SBS Macedonian-logo

SBS Macedonian

SBS (Australia)

The latest news from Australia, overseas, and Macedonia, regular stringer report, sport,community announcements, press wrap, community report, interview with community members, feature and much more.

The latest news from Australia, overseas, and Macedonia, regular stringer report, sport,community announcements, press wrap, community report, interview with community members, feature and much more.
More Information

Location:

Sydney, NSW

Description:

The latest news from Australia, overseas, and Macedonia, regular stringer report, sport,community announcements, press wrap, community report, interview with community members, feature and much more.

Language:

Macedonian

Contact:

SBS Radio Sydney Locked Bag 028 Crows Nest NSW 1585 Australia (02) 9430 2828


Episodes

Karatists of Macedonian origin won 8 medals for Australia at the Oceania Championship - Каратистите со македонско потекло освоија 8 медали за Австралија на првенството на Океанија

5/20/2018
More
Marijana and Mishela won the third place in the kata for seniors, while in the junior competition U21 Marijana won a gold and Mishela silver medal. Pece Naumovski won the second place in the kumite, while Theo Cvetkovski won the third place. Makayla Tasevska won two bronze medals in the kata and kumite. - Маријана и Мишела во сениорска конкуренција го освоија третото место во ката, додека во конкуренција на јуниори до 21 година Маријана освои златен а Мишела сребрен медал. Пеце Наумовски...

Duration:00:02:16

The UK's Teresa May to visit the Republic of Macedonia

5/17/2018
More
Macedonia media silent over the UK Prime Minister's visit to the Republic of Macedonia. No-one is commenting on the reason behind the announced visit. Yesterday, US ambassador to Macedonia Jess Bailey announced that the US is hopeful of Macedonia's NATO integration.

Duration:00:01:35

A deep appreciation for the art of translation - Длабоко ценење за уметноста на преводот

5/16/2018
More
Paul Filev recently launched his second translation in a series of books by Macedonian writers. His latest, 'Alma Mahler', is a novella by Sasho Dimoski, author of three novels in Macedonian as well as a collection of dramatic texts. The book presents the imagined memories of a talented, passionate woman living in the shadow of a famous husband, the Austrian late-Romantic composer and conductor, Gustav Mahler. Paul Filev succeeds in keeping within close proximity of the original portrayal of...

Duration:00:19:25

Stephanie Dimovska and Makayala Tasevska are selected to represent Australia for the 2018 Oceania Karate Championship - Стефани Димовска и Макајла Тасевска ќе ја претставуват Австралија на првенството на Океанија во карате

5/11/2018
More
Stephanie at the Oceania championship will compete in the kata while Makayala in the kata and kumite. Both say for SBS Radio that they are ready for new successes and worthy of representing Australia. - Стефани на шампионатот на Океанија ќе се натпреварува во кати додека Макајла во кати и кумите. И двете за СБС Радио велат дека се подготвени за нови успеси и достојно да ја претстават Австралија.

Duration:00:07:12

A positively healthy way to age - Позитивно здрав начин на стареење

5/9/2018
More
Macedonian elderly citizens and their families were treated to a multicultural afternoon packed with music, entertainment, feature film and healthy snacks at the Whittlesea Shire Council's Theatrette last month. One of the many programs promoting Positive Ageing available to all communities living in the shire. - Македонските постари граѓани и нивните семејства уживаа на мултикултурното попладне, преполно со музика, забава, игран филм и здрави закуски во театарот на Опжтината Витлеса...

Duration:00:16:53

"Another Way of Living" a book by Dr. Snezana Dzambazova – Popordanoska - Промовирана книгата 'Another Way of Living' -Да Се Живее Поинаку- од Др. Снежана Џамбазова-Попорданоска

5/3/2018
More
Dr. Snezana Dzambazova – Popordanoska’s latest publication is based on scientific research in the field of psychology and years of professional experience. The book contains answers, practical tips and strategies to overcome emotional pain and suffering. - Најновиот труд на Др. Снежана Џамбазова - Попорданоска е базирана на научни истражувања од областа на психологијата и на повеќегодишното професионално искуство во нејзината работа. Книгата содржи одговори, практични совети и стратегии...

Duration:00:06:36

40 Years of Macedonian Orthodoxy at 'St. Nikola' in Preston - 40 години од осветувањето на Mакедонскaта Православна Црква "Св. Никола" во Престон

4/27/2018
More
Celebrations are in order at the Macedonian Orthodox church of 'St. Nikola', where parishioners will gather to mark 40 years of service to the community. Reverend Mile Taleski talks about the early beginnings and achievements throughout the decades, including the ambitious plans for a children's daycare centre and housing, as the committee lays down its grand vision for a more secure future. - Во тек се празнувања во МПЦ "Св. Никола" во Престон каде парохијаните ќе се соберат за да го...

Duration:00:27:44

Daniel Georgievski is looking foreward to the third Grand Final in the A League - Даниел Георгиевски очекува трето финале во А лигата

4/26/2018
More
Newcastle Jets player Daniel Georgievski expects a good game and a win against the Melbourne City. He wants the final opponent to be his former club Melbourne Victory. In a conversation for the SBS radio he says he is satisfied with the performances for Jets despite the injuries he suffered during the season. - Играчот на Њукасл Џетс Даниел Георгиевски очекува добра игра и победа против Мелбурн Cити. Посакува во финалето противник да им биде неговиот поранешен клуб Мелбурн Виктори. Во...

Duration:00:06:05

Madi Krstevski gets through blind audition and joins team Kelly on The Voice - Мади Крстевски се придружи на тимот на Кели на музичкиот натпревар ‘The Voice’

4/26/2018
More
17 Year old Madi Krstevski has her sights set on learning as much as possible about the music industry in Australia, and her appearance on Channel Nine's 'The Voice' as well as a three year course at RMIT University, will help her achieve just that. Madi dances, composes and says meeting Boy George and Kelly Rowland gives her an insight on how to communicate and collaborate with the superstars! - 17-годишната Меди Крстевски сака да се запознае што е можно повеќе со музичката индустрија во...

Duration:00:09:09

Brain drain of Macedonia - Not in the case of Simon Andov - Одлив на “мозоци” од Македонија – Не во случајот на магистер Симон Андов

4/20/2018
More
"I felt it was my duty to return to Macedonia and offer my help" says the young man from Negotino who received his Master of European Union Law title at a university in France. And as Macedonia deals with its brain drain, Simons life path heads in the opposite direction. - “Чувствував должност да се вратам во Македонија и да ја понудам мојата помош”,вели младиот Неготинчанец кој се стекнал со титулата магистер по право на Европската Унија на универзитет во Франција. Тој, во време на...

Duration:00:22:41

Zoran Siljanoski: The joy of having a profession that feels like a hobby - Зоран Силјаноски: Работата ја чувствувам како хоби

4/17/2018
More
Video producer, CH 31 presenter, artist and musician Zoran Siljanoski says, having a video production company has enabled him to take on producing a weekly 60-minute TV program in Macedonian, and in doing so, has come to understand that many of his viewers are keen to watch programs dedicated to the lives of Macedonians in Australia. Mr Siljanoski produces and presents 'Macedonians in the Aussieland', and and is also interested in collaborating on short feature films in Australia and...

Duration:00:26:49

“St Archangel Gavril” from Sydney - Donates $320,000 to 120 Macedonians in need - “Св Архангел Гаврил” од Сиднеј - $320,000 помош за 120 болни лица во РМ

4/12/2018
More
The president of the Australian -Macedonian Humanitarian Association St Archangel Gavril from Sydney, Tatjana Nedelkoska says the feeling of helping someone in need is beautiful and that the motto of the organisation is: Love your neighbour as yourself. - Претседателката на хуманитарната асоцијација “Св Архангел Гаврил” од Сиднеј ,Татјана Неделкоска вели дека чувството да се помогне некому во неволја е прекрасно и додава дека мотото на членовите е “Сакај го ближниот свој како себе си “.

Duration:00:18:32

Bishop Petar was detained and released by the Finance Police at the airport in Skopje - Владиката Петар задржан, па пуштен, од Финасиската полиција на аеродромот во Скопје

4/12/2018
More
Bishop of Prespa and Pelagonia Petar confirmed that he was detained at the airport due to a procedural error. After being apologized to, he was released to continue his trip to Australia. Regarding the detention of Bishop Petar, The Financial Police Directorate issued a statement saying that he had some knowledge, but since it is a subject which is in a pre-trial procedure, they are not able to share the information publicly. - Владиката Преспанско - Пелагониски г. Петар потврди дека бил...

Duration:00:01:18

Archbishop Timothy: Congratulation! "Saint Petka" has made a great contribution on cultural, educational, national and sports field - Митрополит Тимотеј : Честит јубилеј! “Света Петка” даде сериозен влог на културен, просветен,национален и спортски план

4/11/2018
More
"In all your activities, you have strengthened and reinforced the Macedonian identity in this democratic Australian land" - "Верувам дека сеуште има некои од иницијаторите и организаторите за подигањето на овој свет храм, но најголем дел се преселени во вечноста.Во овој момент, должни сме да им искажеме искрена благодарност за нивниот подвиг, за нивниот труд и за нивните маки за реализирање на ова богоугодно дело. Во сите активности вие го закрепнувавте и засилувавте македонскиот бит во...

Duration:00:08:13

Gay Tasmanians can now apply to erase historic convictions

4/10/2018
More
Tasmanians can now apply to have historic convictions for homosexual acts removed from their criminal records. The move is being celebrated by rights groups, who say the process has helped transform the state, the last one in Australia to decriminalise homosexuality. In 1997, Tasmania became the last Australian state to decriminalise homosexuality, but it has taken more than 20 years for the convictions under those laws to be addressed. As of 9 April, Tasmanians can now apply to have...

Duration:00:06:00

Orthodox Easter celebrations in Macedonia and the pearl of the Balkans,Ohrid - Велигден во Македонија и во бисерот на Балканот, Охрид

4/9/2018
More
Macedonian Pontiff, HH Stefan: "The resurrection of Christ is root of our faith! Everything in life is aimed to this truth.The event brought us into the secrets of faith, hope and love" - Macedonian Pontiff, HH Stefan: "The resurrection of Christ is root of our faith! Everything in life is aimed to this truth.The event brought us into the secrets of faith, hope and love"

Duration:00:12:24

Gambling and its toll in multicultural communities - Цената на коцкањето во мултикултурните заедници

4/9/2018
More
They have been called the hidden victims of problem gambling, those within some of Australia's migrant communities often beyond the reach of mainstream services. An SBS World News investigation takes a look at the toll of gambling addiction within non-English-speaking communities and the challenge of getting help. - Тие се скриените жртви на проблематичното коцкање, оние во некои од австралиските емигрантски заедници кои често се надвор од доменот на редовните услуги. Истрагата на SBS...

Duration:00:07:05

Christ is Risen - He is Truly Risen - ХРИСТОС ВОСКРЕСНА - НАВИСТИНА ВОСКРЕСНА

4/8/2018
More
The resurrection of Christ exactly at midnight was announced in all temples of the Macedonian Orthodox Churches in Australia. Macedonians also this year filled the temples of the MOC solemnly and dignified marking the great Christian holiday Easter. - Воскресението Христово точно на полноќ беше објавено во сите храмови на Македонската православна црква во Австралија. Македонците и годинава ги наполнија храмовите на МПЦ свечено и достоинствено одбележувајќи го големиот христијански...

Duration:00:05:48

The youngest believers competed in painting Orthodox Easter eggs - Најмладите се натпреваруваа во бојадисување на најубаво Велигденско јајце

4/7/2018
More
In the Macedonian Orthodox Church "St. George and St.Mary, Holy Mother of God" from Melbourne twenty children this year also competed in painting and decorating Orthodox Easter eggs. - Во Македонската православна црква "Свети Ѓорѓи и Пресвета Богородица" од Мелбурн дваесетина дечиња и годинава се натпреваруваа во бојадисување и украсување на Велигденско јајце.

Duration:00:03:31

MOC 'St Petka' in Rockdale celebrates 40 years - МПЦ "Св.Петка" во Рокдејл слави 40 години од своето постоење

4/6/2018
More
"We built our church in record 3 months" , says the activist Kire Cirevski, remembering the entusiasm of the volunteers and members of the Macedonian community in 1978 in Sydney - "Ја изградивме нашата црква за рекордни 3 месеци", вели активистот Кире Циревски во сеќавањето за ентузијазмот на волонтерите и членовите на македонската заедница во 1978 година во Сиднеј

Duration:00:15:47

Try Premium for 30 days

Live games for all NFL, MLB, NBA, & NHL teams
Commercial-Free Music
No Display Ads