Try Premium for 30 days

Live games for all NFL, MLB, NBA, & NHL teams
Commercial-Free Music
No Display Ads
Historian nurkkapöytä-logo

Historian nurkkapöytä

2 Favorites

Podcast historiantutkimuksen ääreltä. Menneisyyden ilmiöistä ja niiden tutkimisesta jutustelemassa kaksi turkulaista historianopiskelijaa. Uusi jakso joka toinen perjantai.

Podcast historiantutkimuksen ääreltä. Menneisyyden ilmiöistä ja niiden tutkimisesta jutustelemassa kaksi turkulaista historianopiskelijaa. Uusi jakso joka toinen perjantai.
More Information

Location:

Finland

Description:

Podcast historiantutkimuksen ääreltä. Menneisyyden ilmiöistä ja niiden tutkimisesta jutustelemassa kaksi turkulaista historianopiskelijaa. Uusi jakso joka toinen perjantai.

Language:

Finnish


Episodes

Uusi Viron historia

5/5/2017
More
Uusi Viron historia esittelee eteläisestä naapuristamme kaiken jääkaudesta digiloikkaan. Informatiivinen lukupaketti tarjoaa näkökulmia koko Itämeren alueen ja myös Suomen historiaan. Keskustelussa esiintyvät niin alueen monet valtaukset, niiden väliset vuorovaikutukset sekä virolaisuuden luonne itäisen ja läntisen kulttuuripiirin jaloissa.

Duration: 01:31:23


Teksteistä rakennettu kaupunki - vieraana Panu Savolainen

4/14/2017
More
"Julkisen paikan käsitteen ilmeneminen liittyy nimenomaan vallankäyttöön." Katuvalot, katukivetys ja uudenlaiset vapaa-ajan viettopaikat ilmestyvät Suomeen Ruotsin vallan ajan lopulla. Millaisia käsityksiä sopivasta kaupunkielämästä nämä uudet palvelut ilmensivät? Vieraana historiantutkija ja arkkitehti Panu Savolainen, joka myös avaa historiantutkimuksen sovellettavuutta monitieteisestä näkökulmasta.

Duration: 00:43:40


Tuhat tietä Roomaan

3/24/2017
More
Kaikki tiet vievät Roomaan - myös kaksituhatta vuotta sitten. Ari Saastamoisen teos maalaa elävän kuvan antiikin Roomasta, joka paljastuu suurten vastakohtien valtakunnaksi. Puhetta suuria merialuksia upottavista merirosvoista, kestävää arkkitehtuuria rakentavista orjista ja sänkyyn virtsaavista turisteista.

Duration: 00:27:31


Maamme - itsenäisen Suomen kulttuurihistoria - vieraina Hannu Salmi ja Marjo Kaartinen

3/3/2017
More
"Mehän ollaan saatu saunakin muualta." Suomi syntyi poliittisesti itsenäisyysjulistuksella, mutta entä kulttuurisena yksikkönä? Ulkomaiset vaikutteet, sukupolvien kapinaliikkeet ja alueelliset ryhmät ovat repineet maata eri suuntiin. Itsenäisen Suomen tarinaa sisällissodasta nykypäivään jäljittävät kulttuurihistorian professorit Marjo Kaartinen ja Hannu Salmi.

Duration: 00:46:52


Pohjoinen reformaatio - vieraina Meri Heinonen ja Kirsi Salonen

10/7/2016
More
Politiikka, uskonto ja talous paiskaavat kättä uskonpuhdistuksen pyörteissä. Miten Martti Lutherin teeseistä 500 vuotta sitten alkanut reformaatio toteutui Ruotsin valtakunnassa, ja miten se näkyi kansalaisten arjessa? Entä millä tavoilla reformaatio on vaikuttanut Suomen ja Euroopan historiaan? Merkittävästä tapahtumaketjusta ja sitä käsittelevästä uutuuskirjasta Pohjoinen reformaatio ovat puhumassa Meri Heinonen ja Kirsi Salonen Turun yliopistosta.

Duration: 00:34:19


Historialehdet

9/23/2016
More
Kauppojen lehtihyllyt pursuavat historia-aiheisia julkaisuja. Mitä lehdet pitävät sisällään, ja mitä niistä voi saada irti? Nurkkapöytä perehtyy neljään julkaisuun, joiden varjolla puhutaan niin viikinkien ryöstöretkistä kuin historianopetuksesta.

Duration: 00:26:53


Panssarilaiva Ilmarisen viimeinen yö

9/9/2016
More
Reportaasimuotoinen erikoisjakso kertoo panssarilaiva Ilmarisen tarinan. Merivoimien lippulaivaksi kastettu alus upposi Suomen historian suurimmassa merionnettomuudessa jatkosodan ensimmäisenä syksynä. Sotaveteraani Lauri Pätäri muistelee aluksen arkea sekä sen kohtalonyötä hämärtyvällä Itämerellä 75 vuotta myöhemmin. Sukelluskouluttaja Matti Anttila kertoo vierailustaan aluksen hylyllä Itämeren pohjassa.

Duration: 00:53:34


Juomareiden valtakunta

6/17/2016
More
Alkoholinkäyttöä pidetään usein erityisen suomalaisena luonteenpiirteenä. Onko käsityksessä kuitenkaan perää? Suomalainen alkoholinkäytön kulttuuri, sen paheksuminen ja alkoholin saatavuuden sääntely ulottuvat pitkälle historiaan. Tarkastelussa Kustaa H. J. Vilkunan teos "Juomareiden valtakunta - suomalaisten känni ja kulttuuri 1500-1850".

Duration: 00:24:33


Historian käyttö ja väärinkäyttö

6/3/2016
More
Politiikka ja menneisyyden muistelu kulkevat usein käsi kädessä. Nurkkapöydässä pohditaan historialliseen muistamiseen liittyvää lainsäädäntöä ja toivotaan julkiseen keskusteluun parempaa historiatietoisuutta.

Duration: 00:24:03


Talvisodan henki

3/11/2016
More
Historia-aiheisen podcastin avausjaksossa puidaan käsityksiä talvisodan hengestä. Käsittelyssä Tuomas Teporan teos "Sodan henki - kaunis ja ruma talvisota". Keskustelussa esille nousevat niin sodan tunne-elämän moninaisuus kuin pohdinta talvisodan hengen retorisesta käytöstä nykypäivässä.

Duration: 00:19:44