Ertsberg Podcast-logo

Ertsberg Podcast

Books & Literature

Gesprekken over de boeken en ideeën die vorm krijgen bij Uitgeverij Ertsberg.

Location:

United States

Description:

Gesprekken over de boeken en ideeën die vorm krijgen bij Uitgeverij Ertsberg.

Language:

Dutch


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Want doodgaan, is doodgewoon

3/4/2024
In 2019 kreeg Jan Ceuleers - oud-VRT-baas, maar vooral de papa van Barbara - de diagnose Alzheimer. Al in datzelfde gesprek zei hij volgende gevleugelde woorden: “als de tijd rijp is, wil ik euthanasie”. En zo geschiedde: op 23 november 2020 moest Barbara afscheid nemen van haar grote held. 'Veel te vroeg, want hij was nog veel te goed, nog veel te ad-rem, nog veel te grappig, nog te veel mijn papa', aldus Barbara. De huidige wet eist immers volledige wilsbekwaamheid, als je euthanasie bij psychisch lijden aanvraagt. Mensen met dementie moeten dus afscheid nemen als ze door de maatschappij – en hun naasten – nog als ‘gezond’ aanzien worden. Aan de hand van het verhaal van haar papa, gaat Barbara dieper in op het wetgevend kader en vertelt ze over de nood aan versoepeling. Dankzij dit prachtige en warme verhaal probeert ze het taboe rond euthanasie te doorbreken. Verwacht je niet aan een zware, zwartgallige lezing: het verhaal van Barbara en haar papa is er eentje van liefde. Want doodgaan, is doodgewoon. Barbara Ceuleers schreef met Doodgewoon niet enkel een persoonlijk verhaal, maar ook onderzoekt ze de verschillende aspecten die bij euthanasie aan bod komen: psychiatrie, wilsonbekwaamheid, de Kerk, palliatieve sedatie, politiek,... Met andere woorden: een standaardwerk dat leven & dood van velen kan beïnvloeden. In deze podcast kunt u de boeklancering in Mechelen herbeluisteren. Freek Braeckman (VTM) leidt de avond in goede banen en gaat in gesprek met oncoloog Wim Distelmans, neuroloog Sebastiaan Engelborghs en, uiteraard, met auteur Barbara Ceuleers.

Duration:00:55:30

Ask host to enable sharing for playback control

Van wanhoop naar hoop: politieke betrokkenheid in België

2/1/2024
Onder ruime belangstelling stelden we het boek Vertrouwen in verkiezingen van Ivan De Vadder voor, de hoopvolle opvolger van Wanhoop in de Wetstraat. Voor wie het panelgesprek, onder deskundige moderatie van Meryem El Mandoudi (VRT), graag herbeluistert en voor wie er niet bij kon zijn, is er deze podcast. Het panelgesprek tussen auteur Ivan De Vadder, Egbert Lachaert (Open Vld) en politicoloog Carl Devos gaat in op de dynamieken van politieke betrokkenheid en de werking van democratie in de hedendaagse context. Verschillende thema's komen aan bod: de veranderende rol van de kiezer, de invloed van politieke maatregelen zoals de opheffing van de opkomstplicht, en de grotere uitdagingen waarmee democratieën momenteel kampen. Welke verantwoordelijkheid rust op de schouders van de kiezers zelf? Hoe belangrijk is een gevarieerd en inclusief electoraat voor de versterking van het democratisch proces? Na het panelgesprek is auteur Julien De Wit aan het woord. Deze prille twintiger gaat dieper in op de verhouding jongeren en politiek. Veel luistergenot!

Duration:01:12:54

Ask host to enable sharing for playback control

Een nieuw tijdperk voor Europa: inzichten van Marc De Vos

1/15/2024
In deze aflevering van de onze podcast duiken we diep in de Europese politiek en internationale betrekkingen, met als gast Marc De Vos, auteur van 'Grootmacht Europa' en professor Sociaal Recht aan de UGent. Het gesprek focust op de transformatie van de Europese Unie, die van een waarde-unie naar een machtsunie en van een marktproject naar een staatsproject is geëvolueerd. De Vos benadrukt dat door recente gebeurtenissen, zoals klimaatverandering, de pandemie en geopolitieke conflicten, Europa fundamenteel is veranderd. Hij bespreekt de groeiende rol van Europa op het wereldtoneel, maar ook de democratische uitdagingen en het gebrek aan transparantie binnen de EU. Er wordt dieper ingegaan op thema's als de economische relance na de pandemie, gefinancierd door Europese schulden, en de impact van globale machtsverhoudingen op de positie van Europa. De Vos pleit voor hervormingen binnen de EU, zoals het invoeren van Europese belastingen en het versterken van de democratische structuur om de betrokkenheid van burgers te vergroten. Ook wordt de noodzaak van een strategische defensiebenadering besproken, met de nadruk op de noodzaak van zelfredzaamheid van Europa in de context van een veranderende wereldorde. De Vos geeft aan dat de EU op een cruciaal punt staat waar hervormingen essentieel zijn om de toenemende machtspositie op een duurzame manier te beheren. Hij bespreekt ook het risico van een 'overload' in de EU, waarbij de ambities niet overeenkomen met de capaciteiten. Marc De Vos benadrukt het belang van de EU in het huidige politieke en economische klimaat en roept op tot actie en bewustwording, zowel op politiek als op burgerlijk niveau, om de toekomst van Europa veilig te stellen.

Duration:00:29:02

Ask host to enable sharing for playback control

Middeleeuwse mythes ontmaskerd: een gesprek met Jonas Roelens en Nathan van Kleij

12/18/2023
Vandaag hebben we een buitengewoon boeiende en verhelderende discussie in petto. Onze gasten zijn Jonas Roelens en Nathan van Kleij, de briljante samenstellers van het baanbrekende boek "Middeleeuwse Medemensen". Dit boek is een ware eye-opener en daagt onze gevestigde opvattingen over de Middeleeuwen uit. In "Middeleeuwse Medemensen" pakken Jonas, Nathan en een team van deskundige historici tien wijdverspreide clichés over de Middeleeuwen aan. Van de mythe van een autoritaire, vuile, en gewelddadige periode tot misvattingen over vrouwonvriendelijkheid en wetenschappelijke achterstand, dit boek biedt een fris en genuanceerd perspectief op een van de meest fascinerende tijdperken in de menselijke geschiedenis. Vandaag gaan we dieper in op wat hen inspireerde om dit boek samen te stellen, de uitdagingen die ze tegenkwamen bij het ontrafelen van hardnekkige mythes, en de verrassende inzichten die ze onderweg opdeden. We zullen ook enkele van de meest intrigerende aspecten van de middeleeuwse samenleving verkennen, zoals die door hun onderzoek naar voren zijn gekomen. Zet je schrap voor een reis terug in de tijd, waarbij we de echte verhalen achterhalen die verborgen liggen onder eeuwen van misverstanden en stereotypen. Dit is niet alleen een gesprek over geschiedenis; het is een ontdekkingstocht naar hoe het verleden onze huidige wereld vormt. Dus, of je nu een geschiedenisliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig naar de echte verhalen achter de geschiedenisboeken, deze aflevering is iets wat je niet wilt missen.

Duration:00:45:13

Ask host to enable sharing for playback control

Voorbij de status quo: Bart Van Craeynest deelt zijn visie in 'België kan beter'

12/8/2023
Vandaag hebben we een bijzonder interessante gast die ons gaat helpen de diepte in te duiken over de toekomst van België. We hebben het genoegen om Bart Van Craeynest, de auteur van het boeiende boek 'België kan beter', te verwelkomen in onze studio. Dit boek, dat recent veel aandacht heeft getrokken, werpt een kritische blik op verschillende sleutelaspecten van de Belgische samenleving en economie en biedt een visionaire kijk op hoe we als land vooruit kunnen gaan. In deze aflevering gaan we het hebben over de unieke inzichten die Bart Van Craeynest ons biedt in zijn boek. We zullen dieper ingaan op onderwerpen zoals de arbeidsmarkt, digitalisering, onderwijs, duurzaamheid, en nog veel meer. Bart zal zijn gedachten delen over de huidige uitdagingen waar België voor staat en de stappen die we kunnen nemen om deze aan te pakken. Hij zal ook zijn perspectief geven op de praktische uitvoerbaarheid van zijn voorstellen en hoe deze het potentieel hebben om de toekomst van ons land vorm te geven. Dus, blijf bij ons voor een boeiend gesprek dat niet alleen informatief, maar ook inspirerend zal zijn. Of u nu een betrokken burger, beleidsmaker, academicus of gewoon nieuwsgierig bent naar de toekomst van België, deze aflevering is voor u.

Duration:00:47:32

Ask host to enable sharing for playback control

Van Antwerpen tot Kaap Hoorn: Op het Spoor van een Vergeten Held

12/4/2023
Welkom bij onze podcast, waar we vandaag een fascinerende reis maken door de pagina's van de geschiedenis met Tom Dieusaert, de auteur van "Rond de Kaap". Dit boek is niet zomaar een historisch verslag; het is een diepgaande exploratie van de strijd van Isaac le Maire tegen de machtigste multinational van de zeventiende eeuw, de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Le Maire, een kapitaalkrachtige Antwerpse koopman, was een pionier binnen de VOC, maar zijn tegendraadse karakter zette hem op ramkoers met deze machtige entiteit. Hij verloor anderhalf miljoen gulden in dit gevecht maar behield zijn eer. Betrokken bij de ontdekking van wat nu New York is en een vertrouweling van de Franse koning Hendrik IV, was Le Maire ook degene die de doorgang tussen de Atlantische en Stille Oceaan ontdekte, de legendarische Kaap Hoorn. Tom Dieusaert heeft een buitengewone taak verricht in het volgen van Le Maire's spoor, van Antwerpen tot Patagonië en Kaap Hoorn, door middel van historische onderzoeksjournalistiek. In deze aflevering van onze podcast bespreken we Dieusaerts reis, zijn bevindingen en de ongelooflijke verhalen die hij heeft ontdekt. Dus leun achterover en bereid je voor op een reis door de tijd, terwijl we dieper duiken in "Rond de Kaap" en de wereld van Isaac le Maire​.

Duration:00:49:41

Ask host to enable sharing for playback control

De Schaduwzijde van Moderne Maaltijden: Een Gesprek met Eva Kestemont

10/9/2023
Duik met ons de wereld van ultrabewerkt voedsel in tijdens een intrigerend gesprek met Eva Kestemont, de auteur van "Verbeterd recept". Samen verkennen we de verborgen gevaren van ultrabewerkte producten, zelfs die welke ogenschijnlijk gezond lijken. Hoe kan het dat deze voedingsmiddelen zijn gelinkt aan een scala van gezondheidsproblemen en toch blijft onze levensverwachting stijgen? Eva deelt haar persoonlijke ervaring na een maand zonder fabrieksvoedsel en biedt ons een blik achter de schermen van de voedingsindustrie. Ze werpt licht op de redenen waarom de industrie voor ultrabewerking kiest en de impact hiervan op onze gezondheid. Deze aflevering is een must voor iedereen die zijn voedselkeuzes in vraag stelt en dieper wil graven naar de waarheid achter wat we eten.

Duration:00:43:06

Ask host to enable sharing for playback control

Jongeren aan het Woord met Julien De Wit

10/3/2023
Ontdek de wereld door de ogen van de jeugd. Vandaag duiken we in een diepgaand gesprek met de auteur van “Ge(e)neratie”, Julien De Wit. Zijn boek heeft golven gemaakt in de maatschappij door de lens te verschuiven naar de jeugdige visies op hedendaagse problemen. Van politieke hervormingen en mentaal welzijn tot de voelbare druk van armoede – hoe kijken jongeren écht naar deze thema’s en waar voelen ze zich in genegeerd? Julien geeft ons een kijkje in zijn ontmoetingen met zowel jongeren als experts en de verrassende synergieën die ontstaan wanneer deze twee werelden samenkomen. Wat zouden jongeren doen aan het groeiende lerarentekort? Hoe ervaren ze het debat rond 'woke' cultuur? En voelen ze zich echt het slachtoffer van de krimpende middenklasse? In deze podcast duiken we dieper in deze vragen en meer. Maar bovenal erkennen we een belangrijke waarheid: er wordt te vaak óver jongeren gepraat, in plaats van mét hen. Luister mee en krijg een frisse blik op de vraagstukken van onze tijd, rechtstreeks van de bron. Neem je koptelefoon, ga zitten en laat je inspireren. 🎧

Duration:00:52:47

Ask host to enable sharing for playback control

Tussen Idealisme en Collaboratie: Het Verhaal van het Vlaams Legioen

8/11/2023
Vandaag hebben we een intrigerend gesprek met Philip Vanquaethem, de auteur van het diepgravende boek Vlaamse leeuwen, Duitse bevelen. Zijn werk werpt licht op de complexe geschiedenis van het Vlaams Legioen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Philip onthult tijdens ons gesprek de gelaagde beweegredenen van de jonge Vlamingen die kozen om aan het Oostfront te vechten. Velen van hen werden gedreven door idealen en een diep verlangen naar een betere toekomst, maar trokken ten oorlog met weinig voorbereiding en vaak een dosis naïef enthousiasme. Het contrast tussen hun verwachtingen en de harde realiteit van het front komt pijnlijk tot uiting in de vele persoonlijke getuigenissen die Philip in zijn boek naar voren brengt. Maar waarom koos Philip ervoor om dit controversiële stuk geschiedenis te onderzoeken? Tijdens ons gesprek duiken we dieper in zijn fascinatie voor dit onderwerp en de uitdagingen die hij tegenkwam tijdens zijn onderzoek. Collaboratie blijft een gevoelig onderwerp in België, en het schrijven over dit thema ging niet zonder argwaan. Philip deelt hoe hij balanceerde tussen historische nauwkeurigheid en respect voor de gevoeligheden rond dit thema. Dit gesprek onderstreept het belang van het vertellen van deze verhalen en het erkennen van de complexiteit van de geschiedenis. Door het werk van auteurs zoals Philip krijgen we de kans om voorbij simplistische visies te kijken en een genuanceerder beeld van het verleden te vormen. Sluit je aan bij ons voor dit boeiende gesprek, waarin we de grens verkennen tussen idealisme en collaboratie, en de kracht van geschiedschrijving in het vormgeven van ons begrip van het verleden.

Duration:00:16:02

Ask host to enable sharing for playback control

Karel Deburchgrave: 'Geen Marvelheld zonder de invloed van Shakespeare'

7/10/2023
Duik met ons mee in de fascinerende wereld van Shakespeare, zoals geïnterpreteerd door onze gast Karel Deburchgrave, in onze nieuwste podcastaflevering. Karel, auteur van Shakespeare in scène gezet, ontrafelt voor ons de talrijke mysteries, anekdotes en universele thema's die het leven en werk van deze Engelse toneelschrijver omringen. Zijn Shakespeare's verhalen de geboorteplaats van moderne superhelden? Was hij een authentieke creatieve geest of de grootste literaire dief in de geschiedenis? Luister naar Karel terwijl hij de veelheid aan vragen die zijn boek omarmt, exploreert, zijn bevindingen deelt en zijn diepgaande passie voor de invloedrijke Bard articuleert. We praten over hoe Shakespeare's verhalen de basis hebben gevormd voor talloze films, en de manieren waarop deze tijdloze stukken zich aanpassen en evolueren in nieuwe media. Karel onthult waarom hij de keuze maakte om dit verhelderende boek te schrijven en deelt zijn enthousiasme over bepaalde filmadaptaties die de geest van Shakespeare op unieke en innovatieve manieren vastleggen. En, als een extra bonus, zullen we ontdekken hoe 'Shakespeare in scène gezet' een essentieel hulpmiddel kan zijn voor leerkrachten die jonge geesten willen inspireren en ze enthousiast maken over Shakespeare's blijvende erfenis. Dus trek een comfortabele stoel uit, zet je oortjes in en bereid je voor op een boeiende reis doorheen het leven, de legende en het nalatenschap van William Shakespeare. Mis het niet!

Duration:00:20:44

Ask host to enable sharing for playback control

Kim Schoukens: de stem van onze viervoetige helden

6/16/2023
In deze podcast praten we met Kim Schoukens, auteur van het boek Superheld. Kim en haar partner spelen al ruim tien jaar gastgezin voor assistentiehonden. Samen trainden zij Ocho, Urbain, Ygor en E.T. Let op: dat zijn niet hun echte namen! Wie wil weten waarom Kim puppy-pseudoniemen gebruikt, vindt het antwoord in het boek. Superheld biedt een zeldzame en ontroerende blik in de wereld van assistentiehonden en de mensen die hun leven wijden aan het opleiden van deze bijzondere viervoeters. Kim deelt haar ervaringen en inzichten op het gebied van hondentraining en het belang van het gastgezin. Ze belicht de onvoorwaardelijke liefde die nodig is om een assistentiehond op te voeden, en de unieke band die ontstaat tussen het gastgezin, de hond, en de persoon die uiteindelijk hulp zal krijgen van de hond. Een belangrijk en ontroerend aspect dat Kim benadruk, is dat assistentiehonden hun taken niet als 'werk' zien. Ze zijn toegewijd aan hun doel en gedijen op de vreugde van het helpen van hun menselijke metgezellen. Kim deelt ook een waardevolle tip voor het publiek: ‘Als u een assistentiehond in uw buurt ziet, negeer hem dan. Laat hem zijn werk doen.’ Ze benadrukt de noodzaak om respect te tonen voor de essentiële taken die deze honden uitvoeren. Een ander ontroerend moment tijdens het interview: Kim vertelt over de blijvende band tussen de assistentiehond, het gastgezin, en het uiteindelijke baasje. Ook al verhuist de hond naar een nieuwe omgeving, het contact blijft vaak bestaan, wat het diepe gevoel van gemeenschap en gedeelde zorgzaamheid verder benadrukt. Het boek Superheld van Kim Schoukens is niet alleen het verhaal van assistentiehond Charlie, maar ook een eerbetoon aan alle onbezongen helden – zowel mensen als honden – die zich inzetten om het leven van mensen met een motorische beperking gemakkelijker te maken. Het biedt een uniek perspectief dat ons allemaal aanmoedigt om onze viervoetige vrienden anders te bekijken en de onmetelijke waarde te erkennen die ze in onze samenleving brengen.

Duration:00:21:11

Ask host to enable sharing for playback control

Wild Land: Een Safari in Eigen Land met Paul Cobbaert

6/3/2023
In deze podcastaflevering hebben we de kans gehad om te spreken met Paul Cobbaert, auteur van het boeiende boek 'Wild land'. Het is een uitzonderlijk werk dat de diversiteit en schoonheid van de wilde dieren in België vastlegt. De mythische wolf, de raaf, de oehoe, de bever, de tropische boomkikker, zelfs de mysterieuze lynx - deze en vele andere wilde dieren die terugkeren naar ons land zijn onderwerp van Cobbaert's fascinerende verhalen. Cobbaert heeft zijn eigen reis door de natuur gemaakt, gesprekken gevoerd met biologen, natuurwerkers, beleidsmakers en activisten, om te begrijpen waarom deze dieren terugkeren naar ons land en wat dit zegt over onze natuur. Het resultaat is geen droog wetenschappelijk traktaat, maar een rijk vat vol verhalen, waarin het verleden en het heden, de menselijke invloed en de wilde, ongetemde schoonheid van de natuur verweven zijn. Tijdens de podcast sprak Paul uitgebreid over de moeizame maar lonende taak van het fotograferen van deze prachtige wezens in hun natuurlijke omgeving. Hij sprak over de uren van geduldig wachten, de gerichte zoektocht, en het besef dat wanneer je de natuur intrekt, je altijd wel iets te zien krijgt. De bijna tweehonderd foto's in het boek zijn getuigen van deze toewijding en passie. Paul haalde ook de unieke foto's van de wilde kat aan, een beeld dat de zeldzaamheid en schoonheid van ons lokale wildlife weerspiegelt. De podcast ging ook dieper in op het journalistieke aspect van het boek, waarin Paul met heel veel mensen praat over de toestand van de natuur, de verhalen die ze te vertellen hebben en de uitdagingen waar we voor staan. Een terugkerend thema in het boek, en in onze discussie met Paul, was het belang van het herontdekken van onze verwondering voor de natuur, zoals we dat als kind hadden. Paul riep ons op om er zelf eens op uit te trekken, om te ontdekken, om terug in contact te komen met de natuur en om de natuur te beschermen. 'Wild land' is niet alleen een viering van de schoonheid van onze natuur, maar ook een oproep tot actie, een herinnering dat we de hoeders zijn van dit prachtige wildland. 'Wild land' is een unieke reis door het hart van onze wilde natuur. Het leert ons dat we niet naar exotische oorden hoeven te reizen om fascinerende dieren te zien. We kunnen op safari in ons eigen land, op zoek naar onze eigen Big Five. Het is een ontdekkingsreis die de moeite waard is.

Duration:00:17:19

Ask host to enable sharing for playback control

Met Steven Bulté op de fiets achter het IJzeren Gordijn

5/16/2023
Vandaag hebben we het grote genoegen om Steven Bulté te verwelkomen, de auteur van het fascinerende boek 'Vredeskoers'. Steven is niet alleen een begenadigd schrijver, maar ook iemand die de ervaring van de fietstocht zelf heeft meegemaakt, en ons een unieke inkijk geeft in dit bijzondere fenomeen. Zijn boek neemt ons mee naar het ontstaan van de koers, maar ook naar de verborgen betekenis ervan achter het IJzeren Gordijn, een wereld die voor velen van ons onbekend is. In 'Vredeskoers' weet Steven een levendig beeld te schetsen, waarin hij niet alleen de geschiedenis en de sportieve prestaties vastlegt, maar ook de politieke lading en de menselijke ervaringen. Hij heeft het boek geschreven vanuit zijn eigen ervaring en beleving, wat het een persoonlijk en tegelijk universeel verhaal maakt. In deze podcast zullen we dieper ingaan op Stevens ervaringen, de verhalen achter de koers en de invloed die het heeft gehad op de samenleving en cultuur achter het IJzeren Gordijn.

Duration:00:23:20

Ask host to enable sharing for playback control

Israël-Palestina: Ludo Abicht en André Gantman over dialoog, actualiteit en moed voor vrede

3/26/2023
Op een stormachtige zaterdag brachten we Ludo Abicht en André Gantman, auteurs van het boek Israël/Palestina, samen voor een openhartig gesprek over het conflict tussen Israël en Palestina. Beide auteurs deelden hun soms uiteenlopende perspectieven op de kwesties die spelen in het conflict. Een van de eerste onderwerpen die aan bod kwamen was antisemitisme en antizionisme. Ludo en André zijnhet erover eens dat het belangrijk is om onderscheid te maken tussen deze twee termen. Antisemitisme is de haat tegen Joden als etnische en religieuze groep, terwijl antizionisme kritiek is op de politieke beweging die streeft naar de oprichting van een Joodse staat in Israël. Hoewel sommige mensen beide termen door elkaar halen, vinden de auteurs het belangrijk om ze te onderscheiden. Ze verschillen wel in hun mening over het feit dat kritiek op de politiek van Israël niet gelijk staat aan antisemitisme. De voorbije weken en maanden vinden er grote betogingen plaats in Israël tegen de regering. Hoewel een verandering van regering een positieve ontwikkeling kan zijn, vinden beide heren, is het onwaarschijnlijk dat de nieuwe regering onmiddellijk in staat zal zijn om een einde te maken aan het langdurige conflict tussen Israël en Palestina. Een cruciaal thema in het gesprek is de moed die sommigen zullen moeten opbrengen om zich boven hun achterban te plaatsen om vrede te vinden in dit conflict. Er zijn leiders nodig die bereid zijn om risico's te nemen en compromissen te sluiten, stellen de auteurs samen vast. Leiders die bereid moeten zijn om hun eigen achterban te overstijgen en hen te overtuigen om hun perspectieven te herzien. Hoe slagen Ludo en André erin om goede vrienden te zijn, gezien hun vaak erg uiteenlopende meningen over dit beladen onderwerp? Het is belangrijk om een open geest te hebben en te luisteren naar elkaars perspectieven, vinden beiden. Ze benadrukken dat het mogelijk is om vriendschappen te hebben met mensen met verschillende meningen, maar dat het belangrijk is om respectvol en empathisch te blijven, zelfs als men het niet eens is. Al met al was het een openhartig en inspirerend gesprek tussen de auteurs van Israël/Palestina. Het is duidelijk dat er geen eenvoudige oplossingen zijn voor het conflict, maar dat een beter begrip ervan misschien meer mogelijk maakt.

Duration:00:42:28

Ask host to enable sharing for playback control

De Wever en Torfs debatteren over tijdgeest, 'woke'-beweging en de uitdagingen van de samenleving

3/18/2023
Op 12 maart 2023 vond er in Antwerpen een boeiende dialoog plaats tussen Bart De Wever, voorzitter van de N-VA, en Rik Torfs, auteur van het boek 'Tijdgeest'. Het gesprek stond in het teken van de huidige tijdgeest, de taboes waarmee we worden geconfronteerd, en de houding van de media in turbulente tijden. Rik Torfs merkte op dat we in emotionele tijden leven waarin emoties steeds vaker instrumenteel worden gebruikt. Bart De Wever stelde dat de rechtsstaat vervelt naar een moraliserende staat. Torfs voegde eraan toe dat recht en moraal uit elkaar gehaald moeten worden, en waarschuwde dat de rechtsstaat in gevaar is. De Wever hekelde de woke-beweging, in zijn ogen als een wraakbeweging. Torfs benadrukte zijn enorme voorkeur voor vrijheden, met name voor de vrijheid van meningsuiting, en stelde dat de woke-beweging geen volwaardige gesprekspartner is. Beide sprekers beklemtoonden het belang van moedige mensen die tegen de excessen van de woke-beweging durven ingaan. Ze benadrukten het belang van dialoog en het vinden van een evenwicht tussen respect voor de gevoeligheden van anderen en het verdedigen van de vrijheid van meningsuiting. De dialoog eindigde met een oproep tot meer samenwerking en begrip tussen verschillende groepen in de samenleving, en het belang van het blijven voeren van dergelijke gesprekken om tot een beter begrip van de complexiteit van de huidige tijdgeest te komen.

Duration:00:57:22

Ask host to enable sharing for playback control

Van Franse Klassiekers tot Duurzame Gastronomie

3/15/2023
Bruno Vanspauwen, auteur van Lekker en gastrorecensent van De Standaard, vindt de uitreiking van Michelin-sterren nog steeds een spannend moment. Alleen jammer dat de nadruk op de klassieke Franse keuken blijft liggen. Al blijft de invloed van die keuken op de gastronomie wereldwijd wel enorm, moet ook Bruno erkennen. En ze is ook niet immuun voor verandering: chefs integreren steeds vaker buitenlandse invloeden in hun gerechten. Samen met mede-foodie David Geens heeft Bruno veel te zeggen over de culinaire wereld in deze gastropodcast. Ook voorbij de Franse keuken. Want laten we toch vooral ook trots zijn op de rijkdom van de gastronomie in Vlaanderen, een regio rijk aan lekkere streekproducten en traditionele gerechten. Bruno is dan ook verheugd dat er steeds meer aandacht komt voor lokale producten en duurzame landbouw. Met respect voor de natuur en het ambacht kunnen we heerlijke gerechten creëren, stelt Bruno vast. De gastronomie is bovendien in voortdurende evolutie, met nieuwe keukens en nieuwe stijlen. Er valt dus altijd wel iets nieuws te ontdekken. David en Bruno delen hun ervaringen, meningen en tips over de gastronomie, én uiteraard over Bruno’s boek Lekker. Een gastropodcast dus, niet te missen voor de échte foodie.

Duration:00:39:41

Ask host to enable sharing for playback control

Torfs en Elchardus bespreken balans tussen vrijheid en veiligheid in podcast over tijdgeest

3/7/2023
In deze podcast hebben we het genoegen om te luisteren naar een boeiend gesprek tussen Rik Torfs en Mark Elchardus, twee vooraanstaande auteurs in België. Rik Torfs is hoogleraar, kerkjurist en voormalig rector van de Katholieke Universiteit Leuven. Hij heeft verschillende boeken geschreven over religie, cultuur en maatschappij. Mark Elchardus is een socioloog en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij is gespecialiseerd in sociale en politieke veranderingen en heeft meerdere publicaties op zijn naam staan over thema's als migratie, integratie en samenleving. In de podcast bespreken Torfs en Elchardus hoe de huidige tijdgeest wordt bepaald door maatschappelijke trends en ontwikkelingen. Door de ontwikkelingen en trends van deze tijd te bespreken, biedt het gesprek een interessante blik op hoe onze maatschappij zich ontwikkelt en hoe deze ontwikkelingen onze tijdgeest vormen. In zijn boek Tijdgeest gaat Torfs in op thema's als religie, politiek, media en technologie en beschrijft hij hoe deze ontwikkelingen invloed hebben op ons dagelijks leven en op onze samenleving als geheel. Hij beschrijft hoe deze ontwikkelingen invloed hebben op ons dagelijks leven en op onze samenleving als geheel. Elchardus gaat in zijn boek Vrijheid/Veiligheid dieper in op de discussie over de balans tussen vrijheid en veiligheid. Hij betoogt dat deze twee waarden niet absoluut tegenover elkaar staan, maar elkaar juist aanvullen. Elchardus pleit voor een beleid waarbij vrijheid en veiligheid in balans zijn en waarbij rekening wordt gehouden met individuele vrijheden en privacy. Tijdens het gesprek gaan Torfs en Elchardus dieper in op deze thema's en bespreken ze hoe deze van invloed zijn op de huidige maatschappij. Zo komen onder andere de angst voor terrorisme en de groeiende nadruk op veiligheid ten koste van individuele vrijheden aan bod. Ook bespreken ze oude en nieuwe taboes, zoals de maatschappelijke discussie rondom gender en seksualiteit. Een boeiend gesprek tussen twee vooraanstaande auteurs die een kritische blik werpen op onze hedendaagse samenleving en de maatschappelijke ontwikkelingen die deze vormgeven.

Duration:00:49:26

Ask host to enable sharing for playback control

Karl Lauwers pleit voor meer aandacht voor personalisme in de politiek

2/23/2023
In een opiniestuk in De Standaard pleit Karl Lauwers, gemeenteraadslid voor CD&V in Mechelen en lid van jong CD&V, voor een politiek die weerpspiegelt wat we elke dag doen in ons gezin, op het werk, of in onze sportclub of jeugdbeweging. Kortom, Lauwers pleit voor personalisme. In deze Ertsberg podcast geeft hij meer uitleg over de richting die de politiek volgens hem moet volgen. Karl Lauwers pleit voor meer aandacht voor het personalisme in de politiek, waarbij de nadruk ligt op de verbondenheid tussen individuen en de versterking van het individu. Het personalisme kan voor de christendemocratie een uitdaging vormen om opnieuw vooruitgang te boeken.

Duration:00:23:35

Ask host to enable sharing for playback control

Tijdgeest. Een perspectief op mens en tijd.

2/13/2023
In deze podcast hoort u eerst Rik Torfs over zijn nieuw boek ‘Tijdgeest’. Vervolgens kan u luisteren naar een interview van David Geens met Rik Torfs. Deze gesprekken werden opgenomen tijdens de boekvoorstelling van ‘Tijdgeest’ op 2 februari ’23 in het stadhuis van Mechelen.

Duration:00:42:52

Ask host to enable sharing for playback control

Dennis van den Buijs: ‘Geld, macht en prestige onlosmakelijk verbonden met wijn’

2/7/2023
Dennis van de Buijs, bekend van de Wijncast podcast, heeft nu ook een boek geschreven voor wijnliefhebbers met de toepasselijke titel Wijn. Er zijn al ontelbare boeken geschreven over de godendrank, maar die zijn vaak technisch van aard. Wat de literatuur nog miste, is een boek dat de échte verhalen en de emotie achter wijn brengt, en daar komt dit boek helemaal aan tegemoet. In pakweg honderd kortverhalen brengt Wijn geschiedenis, anekdotes en verassende verhalen voor bij een goed glas wijn. Want we vergeten vaak dat België historisch gezien niet enkel een bierland maar ook een echt wijnland is.

Duration:00:28:12