De Technoloog-logo

De Technoloog

Podcasts >

Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in gesprek met spraakmakende experts over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving.

Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in gesprek met spraakmakende experts over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving.
More Information

Location:

Netherlands

Genres:

Podcasts

Description:

Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in gesprek met spraakmakende experts over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving.

Language:

Dutch


Episodes

Facebook heeft het niet makkelijk

3/22/2018
More
Cambridge Analytica gaat er prat op dat het over een database beschikt waarmee het verkiezingen naar zijn hand kan zetten. In de Technoloog van 15 november 2017 spraken Herbert en Ben met Maarten Naaijkens daarover.

Duration:01:01:14

Econoom Sweder van Wijnbergen: bitcoin gaat naar nul

3/15/2018
More
In deze bijzondere aflevering van De Technoloog krijgen Ben en Herbert een uur lang genadeloos college van hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen. Van Wijnbergen geloof niet in de bitcoin als betaalmiddel, vanwege hoge fees en lange wachttijden maar vooral om de hoge volatiliteit.

Duration:01:00:44

Met data schaatstijden voorspellen

3/7/2018
More
Tijdens de Olympische Spelen in Zuid-Korea analyseerde databedrijf SAS data van de schaatswedstrijden en deed vervolgens voorspellingen. Zo kwamen ze voor olympisch kampioen Kjeld Nuis uit op een tijd van 1:07,70, de winnende tijd werd 1:07,95. Ook voorspelden de analisten op basis van de vijf kilometer van Sven Kramer dat die de dubbele afstand niet zou winnen - en zo geschiedde.

Duration:01:01:35

Een beetje meer digitaal bewustzijn kan geen kwaad

2/28/2018
More
Wat kun je doen aan het digitaal normbesef bij jongeren? Met deze vraag vertrokken we bij de Technoloog in het gesprek met Astrid Oosenbrug. Ze zat voor de PvdA in de Tweede Kamer. Nu heeft ze onder andere de zogenaamde cyberwerkplaats geïnitieerd.

Duration:01:01:04

Bijna alles valt te repareren - maar niet door jou

2/21/2018
More
Richard Rosenberger repareert smartphones, tablets en laptops. Hij vervangt schermen en accus en verhelpt allerlei andere defecten - maar er zijn grenzen: gadgets die in zout water of urine hebben gelegen, zijn meestal verloren. Advies: zo snel mogelijk de accu eruit, dan is er nog een kansje.

Duration:01:31:18

Spam is onder controle, maar alleen dankzij actieve bestrijding

2/19/2018
More
Ook zo weinig last van spam? Dat dat komt dan doordat er bij internetproviders zo hard aan wordt gewerkt om het probleem onder controle te houden.

Duration:01:00:11

Digitale zorg zal deels plaatsvinden thuis en in supermarkten

2/7/2018
More
Lucien Engelen werk is het RadboudUMC kennis te laten maken met de laatste technische innovaties die de gezondheidszorg kunnen veranderen - gadgets maar ook organisatievormen en innovatieve mentaliteit.

Duration:01:03:36

De Chinese alleskunner Wechat

1/31/2018
More
Wij zijn allemaal blij met Facebook, Twitter, Uber, Whatsapp, Instagram of Tikkie. In China hebben ze al de functionaliteiten van deze apps gebundeld in Wechat.

Duration:01:00:26

AI is de essentie van leren op het spoor

1/24/2018
More
Eerst versloeg de computer Deep Blue de menselijke wereldkampioen schaken. Dat was in 1997. Twee jaar geleden moest de wereldkampioen Go eraan geloven. Hij verloor van het lerende programma AlphaGo. Maar in 2017 gebeurde iets nog veel specialers: het programma AlphaGo Zero wist AlphaGo te verslaan, na enige tijd het spel te hebben geleerd, uitsluitend door tegen zichzelf te spelen.

Duration:01:02:40

Smart blockchain, de oplossing voor cybercrime

1/17/2018
More
Kan cybercrime voorgoed verleden tijd worden? In deze podcast hoor je Rian van Rijbroek beweert een oplossing te hebben voor de miljarden verslindende kosten van internetcriminaliteit: de smart blockchain.

Duration:01:01:13

De toekomst van de auto

1/10/2018
More
Velen worden gelukkig als ze het interieur van hun auto in meer dan 50 kleuren kunnen veranderen. Anderen willen met een applicatie hun claxon bedienen. De auto-industrie haalt alles uit de kast om de consument een prettige mobiliteit beleving te geven. In deze Technoloog over autos, gaat het echter niet over deze aspecten van mobiliteit.

Duration:01:02:23

Open source is onvermijdelijk

1/5/2018
More
Open source, de ideologie waarbij de werking van een techniek openbaar is en vrij gewijzigd mag worden, kwam onlangs op een negatieve manier in het nieuws. De stad München, die 20 jaar geleden Microsoft de deur wees en overschakelde op de open source-producten Linux en OpenOffice, keert op zijn schreden terug, naar Windows en Office.

Duration:01:00:36

'Nederland niet te klein voor Hyperloop'

12/27/2017
More
Hyperloop is het grensverleggende idee van Tesla- en SpaceX-oprichter Elon Musk voor supersnel personenvervoer. In een hyperloop vliegen kogels met mensen erin met 1200 km per uur van A naar B, zwevend in een bijna-vacuüm in een afgesloten buis.

Duration:01:00:34

Scan een mens en print hem uit

12/21/2017
More
Robotprofessor Pieter Jonker nam onlangs afscheid van de TU Delft waar hij decennia werkte aan robots. Hij leerde ze lopen, voetballen, vallen en weer opstaan. In deze Technoloog praat Pieter met Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg over robots, trainen, intelligentie, voetballen en zorgen.

Duration:01:02:34

De digitale reiswereld

12/13/2017
More
Als je een traditionele industrie noemt die dankzij de digitalisering drastisch veranderd is de laatste jaren dan kom je uit bij de reiswereld. Op straat zag je reisbureaus en een hotel boekte je door in dikke boeken te bladeren.

Duration:00:55:11

Kees Verhoeven liever lid van Kamer dan van kabinet

12/6/2017
More
Ict-specialist Kees Verhoeven van de fractie van D66 heeft volop meegeschreven aan het regeerakkoord maar had niet de ambitie om plaats te nemen in het kabinet.

Duration:01:02:11

Onze wereld is ‘Nooit af’

11/30/2017
More
Traditioneel willen we plannen maken, de plannen goed beschrijven, over de plannen nogmaals goed nadenken en uiteindelijk gaan we iets bouwen. Deze manier werkt niet meer. Want als je initiatief gelanceerd is, is de werkelijkheid alweer veranderd. Techno-filosoof Martijn Aslander propageert een wereld die 'Nooit af' is.

Duration:00:59:42

Verdien aan het social media-platform Steemit

11/22/2017
More
Je kunt veel plezier, tijdverdrijf of kennis vergaren op een platform als Reddit. Mensen plaatsen artikelen, anderen voten dat artikel omhoog en zorgen zo voor een ranglijst met de beste artikelen. Steemit werkt hetzelfde als een site als Reddit alleen is de tekst opgeslagen in een blockchain. Daardoor kun je artikelen en reacties op de artikelen waarderen met tokens. De gebruiker van Steemit kan zo Steems verdienen.

Duration:01:09:48

Voorkomen misbruik sociale media voor propaganda valt nog niet mee

11/15/2017
More
Maarten Naaijkens, ooit enkele jaren aan het hoofd van Hyves, heeft zich voor De Technoloog verdiept in de politieke valkuilen van sociale media. Misbruik door Russische agitatoren en vrijbuiters uit andere Oost-Europese landen is daarvan het meest opvallende onderdeel.

Duration:01:00:37

Fintech: Banken bedreigd door techgiganten en door kleine startups

11/8/2017
More
De banken, ooit de bazen van de financiële wereld, worden aan alle kanten aangevallen. Kleine, handige financiële dienstverleners brengen disruptieve services op de markt. Slanke en lenige internetbanken als Knab en Bunq verschijnen op de markt zonder de ballast van grote kantoren en veeleisende klanten. Machtige Amerikaanse internet bedrijven willen ook meedoen op de betaalmarkt, zoals Facebook, Apple en het Chinese WeChat.

Duration:01:04:18

Try Premium for 30 days

Live games for all NFL, MLB, NBA, & NHL teams
Commercial-Free Music
No Display Ads