FortellerRadio: Close your eyes and see-logo

FortellerRadio: Close your eyes and see

Storytelling Podcasts

Hva er det med fortelling? Hvorfor må vi bare høre på når noen forteller? Man begynner å lytte og bildene begynner å rulle... I denne podkasten finner vi ut av hva det er som driver fortellerne, og får høre noen av historiene deres.

Location:

Norway

Description:

Hva er det med fortelling? Hvorfor må vi bare høre på når noen forteller? Man begynner å lytte og bildene begynner å rulle... I denne podkasten finner vi ut av hva det er som driver fortellerne, og får høre noen av historiene deres.

Language:

Norwegian Bokmal


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Heli Aaltonen - Anti-extinction Storytelling, Finnish Runo-Singing Tradition, the Rowan Tree and How the Elk Clan came to be

12/3/2020
Heli teaches drama and theatre at Norwegian University of Science and Technology, NTNU, at Department og Arts and Media Studies. Georgiana Keable meets Heli to speak about storytelling, the environment and traditional Finnish runo-singing. Heli’s research has focused on drama and theatre where relations between Humans and Nature are seen from a post-humanistic perspective. In 2015 she was a co-editor in Nordic Drama Magazine, where the topic was Green Drama. This year she has co-edited a new issue, 2/2020 of Nordic Drama Magazine. The magazine will be published in October with focus on sustainability.

Duration:00:55:18

Ask host to enable sharing for playback control

Hugh Lupton : the skeleton of a story, the women in the Odyssey and the restorying of landscape

9/25/2019
In this podcast Georgiana Keable interviewed Hugh Lupton, an award-winning storyteller. He has toured both nationally and internationally and his repertoire ranges from Greek epic to Grimms Fairy Tales, from Norse and Celtic myth to East Anglian folk-tales, from the Great War to John Clare. Thematically his work often explores landscape and cultural memories. In this podcast Hugh shares a few stories and a reflections with Georgiana.

Duration:00:59:55

Ask host to enable sharing for playback control

Fortellerfestivalen 2019: meninger, Iffit Qureshi og Storysquad

8/12/2019
For Fortellerfestivalen 2019 snakket alle vi i Fortellerradioen (Tiril Bryn, Ylva Sjaastad, Synne Marie Lillenes, Georgiana Keable og Heid Jerstad) med publikum og utøverne. I denne tredje og siste episoden er det intervju med publikum, med utøver Iffit Quereshi, og reaksjoner til Storysquads forestilling på søndagen.

Duration:00:23:55

Ask host to enable sharing for playback control

Fortellerfestivalen 2019: Ylva Sjaastad intervjuer Leif Stinnerbom om teater og fortelling

8/12/2019
For Fortellerfestivalen 2019 snakket alle vi i Fortellerradioen (Tiril Bryn, Ylva Sjaastad, Synne Marie Lillenes, Georgiana Keable og Heid Jerstad) med publikum og utøverne. I serien med tre podkast er dette den andre. I denne er det i hovedsak Ylva Sjaastad's intervju med Leif Stinnerbom, en regissør med interesse for fortelling. Episode 3 kommer!
Ask host to enable sharing for playback control

Fortellerfestivalen 2019: intro, Storyslam og Fredrik Høyer

8/12/2019
For Fortellerfestivalen 2019 snakket alle vi i Fortellerradioen (Tiril Bryn, Ylva Sjaastad, Synne Marie Lillenes, Georgiana Keable og Heid Jerstad) med publikum og utøverne. Resultatet er en serie på tre podkast, og dette er den første. I denne episoden handler det om forskjellige perspektiv på hva festivalen bør være, Storyslam med jeg-fortellinger, og et intervju med Fredrik Høyer etter hans forestilling på festivalen. Episode 2 og 3 kommer!
Ask host to enable sharing for playback control

Marte Ulltveit-Moe: Revunger, reparasjon og eselørene til kong Midas

6/14/2019
Denne uken snakket Georgiana Keable med Marte Ulltveit-Moe. Marte bruker fortelling aktivt i sitt engasjement med miljøet i Kristiansand der hun er ordførerkandidat for Miljøpartiet de Grønne. Samtalen med Marte dekker masse – fra lokale alternativer for pepper, til feiring av lokale reparasjonshelt/inner, hvordan fortelle om trær og hva fortelling kan bidra med i møte med miljøutfordringen. I løpet av programmet forteller hun historien om Endre og bestemoren sin, om tre friere og fiskeutfordringen og om kong midas med eselørene. Denne podkasten hører man på for å lære om miljørelatert fortelling og så deler med sine miljøinteresserte venner og bekjente :)

Duration:01:05:17

Ask host to enable sharing for playback control

Ylva Sjaastad: musikk, miljø og intuitiv fortelling

6/4/2019
Denne uken snakket Heid Jerstad med Ylva Sjaastad, som er medlem av rådet til fortellerradioen, så her har vi henne foran mikrofonen i stedet for bak kulissene! Ylva begynte som forteller sommeren 1998 da hun fortalte om den glefsende Fenrisulven og Tor med hammerens brudeferd ved bålet i et vikinghus. Hun har siden fortalt i et mylder av settinger, men oftest i gymsaler fulle av skolebarn spredt utover landet. Ylva kombinerer historiefortelling med musikk og utforsker en fortellerstil der musikk og fortelling blir ett fortellende musikalsk uttrykk. For ni år siden oppdaget hun intuitiv improvisert fortellerkunst. Hun har siden laget forestillinger som er improviserende og interaktive der publikum inviteres med i skapelsen av fortellingen. Vi snakket om dette og om hennes nyere praksis og interesse for hva historiene kan bidra med i møtet med miljøkrisen. I podcasten får du også høre fortelling med musikk, 1001 natt og improvisert fortelling. Her er det bilde av psalter: http://www.diabolus.org/workshop/psaltery-pigsnout/psaltery-pigsnout.php

Duration:00:59:42

Ask host to enable sharing for playback control

Tiril Bryn: Haarklous plass, skilpadden og det å skape stedssagn

5/9/2019
Hvordan skaper man egentlig stedssagn? I ukens episode av Fortellerradioprogrammet hører vi om et sted, nærmere bestemt Haarklous plass på Torshov og om det å lage fortellinger til et sted. Det er forteller Tiril Bryn som har laget fortellinger til plassen sammen med mennesker i ulike aldre som på ulik måte har tilknytning til plassen med den store skilpaddeskulpturen. I podcasten får du høre tre av fortellingene som er laget i dette prosjektet og prosessen hvordan de har blitt til. Prosjektet rundt plassen er støttet av Bydel Sagenes grønne midler.

Duration:00:44:53

Ask host to enable sharing for playback control

Anne Berit Evang: historien om Maria og det å bestemme selv

3/29/2019
I denne podcasten er Anne Berit Evang gjest i programmet. Anne Berit er prest i Grorud menighet, og har i tillegg utdanning innen muntlig fortelling. Fortelling (og dialog!) ligger hennes hjerte nært. Mye i Bibelen er et resultat av at fortellinger ble fortalt fra person til person, og siden skrevet ned. Å arbeide med de hellige fortellingene er både spennende og utfordrende, og Anne Berit gjør det så gjerne. Under intervjuet snakket hun om fortelling i oppveksten, fortelling i dialogarbeid og vi får høre fra Maria-fortellingen slik hun fortalte den i forestillingen sammen med Mehda Zolfaqari.

Duration:00:47:59

Ask host to enable sharing for playback control

Fortellerfestivalen 2019! Frances Gerono Huby og Aslak Moe gir innblikk i hva vi har å glede oss til

3/11/2019
Heid Jerstad snakket med de nye lederne for Fortellerfestivalen, Frances Gerono Huby og Aslak Moe om hva fortellerkunst er for dem, deres visjon for festivalen 2019 (20-31 mars på Riksscenen, Deichmanske, og Lille Oslo), og hva vi kan vente oss i programmet. StorySquad (Ine Mariel Solbakken, Suzanne Øfjord, Synne Marie Lillenes og Thea Madelen Petersen) delte smakebiter av Kvitebjørn forestillingen sin og Aladdin, som de skal fortelle som del av Fortellerkafeen som finner sted under Fortellerfestivalen, på søndag 31 mars. Programmet finner du på http://fortellerfestivalen.no/program-2019/

Duration:01:00:45

Ask host to enable sharing for playback control

Charlotte Øster: Frans av Assisi, skeive historier og det blå båndet

2/25/2019
Heid Jerstad snakket med Charlotte Øster om å fortelle historier ute, å jobbe med arkivmateriale som forteller og å formidle om kjønn til ungdom. Charlotte forteller eventyr og historier som hun setter sammen etter tema og publikum. Hun er opptatt av å finne balansen mellom leken, humoren og alvoret i historiene. Repertoaret strekker seg fra eventyr for barn til forestillinger for voksne som nærmer seg stand up sjanger. I tillegg så elsker hun å holde kurs og høre andre fortelle. I denne episoden får du også høre om et par spennende nye prosjekt, et av de handler om mensen!

Duration:00:56:37

Ask host to enable sharing for playback control

Sarah Camille Osmundsen: slampoesi, fortelling og brumletrollet som kan bo i magen

2/20/2019
Denne ukens podcast er en samtale med Sarah Osmundsen, forteller og poet. Sarahs poesi og fortelling er fra den verden hun ser rundt seg; smerter og gleder, drømmer og opplevelser, alt som rører henne. Tekstene hennes leverer hun i en særegen stil der rytme, rim, melodi og språk møtes. Med røtter fra Stavanger på fars side, og Martinique på mors side bærer hun en rik kulturell arv som kommer fram i hennes materiale. Sarah har vært med på å gi liv i slam-poesi miljøet i Oslo. I 2011 fikk hun tittelen som Norgesmester i poesislam. Sarah jobber stadig med nytt materiale, også i samarbeid med musikere. I podcasten får vi høre fortellingen om en gutt som går og besøker moren sin på sykehuset der hun jobber, om brumletrollet som kan ramme de fleste av oss og om kolibrien. Sarah snakker også om å bruke poesi og musikk med fortelling, både i forestilling, og i kreative verksted og kurs.

Duration:00:50:49

Ask host to enable sharing for playback control

Shabana Rehman: om den mektige Kali, flykt og fortelling som verktøy

2/8/2019
I denne episoden av Fortellerradio snakket Georgiana Keable med Shabana Rehman Gaarder, daglig leder i stiftelsen Født Fri. Shabana debuterte som som stand-up komiker i 1999, og siden har hun begynt med fortelling. Shabana har markert seg offentlig i kampen for individets frihet og menneskerettigheter. I 2002 vant hun Fritt Ords pris for sin uredde og langsiktige innsats for å bygge bru mellom kulturer. I podcasten snakker Shabana om flykt, den mørke, mektige gudinnen Kali og om fortelling som verktøy i våre liv og vårt miljø. Hun sier 'vi [må] fortelle våre liv, vi må åpne våre koffurter, vi må åpne våre brev...for at de andre skal vite hvem vi er.’ Og det er noe av det hun gjør i denne podcasten. Gled deg.

Duration:00:59:48

Ask host to enable sharing for playback control

Per Jostein Aarsand: huldra, jødetransporten og å motarbeide mobbing med historier

2/6/2019
Denne uken snakket Heid Jerstad med Per Jostein Aarsand for Fortelleradio: lukk øynene og se. Per Jostein har vært kunstnerisk leder for Fortellerfestivalen, han turnerer for Den Kulturelle Skolesekken og Rikskonsertene og har fortalt for barn og voksne over hele landet. Forestillingene hans er ofte morsomme men her får vi også høre en bit av den vanskelige historien om jødetransporten under andre verdenskrig. I programmet forteller Per Jostein om sitt arbeid med jeg-historier, historier knyttet til steder i Norge og historier fra fortiden. Vi får også høre om forskjellen på å jobbe som forteller og som skuespiller, å berøre de som hører på og hvor historiene kommer fra.

Duration:00:59:54

Ask host to enable sharing for playback control

Sarakka Gaup: nordlys, språk og joik som fortelling

1/28/2019
Denne uken handler Fortellerradio: lukk øynene og se om Sarakka Gaup. Sarakka er fra Oslo og Kautokeino. Som 19-åring fikk Sarakka sin første ansettelse på institusjonsteater, og har fra da jobbet profesjonelt. Arbeidserfaring fra blant annet Det Samiske nasjonalteatret Beaivváš, Giron Sámi teáhter, Riksteatern i Sverige og Nordic Black Theatre. Hun har i tillegg erfaring fra film, dansekompanier og joikremførelse. Sarakka fortalte en regle om nordlys, en historie om solen og månens datter og et dikt om fortelling. Vi snakket om joik som fortelling, språk og stedsnavn, og hvordan en persons historie kan være sterkere enn noe man lærer om på skolen.

Duration:00:51:59

Ask host to enable sharing for playback control

Brita Pollan: samisk fortellertradisjon, smådjevler i skoene og å bli bjørn

1/4/2019
Denne episoden er en samtale med Brita Pollan. Brita Pollan er en norsk forfatter og religionshistoriker som har jobbet som universitetslektor ved Universitetet i Oslo. Hun har redigert Samiske beretninger (1997) – som er et utvalg fra Just Qvigstads Lappiske eventyr og sagn (1927–29), og vi får høre noen av historiene fra boken. I 2017 kom Slik den ene samen har fortalt til den andre samen ut. Intervjuet handler om den samiske fortellertradisjonen der det er 'levende poeter og fortellerkunstnere som ikke har sittet med blyanten, men som har vært geniale fortellere mange av dem.'

Duration:00:58:57

Ask host to enable sharing for playback control

Dominic Kelly: a fiddler, queens before kings and the wet seat left behind

12/30/2018
This week Goergiana Keable spoke with Dominic Kelly. Dominic’s warm, precise and powerful storytelling style has captivated audiences around the world. In the UK he has performed at venues including the Barbican, National Theatre and British Museum. He has directed storytelling performances for Oslo’s Riksscenen and is a guest lecturer in storytelling at Sweden’s Royal College of Music. Growing up in the relative wilds of England’s Lake District, he has a passionate interest in the links between stories, landscape and the natural world. And when not telling stories he still thinks sitting in a tiny tent on a mountaintop in terrible weather counts as fun.

Duration:01:00:00

Ask host to enable sharing for playback control

Solo Diarra og Ibou Cissokho: viljesterke innsjøer, viktige besteforeldre og griot-tradisjonen fra vestafrika

12/24/2018
This weeks Storytelling Radio is with Solo Diarra and Ibou Cissokho. They come from a LOOONG tradition of storytellers in West Africa. These storytellers are called Griot. Like many traditional storytellers Ibou and Solo use music with their storytelling. They have the complex stringed instruments called the Ngoni or Chora. Solo and Ibou tell the tough stories of how they learnt this tradition so fundamental to their culture and history in Senegal and Burkina Faso. They tell the story of a lake who became jealous, and of the strong women who compose Griot music. Både Solo og Ibou kommer fra en LAAANG tradisjon av fortellere i vestafrika. Det heter Griot. Som mange tradisjonelle fortellere opp igjennom tiden bruker Ibou og Solo musikk dvs Ngoni og Kora, som er strengeinstrument til å fortelle med. Vi hører om bestemor som oppdrar barna til musikken. Vi hører om en innsjø som ikke vil at menneskene sine drar til naboinnsjøen og sterke kvinner som komponerer griot-musikk med stemmen.

Duration:01:00:01

Ask host to enable sharing for playback control

Marit Jerstad: Norrøn tradisjon, fortellerutdanning og fortelling i hverdagen

12/17/2018
I denne episoden hører vi fra Marit Jerstad. Marit Jerstad har arbeidet med studier og formidling av norrøn mytologi siden tidlig 70-tall. Fra 1980 har hun undervist i norrøn mytologi på OsloMet, først for dramastudenter og siden 1995 som førsteamanuensis for fortellerstudenter. I over 40 år har hun vært instruktør på Arjuna Dukketeater på Hovedøya hvor de har dramatisert både eventyr og norrøn mytologi. Som forteller med norrøn mytologi som spesialområde har hun gjestet en rekke internasjonale festivaler i Europa og USA.

Duration:00:49:48

Ask host to enable sharing for playback control

Helga Samset: Om rompetroll og historien bak the handmaids tale

12/11/2018
Helga Samset forteller om rompetroll, eventyr i skogen, historien bak the Handmaids Tale, kvinneroller i bibelen og mye annet. Helga har tjue års erfaring med kassebiler og kulturhus, ører på stilk og måpende munner. Helga nyskaper de norske folkeeventyrene, forsker på bibelmyter og skaper nye historier av livet sitt. Det er gøy!