#ensakidag - en riktigt viktig sak varje morgon-logo

#ensakidag - en riktigt viktig sak varje morgon

Technology News >

Vad hände i internet- och teknikvärlden medan du sov? Här får du ca fem minuter varje vardagsmorgon – om vad det handlar om, varför det är viktigt och vad det kan betyda för dig. Finns också på Facebook, Youtube och Linkedin. Kommentera var du vill, jag lyssnar.

Vad hände i internet- och teknikvärlden medan du sov? Här får du ca fem minuter varje vardagsmorgon – om vad det handlar om, varför det är viktigt och vad det kan betyda för dig. Finns också på Facebook, Youtube och Linkedin. Kommentera var du vill, jag lyssnar.
More Information

Location:

Sweden

Description:

Vad hände i internet- och teknikvärlden medan du sov? Här får du ca fem minuter varje vardagsmorgon – om vad det handlar om, varför det är viktigt och vad det kan betyda för dig. Finns också på Facebook, Youtube och Linkedin. Kommentera var du vill, jag lyssnar.

Twitter:

@jocke

Language:

Swedish

Contact:

+46735187700


Episodes

225. När en ai lär upp en ai som lär upp en ai…

9/20/2018
More
NVIDIA har utvecklat ett GAN som ska hjälpa oss att upptäcka cancer i hjärnan. Och jag får lite ont i hjärnan bara av att tänka på det. Men åh, så spännande. Och som vanligt, utveckling för att lösa svåra problem väcker också många frågor. - - - Det här inslaget har skapats av Joakim Jardenberg och är en testkörning inför nästa säsong av #ensakidag. Stay tuned. Alla avsnitten finns alltid på https://jardenberg.se/ensakidag - och överallt där du hänger.

Duration:00:06:36

224. Apple släpper nya mobiler - och allt fokus hamnar på priset #ensakidag

9/19/2018
More
Många (orimligt många?) rasar över priset på nya iPhone Xs. Men även om 18.500 är väldigt mycket pengar, kan det inte vara prisvärt ändå? - - - Det här inslaget har skapats av Joakim Jardenberg och är en testkörning inför nästa säsong av #ensakidag. Stay tuned. Alla avsnitten finns alltid på https://jardenberg.se/ensakidag - och överallt där du hänger.

Duration:00:05:50

#ensakidag - inför säsong 2

8/23/2018
More
Bara ett tekniktest, och en påminnelse om att den här podden finns. I mitten av september kickar vi igång igen. Häng med.

Duration:00:00:55

223. …avsnitt blev det av #ensakidag – första säsongen.

6/15/2018
More
Avslutar med att prata lite om 223 tidiga morgnar och lika många fantastiska upplevelser. Om hur kul det varit, och hur tacksam jag är. Men också om slitet och utmaningarna, och om det som ska hända sedan. Stort tack till alla för det här året, hoppas vi ses igen till hösten. Och inte minst, hoppas vi ses i ”ensakidag - gruppen” (https://www.facebook.com/groups/ensakidag/) så vi kan hålla igång nyhetsflödet, snacket och kollen. Förresten, alla tidigare avsnitt hittar du på...

Duration:00:07:15

222. Tipsen som gör dig till omvärldsbevakare #ensakidag

6/14/2018
More
Om människor, sajter, tjänster, kuraterare och andra nyttigheter som ger dig lite hjälp på traven. Men också om att det viktigaste verktyget i din verktygslåda är nyfikenheten. Tillsammans med envisheten. - - - Det här inslaget har skapats av Joakim Jardenberg med stöd från Bredband2 och Contentor. Tusen tack till dem, och till alla er som kommenterar och delar - och aktivt deltar i vårt gemensamma lärande.

Duration:00:06:24

221. Förutse framtiden med hjälp av Google, Facebook och Alibaba #ensakidag

6/13/2018
More
Om ett av mina bästa ”knep” för att hålla koll på vad som kommer betyda något om två-tre år. Vilket är ditt bästa tips, kommentera och dela gärna. Nu är det bara två dagar kvar tills #ensakidag gör uppehåll. - - - Det här inslaget har skapats av Joakim Jardenberg med stöd från Bredband2 och Contentor. Tusen tack till dem, och till alla er som kommenterar och delar - och aktivt deltar i vårt gemensamma lärande.

Duration:00:07:11

220. Vill du vara först eller sist med sådant som är viktigt på riktigt? #ensakidag

6/12/2018
More
Om att den här serien med morgonuppdateringar är inne på upploppet. Om att det snart är dags för sändningsuppehåll och förändring. Om att du - vi - kommer behöva hitta nya sätt att hålla koll på det senaste som hänt i teknikvärlden, och om att Aktuellt och Rapport på SVT förmodligen inte är svaret. Så, hur ändrar vi omvärldsbevakningen från att vara någons ansvar till att bli allas vardag? Låt oss diskutera tillsammans. Här och nu. - - - Det här inslaget har skapats av Joakim Jardenberg...

Duration:00:04:58

219. Google levererar principer för ansvarsfull utveckling av AI. Eller? #ensakidag

6/11/2018
More
Om sju principer som har hyllats och kritiserats. Om behovet av riktlinjer för hur vi utvecklar artificiell intelligens, men också om svårigheterna med att formulera dem. Och om allas vårt ansvar att förhålla oss till dem. Så, in och läs. - - - Det här inslaget har skapats av Joakim Jardenberg med stöd från Bredband2 och Contentor. Tusen tack till dem, och till alla er som kommenterar och delar - och aktivt deltar i vårt gemensamma lärande.

Duration:00:05:41

218. Tankar från Berlin, om en ond statsmakt och ett söndertrasat internet #ensakidag

6/7/2018
More
Om bräcklig demokrati, och och hur vi med något slags goda föresatser i dagsläget riskerar ställa till det fullständigt imorgon. Om EU-omröstningar i ödesfrågor nu i juni och vårt eget svåra val i september. Om betydelsen av ett fritt och öppet internet, och hur avlägsna de glada dagarna ter sig idag. Om en hel del mörker och få ljuspunkter - alltså ett rejält annorlunda avsnitt av #ensakidag. - - - Det här inslaget har skapats av Joakim Jardenberg med stöd från Bredband2 och Contentor....

Duration:00:08:00

217. Trumps twittrande väcker frågor om censur och yttrandefrihet #ensakidag

6/5/2018
More
Om yttrandefrihet och dess motsats. Och en viktig påminnelse om vad censur faktiskt är, och inte är. - - - Det här inslaget har skapats av Joakim Jardenberg med stöd från Bredband2 och Contentor. Tusen tack till dem, och till alla er som kommenterar och delar - och aktivt deltar i vårt gemensamma lärande.

Duration:00:05:38

216. Nu är det dags för en revolution mot skolans läromedel #ensakidag

6/4/2018
More
Om en tabell i en samhällskunskapsbok för årskurs sex. Om hur trasigt det är att 2018 arbeta med köpta läromedel i tryckta böcker - när det är sämre på alla sätt jämfört med det som nätet kan erbjuda. Men också om Hugo Falk, numera fjorton år, som när han gick i årskurs sex skapade en läxläsningsapp för att lösa sitt eget behov. Nu har den laddats ner över 10.000 gånger och Hugo skapade en annonsfri och gratis version, bara för att fler skulle kunna använda den. Men mest av allt om att kliva...

Duration:00:06:29

215. Reddit större än Facebook i USA #ensakidag

5/31/2018
More
Om att Alexa i sin amerikanska ranking byter tredjeplatsen från Facebook till Reddit, en sajt som många svenskar förmodligen inte ens känner till (bara 11% använder den enligt soi2017.se). Då ska man så klart veta att Alexa inte rankar appar, och att bilden då sett lite annorlunda ut. Men ändå, vilka sajter är det egentligen som sätter agendan? Här är listan på de femton största sajterna i USA, väcker det några tankar? Enligt Alexa: Google, Youtube, Reddit, Facebook, Amazon, Wikipedia,...

Duration:00:05:10

214. The internet is the foundational fight #ensakidag

5/30/2018
More
Ett annorlunda avsnitt, men det behöver sägas. (Hela Cory Doctorows presentation finns på nätet. Sök på hans namn tillsammans med ”internetdagarna” och du ska finna) - - - Det här inslaget har skapats av Joakim Jardenberg med stöd från Bredband2 och Contentor. Tusen tack till dem, och till alla er som kommenterar och delar - och aktivt deltar i vårt gemensamma lärande.

Duration:00:00:44

213. Klout rankade - och upprörde - människor på nätet. GDPR stoppar tjänsten? #ensakidag

5/29/2018
More
Om att allting som kan mätas, vägas, analyseras och rankas kommer att mätas, vägas, analyseras och rankas. Oavsett vad vi tycker om det. - - - Det här inslaget har skapats av Joakim Jardenberg med stöd från Bredband2 och Contentor. Tusen tack till dem, och till alla er som kommenterar och delar - och aktivt deltar i vårt gemensamma lärande.

Duration:00:05:01

212. Dagen efter: GDPR lägger sig som en våt filt över internet. #ensakidag

5/28/2018
More
Om medieföretag som inte längre visar sina artiklar för oss i EU. Om en sämre och mer komplicerad upplevelse, och om fina tjänster som helt enkelt inte längre vill leverera till oss. Om reglering, politiskt tryck och traditionella mediers häxjakt. Och om hur det här riskerar att hindra all framtida utveckling, och i själva verket bara gynna de ”nätjättar” som man egentligen riktade udden mot. - - - Det här inslaget har skapats av Joakim Jardenberg med stöd från Bredband2 och Contentor....

Duration:00:06:50

211. Datainspektionen bygger om webben, förstör internet och skapar merarbete som kostar miljoner #ensakidag

5/24/2018
More
Jag är arg och ledsen. Rubriken säger det mesta. Det jag inte fick med i filmen är också viktigt: - Jag vill inte ha en felrädd och ängslig offentlig sektor, man måste våga pröva och misslyckas. Men det finns gränser, och det Datainspektionen gjort är oförsvarbart. Det är ett alldeles för stort misstag, alldeles för sent i ett kritiskt skede. - Det är svårt för mig att ens tro på att det skulle vara ett misstag. Det känns mer som att man faktiskt inte tänkte längre än så här. Annars bommar...

Duration:00:05:57

210. Vad händer när tekniken blir allt mer uppkopplad och allt mer osynlig? #ensakidag

5/23/2018
More
Om hur tekniken tar plats i miljöer och sammanhang där tekniken egentligen är förbjuden. Om hur man skulle kunna problematisera det här ur mycket som helst, men istället använder vi det som språngbräda för att spänna tanken. Och om att det kanske är dags att börja fundera på hur det ska bli den dagen då tekniken verkligen ÄR osynlig, då uppkopplingen verkligen ÄR konstant - och hur vi ser till att oavsett hur det blir så blir det bra. - - - Det här inslaget har skapats av Joakim Jardenberg...

Duration:00:05:07

209. President i USA eller producent på Netflix - same same but different #ensakidag

5/22/2018
More
Om hur svårt det är att förutse framtiden, när en tjänst som för bara 10 år sedan i huvudsak levererade gamla uttjänta filmer på DVD idag är förstahandsval för världens inflytelserikaste par. Men också om hur du mäter framgång för ett företag, och lite om tiden vi lever i. - - - Det här inslaget har skapats av Joakim Jardenberg med stöd från Bredband2 och Contentor. Tusen tack till dem, och till alla er som kommenterar och delar - och aktivt deltar i vårt gemensamma lärande.

Duration:00:05:51

208. Scootergate rivstartar en helt ny marknad i USA. Häng med! #ensakidag

5/21/2018
More
Om hur vi har möjligheten att tidigt vara med och följa hur en helt ny företeelse växer fram. Om tre företag, snart fler, som tävlar om att skapa marknaden för eldrivna scooters som du bara plockar upp från gatan när du behöver den - och släpper den när du inte behöver den längre. Om vilda väster, om reglering, om affärsutveckling och investering, om tillgång och efterfrågan och om förmånen att få sitta på läktaren nästan från första dagen, för att se och lära. Vi klurar tillsammans, vad...

Duration:00:06:30

207. Nytt sätt att arbeta med DNA löser kalla fall, men utmanar den personliga integriteten #ensakidag

5/18/2018
More
Om hur polisen fångade the golden state killer, med hjälp av öppna databaser med vår unika DNA – och hur det här arbetssättet på rekordtid verkar sats i system. Om utmaningar när vi måste balansera nytta med risk, risker av en skala som vi knappast ens kan ana. Jag är fascinerad över tekniken, jag tycker det är fantastiskt att vi kan lösa fler brott, men jag är också fullständigt vettskrämd över kraften i det här arbetssättet. Hur mäktiga redskap vill vi sätta i händerna på staten? - -...

Duration:00:06:47