Den2Radio - Videnskab og filosofi-logo

Den2Radio - Videnskab og filosofi

Science >

More Information

Location:

Copenhagen, New Zealand

Language:

English


Episodes

Jernalderhuse

2/1/2019
More
Jernalderen er en lang periode, og står man med en arkæologisk udgravning af et hus, vil man gerne vide, hvornår det er fra. Det kan man gøre ved at se på, hvordan husene har ændret sig, viser et forskningsprojekt fra Kroppedal Museum, som museumsinspektør Linda Boye har lavet.

Duration:00:33:41

Radio underjordisk: Urkoen, Drikkehornet & Møen med Mjøden

1/25/2019
More
I en Tour de Force gennem eddadigtningen deler den norske forfatter & religionshistoriker Maria Kvilhaug ud af en rig og sjælden indsigt i den gamle nordiske åndelige tradition. Med viden om norrøn sprog og kultur åbner hun op for nye tolkninger, når hun ordkløver gamle mærkelige ord som ”Audhumbla”, ”Ginungagab” og ”Heidrun”. En litterær nordisk kulturarv, Maria Kvilhaug mener kan måle sig med...

Duration:00:31:02

Vikingeskibsmuseet 3

12/28/2018
More
Hvordan laver man et sejl til et vikingeskib? Det fortæller væveren Anna Nørgaard fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde om, og som man kan høre er det en stor opgave, der har gjort et sejl meget kostbart.

Duration:00:36:05

Villaer, velstand og gør-det-selv-arbejde

12/28/2018
More
Efter anden verdenskrig skete der en økonomisk fremgang, og der kom der gang i villabyggeriet. Meget af det arbejde, som professionelle håndværkere havde lavet, blev overtaget af gør-det-selv-arbejde, og en ny branche inden for detailhandlen voksede frem.

Duration:00:56:45

Vikingeskibsmuseet 2

12/21/2018
More
Uden sejl og mast fungerer et vikingeskib ikke. Vikingeskibsmuseets skibe har ingen af delene, men gennem en række kilder er det muligt at finde frem til, hvordan det har set ud i vikingetiden. Den viden har man bl.a. brugt til at bygge rekonstruktionen af et skib, der har taget turen fra Roskilde til Dublin.

Duration:00:21:29

Eskimologi 2

10/19/2018
More
Den anden af to udsendelser om Eskimologi handler om den samfundsorienterede forskning. Lektor Frank Sejersen fortæller, hvad det er for nogle befolkningsgrupper, han mener man overser i det meste af forskningen. I medierne hører vi meget om klimaændringer og betydningen for de arktiske folk, men det er ikke nødvendigvis den vigtigste dagsorden hos de berørte. Bibliotekar Vibeke Sloth Jakobsen fortæller om, hvad et forskningsbibliotek betyder for...

Duration:00:39:49

Eskimologi 1

10/12/2018
More
I den første af to udsendelser om eskimologi, er der fokus på grønlandsk sprog og uddannelsen i eskimologi. Lektor Naja Trondhjem og lektor Frank Sejersen giver en oversigt over, hvordan interessen for Grønland har udviklet sig til videnskabelig forståelse af grønlandske forhold og sprog, og hvordan det har givet sig udtryk i en uddannelse i eskimologi.

Duration:00:43:10

Om livets fysik

10/5/2018
More
Vi er vandt til at få livet beskrevet af biologer. Fysik derimod er læren om natur i den bredeste betydning gerne beskrevet med matematiske formler. I dette program skal vi se på livet set med forskellige briller som et biologisk fænomen, men også som fysiske egenskaber, som kan sættes på formler. Mogens Høegh Jensen og Mathias Heltberg fra Niels Bohr Instituttet arbejder med fysik i biologiske systemer, som måske vil revolutionere...

Duration:00:45:02

Folkedrab 5: Hvorfor deltager man i et folkedrab

8/18/2018
More
Hvorfor bliver man deltager i et folkedrab? Et svar har været, at det bliver man fordi man er i nogle omstændigheder, der undergraver ens evne til at lave moralske vurderinger. Det svar er bl.a. kommet på baggrund af, at man har set et sammenfald mellem Hannah Arendt, der skrev om Adolf Eichmann, der var en organisator bag Johannes Langtransporter af jøder til udryddelseslejrene under 2. Verdenskrig, og Stanley Milgram, der lavede forsøg med at få...

Duration:00:23:25

Folkedrab 3: Dehumanisering

7/24/2018
More
Dehumanisering er et begreb, som bl.a. er blevet brugt i udforskningen af folkedrab, hvor man har forsøgt at forklare, hvordan bødlerne kan få sig selv til at udføre deres grusomheder. Det kan fx være bødlerne i kz-lejre, der pinte fangerne og slog dem ihjel. Postdoc Johannes Lang sætter i udsendelsen spørgsmålstegn ved, i hvor høj grad dehumanisering er brugbar som forklaring. Han mener, at det kan være nødvendigt...

Duration:00:29:27

Folkedrab 2: Seksuel vold i folkedrab

7/24/2018
More
Hvilken betydning har seksuel vold i folkedrab? Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Robin May Schott fortæller i udsendelsen om nogle af de måder man i forskningen har betragtet seksuel vold på, og kommer med eksempler på, hvordan den seksuelle vold har optrådt i historien. Hun mener selv, at seksuel vold i folkedrab har en særlig undergravende betydning, der rækker ud over seksuel vold som endnu et voldsinstrument....

Duration:00:25:54

Folkedrab 1: Introduktion

7/20/2018
More
Folkedrab er ikke en ny form for handling, men først efter 2. Verdenskrig kom der en lovgivning om folkedrab. I udsendelsen fortæller seniorforsker Cecilie Felicia Stokholm Banke fra Dansk Institut for Internationale Studier om, hvordan folkedrab blev en del af juraen, og hvordan folkedrab er blevet brugt som begreb i forskningen. Hun giver også eksempler på nogle af de folkedrab, der er i historien fra Armenien over Holocaust til Eksjugoslavien.

Duration:00:20:56

Johannes Jørgensen 1

5/25/2018
More
Stemningernes digter par excellence. I denne udsendelse fortæller Stig Holsting, formand for Johannes Jørgensen Selskabet, om Jørgensens liv frem til 1914, hvor den elskede ven maleren Mogens Ballin dør og efterlader Jørgensen i dyb sorg.

Duration:00:52:57

Willerslev og Johannes Døberen

5/18/2018
More
Den danske dna-forsker, Eske Willerslev har haft mange sjove udfordringer i sin karriere. Han svarede ja, da han blev spurgt, om han havde mod på at tage med på en hemmelig mission til Bulgarien. Her skulle der tages prøver af nogle knogler, der efter sigende var de jordiske rester efter Johannes Døberen. Resultatet af prøverne var til gengæld overraskende og noget ganske andet, end hvad den danske forsker havde forventet.

Duration:00:21:06

Prinsens Palæ

5/11/2018
More
Museernes genstande er naturligvis det vigtigste, men når et museum ligger i en historisk bygning, så kan den i sig selv være interessant. Det gælder for Nationalmuseet, der ligger i Prinsens Palæ, og i udsendelsen kan man høre både Danmarks- og bygningshistorie foruden en fortælling om det liv, der er levet.

Duration:00:38:44

Arkæologien i Det Hellige Land

4/27/2018
More
Hvad sker der med et vigtigt arkœologisk site, når det ligger på Vestbredden midt i en konfliktzone? den2radio er på besøg og taler med palœstinensisk arkœolog og arkitekt, Osama Hamdan, der guider os gennem flere tusind års hellig historie, der er vigtig for såvel jødedommen, kristendommen og Islam. den2radios Noa Agnete Metz har tilrettelagt.

Duration:00:21:47

March for Science 2018

4/20/2018
More
Videnskabsjournalist Jens Degett taler med March for Science aktivist og historiker Katrine Richter. March For Science foregår søndag den 22 april i København, Århus og Ålborg.

Duration:00:21:19

Kunstværkets tilblivelse

4/13/2018
More
Hvordan et kunstværk bliver til er vigtigt at forstå, hvis man vil forstå selve værket. I udsendelsen fortæller Chris Fischer fra Statens Museum for Kunst om arbejdsprocessen og uddannelsen af kunsterne. Hvor og hvordan billedet er bestemt til at hænge skal man også forstå, og der bliver giver et eksempel på billeder, der bogstaveligt talt bliver set i nyt lys.

Duration:00:44:43

Uroksen, dyrepasseren & Heck-kvæget

4/6/2018
More
UROKSEN, DYREPASSEREN & HECKKVÆGET: Urokse ; Heckkvæg; Europæisk bison; Jægerstenalder;stenalderjæger; Maglemosetid; Arkæologi; Naturformidling; Kulturformidling; Museumsformidling; kulturhistorie; Naturpleje; Racerenhed; Avl; dyreparker; Open air museum; Dyrepasser

Duration:00:20:24

Østfyns Museer

3/28/2018
More
Østfyns Museer hører til de museer, der kan fortælle en lokal historie, men når den historie også omfatter Nyborg, så er det også en del af Danmarkshistorien, man har som emne. Men der er meget andet som kunsthistorie og en stor vikingegrav, der både er interessant lokalt, men som også er en rejse værd.

Duration:00:18:08