HSP-podden med Leveby & Klar-logo

HSP-podden med Leveby & Klar

Podcasts >

More Information

Location:

Sweden

Genres:

Podcasts

Language:

Swedish

Contact:

0046722537814


Episodes

31. Är du en empat?

3/11/2018
More
Så kallade empater har liknande egenskaper som högkänsliga. Men vad är det då för skillnad? HSP-podden med Leveby & Klar reder ut begreppen och Ida inser att hon är empat. Något som hon inte välkomnar med öppna armar. Vad vi vet är inte kunskapen om empater, som kan känna andras smärta fysiskt, vetenskapligt belagd. Vet ni mer än vad vi gör? Hör då av er till oss på levebyochklar@gmail.com.

Duration:00:21:16

30. Högkänsliga Michaela Forni gick in i väggen

3/4/2018
More
Michaela Forni är bloggaren och författaren som är väldigt öppen med sina känslor - och visst är hon högkänslig! För oss berättar hon om hur det var att gå in i väggen. Michaela berättar bland annat om hur hon upplever att hon blir tröttare i kroppen andra just för att hon är högkänslig. Men hon berättar också att det var hennes inkännande sida som hjälpte henne att komma tillbaka från utbrändheten. Sedan dess har hon skapat en självbild som inte baseras på prestation.

Duration:00:33:38

29. Så extremt dejtar högkänsliga

2/26/2018
More
Himlastormande intensiv eller avvaktande och försiktig? Att dejta kan innebära antingen eller - särskilt för känsliga och högkänsliga. I det här avsnittet pratar vi om hur det är att dejta som HSP. Känsliga Matilda berättar att hon är avvaktande och att det tar lång tid för henne att bli kär, medan det är precis tvärtom för högkänsliga Ida - som allt som oftast faller pladask. Vi pratar också om vad forskningen säger om hur det är att bli förälskad som högkänslig - det är ofta just extra...

Duration:00:30:14

28. Else Marie Bruhner upptäckte högkänsligheten vid 58

2/18/2018
More
Det var omvälvande för Else Marie Bruhner att upptäcka att hon är högkänslig när hon var 58 år. Men mitt i kaoset hittade hon kraften att dela med sig av kunskapen till fler - och startade webbsidan hsperson.se. Den här veckan är Else Marie Bruhner gäst i HSP-podden med Leveby & Klar. Hon berättar om hur det var att vid 58 års ålder få veta att hon är högkänslig, hur hon fann kraften att starta både hsperson.se, Sveriges förening för högkänsliga och om sin nya bok "Högkänslig ...än sen...

Duration:00:34:44

27. En hyllning till högkänsligheten!

2/11/2018
More
Bättre livskvalitet, kreativa idéer och en stor förmåga att ta rätt beslut. Högkänsliga har mycket att vara stolta över! Och nu tycker vi att det är på sin plats att HYLLA personlighetsdraget högkänslighet. Ida berättar om varför hon aldrig någonsin skulle byta bort sn högkänslighet och Matilda berättar att känsligheten gör att hon är bra på att hitta lösningar - mitt i ett misslyckande. Välkommen till ett avsnitt fullproppat med HSP-pepp!

Duration:00:27:34

26. Hur bra är vården på högkänslighet?

2/4/2018
More
Sverige har fått sin första svenskspråkiga, HSP-kunniga psykoterapeut - dubbad av självaste Elaine Aron själv. Elin Lundberg heter hon och för oss berättar hon om hur bra, eller dålig, koll fältet egentligen har på högkänslighet. Hon ger också tips på vad en som högkänslig ska tänka på när en väljer terapeut. Och så berättar Ida att hon har kommit på det perfekta tillståndet för att ständigt bli accepterad som högkänslig - att vara gravid. Trevlig lyssning!

Duration:00:26:03

25. Högkänsliga i relation med en narcissist

1/28/2018
More
Att vara tillsammans med, eller leva nära, en narcissist eller någon med narcissistiska drag kan orsaka en hel del hjärtesorg. Men vem är en narcissist? Hur påverkar en person med narcissistisk personlighetsstörning sin omgivning? Det är frågor som vi tar upp i det här avsnittet. Bland annat pratar vi om att narcissister har svårt att leva sig in i andras känslor, något som gör att de i mångt och mycket är högkänsligas motpol. Och hur ska en egentligen tänka om en misstänker att en...

Duration:00:22:49

24. Agnes Gällhagen - HSP, introvert och företagare

1/21/2018
More
Vi träffar den 28-åriga matkreatören Agnes Gällhagen. Hon driver den populära bloggen Cashew Kitchen. Men bloggen handlar inte bara om mat, utan också om hur det är att vara både högkänslig och introvert. Hon tycker att högkänsliga eller introverta inte ska undvika det som är jobbigt, utan snarare att utmana sina föreställningar om sig själv. Och så vill hon inspirera andra med samma personlighetsdrag att våga göra sin egen grej!

Duration:00:28:18

23. HSP-snack om soliga nyheter!

1/14/2018
More
Vår podd har blivit uppmärksammad på flera håll den senaste veckan, bland annat intervjuas Ida om sin högkänslighet i senaste numret av Amelia. Något som var lite nervigt - men som blev SÅ bra. Vår podd har dessutom blivit nominerad till ett HSP-pris. Och så berättar vi om våra bästa insikter och upplevelser på vår resa. Ett (nästan) alltigenom soligt avsnitt alltså!

Duration:00:23:00

22. Högkänsliga och mediala Regina Lund

1/8/2018
More
Skådespelare, artist, poet - och medium. Regina Lund är en av våra mest färgstarka kända personligheter. Och hon är högkänslig. För oss berättar hon om skyddet som hon har varit tvungen att ta till mot omvärldens kritik och om modet att våga vara sig själv.

Duration:00:25:29

21. Släpp loss din inre HSP-pessimist!

1/1/2018
More
Välkomna till 2018 års första avsnitt - och vi börjar det här året med att tänka negativ. Ja, du läste rätt. För det är faktiskt så att det positiva tänkandet har gått för långt. Det menar i alla fall psykologen och filosofen Ida Hallgren, som håller i kursen Negativt tänkande - det blir aldrig bättre än så här. Henne pratar vi med om varför de här väldigt högkänsliga egenskaperna som att älta, grubbla och se faror överallt är väldigt bra.

Duration:00:18:22

20. Nyårskrönika

12/25/2017
More
I årets sista avsnitt blickar vi tillbaka på året som gått. Stunderna som fick oss att gråta, skratta, häpna och njuta. Vi får återigen lyssna till en del av det allra första avsnittet, då Ida berättar hur det kändes att få reda på att det fanns ett hav av människor som är precis som hon. Vi bjuder också på det bästa från våra intervjuer med Maggan Hägglund, Fredrik Paulún, Viktor Åkerblom och Ljudombudsmannen - och många fler. Tack för det här året - och Gott Nytt År!

Duration:00:32:05

19. HSP och julen

12/18/2017
More
Strävan efter perfektion, tomtebolycka och en vit jul. HSP-podden med Leveby & Klar bjuder på julspecial och pratar om när juldrömmarna krossas - och vad en kan göra då. Ida berättar att hon aldrig riktigt tyckt om julen. Matilda känner samma sak inför nyår. Och många högkänsliga verkar stämma in i åsikten att julhelgen faktiskt oftast inte är så där idylliskt härlig.

Duration:00:28:32

18. HSP och ljud med "Ljudombudsmannen"

12/10/2017
More
Vi möter Lars "Ljudombudsmannen" Bergh, som verkar för att få restauranger, arbetsplatser och offentliga platser att bli, just det, tystare. Han jobbade länge med att producera ljud, men en dag tröttnade han på allt oväsen och nu jobbar han för att minska ljudet i offentliga miljöer med ungefär tio decibel. Bland annat genom att lista alla restauranger och caféer för oss som vill ha pratvänliga middagar på hemsidan matro.nu. För oss berättar han om det negativa effekterna som för mycket...

Duration:00:24:49

17. HSP och ålder med Bertil Monegrim

12/3/2017
More
Påverkas högkänsligheten av åldern? Ja, det gör den faktiskt! Det pratar vi om i det här avsnittet. Vi träffar också 81-årige Bertil Monegrim, en känslig man som skrivit över 50 000 insändare - och som också förgyller vår podd med en dikt varje vecka. Han berättar bland annat om att han räddat liv på insändarplats om om hur en naturupplevelse gjorde att han förändrade sitt liv. Trevlig lyssning!

Duration:00:27:26

16. HSP-snack om självmedkänsla

11/26/2017
More
Vi utforskar vi ämnet självmedkänsla. Vad är det egentligen, och varför är det extra viktigt att ha det som högkänslig? Och vad är det för skillnad mellan självkänsla och självmedkänsla? Ida berättar att hon har en inre militär som direkt är inne och pekar på vad hon gör fel och Matilda berättar att hon ältar tio år gamla misstag. Och vi båda slår fast att det är viktigt att vara sin egen bästa kompis - och att krama sig själv då och då!

Duration:00:33:02

15. HSP och kost med Fredrik Paulún

11/19/2017
More
Vi pratar kost med högkänslige matmogulen Fredrik Paulún. Med oss pratar han om känsloätande, hur vi håller oss borta från lågt blodsocker - och från att bli ”hangry”. Men också om entreprenörsskap och hur han i ungdomen valde mellan att bli läkare med hög status eller flummig nutritionist. Valet visade sig vara rätt. I dag har hans böcker om kost sålts i över 10 miljoner exemplar - och han tackar högkänsligheten för allt. Följ med oss till Paulúns villa, där han både lever familjeliv och...

Duration:00:25:30

14. HSP och kärlek

11/12/2017
More
Hur påverkar egentligen vår känslighet våra relationer? Ida berättar att hon har gett alldeles för mycket i sina tidigare relationer och Matilda berättar att det inte var särskilt länge sedan som hon förstod att vi alla ju fungerar olika. Och så får Alanis Morisette vara med på ett hörn, och hon berättar om alla som vill ha frukten av hennes personlighetsdrag, men de ville inte ha själva högkänsligheten. Något som Ida kan relatera till.

Duration:00:29:26

13. HSP och föräldraskap

11/5/2017
More
Hur är det att vara högkänslig förälder? Hur påverkar högkänsligheten ens föräldraskap, ens liv - och ens barn. Mammorna i veckans avsnitt svarar på de här frågorna. Hanna Olsson berättar att hon drunknade i sina känslor när hon fick sin dotter Elvira för 1,5 år sedan. Och Therese Stahl hade en liknande resa med sin förstfödde son, som dessutom var väldigt krävande. Mammorna ger också sina bästa tips till andra HSP-mammor.

Duration:00:29:46

12. HSP-snack om migrän, Kapten Röd och HSP-kritik

10/29/2017
More
Nu är det återigen dags för HSP-nytt, ett helt avsnitt tillägnat nyheter om högkänslighet. Vi pratar om den senaste kändisen som kommit ut som högkänslig, men också om den nya boken som kritiserar HSP-forskning. Och så pratar vi med högkänsliga Anna Karin Wallberg, ordförande för Huvudvärksförbundet. Hon tror att HSP och migrän hör ihop. Det och ännu mer i tolfte avsnittet av HSP-podden med Leveby & Klar!

Duration:00:16:39

See More