Try Premium for 30 days

Live games for all NFL, MLB, NBA, & NHL teams
Commercial-Free Music
No Display Ads
Den2Radio - Videnskab og filosofi-logo

Den2Radio - Videnskab og filosofi

Science >

More Information

Location:

Copenhagen, New Zealand

Language:

English


Episodes

Samling af det ægyptiske

1/12/2018
More
Mange af ægyptiske genstande på Glyptoteket er indsamlet af den engelske ægyptolog og arkæolog Flinders Petrie. Men det var ikke kun Glyptoteket, der fik glæde af Petries udgravninger, og i dag er genstande fra de samme udgravninger spredt over hele verden. Ægyptologen Tine Bagh har forsket i hvilke genstande, der hører sammen, så genstandene kan sættes i en bedre sammenhæng - og på en udstilling på Glyptoteket, er...

Duration: 00:42:58


Kort men Godt: Et sagn eller virkelighed

12/22/2017
More
Kort men godt: Hvad er sandheden om Betlehemsstjernen, som efter sigende blev set på himmelen for mere en 2000 år siden? For at komme en forklaring lidt nærmere, gik journalist Pia Koppelman op i observatoriet i Rundetårn, hvor hun mødte observatør, Erling Poulsen og spurgte ham om den sagnomspundne stjerne.

Duration: 00:08:59


Farvekammeret

12/22/2017
More
Hvordan får man oplysninger om, hvilke materialer malerne havde til rådighed i begyndelsen af 1600-tallet i Danmark, og hvordan blev de brugt? De spørgsmål har malerikonservatoren Anne Haack Christensen fra Statens Museum for Kunst forsøgt at besvare ved at bruge regnskabsoplysninger fra Farvekammeret.

Duration: 00:40:42


Fremtiden

12/22/2017
More
I podcast-seriens sidste program gives der bud på, hvordan nogle af de forhold, som kommer til at være centrale i den fremtidige politiske debat . I programmet medvirker professor mso. David Budtz Pedersen fra Aalborg Universitet, professor Katherine Richardson fra Københavns Universitet og Adam Holm - journalist, ph.d. og forfatter til bogen "Endestation Europa: Omstigning til et kriseramt Kontinent".

Duration: 00:41:36


Menneskerettigheder

12/15/2017
More
Retten til livet, religionsfrihed, personlig sikkerhed, retten til en retfærdig rettergang, ytrings-, forenings- og forsamlingsfrihed og respekt for privatlivets sfære og familielivet er grundlæggende rettigheder, som er med til at etablere grundlaget for, at mennesker i de europæiske lande sikres en fundamental sikkerhed i livet, som mennesker. I programmet medvirker professor Helle Porsdam fra Københavns Universitet, chefredaktør og viceinstitutleder...

Duration: 00:37:32


Deltagerisme

12/15/2017
More
Det er blevet meget populært, at publikum skal være deltagere på museerne og ikke blot passive tilskuere. Er deltagelse ligefrem blevet til en isme? Det spørgsmål stillede de på kunstmuseet Arken, hvor et forskningsprojekt undersøgte deltagelse.

Duration: 00:38:28


Jul i klunkehjemmet

12/8/2017
More
Julen i borgerskabet i slutningen af 1800-tallet ligner på nogle måder nutidens jul, men der er også meget, der er anderledes. I Nationalmuseets lejlighed ”Klunkehjemmet” kan man opleve, hvordan julen var. Det var ikke jul det hele, og man kan i udsendelsen høre, hvordan livet var i borgerskabet, der både var præget af velstand og de mange regler for, hvordan man skulle opføre sig.

Duration: 00:40:25


Museet for søfart 1

12/1/2017
More
I den første af to udsendelser Museet for Søfart kan man høre om et museum, der ligger i et hul i jorden, og man kan høre om nogle af de historier, der knytter sig til genstandene. Søfart drejer sig i høj grad om at få varer frem, og der er mange fortællinger knyttet til de mennesker, der stod og står for transporten. Der er både de positive fortællinger om godt sømandsskab, der ved hjælp af navigation fik...

Duration: 00:27:55


EU-samarbejde

12/1/2017
More
Det er uden forhistorisk tilfælde, at der nu mere end 70 år efter etableringen af unionen, stadig er fred på det europæiske kontinent mellem nationalstaterne. Spørgsmålet er, om freden varer ved, og om det europæiske samarbejde fortsat kan være garant for freden med de mange kriser, som EU gennemløber her i starten af det 21. århundrede. I programmet medvirker professor mso. Søren Dosenrode fra Aalborg Universitet, Ph.d....

Duration: 00:34:18


Glyptoteket

11/24/2017
More
Glyptoteket giver mulighed for at nyde oplevelsen af bl.a. græsk og romersk skulptur. Men sådan som de ser ud på museet har de ikke altid set ud, og selv om man har vidst det i flere hundrede år, så er det en viden, man har gemt lidt væk. Samlingschef Rune Frederiksen fortæller om Glyptotekets forskning og formidlingen af denne.

Duration: 00:44:59


Ford i Danmark

11/17/2017
More
Ford lavede en samlefabrik i Danmark i begyndelsen af 1900-tallet. Det betød ikke blot, at der kom ny teknologi til landet, der kom også en ledelseskultur fra USA, der ikke altid var nemt at få til at fungere i et land, hvor fagforeningerne havde en stærk rolle, og hvor man generelt var vant til, at man forhandlede sig tilrette.

Duration: 00:43:05


Sømænds lyst og længsel

11/10/2017
More
Sømænd har en kvinde i hver havn, og når de ikke er sammen med kvinderne, drikker de tæt, og slår på tæven. Billedet er velkendt, men hvor kommer det fra, og er der noget om snakken? Nutiden er i hvert fald noget andet, for som museumsinspektør Morten Tinning fra Museet for Søfart fortæller, så kan man med den moderne losning og lastning måske nå ned i et supermarked og købe ind eller ringe hjem, når...

Duration: 00:38:42


Kakkelovnen

11/3/2017
More
Kakkelovnen var i middelalderen med til at ændre indretningen af boligerne og gøre dem mere sunde, og så var de en udsmykning af rummet, som man ikke forbinder med ordet i dag. I udsendelsen kan man også høre om, hvordan en pottemager fra Køge forsøgte sig med kakler.

Duration: 00:24:11


Konfirmation

10/27/2017
More
Konfirmationen har historisk set haft en vigtig betydning, ikke blot som et privat religiøst forhold, men for hvordan man kunne fungere som samfundsborger. Det fortæller museumsinspektør Inge Christiansen , og man også kan høre om konfirmationens betydning for læsning og måske noget overraskende sygdomsbekæmpelse.

Duration: 00:30:47


Salmesang ved Reformationen 1

10/27/2017
More
Fejringen af 500 året for reformationen. Melodierne til gamle salmer som blev indført ved reformationen har spændende historier som den2radio fortæller om i 8 udsendelser. Den første udsendelse handler om Luther som komponist og om Peder Palladius visitationsrejser, hvor han fortalte folk om hvordan de skulle synge og holde op med at bede til jomfru Maria.

Duration: 00:35:15


Oplysning

10/20/2017
More
I programmet kan du høre, hvordan oplysningstanken kom til udtryk i Europa i det 18. århundrede, og hvordan et rationelt individ indgik i et harmonisk samfund, samt om den modoplysning der var et modsvar på opgøret med traditionelle autoriteter. Afslutningsvis gives et bud på de oplysningstanker som stadig præger Europa den dag i dag. I programmet medvirker lektor emeritus Poul Lübcke, lektor Juliane...

Duration: 00:42:00


Dåbstraditioner

10/20/2017
More
Dåbstøj og dåbstraditioner har set meget anderledes ud end i dag, og tidligere havde dåben en helt anden social funktion end nu, hvor det er en begivenhed for familien. Tøjet, som man kan finde på museerne, og det har museumsinspektør Inge Christiansen haft en stor interesse for, og fortæller i udsendelsen om tøjet og den sammenhæng, det har fungeret i.

Duration: 00:23:46


Fra samling til museum: Den Hirschsprungske Samling

10/13/2017
More
Den Hirschsprungske Samling er en privatsamling, der blev givet til offentligheden. I udsendelsen kan man høre, hvordan værkerne er valgt ud fra Hirschsprungs smag og den kunstforståelse, der er fremherskende i 1800-tallet, men hvordan det også var en kunstsamler med forståelse for de nye strømninger.

Duration: 00:49:43


Videnskab og religion

10/13/2017
More
Hvorfor er vi her? Det er spørgsmålet som videnskabsjournalist Jens Degett stiller atrofysiker Uffe Gråe Jørgensen og professor i teologi Niels Henrik Gregersen. Spørgsmålet fører til en lang rejse gennem historien og giver svar på mange spørgsmål om grænsefladen mellem tro og viden. Udsendelsen er tilrettelagt af den2raios Jens Degett.

Duration: 00:58:09


Forførerens dagbog 13

10/13/2017
More
Jesper Christensen læser 13. afsnit af Søren Kierkegaards beretning om Johannes, der denne gang fortsætter sin ”uddannelse” af Cordelia - dvs. sin formning af hende til den ideale genstand for hans begær. Den2radios Karsten Pharao har tilrettelagt.

Duration: 00:39:11

See More