Grunden till allt-logo

Grunden till allt

Science Podcasts >

Programmet som berättar historierna som gömmer sig i det periodiska systemet. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Programmet som berättar historierna som gömmer sig i det periodiska systemet. Ansvarig utgivare: Nina Glans
More Information

Location:

Sweden

Description:

Programmet som berättar historierna som gömmer sig i det periodiska systemet. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Language:

Swedish


Episodes

Klor – om kemkrigets fader som fick nobelpris

4/13/2019
More
Programmet som berättar historierna som gömmer sig i det periodiska systemet. En global svältkatastrof avvärjs när tysken Fritz Haber lyckas ta kväve från luften så att konstgödsel kan skapas storskaligt. En revolutionerande upptäckten som skuggas av hans senare gärning: Haber är den som gör klorgasen till ett vapen och ger upphov till kemkriget. Historien om Haber och hans längtan efter att fullt ut få ses tysk berättas av författaren Lena Einhorn och professor Olle Mattsson.

Duration:00:09:46

Kol – grundämnet som avslöjar hur gammal din hjärna är

4/6/2019
More
Programmet som berättar historierna som gömmer sig i det periodiska systemet. Kärnvapenproverna under Kalla kriget ledde till en ökad mängd av en särskilt variant av grundämnet kol i atmosfären. I det här avsnittet av Grunden till allt berättar Jonas Frisén, professor i stamcellsforskning på Karolinska Institutet, hur man kan använda restprodukten av denna politiska händelse för att avgöra hur gamla organen i kroppen blir, en metod som han och hans kollegor kommit på.

Duration:00:09:28

Mangan – grundämnet som blev CIA:s täckmantel

3/30/2019
More
En sovjetisk ubåt förliser och hamnar på havsbotten, 5000 meter under ytan. Sovjet hittar aldrig ubåten, men det gör USA som under största hemlighetsmakeri drar igång en av världshistoriens mest komplicerade bärgningsoperationer. Täckmanteln blir att den excentriska finansmannen Howard Hughes ska utvinna mangannoduler från havsbotten. Den underliga historien berättas av tidigare ubåtskaptenen Bo Rask.

Duration:00:09:42

Kvicksilver – hattmakare och förgiftade fiskar

3/23/2019
More
Programmet som berättar historierna som gömmer sig i det periodiska systemet. Mad as a hatter uttrycket kommer från 1800-talets England och är sprunget ur att så många hattmakare hade psykiska problem. Något som orsakades av att de vid tillverkningen av cylinderhatten jobbade med kvicksilver. I det här avsnittet av Grunden till allt träffar vi hattmakaren Mark Eriksson och får av forskaren Staffan Åkerblom veta om de stora problemen med kvicksilver i svenska vatten.

Duration:00:09:38

Krom – de blänkande bilarnas löfte om framtiden

3/16/2019
More
Programmet som berättar historierna som gömmer sig i det periodiska systemet. I efterkrigstidens USA fick bilarna nya, spännande former och färgsattes med glänsande krom. Bilen var statussymbolen som sammanfattade den amerikanska 50-talsdrömmen. Men vad betyder kromet och de svällande formerna i dag? I det här avsnittet av Grunden till allt berättar författaren och motorjournlisten George Jojje Johansson om 50-talets amerikanare och hur han hunnit tänka om angående de blänkande maskinerna....

Duration:00:09:42

Ytterbium – och den världsberömda gruvan som ingen känner till

3/9/2019
More
Programmet som berättar historierna som gömmer sig i det periodiska systemet. På Resarö utanför Vaxholm ligger en för vetenskapshistorien världsberömd gruva som varken hemkommunen eller Nobelstiftelsen verkar ha koll på. Här har man hittat fler grundämnen än på någon annan plats på jorden. I det här avsnittet av Grunden till allt berättar den pensionerade läraren Berit Nordlund historien om Ytterby, ett av hennes stora intressen, och när gruvan fick besök av Nobelpristagaren i kemi Ei-Echi...

Duration:00:09:30

Uran – strålande glas och svävande kristallkronor

3/2/2019
More
Programmet som berättar historierna som gömmer sig i det periodiska systemet. Det kan lätt förväxlas med ett vanligt ljusgrönt glas, men under ett uv-ljus ger uranglaset ifrån sig ett gulgrönt, nästan utomjordiskt skimmer. Det radioaktiva glaset ger utslag på en geigermätare och har i stort sett slutat produceras eftersom tillverkningen är så farlig. Kanske har det just därför blivit en kuriositet och ett spännande samlarobjekt, det berättar glasforskaren Christina Stålhandske.

Duration:00:09:41

Cesium – en måttstock för tid

2/23/2019
More
Programmet som berättar historierna som gömmer sig i det periodiska systemet. Definitionen av sekunden utgår från cesiumatomen. Och en cesiumklocka går en sekund fel på 300 000 år exakthet vi behöver för att satellitnavigation och det mobila internet ska fungera. I det här avsnittet av Grunden till allt berättar atomfysikern Martin Zelan om vad atomur kan göra och varför vi behöver dem.

Duration:00:09:41

Neon – en gas som väcker känslor

2/16/2019
More
Programmet som berättar historierna som gömmer sig i det periodiska systemet. Det glödande ljuset från neonskyltar signalerar allt från strippklubb till folkhem. I det här avsnittet av Grunden till allt träffar vi formgivaren och konstkritikern Maryam Fanni som berättar om estetiken och symboliken i neonskyltar. Vi får också en framtidsspaning av neonkonstnären Josefin Eklund.

Duration:00:09:31

Arsenik – kyrkoherden som la gift i nattvardsvinet

2/9/2019
More
Programmet som berättar historierna som gömmer sig i det periodiska systemet. I århundraden har arsenik varit såväl makthungriga furstars som vanligt folks förstahandsval när någon ska röjas ur vägen med gift. Men ny kriminalteknik kom att kasta arseniken från gift-tronen. Kemiprofessorn och giftexperten Olle Mattsson berättar arsenikens rysliga historia och om den värmländska kyrkoherden som tog till gift för att skona församlingskassan.

Duration:00:09:46