Kropp & Själ-logo

Kropp & Själ

315 Favorites

More Information

Location:

Sweden

Description:

Kropp & Själ är ett hälsojournalistiskt program om livet, hälsan och vetenskapen. Programmet sänds direkt varje vecka i P1. Ämnena varierar, allt från träning till medicin och sömnproblem tas upp med ett kritiskt öga på de rådande hälsotrenderna. Lyssnarna får komma till tals med funderingar och frågor i direktsända telefonväkterier, och personliga livsöden varvas med de senaste forskningsrönen.

Language:

Swedish


Episodes

Den skenande lögnen — Terje Hellesø lurade alla med sina naturbilder

9/19/2017
More
Vi människor tycks ha en förmåga att trassla in oss i nät av lögner när vi väl har börjat rucka lite på sanningen. Forskaren Tali Sharot, vid University College i London, har sett i studier att hjärnan härdas av lögner. Den negativa känsla som uppstår när vi börjar ljuga, blir allt mindre ju mer vi far med osanning. Ett visst mått av lögner är nödvändigt för att vi ska kunna fungera i samhället, men var går gränsen? I studion: Jonna Bornemark, filosof vid Södertörns högskola, Mattias...

Duration: 00:54:44


Jag är inte dum, jag är hjärntrött

9/12/2017
More
Ett år efter operationen låg hon hemma med hörselkåpor för att stänga ute ljud från familjen. Det blev sakta bättre, idag kan hon arbeta och leva ett ganska normalt liv, även om det är långt ifrån hur det var tidigare. Sofie Wennberg jobbade som underläkare och tävlade i Taekwondo på elitnivå. Hon fick en spark i ansiktet och drabbades av hjärntrötthet till följd av sina skador. Varför tröttheten drabbar runt en fjärdedel av alla som får en hjärnskada, vet ingen. Det forskas på olika sätt...

Duration: 00:54:42


Luke äter medicin för att inte få HIV

9/5/2017
More
Även i Sverige kan det bli möjligt att få PrEP på recept. Medicinen bör ges till personer med hög risk för HIV i Sverige, föreslog Folkhälsomyndigheten nyligen. I länder som USA och Storbritannien är medicinen etablerad, men i Sverige, har det i praktiken inte gått att få den utskriven av läkare. Men det finns en svart marknad där läkemedlet säljs på internet. PrEP har visat sig skydda väl mot HIV i flera studier, men användaren får inte missa en enda tablett. Det har även hänt att enstaka...

Duration: 00:54:42


Beatrice, 23, behöver nya lungor för att överleva

8/29/2017
More
Som en levande mardröm. Så beskriver Beatrice Halby sin tillvaro sedan hon sattes upp på väntelistan för nya lungor. Förra året dog 21 personer i väntan på donation.

Duration: 00:54:41


Kampen mot fetman

8/22/2017
More
Lotta Brinell gick ner 20 kilo när hon var med i tv-programmet Biggest loser. Men några år senare vägde hon mer än hon gjorde innan programmet. Många som går ner i vikt går upp igen inom några år.

Duration: 00:54:42


Psykiskt våld i nära relationer – Johanna blev kontrollerad av sin partner

8/15/2017
More
Det börjar med en stark förälskelse och slutar med att hennes liv kontrolleras in i minsta detalj. Johanna utsattes för psykiskt våld i sitt äktenskap.

Duration: 00:54:42


”Läppen såg ut som en falukorv”

8/8/2017
More
Att injicera medel som fillers eller botox för att få slät hy eller fylliga läppar har blivit allt vanligare. I storstäderna finns drop in-kliniker där du kan ta en injektionsspruta på lunchrasten.

Duration: 00:54:31


10-årige Miles åldras i förtid

8/1/2017
More
Miles är den enda i Sverige med progeria. En ovanlig sjukdom som innebär att hans kropp åldras mycket snabbt. Forskare hoppas kunna hitta en medicin som kan bromsa förloppet.

Duration: 00:54:44


Läsning som läker

7/11/2017
More
Josefin förlorade sin dotter och fann tröst i litteraturen. Hon var med i en läsecirkel för människor i samma situation. De läste böcker som handlade om självmord och diskuterade innehållet.

Duration: 00:54:31


Narcissister är vi allihopa — diagnosen som satte namn på en hel kultur

7/4/2017
More
Ordet narcissism dyker upp överallt. Det har blivit en favoritdiagnos på ex-partnern, chefen, politikern men även en hel kultur där alla jagar efter bekräftelse i sociala medier.

Duration: 00:54:32


Dricker jag för mycket?

6/27/2017
More
Många svenskar dricker mer på sommaren. I programmet besvaras lyssnarnas frågor om alkoholvanor.

Duration: 00:54:31


Människor med extrema förmågor

6/20/2017
More
När Matt Savage var sex år fick han ett leksakspiano, efter en vecka kunde han läsa noter och spela avancerade pianostycken. Han är en musikalisk savant.

Duration: 00:54:39


Myggan – världens farligaste djur

6/13/2017
More
De sprider svåra sjukdomar och blir resistenta mot bekämpningsmedel. Även om vi står ut med betten och kliandet, hur rädda ska vi vara för myggorna?

Duration: 00:54:31


Den laddade sexdebuten

6/6/2017
More
En del längtar och trånar. Andra vill mest få det överstökat. Inför den första gången kan det finnas många förväntningar, men det är inte alltid de infrias.

Duration: 00:54:34


Vi måste prata om drunkning

5/30/2017
More
Varje år dör över hundra personer i drunkningsolyckor. Trenden är att det ökar snarare än minskar. Det sker tystare än vad många tror. Inte sällan drunknar barn mitt bland andra människor.

Duration: 00:54:35


Medicinen blev min drog – om läkemedelsmissbruk

5/23/2017
More
Efter en knäskada blev Annika Gustavsson svårt beroende av smärtstillande medicin. Hon gick till flera olika läkare för att få nya recept, till slut hade hon 763 tabletter i en låda.

Duration: 00:54:29


Den nya veganen

5/16/2017
More
Intresset för att äta veganskt ökar. Framförallt är det de unga som väljer bort köttet, var femte ung tjej mellan 16-25 år är vegan eller vegetarian. Det är inte bara av omtanke för djuren som människor väljer bort köttet. Många av dagens veganer har hälso- eller miljöskäl till sin kosthållning. Dietisen och kokboksförfattaren Sara Ask guidar oss genom några av de köttersättningsprodukter som finns på marknaden. Hon berättar vad som är viktigt att tänka på om man vill sluta äta kött, ägg...

Duration: 00:53:54


De stillasittande barnen

5/9/2017
More
Många svenska barn rör sig för lite. Samtidigt visar forskning att fysisk aktivitet före puberteten är mycket viktigt för hälsan. Nu ställs krav på mer fysisk aktivitet under skoldagen. Det är inte bara skolan som bär ett ansvar för att barn ska röra sig. Daniel Berglind, forskare vid Karolinska institutet, studerar 4-åringars fysiska aktivitet. Han har sett att barnen rör sig betydligt mer på förskolan än på helgen. Föräldrarna bär ett stort ansvar, menar han. Barnläkaren Ulrika Berg...

Duration: 00:54:29


Bota alkoholism i hjärnan

5/2/2017
More
Kan magnetstimulering av hjärnan bota alkoholism? Kjell, som varit alkoholist i många år, hoppas på att bli hjälpt av en ny teknik. Repris från våren. Forskningsprojektet pågår vid Linköpings universitetssjukhus och metoden som används kallas rTMS, repetitiv transkraniell magnetstimulering. Den går ut på att stimulera delar av hjärnan som ger sug efter alkohol. Vi har träffat Kjell som deltar i studien, gång på gång har han försökt sluta dricka men alltid trillat dit igen. Nu sätter han...

Duration: 00:54:34


Dejta en vän

4/25/2017
More
Rolig, sportig och sugen på att resa. Det skulle kunna vara en kontaktannons för att hitta kärlek, men i det här fallet handlar det om att hitta en vän. När det tidigare sågs som pinsamt att berätta för andra att man är utan vänner, vågar fler ta steget och söka efter vänskap. Det finns appar där man kan söka efter vänner och flera stora bloggare uppmanar sina läsare att finna vänskap i deras kommentarsfält. Hur finner man en vän och hur vårdar man relationen? I studion: Elza Dunkel, Umeå...

Duration: 00:54:17

See More