language:

Danish


Episodes

Fra pamfletter til Facebook

9/14/2018
More
Den offentlige debat var allerede en skiden affære i 1700-tallet. Litterat og idéhistoriker Frederik Stjernfelt har sammen med historiker Ulrik Langen åbnet Bolle Luxdorphs samling af trykkefrihedsskrifter og fundet en skatkiste. Struensee ophævede censuren for at skabe en oplyst samtale mellem alvorsmænd, men fik porno, satire og hverdagstips til kvinder.

Duration:00:54:45

Fra velfærdsmenneske til konkurrencesoldat

9/8/2018
More
"Det gode menneske" døde i 1970erne og tog samfundstænkningen med sig i graven. Vi står tilbage med statstænkning, hvor det genstridige menneske skal have gulerod og pisk. Med historien i hånden, rydder Nationaløkonom Ove Kaj Pedersen ud i myterne om, hvor velfærdstanken kommer fra, og afdækker konkurrencestatens dybe rødder.

Duration:00:55:00

Gode grønlandske gener

8/31/2018
More
Læge Marit Eika Jørgensen fortæller, hvordan et 20-årigt forskningsprojekt i Grønland har identificeret vigtige diabetes-gener. Og afsløret, hvordan nutidens grønlændere kan være genetisk tilpasset en kost uden kulhydrater. Inuitternes gen-pøl kan ses som en 'naturressource', men hvordan bør forskningen omgås interessante befolkningers arvemasse?

Duration:00:54:46

Rytmehjerne

8/25/2018
More
Hvorfor er mennesker de eneste dyr, der har rytme? Og hvorfor har vi overhovedet udviklet evnen til at skabe og nyde musik? Jazzmusiker, musikteoretiker og hjerneforsker Peter Vuust viser rundt i både evolutionære teorier og fjerne afkroge af den rytme-elskende hjerne. Før han ser på, hvad musik gør ved smerte, hyperaktivitet og autisme.

Duration:00:55:00

Litteratur i virkeligheden

8/18/2018
More
Læser din læge skønlitteratur? Lad os håbe det, for det gør hende mere empatisk, fortæller litteraturforsker Anne-Marie Mai. Hendes eget felt er i bevægelse væk fra tør tekstanalyse og ud blandt læserne. Mai leder selv et internationalt forskningsprojekt om litteraturens brugbarhed, som kortlægger dens betydning fra medicinstudiet over ledelsesgangen til retssalen.

Duration:00:55:01

Det er en ommer!

8/11/2018
More
Psykologien er ramt af replikationskrise. Markante videnskabelige undersøgelser kan ikke eftergøres, og resultater som har påvirket synet på menneskets natur og terapeuters anbefalinger er tvivlsomme. Psykolog Andreas Brøgger Jensen fortæller eksempelvis, at de populære power poses faktisk ikke giver en mere selvsikker adfærd, at viljestyrke ikke er en endelig ressource, og at børns evne til at holde igen med skumfiduserne ikke bestemmer deres livsforløb.

Duration:00:55:00

Hukommelsens tilfældighed

8/5/2018
More
Hvorfor husker vi noget, men glemmer andet? Og hvordan popper planlagte handlinger lige præcis op i rette øjeblik? Med matematiske modeller forsøger psykolog Søren Kyllingsbæk at komme helt ned i hukommelsens enkelte hjerneceller og beskrive, hvordan de arbejder sammen og mod hinanden. Han har vist, at potentielle erindringer deltager i et væddeløb, hvor vinderen får en plads i langtidshukommelsen. Men udfaldet - det er i høj grad påvirket af tilfældet.

Duration:00:55:00

Kunstig intelligens - farlig eller dum?

7/29/2018
More
Det vi har svært ved, gør computerne bedre, men det vi er gode til, kan de ikke. Forsker i kunstig intelligens Thomas Bolander forklarer, hvorfor maskinerne nemt kan lære sig at spille skak, køre bil eller diagnosticere sygdomme bedre end nogen læge. Men når det kommer til social forståelse og sprogbehandling, er computeren den dumme dreng i klassen. I de aspekter af menneskelig intelligens, som vi ikke helt forstår, er vi maskinerne overlegne.

Duration:00:55:00

Hvor kom de psykiske sygdomme fra?

6/30/2018
More
I nyt stort projekt tester danske forskere DNA fra skeletter 10.000 år tilbage og ser på udviklingen indenfor de gener, som har med psykisk sårbarhed at gøre. Professor i biologisk psykiatri Thomas Werge forklarer, hvordan kompleks genetik ligger bag psykiske sygdomme, og hvordan vi kan forstå evolutionen af dem. I mindre dosis giver de samme genetiske faktorer nemlig fordele. Hør om forbindelser mellem autisme og høj IQ samt bipolar sygdom og høj kreativitet.

Duration:00:55:00

Vacciner som immun-træning

6/23/2018
More
Et helt nyt syn på vacciner er på vej. Antropolog Peter Aaby og læge Christine Stabell Ben fortæller om 40 års forskning i vacciners uspecifikke virkninger. Levende vacciner som bla. mæslingevaccinen beskytter ikke bare mod den sygdom de er rettet mod, men gør generelt immunsystemet stærkere. Ikke-levende vacciner som trippelvaccinen virker modsat. Resultaterne lægger op til en helt ny tænkning om vacciner og deres brug.

Duration:00:55:00

Den vanskelige lyst

6/16/2018
More
Er kvinder og mænds seksualitet væsensforskellig, eller er det kulturelt betinget vrøvl, når vi betragter kvinder som 'komplekse' og mænd som 'enkle'? Og hvad er forholdet mellem biologi og psykologi? Sexolog Annamaria Giraldi taler om, hvordan kvinders (manglende) lyst politiseres i forskningsverdenen, og om en seksualiseret kultur, der dræber lysten.

Duration:00:55:00

Doping til folket!

6/8/2018
More
Hvorfor kan vi diskutere frem og tilbage om både aktiv dødshjælp og frigivelse af cannabis men ikke tage fat på en seriøs debat om dopingreglerne? Thomas Søbirk Petersen er moralfilosof, og han gennemgår argument for argument, hvorfor EPO, testosteron og meget andet præstationsfremmende bør været tilladt i sportens verden.

Duration:00:54:36

Tøjet - den kulturelle hud

6/2/2018
More
Siden en flok mænd i Paris opfandt sæsonmode som redskab til at puste liv i den haltende franske silkehandel, har tyngdepunktet for tøj ligget i Vesten. Men verden presser sig på med krav om alt fra muslimsk ’modesty’ til afrikanske hoftemål. Designforsker Else Skjold fortæller om en modebranche i opbrud og om kulturens skizofrene forhold til tøj.

Duration:00:55:00

Oplysning – dengang, nu og altid?

5/26/2018
More
Vesten bygger sin samfundsopfattelse på oplysningstiden, og historiker Ulrik Langen giver en rundvisning i 1700-tallet. I Danmark var Struensee ikke (kun) helten bag verdens første lov om trykkefrihed, men også en diktator, og i Frankrig åd revolutionen sine børn til morgenmad. Tiden var fuld af indre modsætninger, som nutiden kan lære af.

Duration:00:55:00

Alternativ sandhed om sundhed

5/18/2018
More
Homøopati er vand, akupunktur er placebo, og kranio-sakral terapi er det rene vanvid. Patolog Jan Lindebjerg begyndte som medicinstuderende med interesse for mulighederne i ’det alternative’, men så kom han til at læse på sagen. Få historierne om, hvordan kvaksalveri og overtro blev til integrativ medicin og en lukrativ branche, som regulerer sig selv.

Duration:00:54:42

Kreativitet – i virkeligheden

5/13/2018
More
Børn er ikke kreative springvand, der kvæles af en retlinet skolegang. De er konforme og har brug for trygge rammer for senere at kunne blomstre, fortæller psykolog Lene Tanggaard Pedersen, der slagter myter om kreativitet og smækker forskning på bordet. Kreativitet kræver viden, fordybelse og disciplin – og så næres den af, at vi jævnligt foretager os noget unyttigt.

Duration:00:54:47

Kampen om menneskesynet

5/4/2018
More
Hvem er vi? Biologiske maskiner med en evolutionært formet natur eller blanke tavler, som samfundet og miljøet indskriver sig på? Rationelle Homo oeconomicus eller følelsesstyrede Homo emotionalis? Filosof Frederik Stjernfelt er med i et forskerkonsortium, som kortlægger, hvordan konkurrerende menneskebilleder kæmper om samfundsinstitutioner og støder sammen i debatten.

Duration:00:54:43

Bryster … og forskning

4/28/2018
More
Innovationen i kræftbehandling bremses, når systemet opdeler læger i dem der forsker og dem der ’kører pølsefabrikken’. Brystkirurg og forsker Niels Kroman fortæller, hvordan arbejdet med patienter fører til gode ideer og videre til kliniske resultater. Han beretter om ny opmærksomhed på senfølger af kemo og diskuterer, hvornår det kan være bedre at holde øje med forstadier til brystkræft end at operere.

Duration:00:55:00

Dialekt og perkersprog

4/21/2018
More
Sprogforsker Frans Gregersen tager endnu en omgang i ringen – nu gælder det slaget indenfor sociolingvistikken. For hvad er det med de sproglige koder, som signalerer, hvor i samfundet og hvor i landet vi kommer fra? Står sønderjysk eller perkersprog i vejen for os, eller jonglerer vi snarere med vores sprog alt efter kontekst? Og er der håb for os, som stadig insisterer på forskellen mellem ’hans’ og ’sin’?

Duration:00:55:00

Sprogforskningen i opbrud

4/14/2018
More
Er vi født med et forprogrammeret sprogmodul i hjernen eller bruger vi bare de for hånden værende søm? Det store dyr i den moderne sprogvidenskab, Noam Chomskys idé om en universel grammatik, er på vej ud. Og det er blot det seneste opgør i lingvistikkens omskiftelige udvikling. Sprogforsker Frans Gregersen fører os igennem historien fra antikken til nu og her.

Duration:00:55:00