Pontes Podcast | Totul despre accesibilitate-logo

Pontes Podcast | Totul despre accesibilitate

Technology Podcasts

Un podcast cu prezentări audio despre diferite produse accesibile, precum telefoane, televizoare și altele. Episoadele apar ocazional, pe măsură ce este cineva care imprimă o prezentare. Acest podcast este găzduit de Asociația Pontes.

Location:

Romania

Description:

Un podcast cu prezentări audio despre diferite produse accesibile, precum telefoane, televizoare și altele. Episoadele apar ocazional, pe măsură ce este cineva care imprimă o prezentare. Acest podcast este găzduit de Asociația Pontes.

Language:

Romanian


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

49. Cubul Rubik tactil explicat pentru nevăzători (tutorial)

12/11/2023
În acest episod, Puiu Sima ne ghidează pas cu pas în soluționarea Cubului Rubik tactil, special adaptată pentru nevăzători. Soluția este prezentată și sub formă de text de Emanuel Boboiu. Utilizăm un sistem simplu de numerotare a celor 9 pătrățele de pe fiecare față, similar cu un bloc numeric de telefon, omițând cifra 0. Această metodă respectă principiul rațiunii suficiente, oferind toate instrucțiunile necesare și suficiente pentru a aborda acest puzzle tridimensional. Indiferent de nivelul de experiență, cu puțină răbdare și intuiție inițială, vom putea rezolva pas cu pas Cubul Rubik. În plus față de prezentarea audio, putem accesa și instrucțiunile text corespunzătoare în secțiunea Conținut suplimentar de pe pagina episodului de pe www.podcast.pontes.ro.

Duration:00:48:26

Ask host to enable sharing for playback control

48. Configurare telefon Android de la faza inițială la TalkBack și Jieshuo

11/13/2023
În episodul de față, Puiu Sima prezintă cum se configurează un telefon cu sistemul de operare Android aflat în fază inițială, ca nou scos din cutie, până la utilizarea cu cititoarele de ecran TalkBack și Jieshuo Plus. Se are în vedere configurarea inițială de la pornirea Talkback prin scurtătura existentă, conectarea la contul Google, instalarea motorului de redare vocală Vocalizer cu vocea Ioana, instalarea Jieshuo Plus de la www.jieshuo.pontes.ro, acordarea permisiunilor pentru Jieshuo, realizarea setărilor acestui cititor de ecran prin rularea unei extensii. Pentru aprofundarea subiectului Jieshuo, utilizare extensii, comenzi vocale și altele se poate consulta oricând site-urile www.jieshuo.pontes.ro și www.tutoriale.pontes.ro. De menționat că tutorialul de față este aplicabil și pentru alte modele de telefoane cu Android, unele diferențe fiind de formă, nu de fond, după cum spune la un moment dat și autorul în prezentare. Toate acțiunile prezentate pot fi efectuate și de un utilizator nevăzător, fără să fie nevoie de asistență vizuală.

Duration:00:44:27

Ask host to enable sharing for playback control

47. Citire subtitrări Netflix, Youtube pe Mac OS X

11/2/2023
În episodul de față se prezintă o modalitate de a citi cu vocea Ioana subtitrări Netflix, Youtube și alte servicii de video streaming pe sistemul de operare Mac OS X. Metoda este valabilă și pe sistemul de operare Windows, utilizând aceeași extensie Chrome. Dacă nu sunt citite subtitrările din Youtube, puteți încerca extensia de Chrome numită Speak Subtitles for YouTube, aceasta a fost testată cel puțin pe Windows și funcționează bine cu vocea Microsoft Andrei.

Duration:00:10:28

Ask host to enable sharing for playback control

46. Televizor Samsung cu Ghid Vocal în limba română

2/8/2023
În acest episod se prezintă modul de utilizare a unui televizor Samsung accesibil. Este vorba de un model de televizor cu Tizen 6.5, apărut în 2022. Cititorul de ecran se numește Ghid Vocal și funcționează și în limba română.

Duration:00:18:28

Ask host to enable sharing for playback control

45. Microsoft Excel 4 - Aplicații practice

9/11/2022
În cel de-al patrulea episod despre Microsoft Excel se prezintă 3 aplicații practice. 1. Un carnet de note în care se face automat media pe discipline și media generală (la minutul 2 și 0 secunde). 2. O foaie de calcul a dobânzilor nete și brute obținute din depozite bancare în funcție de 4 variabile: suma depusă , procentul anual al dobânzii, durata depozitului și impozitul pe dobânda brută (la minutul 33 și 54 secunde). 3. O aplicație cu care calculăm cât de lungă ar fi o scară rezultată din împăturirea teoretică de 64 de ori a unei coli de hârtie groasă de un milimetru. Vedem și de câte ori ar trebui împăturată pentru a ajunge la soare și, respectiv la lună (la minutul 49 și 54 secunde).

Duration:01:07:54

Ask host to enable sharing for playback control

44. Microsoft Excel 3 - Formatare celule - Numere, font, aliniere

7/17/2022
În cel de-al treilea episod despre Microsoft Excel se prezintă formatarea celulelor. Setarea tipului de celule ca valori numerice simple cu zecimale, monedă, procent. De asemenea se prezintă formatarea din punctul de vedere al fontului: stil font, dimensiune, culoare. Nu în ultimul rând se arată cum se poate alinia textul în celule, cum se îmbină celulele sau cum se încadrează textul.

Duration:00:47:12

Ask host to enable sharing for playback control

43. Microsoft Excel 2 - Formule și funcții de bază

6/8/2022
În cel de-al doilea episod despre Microsoft Excel se prezintă formule cu operațiile aritmetice simple: adunare, scădere, înmulțire și împărțire. De asemenea se prezintă și funcții de bază precum: SUM(), AVERAGE(), MIN(), MAX() și COUNT(), acestea fiind funcții cu șir la parametru sau funcții cu parametri multipli. Pentru cei care ascultă cu atenție acest episod, am făcut în două locuri greșeala să spun B în loc de D, asta din cauza pronunției defectuase a vocii Ioana; așadar, la minutul 14 și 6 secunde și la minutul 17 și 8 secunde era vorba de coloana D, a patra, unde apar totalurile fiecărui produs, nu de coloana B, unde apare cantitatea fiecărui produs cumpărat.

Duration:00:39:36

Ask host to enable sharing for playback control

42. Microsoft Excel 1 - Introducere, tabel, navigare, editare, selectare

4/30/2022
În acest prim episod se face o mică introducere în ceea ce înseamnă un program de calcul tabelar. Se descrie structura tabelului, modul de navigare printre celule, modul de editare sau ștergere a conținutului unor celule. De asemenea se arată modul de selectare a unui șir sau grup de celule. Se mai arată și cum se poate redenumi o foaie de calcul, cum se pot reordona foile de calcul dintr-un registru.

Duration:00:34:31

Ask host to enable sharing for playback control

41. Particularități ale cititorului de ecran Jieshuo Plus

1/16/2022
În Episodul de față vom vorbi despre unele particularități ale cititorului de ecran Jieshuo Plus. Gazdele de azi și subiectele lor, împreună cu timpul din fișier unde au loc intervențiile sunt: Andrei Negoiță - Dictare vocală și asistent vocal în limba română - (01:04). Emanuel Boboiu - Monitorizare focus, subtitrări pe Youtube (27:49). Cornel Todericiu - Citirea simbolurilor personalizate (35:41). Grigore Frișan - Centru utilizator și versiune Premium (44:23). Pentru întrebări suplimentare, există o Comunitate Jieshuo în limba română pe Whatsapp, în care se poate intra prin link-ul următor: https://chat.whatsapp.com/JzuKYlyNgC02UiGndFNZJg

Duration:00:41:50

Ask host to enable sharing for playback control

40. Instalare și configurare Jieshuo Plus, un cititor de ecran Android

12/29/2021
În acest episod este prezentat cititorul de ecran Jieshuo Plus, cunoscut și sub numele de Commentary. Se arată cum sunt acordate permisiunile necesare în urma unei instalări, care sunt setările de bază pentru a funcționa cât de cât în stilul TalkBack și câteva funcționalități mai importante. În episodul următor vom prezenta câteva funcționalități mai deosebite ale acestui cititor de ecran. Pentru întrebări suplimentare, există o Comunitate Jieshuo în limba română pe Whatsapp, în care se poate intra prin link-ul următor: https://chat.whatsapp.com/JzuKYlyNgC02UiGndFNZJg

Duration:01:03:59

Ask host to enable sharing for playback control

39. Samsung Watch 4 Classic, un ceas inteligent

12/6/2021
În acest episod este prezentat ceasul inteligent Samsung Watch 4 Classic și modul de utilizare cu cititorul de ecran Talkback. Sunt prezentate funcționalitățile ceasului, precum: activitate zilnică, pași, consum calorii, compoziție corporală, ECG, tensiune arterială, somn, diverse aplicații și altele.

Duration:00:19:23

Ask host to enable sharing for playback control

38. Navigare, selector și comenzi vocale TalckBack 9.1

2/27/2021
În episodul de față se prezintă modificările aduse în TalkBack 9.1. De acum pentru a deplasa cursorul pe caractere cuvinte, paragrafe sau pentru a schimba viteza de enunțare sau limba, se utilizează glisare sus sau jos. Pentru a alege ceea ce se modifică cu glisare sus sau jos trebuie glisat rapid sus-jos sau jos-sus. Au apărut și comenzi vocale de genul: citește începând de sus, copiați, inserați, înapoi etc; practic se poate utiliza telefonul din comenzi vocale în limba română.

Duration:00:17:55

Ask host to enable sharing for playback control

37. Editare Word 12 - Stiluri, filtrare text, proprietăți document

12/20/2020
În cel de-al doisprezecelea episod despre editarea în Microsoft Word cu ajutorul cititorului de ecran JAWS for Windows, se prezintă modul de formatare eficientă cu stiluri. Se prezintă de asemenea o procedură de filtrare a textului, astfel încât să nu fie copiate elemente de formatare din alte documente sau de pe pagini web atunci când se face copy-paste pentru o lucrare. În final se prezintă modul prin care pot fi eliminate proprietăți ale unui document, astfel încât să nu se vadă autorul, timpul total de editare și alte informații personale.

Duration:00:33:34

Ask host to enable sharing for playback control

36. Editare Word 11 - Liste, găsire, imagini

5/23/2020
În cel de-al unsprezecelea episod despre editarea în Microsoft Word cu ajutorul cititorului de ecran JAWS for Windows, se prezintă modul de creare a listelor, atât cu marcatori, cât și numerotate. Se mai prezintă trei opțiuni înrudite: Găsire, Salt la, Găsire și înlocuire, cele trei având combinațiile de taste ctrl + f, ctrl + g și, respectiv, ctrl + h. De asemenea, în a treia parte a prezentări se vorbește și despre modul de inserare a unei capturi de ecran sau a unei imagini oarecare în documentul Word, plus câteva opțiuni de editare sau etichetare a acestora.

Duration:00:50:38

Ask host to enable sharing for playback control

35. Editare Word 10 - Verificare text, unealta Corector ortografic

1/10/2020
În cel de-al zecelea episod despre editarea în Microsoft Word cu ajutorul cititorului de ecran JAWS for Windows, se prezintă modul de verificare a corectitudinii textului. În primă fază se arată modul de redactare asistată de corector, detectarea erorilor în timp real și corectarea acestora. În a doua parte se prezintă modul de corectare a unui text existent prin utilizarea uneltei Corector ortografic. De asemenea se prezintă modul în care o bucată de text este setată ca fiind într-o anumită limbă, astfel încât corectorul să știe la ce resurse apelează.

Duration:00:30:28

Ask host to enable sharing for playback control

34. Editare Word 9 - Cuprins automat, copiere și lipire formatare

6/28/2019
În cel de-al nouălea episod despre editarea în Microsoft Word cu ajutorul cititorului de ecran JAWS for Windows, se prezintă modul de creare a unui cuprins automat. Pe baza unei structuri clare a documentului din punctul de vedere al titlurilor, subtitlurilor formatate corespunzător, se inserează un cuprins sub formă de tabel care poate fi ușor actualizat în urma modificării numerelor de pagini. De asemenea se utilizează copierea și aplicarea unui set de formatări de la un paragraf la altul.

Duration:00:27:32

Ask host to enable sharing for playback control

33. Editare Word 8 - Antet, subsol, numere de pagini, note de subsol

4/8/2019
În cel de-al optulea episod despre editarea în Microsoft Word cu ajutorul cititorului de ecran JAWS for Windows, se vorbește într-o primă parte despre antetul și subsolul paginilor și despre numerele de pagină; într-o a doua parte se prezintă modul în care se lucrează cu note de subsol și note de final.

Duration:00:42:50

Ask host to enable sharing for playback control

32. Editare Word 7 - Tabele

3/31/2019
În cel de-al șaptelea episod despre editarea în MS Word cu ajutorul cititorului de ecran JAWS for Windows, se vorbește despre tabele. Se prezintă modul în care se poate insera un nou tabel cu un anume număr de rânduri și coloane, cum se deplasează cursorul prin celule dacă se lucrează cu JAWS, cum se scrie în tabel, despre capete de rânduri și coloane, inserare rânduri și coloane noi, ștergerea unui rând sau a unei coloane, ori chiar a întreg tabelului, scindarea celulelor.

Duration:00:56:33

Ask host to enable sharing for playback control

31. Editare Word 6 - Indentare simplă și specială, întrerupere pagină, despărțire în silabe, text în coloane

3/25/2019
În cel de-al șaselea episod despre editarea în Microsoft Office Word se trece la un nivel mai avansat al formatării la nivel de paragraf și pagină. La nivel de paragraf se vorbește despre indentarea simplă la stânga și dreapta și despre indentări speciale (prima linie și agățat). La nivel de pagină se prezintă întreruperea unei pagini, despărțirea în silabe și textul dispus pe coloane.

Duration:00:44:28

Ask host to enable sharing for playback control

30. Editare Word 5 - Formatarea unei cereri, aplicație practică recapitulativă

3/22/2019
În cel de-al cincilea episod despre editarea în Word se prezintă conținutul unei cereri de concediu, care este formatată pe baza cunoștințelor asimilate în episoadele anterioare. Practic se utilizează formatare la toate cele 3 niveluri menționate în episoadele 2-4: caracter, paragraf și pagină.

Duration:00:55:10