Location:

United States

Description:

Športni podkast Vala 202

Language:

Slovenian


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Najboljša reprezentanca do naslova prvaka

7/14/2024
V novi epizodi podkasta Žoga je okrogla sta črto pod Euro 2024 ob voditelju Aljažu Golčerju potegnila Marko Cirman in Jože Pepevnik. Španija je v finalu prvenstva stare celine premagala Anglijo in rekordnih četrtič postala evropski prvak. Ob finalu je bilo v ospredju prvenstvo kot celota. Zaznamovala ga je tudi odlična slovenska reprezentanca.

Duration:00:38:06

Ask host to enable sharing for playback control

Španija četrtič ali Anglija prvič?

7/10/2024
V novi epizodi podkasta Žoga je okrogla ob voditelju Aljažu Golčerju o polfinalnih tekmah ter finalistih Angležih in Špancih debatirata Jože Pepevnik in Sandi Škvarč. Anglija in Španija sta si mesto v finalu priborili z zmagama po preobratu nad Nizozemsko in Francijo. Španci bodo v nedeljskem finalu lovili četrti naslov evropskega prvaka, Angleži pa prvega.

Duration:00:40:24

Ask host to enable sharing for playback control

Pragmatični polfinalisti

7/6/2024
V novi epizodi podkasta Žoga je okrogla ob voditelju Aljažu Golčerju o četrtfinalnih tekmah in polfinalistih razmišljata Saša Jerkovič in Boštjan Janežič. Angleži in Francozi so si mesto med najboljšo četverico priborili po izvajanju najstrožjih kazni, Španci po podaljšku, samo Nizozemci pa po rednem delu tekme. Skupni imenovalec za uspeh na letošnjem Euru je pragmatičnost, zaradi katere na trenutke manjka atraktivnosti v nogometni igri.

Duration:00:38:53

Ask host to enable sharing for playback control

Švica, Turčija in šest velikih

7/2/2024
V zadnji epizodi s prizorišča evropskega prvenstva valovska reporterska četverica debatira o tem, ali je zadnjih 24 ur pomagalo pri celjenju ran po grenkem porazu proti Portugalski. Nizozemci so navdušili radijce na EP, predvsem Cody Gakpo in Tijjani Reijnders, Romuni pa znova razočarali, saj so bili spet taktično nedisciplinirani in tekmecem večkrat ponudili odprto pot do gola. Turki so z zgodnjim golom presenetili Avstrijce, kar pa je praktično edino presenečenje v osmini finala. Med osem je tako ob Turkih in Švicarjih še šest ekip, ki spadajo med velike. Vse so že osvojile vsaj eno veliko tekmovanje. O EP na EP debatirajo Boštjan Janežič, Jože Pepevnik, Marko Cirman in voditelj Luka Petrič.

Duration:00:36:12

Ask host to enable sharing for playback control

Konec poti, ne potovanja

7/1/2024
Konec je evropskega prvenstva za Slovenijo. Konec sanj o še večjem uspehu na tem EP in konec poti, a zdi se, da ne potovanja. Razočaranje in žalost sta sprva preplavila slovenske reprezentante, ki so se po tekmi tolažili sredi zelenice v Frankfurtu, na tribunah pa se je zdelo, da je bilo glavno čustvo ponos. Ponos, da se je Slovenija spet postavila na nogometni zemljevid in se enakovredno kosala z največjimi. Ponos, da so navijači lahko doživeli to nepozabno izkušnjo na tem prvenstvu v Nemčiji. Boštjan Janežič, Jože Pepevnik, Marko Cirman in voditelj podkasta Luka Petrič po dvoboju podoživljajo in analizirajo ključne trenutke. Enajstmetrovke, Šeškovo priložnost, Oblakovo obrambo in vnovič fanatično, borbeno predstavo slovenske reprezentance. Debato prepletajo s pogovori s slovenskimi reprezentanti, s Petrom Stojanovićem, Žanom Karničnikom, Adamom Gnezdo Čerinom in Benjaminom Verbičem ter s selektorjem Matjažem Kekom.

Duration:00:51:44

Ask host to enable sharing for playback control

Zdaj je ta trenutek!

6/30/2024
Danes je dan, ki smo ga čakali. Dan, ki prinaša prvi izločilni dvoboj in 13. tekmo Slovenije na velikih tekmovanjih, brez trinajstice v kadru. Reprezentanca želi s fantastično in fanatično miselnostjo, z organizirano in pogumno predstavo premagati predzadnjega evropskega prvaka. Da mali lahko presenetijo velike, smo na tem prvenstvu že večkrat videli. Skoraj je to uspelo Slovakom. Sekunde so jih ločile od zmage nad Anglijo. V valovskem nogometnem podkastu lahko tokrat slišite Matjaža Keka, ki pravi, da njegova ekipa raste iz tekme v tekmo, in Adama Gnezdo Čerina, ki komaj čaka, da bo odigral tekmo, o kateri je sanjal vse življenje. O osmini finala med Slovenijo in Portugalsko, o poteh, ki vodijo do zmage, in o novi suvereni zmagi Španije debatirajo Boštjan Janežič, Marko Cirman, Jože Pepevnik in Luka Petrič.

Duration:00:51:15

Ask host to enable sharing for playback control

Premik na prizorišče nove zgodovinske tekme

6/29/2024
Naliv v Dortmundu. Dežja in tudi golov, predvsem razveljavljenih. Danci so se dobro upirali Nemcem, ki pa so na koncu vendarle zanesljivo napredovali. Med osem so se uvrstili tudi čvrsti Švicarji proti bledim Italijanom. V valovskem nogometnem podkastu lahko slišite tudi, kakšen je portugalski bazni tabor. Obvarovan je z dvema vrstama ograj, za varnost skrbi od 40 do 50 redarjev, portugalska reprezentanca pa ima tudi posebno policijsko enoto, ki jo varuje. Vpogled v taktičen načrt slovenske izbrane vrste pa ponuja analitik Dejan Kopasić, ki govori o tem, kako pomembno se bo pravilno odzvati po pridobljeni žogi in kako je vloga Cristiana Ronalda zdaj drugačna, kot je bila marca na tekmi v Stožicah.

Duration:00:47:40

Ask host to enable sharing for playback control

Ko v prodoru spusti se Karničnik Žan, trud tekmečeve obrambe je zaman

6/28/2024
V Nemčiji se začenjajo izločilni boji evropskega nogometnega prvenstva. Prvi dan s tekmama Švica : Italija in Nemčija : Danska. Ekipa nogometnih reporterjev Vala 202 na prizorišču se sprašuje, kdo bo začel v napadu za Nemčijo in ali bo v prvi postavi priljubljeni Niklas Füllkrug. V ospredju podkasta je seveda slovenska reprezentanca. Nekoč je veljalo, da so v Sloveniji deficitarni poklici mizar, varilec in bočni branilec, pravi Jože Pepevnik, a na tem prvenstvu oba, ki igrata na bokih, blestita. Erik Janža je dosegel prvi gol, Žan Karničnik pa drugega. Karničnik se je le nasmehnil izjavi srbskega predsednika Aleksandra Vučića, da ne razume, kako je lahko proti srbski reprezentanci zadel nekdo, ki zasluži samo 5000 evrov v Celju. Ob Jožetu o EP debatirajo tudi Boštjan Janežič, Marko Cirman in voditelj Luka Petrič, razmišljajo pa tudi, kje so Portugalci najranljivejši. Na zadnjih prvenstvih so imeli precej težav z nizkim, trdnim blokom, ko jim ne uspe najti poti skozi zgoščeno obrambo.

Duration:00:42:19

Ask host to enable sharing for playback control

Matjaž Kek: Beniju moramo pomagati zdaj, potem ko je tolikokrat prej on pomagal nam

6/27/2024
Prvi prosti dan je mimo, po drugem pa se začne osmina finala. Tudi s slovensko reprezentanco. V ponedeljek bo igrala s Portugalsko. V valovskem nogometnem podkastu lahko slišite selektorja Matjaža Keka. Bolj umirjen in še bolj premišljen kot takrat, ko ga po navadi slišite na radijskih valovih, tik pred tekmami ali takoj po njih. V reprezentančnem taboru si je vzel čas za slovensko sedmo silo. Govoril je o Benjaminu Šešku, ki je moral dvakrat zapustiti zelenico po dobri uri igre na tem prvenstvu. Pravi, da je v zahtevnem položaju in da mu morajo v izbrani vrsti zdaj pomagati, ker je on doslej tolikokrat pomagal reprezentanci. Razmišljal je tudi, da bi lahko bila nesojena tekmica v osmini finala Romunija zelo neugodna, povedal, da je pod svojo kapo kukal proti uri na koncu tekme z Anglijo in upal, da ga nihče pri tem ne vidi. Izognil pa se je odgovoru na vprašanje, ali bodo njegovi izbranci vadili enajstmetrovke pred ponedeljkovim dvobojem, in le odvrnil, da je te dni v Porurju lepo vreme. V podkastu Žoga je okrogla se o nogometu pogovarjajo Boštjan Janežič, Marko Cirman, Jože Pepevnik in voditelj Luka Petrič.

Duration:00:49:46

Ask host to enable sharing for playback control

Marca generalka, v ponedeljek zares

6/26/2024
Slovenija−Portugalska je par osmine finala na evropskem nogometnem prvenstvu. Portugalska je edina udeleženka EP, ki jo je Slovenija letos premagala. Dvoboji z evropskim prvakom izpred osmih letih so kot mestni avtobusi. Celo večnost čakaš, da pride, 33 let v tem primeru, potem pa prideta dva zapored. V Stožicah je bilo 2 : 0 po golih Adama Gnezde Čerina in Timija Elšnika. Ekipa valovskih reporterjev na prvenstvu v Nemčiji pravi, da ne gre vleči preveč vzporednic s tisto tekmo. Precej igralcev je tedaj manjkalo, pravi Boštjan Janežič. Marko Cirman je na tekmi Portugalske in Gruzije videl, da je Portugalska igrala precej podobno in brezidejno kot v Ljubljani, tudi v Gelsenkirchnu je bilo 2 : 0, Jože Pepevnik pa ugotavlja, da je bilo veliko dejavnikov na strani Gruzijcev, denimo bojevitost, želja in navsezadnje čar igrati na prvem velikem tekmovanju. Voditelj podkasta Žoga je okrogla je Luka Petrič.

Duration:00:38:32

Ask host to enable sharing for playback control

Oprosti, draga, ostajamo v Nemčiji!

6/25/2024
Na dan, ko je Slovenija praznovala 33 let, si je nogometna reprezentanca v tretji tekmi na EP priigrala tretjo točko in se veselila prvega preboja v izločilne boje velikega tekmovanja. Po prvi točki sreča, po drugi razočaranje, tretja točka pa je najlepša med vsemi, zmagovita, proti nosilcu skupine C. Slovenija je zadržala vse nalete in na trenutke trpela, kot so v reprezentančnem taboru pogosto ponavljali. Angleži so imeli veliko več žoge v svojih nogah, več kot 70 odstotkov, niso si pa priigrali veliko zglednih priložnosti, manj kot Danci ali Srbi, najboljše samo po strelih od daleč. Prisluhnite pogovoru s selektorjem Matjažem Kekom, ki je bil vidno utrujen, a se razgovoril za Val 202, Andraž Šporar je rekel, da cilj upravičuje sredstva, navijači pa so našli nov napev za Jako Bijola: "Levo na Haalanda, desno Ronaldota, včasih tud' zabije gol Jaka Bijol. Oooo, Jaka Bijol, oooo, Jaka Bijol!" O zgodovinski zmagi debatira radijska reporterska ekipa v Nemčiji: Boštjan Janežič, Marko Cirman, Jože Pepevnik in voditelj Luka Petrič.

Duration:00:48:43

Ask host to enable sharing for playback control

Zgodovinska tekma 2.0

6/24/2024
Spet drama na EP, spet gol v zadnji minuti, le da je bil tokrat srečnejši za Slovenijo. Če izgubi proti Angliji, bomo spet preračunavali in navijali za Turke in Portugalce, če pa osvojili točko, pa je ta zdaj v vsakem primeru dovolj. Selektor Matjaž Kek trdi, da igralce čaka največji izziv doslej, nekdanji reprezentant Mišo Brečko pravi, da se morajo osredotočiti nase, ne pa razmišljati o Angležih in njihovih težavah. Boštjan Janežič pa razmišlja o zrelostnem izpitu generacije, pa tudi, da bi bilo za ekipo zelo pomembno, da je hitro predelala gol Jovića proti Srbiji. Zraven so še trije valovci: Jože Pepevnik, Marko Cirman in voditelj Luka Petrič.

Duration:00:38:37

Ask host to enable sharing for playback control

Madžari začinili golaž preračunavanj

6/23/2024
Prva skupina na letošnjem EP je odločena. Ne najugodneje za Slovenijo, a ne najmanj. Madžari so premagali Škote. Spet smo vlekli vzporednice z Južno Afriko, a v slovenskem taboru pravijo, da se s preteklimi zgodbami ne obremenjujejo. V Nemčiji so, da spišejo novo, ki bi bila še lepša od prejšnjih. Slišite lahko Vanjo Drkušića, ki se je na tem prvenstvu usidral v prvo postavo, pravi, da je vedno verjel, da si lahko pribori pomembno vlogo v slovenski reprezentanci, Jan Mlakar pa se je v začetno enajsterico prerinil v kvalifikacijah. Trdi, da mora biti Slovenija tekaško enakovredna, če ne še boljša od Anglije. Boštjan Janežič, Jože Pepevnik, Marko Cirman in voditelj Luka Petriče debatirajo o različnih kombinacijah, ki jih Slovenija potrebuje, če proti Angliji izgubi ali remizira, zmaga zagotovo prinaša osmino finala, razmišljajo pa tudi, kje je Anglija najranljivejša. Gost oddaje je tudi osrednji nogometni novinar časnika The Guardian David Hytner.

Duration:00:46:43

Ask host to enable sharing for playback control

Pripravite se: v kölnski škatli z vžigalicami poka in grmi

6/22/2024
Tekma Belgija−Romunija je bila generalka za torkov dvoboj Slovenije in Anglije na kölnskem stadionu. Boštjan Janežič in voditelj Luka Petrič pravita, da je bilo razpoloženje na tekmi enkratno. Zvok, ki se ustvari na stadionu, je bil najglasnejši med vsemi, ki sta jih doživela na tem EP. Belgijci so vseskozi skrbeli za navijaški ritem, Romuni pa so se bolj priložnostno oglašali, jih je bilo pa več in ko so v en glas zapeli, zažvižgali ali pa spodbujali svoje nogometaše, je bilo huronsko. Jože Pepevnik poroča iz angleškega tabora, kjer se je reprezentanca kljub vodstvu v slovenski skupini znašla pod kopico kritik, Marko Cirman pa pove, da so imeli Portugalci proti odprti turški postavitvi v primerjavi z bolj pragmatično češko v drugem krogu lažje delo.

Duration:00:31:34

Ask host to enable sharing for playback control

Dan po dnevu po tem še vedno skeli

6/21/2024
Kako je dan po dnevu po tem? O tem debatira ekipa Vala 202 na evropskem nogometnem prvenstvu, kjer še vedno odmeva tekma med Slovenijo in Srbijo. Slišite lahko, da bi morala biti v zadnjem dvoboju skupinskega dela proti Angliji točka dovolj ob izjemno ugodnem razpletu drugih skupin, morda celo nizek poraz. Več tudi o preostalih tekmah, na dvoboju Francija : Nizozemska je bil Jože Pepevnik, ki poroča, da je Benjamin Šeško zelo priljubljen v Leipzigu, morda celo bolj kot klub sam, Boštjan Janežič, Marko Cirman in voditelj Luka Petrič pa debatirajo tudi o slovesu Poljske, o radioamaterju Sergeju Rebrovu in piarovskem spodrsljaju Nogometne zveze Slovenije.

Duration:00:35:18

Ask host to enable sharing for playback control

Münchenska minuta preveč

6/20/2024
Po točki točka, a obe povsem različni. V Stuttgartu veliko veselja, v Münchnu precej razočaranja. Slovenija ostaja v igri za osmino finala, a je imela izločilne boje na pladnju. Jović je izničil zadetek Karničnika in z zadnjim dejanjem tekme postavil končni rezultat 1 : 1. O tem, zakaj in kako ter kaj je bilo odločilno v zaključku tekme, se sprašujejo Boštjan Janežič, Marko Cirman, Jože Pepevnik in voditelj Luka Petrič. Slišite lahko tudi, kaj so povedali v slovenskem in srbskem taboru in kakšne so kombinacije za zadnji krog. Slovenija bo skupinski del končala 25. junija proti Angliji v Kölnu.

Duration:00:54:22

Ask host to enable sharing for playback control

Bo tudi deveti dvoboj Slovenije in Srbije prelomen?

6/18/2024
Dvoboji Slovenije in Srbije so le redko razočarali. Gol Zahovića v izdihljajih tekme za Bežigradom za 1 : 1 se je potem izkazal za ključnega na poti do krstnega svetovnega prvenstva, tistih 3 : 3 v Charleroiju številni štejejo med najboljše tekme vseh časov na evropskih prvenstvih, v drugo smer pa je šel povratek predlani, ko je bilo v Stožicah 2 : 0 za goste, pa se je končalo neodločeno. Ta generacija je doživela eno svojih prelomnic v Beogradu, ko se je po težkem porazu s 4 : 1 zamajal stolček selektorja Matjaža Keka. Reprezentanca je odtlej obrnila nov list. Izgubila je le dvakrat na zadnjih 22 tekmah. V valovskem nogometnem podkastu lahko slišite, kaj bo ključno v devetem dvoboju obeh reprezentanc. Srbija napoveduje lov na tri točke, Slovenija pa ne želi odstopati od svojih načel. Igrati spoštljivo, a trdno in potrpežljivo. Zmaga bi praktično zagotovila osmino finala, remi bi puščal odprta vrata. O EP na EP debatirajo Boštjan Janežič, Jože Pepevnik, Marko Cirman in voditelj Luka Petrič.

Duration:00:41:14

Ask host to enable sharing for playback control

Srbija pod večjim pritiskom

6/18/2024
Še dan je ostal do tekme Slovenija : Srbija, do tekme, ki bi lahko Sloveniji odprla pot do osmine finala evropskega prvenstva. Zmaga prinaša izločilne boje, neodločen izid ohranja odprta vrata. Na drugi strani Srbija bolj potrebuje točke po porazu proti Angliji. Jon Gorenc Stanković razmišlja, da bi lahko to bila voda na slovenski mlin. Slovenija bi lahko igrala strpno in potrpežljivo, s strnjeno obrambo bi ustavljala srbske napade, potem pa prek hitre tranzicije našla dvojec Š (Šeška in Šporarja) v napadu. V nogometnem podkastu Vala 202 tudi o morebitnih spremembah prve postave, o zmagah Turčije in Portugalske, obe ekipi sta dosegli gol v sodnikovem dodatku, na koncu pa kot vselej med evropskim prvenstvom tudi kviz. O EP debatira peterica valovcev: Boštjan Janežič, Marko Cirman, Jože Pepevnik, Miha Trošt in voditelj Luka Petrič.

Duration:00:34:32

Ask host to enable sharing for playback control

Avstrija brez fortune v Düsseldorfu

6/17/2024
Dvoboj v kompaktni, akustični düsseldorfski Areni je znova pokazal, zakaj je Francija v zadnjem obdobju najuspešnejša reprezentanca. Finalisti treh od zadnjih štirih velikih tekmovanj niso blesteli, igrali so pragmatično, strpno in pazljivo v obrambi, v napadu pa so se oprli na ekspresno tranzicijo. Avstrijci so imeli več žoge, več so pretekli, toda v nasprotju s svojo lastno mrežo tekmečeve niso zatresli. Boštjan Janežič, Marko Cirman, Jože Pepevnik in voditelj Luka Petrič so debitirali tudi o tem, ali je slovenska točka po prespani noči pozitivnejša kot prej, o zametkih spora v srbski reprezentanci, o presenetljivih zmagah Slovaške in Romunije, več pa tudi o skupni šolski zgodbi Jureta Balkovca in Žana Karničnika. Sošolca sta bila v nogometnem razredu Gimnazije Šiška, ko je bil Žan še precej manjši kot zdaj, pove Balkovec, malce pozneje je zrasel, še pozneje pa se je tudi uveljavil kot izjemen nogometaš, Karničnik pa pravi, da mu je Jure večkrat pomagal v šoli, sploh pri angleščini.

Duration:00:43:43

Ask host to enable sharing for playback control

Ko je trema popustila, je Slovenija postala igriva

6/16/2024
Slovenija in Danska sta si razdelili točke na koncu svojega uvodnega dvoboja na EP, a ni bilo dvoma, kdo je bil bolj zadovoljen na tribunah in na igrišču. Slovenci so sprva po večini samo branili svoja vrata in pred odmorom pazili, da odidejo z igrišča le z golom zaostanka, v drugem pa so vse bolje igrali in to nadgradili z zadetkom. Selektor Matjaž Kek je čestital svojim varovancem, a zatrdil, da imajo še veliko prostora za napredek, Andraž Šporar pa je kot ključni trenutek navedel obrambo Jana Oblaka sredi drugega polčasa, ko je kapetan z bližine ustavil strel Rasmusa Højlunda. V podkastu prisluhnite tudi, kaj so povedali Vanja Drkušić, Žan Karničnik in kapetan Jan Oblak, ujemite pa tudi zgodbo Erika Janže. Strelec za 1 : 1 je imel kot otrok težave s čezmerno težo, imel je 86 kilogramov, ko je bil visok 150 centimetrov, z očetovo pomočjo pa je shujšal, se v zadnjem desetletju in pol oblikoval v telesno odlično pripravljenega profesionalnega nogometaša, v Stuttgartu pa je postal tretji nogometaš, ki je zabil gol za slovensko reprezentanco na evropskih prvenstvih.

Duration:00:39:45