Vitenselskapet-logo

Vitenselskapet

Science >

More Information

Location:

Oslo, Norway

Genres:

Science

Language:

Norwegian Bokmal


Episodes

Levetid - Hos mennesker, dyr og forfedre

9/25/2018
More
Har du noen gang drømt om å bli 200 år gammel? Da er det flaks du lever i 2018 og ikke i 1750, da levetiden var på usle 35 år. Kan vi med 3D-printing av organer og triksing med genene leve lenger, og hvorfor er det sånn at elefantene kan bli over 70 år, mens mus bare lever et par år?

Duration:00:30:00

Nærkontakt av fjerde grad

9/17/2018
More
Vitenselskapet tar kontakt! Vi prøver å finne ut om det er noen der ute, og bruker antenna på Chateau Neuf for å plinge romvesen. Ved siden av dette har vi fått inn rapporter, både om hva menneskeheten har sendt før, hvordan romvesen kan se ut og hvordan vi kan komme oss rundt i verdensrommet. Det er bare å vente på svar!

Duration:00:29:59

Kjertler

9/4/2018
More
Har du et kjærlig forhold til kjertlene dine? Det burde du! Kjertlene er nemlig helt essensielle for overlevelsen din. Denne uken forteller vitenselskapet om alskens kjertler. Hør om kjertlene som sitter på brystet, kjertlene som sender oss inn i puberteten, og de merkelige kjertlene andre dyr har!

Duration:00:29:59

Glass

8/28/2018
More
Glass! Fra glass som knuser i en million biter, maneter av glass, dopet som gjemmer seg bak navnet glass til personer som tror de er laget av glass. Denne sendingen skal du lære glass å kjenne på helt nye måter!

Duration:00:29:59

Vitenselskapets sommerleker!

6/5/2018
More
Vitenselskapets medlemmer konkurrerer seg imellom i de tøffe idrettsgrenene SMAK, REFLEKS, STYRKE og SMERTE! Hvem vil gå seirende inn i sommerferien?!

Duration:00:30:00

Uti vår hage

5/29/2018
More
Blomster! Hvem elsker vel ikke når våren på ny bringer blomster til marka? Denne uka er Vitenselskapet på ekspedisjon i Botanisk Hage på Tøyen for å se på alle de fine vekstene! Vi snakker om alle våre favoritter. Har du hørt om mensenplanta? Eller grenen som drepte en gud og startet verdens ende? Hør om kjøttende planter, lotuser, og gode gamle løvetann. Slå deg til rot ved anlegget, og vend deg til strålende radio om det grønne gull.

Duration:00:30:02

Is

5/22/2018
More
Endelig titter sommeren frem! Hva er vel mer naturlig enn å kjøle seg ned med is? En slush, en mojito eller softis frister fort i varmen. Klarer vitenselskapet å lage sin egen softis? Hør om pingviner, som definitivt ikke er for varme. Hva slags is finner vi ute i verdensrommet? Og vi svipper innom en nasjonalhelt som er godt kjent for å rote rundt i isødet. Denne podcasten gjør garantert sommerdagen din bedre, varm eller ikke.

Duration:00:30:00

Tivoli!

5/15/2018
More
Våren er i gang for fullt, og hva er vel bedre å bruke de varme dagene på enn tivoli? Kom og bli med på Vitenselskapets eget tivoli! For hva driver egentlig synske med? Hvor kommer siamesiske tvillinger fra? Hva er greia med gamledagse strong-men? Håper du ikke blir bilsyk, for her kommer en berg- og dalbane med radio!

Duration:00:30:00

Hardhauser

5/11/2018
More
Går du noen gang nedover gata og hører på den éne sangen, og føler deg skikkelig badass? Denne uka kan du høre på vitenselskapet i stedet! Ukas tema er nemmelig hardhausene i vitenskapen. For hva er verdens hardeste stoff? Hvordan lager du grunnstoffet som får statsledere til å skjelve i buksa? Du skal også få høre om en fyr som fikk en jernstang gjennom hodet, og overlevde! Definitivt en kanditat til tidenes hardhaus. Hør på, og bli litt tøffere i trynet!

Duration:00:29:58

Usett og uhørt

4/25/2018
More
Tenker du noen gang over de tingene i verden som må konsentrere deg skikkelig for å observere, eller kanskje er helt usynlig for deg? Denne uken tar Vitenselskapet for seg det sjulte: Hvordan kommniserer elefanter med beina? Hvordan funker UV-lys, eller varmesøkende kamera? Sist men ikke minst, kan du sammen med vitenselskapet teste hørselen din. Hører du som om du er 20, eller er høyfrekvente lyder uhørbare for deg? Tune inn, og hør godt etter!

Duration:00:29:58

Avsporinger

4/17/2018
More
Selskapet er OFF THE RAILS i den nyeste utgaven av dette spennende vitenskapsprogrammet. Vi sporer av, og det gjør også tog, bruer og hjernen vår; for hvorfor er det egentlig så vanskelig å holde konsentrasjonen oppe?

Duration:00:29:58

Påskekrim: En ekte forbrytelse

3/27/2018
More
To reportere skal lage en True Crime-podcast om et mord som skjedde for 10 år siden. Klarer de å finne morderen og løse saken ved hjelp av vitenskap? I rollene: Podcastreporter Maria Lie Johansen: Ida Vassbotn Podkastreporter Caroline Ødegård: Kristin Grydeland Pensjonert politi Jan-Rune Kristiansen: Dag Magnussen Rettstekniker Åse Stensland: Sunniva Blix Kriminalpsykolog Sondre Bredal: Karl Kvam Offerets mann Harald Sjøberg: Dag Dramer Offerets datter Synne Sjøberg: Hanne Grydeland Offerets...

Duration:00:39:14

Tvilsom forskning

3/25/2018
More
Ikke all forskning er god forskning, og noe kan også være skadelig. I denne sendingen snakker vi om dårlige forskningsmetoder, kjerringråd, dødelige doktorer og om hvor lett det kan være å få forskningen sin publisert...

Duration:00:30:00

Føniks

3/14/2018
More
Den kuleste fuglen i verden må være den som fødes på nytt når den dør, nemlig føniksen. Denne uken kan du høre om en pyroman fugl, menneskets håp for å gjenfødes gjennom teknologi, hvordan fugler ledet til en av biologiens mest kjente teorier, og hvorfor skogbranner faktisk kan være en bra ting. Petter Bøckman fra Naturhistorisk Museum gir oss også verdens fem rareste fugler!

Duration:00:30:03

Kunstig kropp

3/13/2018
More
Hva mener folk på gata om å putte kunstige ting inn i kroppen? Vi har undersøkt hva som skjer når man skaper monsterokser, printer ut kroppsdeler, opererer mobilen inn i kroppen eller setter implantater inn i penis :o

Duration:00:29:58

Mikro

2/27/2018
More
Det er ikke størrelsen som teller, heter det. Men i dagens sending gjør det dét, for i dag snakker vi kun om ting som er MIKRO: Mikroplast, mikrometer, mikroraptorer, og: mikropeniser!

Duration:00:29:58

Bobler og brus

2/23/2018
More
Hvor usunt er egentlig lettbrus? Hva er likheten mellom Prosecco og brus? Hvilke bobler finner vi i kroppen? Dette, og mer til, får du svar på i dagens sending!

Duration:00:29:58

Høyre/venstre

2/21/2018
More
Hva har høyre- og venstrevendte molekyler med barnedeformitet å gjøre? Hvordan finner du ut om kjæledyret ditt er høyre- eller venstrepota? Og ikke minst: Hva gjør man om man er en snegle med venstrevridd sneglehus i en verden av høyrevridde snegler?

Duration:00:29:58

Vår modifiserte mat

2/21/2018
More
Det vi serverer på matbordet har endret seg enormt. På dagens meny får du blant annet et innbydende fat med frøløs frukt, en skål med vitaminer og innbakt domestisering med en god dæsj fremtidspoesi!

Duration:00:29:58

En evig syklus

2/21/2018
More
Mange ting går i sykluser: solstormer, istider, cellene våre og månen, og alle disse påvirker oss på jorda. Fullmånen kan for eksempel få oss til å sove dårligere - men hvorfor?

Duration:00:29:58