My Precious Data-logo

My Precious Data

Technology Podcasts

De podcast van G DATA waar een beeld wordt geschetst van de cyberdelicten en incidenten binnen onze samenleving. In deze serie gaan we in gesprek met Eddy Willems, Security Evangelist, geven we inzicht in de laatste security trends en bespreken we de preventieve maatregelen die genomen kunnen worden om cybercrime te voorkomen. Deze podcast geeft de echte waarheid weer over de vele cybergevaren die dagelijks op ons afkomen. Malware, spam, phishing, hacking, APT's, privacy, IoT en de gevaren er rond worden op een luchtige en duidelijke manier uitgelegd die door iedereen te verstaan is. My Precious Data is jouw security podcast voor de komende jaren. My Precious Data keeps your data alive and safe!

Location:

Belgium

Description:

De podcast van G DATA waar een beeld wordt geschetst van de cyberdelicten en incidenten binnen onze samenleving. In deze serie gaan we in gesprek met Eddy Willems, Security Evangelist, geven we inzicht in de laatste security trends en bespreken we de preventieve maatregelen die genomen kunnen worden om cybercrime te voorkomen. Deze podcast geeft de echte waarheid weer over de vele cybergevaren die dagelijks op ons afkomen. Malware, spam, phishing, hacking, APT's, privacy, IoT en de gevaren er rond worden op een luchtige en duidelijke manier uitgelegd die door iedereen te verstaan is. My Precious Data is jouw security podcast voor de komende jaren. My Precious Data keeps your data alive and safe!

Language:

Dutch


Episodes

Informatiebeveiliging in de bankensector: van ‘onemanshow’ naar (internationale) samenwerking.

7/11/2023
Eddy Willems in gesprek met Michael Samson, oud-adviseur Informatiebeveiliging NVB. In maar weinig sectoren zal het onderwerp cybersecurity zoveel aandacht krijgen als in de bankenwereld. Het is in deze tijd van online bankzaken regelen bijna niet voor te stellen, maar dat was ooit heel anders. In de nieuwste aflevering van de podcastserie My Precious Data gaat Eddy Willems, Security Evangelist bij G DATA CyberDefense, in gesprek met Michael Samson, die twaalf jaar lang Adviseur Informatiebeveiliging was bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). In het gesprek gaat het onder andere over zijn begintijd bij NVB, toen informatiebeveiliging eigenlijk nog in de kinderschoenen stond. Inmiddels is Samson alweer bijna vijf jaar met pensioen, maar van 2002 tot 2014 was hij bij de NVB werkzaam als Adviseur Informatica en informatiebeveiliging, waarna hij in 2014 de overstap maakte naar de Betaalvereniging Nederland als Beleidsadviseur Risk Management. Samenwerking In de aflevering vertelt Samson dat hij aan het begin van deze eeuw zich als enige binnen de NVB bezighield met informatiebeveiliging. Maar omdat alle aangesloten banken met dezelfde uitdagingen en bedreigingen kampten, werd er al snel een systeem opgetuigd om informatie over kwetsbaarheden eenvoudiger met elkaar te kunnen delen. Openheid (tot op zekere hoogte) was hierbij het sleutelwoord, zo blijkt uit het verhaal van Samson. De bedoeling was dat er van elkaar geleerd werd. Ook werd er aan de hand van het Traffic Light Protocol een gradatie aangebracht in of en hoe informatie over (mogelijke) kwetsbaarheden gedeeld mocht worden. Bij TLP:RED mag informatie bijvoorbeeld niet schriftelijk of via mail gedeeld worden, maar alleen mondeling. Eerste grote DDoS-aanval Ook komt de eerste grootschalige DDoS-aanval op Nederlandse banken ter sprake, een voor alle betrokkenen geheel nieuwe ervaring die er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat er een verdere professionalisering plaats heeft gevonden rondom informatiebeveiliging binnen de Nederlandse bankensector. Uit het gesprek tussen Eddy Willems en Michael Samson blijkt maar weer eens hoe gebaat cybersecurity is bij openheid en overleg. En dat hoeft zich niet te beperken tot de landsgrenzen, ook in internationaal opzicht valt er veel van elkaar te leren.

Duration:00:43:32

Security is een gedeelde verantwoordelijkheid, een gesprek met Ulrich Seldeslachts van LSEC.

6/5/2023
Cybersecurity is een breed en belangrijk thema waar steeds meer (media)aandacht voor is. Maar nog elke dag stellen we onszelf bloot aan de gevolgen van cybercriminaliteit door te klikken op phishinglinks, updates niet uit te voeren, volop gebruik te maken van gekraakte wachtwoorden en tweefactorauthenticatie links te laten liggen. Hoe krijgen we een daadwerkelijke gedragsverandering voor elkaar? Dat is één van de onderwerpen waarover Eddy Willems, Security Evangelist bij G DATA, in gesprek gaat met Ulrich Seldeslachts, CEO van de organisatie LSEC (Leaders In Security) in deze aflevering van de podcastserie My Precious Data. LSEC is ruim twintig jaar geleden ontstaan aan de Universiteit Leuven, toen de opgebouwde expertise op het gebied van security teveel in afzonderlijke kenniseilandjes terecht dreigde te komen. LSEC ontstond simpelweg uit noodzaak om de aanwezige kennis te borgen en bij elkaar te houden. Twintig jaar later is er een hoop veranderd, maar in de kern is dit nog steeds wat LSEC doet: verschillende domeinen binnen het security-netwerk aan elkaar koppelen en bij elkaar brengen. LSEC verbindt experts uit de security-industrie, onderzoeksinstellingen en universiteiten, overheidsinstellingen, eindgebruikers en technische experts die de nationale en Europese onderzoekagenda’s aansturen. Daarbij draait het volgens Seldeslachts om meer dan alleen security, het gaat om de digitalisering. LSEC organiseert dan ook niet alleen evenementen (meer dan 100 per jaar), maar ondersteunt ook startups bij het ontwikkelen van innovaties en helpt bedrijven zich beter te onderscheiden ten opzichte van hun concurrentie. Of, in de woorden van Seldeslachts: “Het gaat niet alleen om de kar trekken, maar ook om de kar duwen.” In hun gesprek concluderen Willems en Seldeslachts dat er een constante nood is om te blijven innoveren en te anticiperen op mogelijke nieuwe uitdagingen. En dat is niet alleen de taak van security-organisaties, overheden of eindgebruikers: het is een gedeelde verantwoordelijkheid. Beluister het volledige gesprek tussen Willems en Seldeslachts en ontdek bijvoorbeeld welke soort tweefactorauthenticatie het beste gebruikt kan worden en hoe Seldeslachts zijn eigen e-maildomeinnaam beschermt.

Duration:00:48:57

Hacking, de dunne lijn tussen goed en kwaad ...

3/14/2023
Vaak denken mensen dat hackers altijd op een eenzame zolderkamer ineengedoken over een computer zitten, om toegang te krijgen tot een systeem, bankrekeningen, data of bestanden. Dit is echter meestal niet het geval. Vaak werken ze samen of zitten er goed georganiseerde organisaties achter de cyberaanvallen waar we veel over horen. Bovendien hoeft een hacker niet altijd kwaadaardige bedoelingen te hebben, want van origine is het iemand met veel technische kennis over computers die op een onconventionele manier een IT gerelateerd probleem oplost. In België is er daarom een nieuwe security wetgeving van kracht gegaan. Dankzij een nieuw wettelijk kader krijgen ethische hackers meer vrijheid om Belgische bedrijven te hacken. Maar is het wel verstandig om ethisch hacken wettelijk toe te staan? Of is dit een baanbrekende wet, die de digitale maatschappij veiliger gaat maken? Tijdens deze podcast legt security evangelist Eddy Willems hoe deze unieke wetgeving er precies uitziet en vertelt hij wat ethisch hacken nu eigenlijk is. Daarnaast gaat hij dieper in op de verschillende ‘soorten’ hackers en zet hij uiteen hoe hackersgroepen te werk gaan.

Duration:00:33:13

Oei, ik ben getroffen door een cyberaanval! Wat nu?

12/13/2022
Maar al te vaak spreken we over wat je moet doen om hacking, ransomware en andere cyberaanvallen te voorkomen. Maar wat moet je doen nadat als je organisatie getroffen is door een cyberaanval? De gevolgen zijn immers verstrekkend. Financiële schade, een deuk in uw imago en veel extra tijd en kosten om alles weer op orde te krijgen. Je raakt misschien bestanden kwijt die mogelijk belangrijk zijn voor jouw organisatie. Bovendien kan het ook zorgen voor een zware emotionele belasting. Eenmaal getroffen door een cyberaanval is het belangrijk om zowel snel als goed te handelen. Wat moet er eerst gebeuren om bijvoorbeeld een overzicht te krijgen over de situatie? Stel vast wat er precies aan de hand is, neem maatregelen om de schade te beperken en werk vervolgens aan een structurele oplossing. In deze podcast gaat security evangelist Eddy Willems dieper in op wat je kunt doen als je bent getroffen door een cyberaanval. Daarnaast legt hij uit hoe je de oorzaak van de aanval kunt ontdekken en welke methodes er zijn om het probleem op te lossen.

Duration:00:30:57

Help! Waar zijn mijn kroonjuwelen gebleven?

10/5/2022
Data zit verweven met de ‘kroonjuwelen’ van iedere organisatie. Dat beseffen cybercriminelen zich maar al te goed, waardoor cyberaanvallen steeds groter en geavanceerder worden. Organisaties investeren daarom steeds meer in allerlei oplossingen om indringers buiten de deur te houden en hun gegevens te beschermen. Echter wordt het steeds ingewikkelder voor bedrijven om te bepalen hoe ze hun security goed kunnen inrichten. Nog niet zo lang geleden was alle data in een organisatie gecentraliseerd op één plek, wat het eenvoudiger maakt om data te beschermen. Maar door het gebruik van meer apparaten en de Cloud zweeft kostbare data nu overal, waardoor organisaties vaak door de bomen het bos niet meer zien over hoe ze hun ‘kroonjuwelen’ het beste kunnen beschermen. In deze podcast legt security evangelist Eddy Willems wat ‘kroonjuwelen’ nu eigenlijk écht zijn, hoe je ze kunt identificeren en het beste kunt beschermen.

Duration:00:24:55

Oeps, de printer vergeten te beveiligen!

8/31/2022
Printers en multifunctionele kopieermachines gebruiken we iedere dag, toch vergeten veel organisaties ze vaak te beveiligen. Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Quocirca blijkt dat in 2021 twee derde (68 procent) van de bedrijven te maken heeft gehad met dataverlies als gevolg van kwetsbaarheden bij printers. Maar hoe komt het nu dat printers kwetsbaar zijn? En wat kunnen we doen om printers te beveiligen? Hoe maken cybercriminelen misbruik van printers? En wat moet je doen als een printer gehackt is? In deze podcast geeft security evangelist Eddy Willem antwoord op deze vragen.

Duration:00:19:51

QR codes, hoe veilig zijn die eigenlijk?

7/4/2022
Steeds vaker zien we QR codes. We vinden ze op menukaarten, achterop flyers, maar ook in mails en brieven. Maar wat zijn die vreemde vierkantjes met zwarte stipjes eigenlijk? En zijn ze wel veilig? In deze podcast legt security evangelist Eddy Willems wat QR codes zijn, hoe veilig ze zijn en hoe cybercriminelen misbruik maken van QR codes. Daarnaast komt Eddy met diverse voorbeelden en legt hij uit hoe je toch veilig een QR code kunt scannen.

Duration:00:22:23

Eddy gaat in gesprek met slachtoffers van cybercrime!

5/30/2022
Het aantal slachtoffers van cybercrime stijgt ieder jaar weer explosief. Soms wordt een phishing-poging herkend, maar heel veel mensen worden toch slachtoffer. Dit is niet verwonderlijk. Cybercrime neemt immers steeds professionelere vormen aan. Waar phishingmails vroeger nog te herkennen waren aan bijvoorbeeld spelfouten, zijn ze inmiddels haast niet meer van echt te onderscheiden. Tegenwoordig kan iedereen slachtoffer worden. Om te laten zien hoe cybercriminelen te werk gaan, spreekt security evangelist Eddy Willems dit keer met verschillende slachtoffers. Zo ontmoet hij Frederik die slachtoffer werd van WhatsApp fraude, een boekhouder die getroffen werd door CEO-fraude en iemand die helpdeskfraude meemaakte. Tot slot spreekt hij met Romeo, die via datingfraude veel geld verloor. Naast deze gesprekken legt Eddy aan de luisteraars uit welke maatregelen mensen kunnen nemen om dergelijke incidenten te voorkomen. (Met medewerking van Wiet Van Bever, ex-presentator en animator bij VRT Radio 2, Radio Contact, Radio Seven, enz…)

Duration:00:29:23

De psychologie achter cybercrime.

4/19/2022
Veel cyberaanvallen zijn succesvol omdat cybercriminelen misbruik maken van het menselijk gedrag. Ze sturen bijvoorbeeld valse facturen om wachtwoorden te achterhalen of nep sms-berichten om slachtoffers geld afhandig te maken. De mens is dan ook meestal de zwakke schakel. Cybercriminelen weten dit als geen ander en gebruiken hiervoor psychologische tactieken om slachtoffers erin te luizen. Daarnaast heeft cybercrime ook een enorme psychologische impact op slachtoffers. In deze podcast legt security evangelist Eddy Willems welke psychologische tactieken cybercriminelen gebruiken en legt hij de zes universele principes van beïnvloeding uit waarmee het gedrag van de mens wordt bepaald. Daarnaast legt Eddy uit waarom cybercrime een vergelijkbare psychologische impact heeft als traditionele vormen van criminaliteit.

Duration:00:26:43

De hacking tools van de digitale onderwereld!

2/28/2022
Bloodhound, Cobalt Strike, LaZagne, MimiKatz of Powershell? Dit zijn slechts een aantal tools die cybercriminelen gebruiken om hun aanvallen uit voeren. Hoe kunnen we voorkomen dat dergelijke tools worden gebruikt door de verkeerde personen? In deze podcast vertelt security evangelist Eddy Willems welke tools cybercriminelen gebruiken, wat ‘living off the land‘ technieken zijn, hoe cybercriminelen aan tools komen om te hacken, welke tools het meeste worden gebruikt en hoe cybercriminelen deze toepassen.

Duration:00:25:41

Dag van de Privacy – Big brother is watching you!

1/24/2022
Op 28 januari is het de Europese Dag van de Privacy. Het doel van deze dag is om Europese burgers beter te informeren over hun rechten betreffende het gebruik van hun persoonsgegevens door overheden, bedrijven en andere organisaties. Ook worden bedrijven en organisaties op deze dag aangespoord de bescherming van persoonsgegevens te verbeteren. In deze podcast legt security evangelist Eddy Willems waar deze bijzondere dag voor staat. Daarnaast vertelt hij wat voor impact het verzamelen van (big) data heeft op onze privacy. Wat doen bedrijven met deze data? En is het wel legaal om zulke grote hoeveelheden data te verzamelen? Ook gaat Eddy in over de tactieken die kwaadwillenden gebruiken om de privacy van slachtoffers schenden. Ontdek daarnaast hoe je jouw privacy het beste kunt beschermen online en wat je moet doen als je privacy is geschonden.

Duration:00:26:37

De onderschatte risico’s van USB-sticks!

11/29/2021
USB-sticks zorgen ervoor dat wij altijd en overal toegang hebben tot belangrijke informatie, kopieën kunnen maken of bestanden verder kunnen bewerken. Op die manier neemt de efficiëntie en de productiviteit toe. Deze grenzeloze flexibiliteit en mobiliteit brengen echter ook de nodige cyberrisico’s met zich mee. Met regelmaat maken media melding van beveiligingsincidenten waarin USB-sticks centraal staan. Meldingen van verlies van USB-sticks met gevoelige gegevens zijn algemeen bekend. Minder bekend zijn incidenten waarbij gemanipuleerde USB-sticks zijn gebruikt om systemen te besmetten en gegevens te stelen. In deze aflevering legt security evangelist Eddy Willems uit hoe cybercriminelen USB-sticks misbruiken, wat de risico’s zijn van USB-stick en hoe je ze veilig kunt gebruiken.

Duration:00:30:29

Doe jij aangifte van nep sms-berichten?

10/26/2021
Heb je een sms’je ontvangen met daarin een vreemde link? Wees dan alert! Cybercriminelen versturen valse sms-berichten in grote aantallen. Vooral het afgelopen jaar zagen we een grote opleving. In grote mate werden er nep sms-berichten verstuurd die zogenaamd afkomstig waren van bijvoorbeeld postbedrijven (Bpost en PostNl), de belastingdienst of de bank. In deze aflevering legt security evangelist Eddy Willems hoe cybercriminelen te werk gaan en ontdek je hoe valse sms berichten zijn te herkennen. Daarnaast vertelt Eddy wat je moet doen als je een valse sms ontvangt, hoe je aanvallen kunt voorkomen, wat de risico’s zijn en waarom een aangifte doen cruciaal is.

Duration:00:23:05

Hallo? Cybercriminelen aan de lijn!

9/28/2021
We hebben bankgegevens, e-mails en andere gevoelige gegevens gekoppeld aan onze telefoons, waardoor het een perfect doelwit is voor identiteitsdiefstal en fraude. Het vermijden van mobiele telefoonfraude maakt tegenwoordig dan ook deel uit van ons digitale leven. Toch neemt deze vorm van cybercrime ieder jaar toe en zijn mensen niet altijd bewust van de gevaren. In deze aflevering vertelt security evangelist Eddy Willems over de verschillende vormen van telefoonfraude en hoe je deze kunt herkennen. Daarnaast legt hij ook uit hoe je deze vorm van cybercrime kunt voorkomen en wat je moet doen als je slachtoffer bent geworden.

Duration:00:24:18

TEDx talk: Het verhaal van de twee floppies!

8/23/2021
Wat hebben de eerste ransomware, een luchthaven, 2 diskettes en cybersecurity met elkaar gemeen? Sommige mensen willen piloot worden, sommige mensen willen dokter worden. We hebben allemaal onze eigen dromen. Maar wat als je droom echt uitkomt? Security Evangelist Eddy Willems legde het onlangs uit tijdens zijn TEDx lezing in Leuven. Gedurende deze lezing deelde hij twee verhalen over twee verschillende floppies die zijn leven voorgoed veranderde. In deze podcast vertelt security evangelist Eddy Willems over deze twee bijzondere diskettes. De eerste floppy, de AIDS-informatiediskette, duikt af en toe op in geschiedenisboeken en musea. De tweede diskette was voor Eddy de reden om lezingen te gaan geven en boeken te schrijven over de cybergevaren om ons heen. Wil je naast de podcast ook zijn TEDx lezing zien? Bekijk deze dan hier.

Duration:00:27:01

Moeten we wel of niet betalen voor ransomware?

7/7/2021
Ransomware is een ware plaag voor het bedrijfsleven en de overheid. Een infectie kan vergaande gevolgen hebben voor slachtoffers. Doordat bestanden worden versleuteld, kan de bedrijfsvoering ernstig verstoord raken en voor individuen kan het verlies van persoonlijke data een grote emotionele impact hebben. Geen wonder dat we steeds vaker zien dat getroffen organisaties toch losgeld betalen om weer toegang te krijgen tot hun data. In deze aflevering geeft security evangelist Eddy Willems zijn visie en bespreekt hij verschillende kwesties over hoe we als samenleving om kunnen gaan met dit dilemma. Moeten we losgeld betalen of juist niet? Moeten we stoppen met cryptocurrencies of juist losgeld betalen strafbaar stellen? Daarnaast legt hij uit wat organisaties kunnen doen als ze getroffen worden en hoe ze ransomware kunnen voorkomen.

Duration:00:25:54

Het gevaar van data scraping: legaal of illegaal?

6/7/2021
In April 2021 werd er een bestand met de gegevens van ruim 530 miljoen Facebookgebruikers gratis aangeboden op een forum voor hackers. Ook drie miljoen Belgen en vijf miljoen Nederlanders ontsprongen de dans niet. Tot overmaat van ramp werden er een paar dagen later ook gegevens van LinkedIn gebruikers gevonden op een ander forum. Inmiddels zijn beide incidenten onderzocht en is gebleken dat de meeste gegevens, die op het forum stonden, bij elkaar waren verzameld middels data scraping. In deze aflevering legt security evangelist Eddy Willems uit wat data scraping is, wat deze methode berucht maakt, welke vormen van scraping er zijn, hoe cybercriminelen te werk gaan, wat de gevolgen zijn en hoe je het kunt voorkomen.

Duration:00:24:29

Android malware? Veel te vaak onderschat!

5/5/2021
Al een hele tijd is er een enorme stijging van Android malware. Actuele cijfers van G DATA CyberDefense laten zien dat elke acht seconden een nieuwe Android app met malware wordt uitgebracht. In deze aflevering legt security evangelist Eddy Willems uit waarom er een toename is van deze vorm van malware, hoe cybercriminelen te werk gaan, hoe je het kan herkennen en hoe je Android malware kunt verwijderen en voorkomen.

Duration:00:24:48

To patch or not to patch? That is not the question!

4/6/2021
De wereld werd onlangs opgeschrikt door enkele beveiligingslekken in Microsoft Exchange. De e-mail software die door miljoenen organisaties over de hele wereld wordt gebruikt, zorgde de afgelopen tijd voor heel wat drukte bij de IT-afdelingen. Zowel in Nederland als België zijn er inmiddels tal van organisaties slachtoffer geworden. In deze aflevering legt security evangelist Eddy Willems uit wat er exact is gebeurd, waarom er zoveel organisaties zijn getroffen, wat ze kunnen doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden en waarom patchen de oplossing is en vooral hoe we met patching kunnen omgaan.

Duration:00:27:27

Is Emotet malware nog gevaarlijk nu het is ontmanteld?

3/3/2021
Eind januari werd aangekondigd dat een internationale politieoperatie de servers achter de agressieve malware Emotet had ontmanteld. Met het uit de lucht halen van servers is een belangrijke slag geslagen in de strijd tegen cybercriminaliteit. De Emotet besmetting is niet langer actief op de computers van miljoenen slachtoffers wereldwijd. In deze aflevering legt security evangelist Eddy Willems uit wat Emotet is, hoe het werkt, hoe de malware ontmanteld is en of de malware nog gevaarlijk is nu de politie de servers in handen heeft.

Duration:00:24:00