Bernard Hammelburg-logo

Bernard Hammelburg

News & Politics Podcasts >

Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg gaat in op zaken van wereldbelang en plaatst de internationale politiek in context.

Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg gaat in op zaken van wereldbelang en plaatst de internationale politiek in context.
More Information

Location:

Amsterdam, Netherlands

Description:

Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg gaat in op zaken van wereldbelang en plaatst de internationale politiek in context.

Language:

Dutch


Episodes

Ammehoela

2/20/2018
More
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen negen miljoen Duitsers om het leven. Dat zijn er meer dan de zes miljoen Joden die werden vermoord. Toch zal geen Duitser het in zijn hoofd halen om dat argument te hanteren om de Holocaust te ontkennen. Turkije doet dat juist wel: het land ontkent de Armeense Genocide, omdat er bij die slachtpartij, ruim een eeuw geleden, ook veel Turken zijn omgebracht.

Duration:00:02:35

En weer wint Poetin

2/14/2018
More
In de wedstrijd armpje drukken blijkt Vladimir Poetin opnieuw de meerdere van Donald Trump. Het is Poetin, niet Trump, die in de politieke clusterbom van het Midden-Oosten de spil vormt. Dat geldt voor zowel dat wat begint te lijken op de slotfase van de Syrische oorlog, als voor het conflict dat iedereen zag aankomen: Israël tegen Syrië en Iran.

Duration:00:02:47

Polen en de Holocaust

2/6/2018
More
Als ik binnenkort naar Polen zou gaan, moet ik waarschijnlijk voor drie jaar de bak in. Ik beweer namelijk dat een aantal Poolse burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog fout was en dat het land dus medeschuldig was aan de Holocaust. Die bewering wordt in Polen strafbaar.

Duration:00:02:33

Fabeltjesgas

1/30/2018
More
Aardgas ondergaat een soort #metoo-lot. Vanaf de vondst van het gasveld in Slochteren in 1959, wilde iedereen ermee knuffelen. Tot een paar jaar geleden, in Groningen, waar de nationale knuffel je huis bleek te kunnen vernietigen. En in Den Haag, waar de knuffel een viezerik werd, die ons allen betast met zijn smerige CO2-tengels. Dus weg met het aardgas, te beginnen in de nieuwbouw.

Duration:00:02:54

Sneeuwpret voor miljonairs

1/23/2018
More
Dat valt me nou tegen van Donald Trump: dat hij naar Davos komt om het World Economic Forum toe te spreken over America First. Vorig jaar bleef hij demonstratief weg, want wat moest hij tussen al die opgetrokken neuzen en minachtende blikken van s werelds bestuurlijke en politieke crème de la crème?

Duration:00:02:26

Boerenkool

1/17/2018
More
Zou er íemand zijn die hoort dat Venetië of de Amsterdamse grachtengordel officieel Unesco-erfgoed zijn en dan denkt: verhip, dit is cultureel erfgoed nooit bij stilgestaan? Maakt het werkelijk wat uit dat Schokland, de Waddenzee en de Van Nelle-fabriek op de Unescolijst staan?

Duration:00:02:22

Ik ben een genie

1/9/2018
More
Ik ben een genie, zegt Donald Trump, en dus zijn wij van het Genootschap van Genieën apetrots dat een lid van ons selecte gezelschap het zo ver heeft geschopt. En ook een beetje jaloers, want tja, wij genieën zijn, behalve briljant, ook maar gewone mensen.

Duration:00:02:11

Opstand in Iran

1/2/2018
More
Voor de Iraanse oppositie die, voor het eerst sinds 2009, de straat op durft, dreigen twee gevaren. Het grootste gevaar is dat het regime bloedige wraakacties uitvoert. Minstens zo gevaarlijk zijn de bekrompen reacties van leiders zoals Donald Trump, die de illusie wekken dat de tegenstanders van de ayatollahs niet anders kunnen zijn dan onze bondgenoten.

Duration:00:02:36

Toppers en sukkelaars

12/27/2017
More
Wie waren in 2017 in de internationale arena de winnaars en de verliezers? Natuurlijk, het is een slag in de lucht, maar dat geldt voor al die journalisten met hun lijstjes en jaaroverzichten.

Duration:00:02:26

Nutella-rel

12/19/2017
More
Hoe krijg je Oost-Europa in het gelid? Mensen als Frans Timmerman zeggen: wanneer landen als Polen en Hongarije hun rechtsstaat de nek omdraaien en vluchtelingen weigeren, dan moeten we ze misschien schorsen of beboeten.

Duration:00:02:12

Hopjesvla

12/12/2017
More
Bent u tegen kernwapens? Dat is nou toevallig zeg ik ook. Ik heb eens rondgevraagd bij familie en vrienden, en wat blijkt? Die zien ook niets in atoombommen. Ik heb liever hopjesvla of een frikadel, zei een kennis.

Duration:00:02:21

Pervers

11/28/2017
More
Of het wetenschappelijk is onderzocht weet ik niet, maar het klopt vast: alle autocraten en dictators zijn zakkenvullers. Hoe dictatorialer, hoe corrupter en hoe rijker. Bij Vladimir Poetin, Tayyip Erdogan, Kim Jong-un en Robert Mugabe klotst het geld tegen de plinten. Mugabe blijft zelfs geld binnen harken na zijn afzetting.

Duration:00:02:22

Leven na Angela

11/21/2017
More
Wat het meest verwonderlijke is na de mislukte Duitse kabinetsformatie is de verslagenheid die als een novemberdepressie door Europa trekt. Impasse, drama voor de EU, gevaar voor de stabiliteit. Alom Apocalyptisch gesomber. Zou er geen leven zijn na Angela?

Duration:00:02:29

Malloten

11/14/2017
More
Rare club, hoor, die ASEAN, de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties, een vrijblijvende vereniging van landen die rondom de Grote Oceaan liggen. Ze kregen een hoop aandacht, door hun nogal mallotige jaarvergadering, en natuurlijk door de vertegenwoordiger van de Verenigde Staten van Amerika, Donald Trump.

Duration:00:02:27

Leve Trump!

11/7/2017
More
Vandaag precies een jaar geleden koos het Amerikaanse volk Donald Trump tot president. Dat gaf een hoop commotie en veel media gingen openlijk in de rouw. Maar laten we eerlijk wezen: voor ons, het journaille, zijn het gouden tijden.

Duration:00:02:26

Trump-feuilleton

10/31/2017
More
Je kunt het Trump-feuilleton spannend vinden, of vermakelijk, of schadelijk, of een storm in een glas water. Maar één ding staat vast: Ruslandgate zal Trump de komende jaren blijven achtervolgen, en de geschiedenis leert dat presidenten in het nauw zich vaak richten op het buitenland.

Duration:00:02:24

Belgenmop

10/24/2017
More
Vroeger had je een hoop voorstanders van de Verenigde Staten van Europa. Nu past het laatste groepje federalisten in een bezemkast.

Duration:00:02:24

Bernard Hammelburg

10/17/2017
More
Halbe Zijlstra wordt dan wel genoemd als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, maar totdat hij bij de koning op het bordes staat, draait Bert Koenders aan de knoppen. In zijn allerlaatste dagen als bewindsman haalde hij nog de internationale media met een pleidooi om de nucleaire overeenkomst met Iran overeind te houden.

Duration:00:02:37

Bernard Hammelburg

10/10/2017
More
Elke keer als in Amerika een burger een stelletje andere burgers overhoop schiet, barst er een discussie los over het recht op wapenbezit. En elke keer wordt dan de suggestie gewekt dat het de moorddadige Republikeinen zijn die deze gruwelijke misstand in stand houden, ondanks heldhaftig verzet van de Democraten. Het is je reinste flauwekul.

Duration:00:02:11

Bernard Hammelburg

10/3/2017
More
Als bij verkiezingen één partij met negentig procent van de stemmen wint, dan weet je dat er iets mis is.

Duration:00:02:22

See More