pixel
Medierna-logo

Medierna

239 Favorites

More Information

Location:

Uppsala, Sweden

Description:

Medierna skildrar och granskar det som sker i medierna i vid bemärkelse, allt från tv-trender till hotad yttrandefrihet och nya medier på nätet. Raka reportage samt intervjuer som tar lyssnaren bakom kulisserna på medieredaktionerna.

Language:

Swedish


Episodes

Svenskt bokförlag vek ner sig för kriminella, Danmarks säkerhetstjänst förhandscensurerade bok och löpsedelsoraklet Leif GW Persson.

8/19/2017
More
Bokförlaget Brombergs vek sig efter påtryckningar från kriminella. Säkerhetstjänsten i Danmark förhandscensurerade journalistisk bok. Leif GW Persson – ett allvetande löpsedelsorakel.

Duration: 00:29:44


Borgbevakning skärskådad, Raqqa-journalistik på liv och död och Carema-blöjans giriga symbolik

8/12/2017
More
Vi skärskådar rapporteringen om Anders Borgs "fest-black out". Journalistik på liv och död mot IS propaganda. Carema-blöjorna, symbolen i Dagens Nyheters gräv som satte vinstdriven välfärd i skiten.

Duration: 00:29:45


Pappa pekades ut som mördare i pressen, djuret som räddat sommartorkan och kaffeflickor som symbol för påstått kungligt sexklubbsbesök

8/5/2017
More
Medierna 5 augusti. Om pappan som pekades ut som skyldig till mord på förhand, en spaning om djuret som fyller spalter i sommartorkan och om kaffeflickor som symbol för sexklubbsgranskning.

Duration: 00:29:44


Mediehusens IT-säkerhet, samtal om transportgate och sommarserie om brittiska avlyssningsskandalen

7/29/2017
More
Transportstyrelsens säkerhetsskandal har varit i fokus. Hur är det med mediernas IT-säkerhet? Samtal om bevakningen av transportgate. Sommarserie: Milly Dowler och den brittiska avlyssningskandalen.

Duration: 00:29:45


GT spekulerar om fotoliga, bråk om brända Pippiböcker och sommarserie om knäckebrödsdagiset

7/22/2017
More
GT publicerade bild på påstådd fotoliga: Utan att veta om bilden hade med ligan att göra. Vi reder i Pippibråket efter Janne Josefssons sommarprogram. Så vår sommarserie, om knäckebrödsdagiset.

Duration: 00:29:47


Överdriven överviktsrisk i Ekot, en andra vår för kommentarsfälten och seriestart om symbolerna som drev dreven

7/15/2017
More
Ekot får kritik för alarmistisk rapportering om risken att få missbildade barn om mamman är överviktig. Kommer kommentarsfälten att öppnas igen? Start för sommarserie om symbolerna som drev dreven.

Duration: 00:29:45


Falsk borreliabalans, rysk trollkampanj och livetextning i förändring

7/8/2017
More
Etablerad vetenskap ställdes mot kontroversiell patientförening i P4. Finsk grävande journalist förföljd av ryska nättroll i mer än två år. Och så mediearbetarna som varken syns eller hörs.

Duration: 00:29:44


SVT backade om antal könsstympade, DN-ledare backade om kristna flyktingar och branschen enad om farlig journalistik

7/1/2017
More
Medierna 1 juli. Vi granskar SVT:s nyhet om könsstympade kvinnor. DN drog generella slutsatser på ledarplats utifrån begränsad studie om kristna flyktingar. Branschinitiativ för farlig journalistik.

Duration: 00:29:44


Jubileumsspecial – 10 år av mediegranskning

6/24/2017
More
Medierna 24 juni. Vi ger dig en ny chans att höra vårt jubileumsprogram från tidigare i år. Om 10 år av mediegranskning och omvälvande medieutveckling.

Duration: 00:34:46


Obekräftade uppgifter om utvisad tonårings död hos Blankspot, scientologi i TV4-nyheterna och kritik mot P4 Jämtlands kommungräv

6/17/2017
More
Blankspot publicerade obekräftade uppgifter om att utvisad tonåring dött i bombdåd. TV4 får kritik efter de släppt fram organisation med scientologkoppling. Kritik mot P4 Jämtlands kommungranskning.

Duration: 00:34:44


Fel hos Expressen om migrantläger på golfbana, svårt dilemma i terrorbevakning & Youtubers till attack mot Guldtuben

6/10/2017
More
Medierna 10 juni. Expressen gick på lösa uppgifter och skrev felaktigt att EU-migranter slagit läger på Danderyds golfbana. Hur ska medier bevaka terror? Vi reder ut bråket kring Splay och Guldtuben.

Duration: 00:34:44


Konsekvensbryderier i Säpo-publicering, politiska epitet snårigt för redaktioner och ungas medieanvändning

6/3/2017
More
Medierna 3 juni om Dagens Nyheters publicering om en pågående antiterror-insats av Säpo. Vi har gått igenom Granskningsnämndens avgöranden kring politiska epitet. Och så om ungas mediekonsumtion.

Duration: 00:34:45


Dokusåpan: från Robinson-skandal till Paradise-hajp

5/27/2017
More
Medierna special om TV-fenomenet dokusåpan. Från skandalrubrikerna kring Expedition Robinson på 90-talet till ogenerat Paradise Hotel-sex med kultursidesanalys.

Duration: 00:34:49


Metromän i mediestorm och briserande journalistbrist

5/20/2017
More
Storm kring Metro i veckan efter att de nya ägarna återigen tagit bladet från mun. Fallet Kevin: hur har arbetet gått till? Ny bemanningskris: Ej sjuksyrror, eller lärare – nu saknas journalister.

Duration: 00:34:45


Bjussig beautyresa och bondfångande betalväggar

5/13/2017
More
Lyxhotell, gåvor och stjärnkrog när skönhetsjournalister gick på butiksinvigning i Göteborg. Fällande domar efter hot mot journalister och betalväggar som befaras leda till ökade informationsklyftor. Pressetiskt sminkhaveri Den här veckan ska vi börja i skönhetens ljuva medievärld. En värld där unga youtube-stjärnor, etablerade skönhetsjournalister och globala sminkföretag tillsammans skålar glatt i champagne.För två veckor sen öppnade butikskedjan Kicks, det de själva beskriver som ett...

Duration: 00:34:45


Terrorbevakningen utvärderad och besök i mellanmjölksmediernas land

5/6/2017
More
Redaktionerna utvärderar sin terrorbevakning. Sveriges Radio avpublicerar P3-dokumentären om Fallet Kevin efter SVTs och DNs granskning. Frukostbordets mediekanal: Vi besöker mjölkpaketsredaktionen. Terrorbevakningen utvärderadEn månad har gått sedan terrorattacken i Stockholm, när en man i en lastbil mejade ner människor längs med Drottninggatan. I efterdebatten har medier fått kritik för att man spred felaktiga uppgifter om skottlossningar runt om i stan. Nu, en månad efter attentatet,...

Duration: 00:34:45


Märkliga Metro-metoder och flata FIFA-formuleringar

4/29/2017
More
Metros nya ägare till attack mot SvD:s reporterI veckan har ett bråk med högt tonläge brutit ut mellan Svenska Dagbladet och Metro. Det efter att SvD:s medieanalytiker, Malin Ekman, i ett flertal texter ställt kritiska frågor om gratistidningens oberoende under sin nya ägare Mats Qviberg.“Hur står det till med den journalistiska friheten när tidningens ledargarnityr hämtas från HQ-vänliga läger?” frågade hon sig i Svenska Dagbladet förra veckan.Svaret från Metro var stenhårt. Partisk och...

Duration: 00:34:45


Franskt journalistförakt och fiffig följarreklam

4/22/2017
More
Reportage från Frankrike där valet föregåtts av hätska kampanjer mot journalister. Om nyhetssajterna som faller utanför medieetisk kontroll. Och så om kända poddprofilers kritiserade vitaminreklam. Varför används journalistförakt som valstrategi i Frankrike?I Frankrike råder det valfeber. Söndagen den 23 april är det ju dags för första valomgången, och därmed drar det franska presidentvalet igång på allvar.Årets valrörelse har präglats av en trend vi även såg tydligt i USA. Tre av fyra...

Duration: 00:34:58


Undersköterska under SVT-lupp och överklagad Örebrofilm

4/15/2017
More
SVT anklagar Facebook-gruppen Rädda Vården för att trasa sönder samhällsdebatten. SVT tvingas lämna ut råmaterial. Om förtroendet för public service. Uppföljning av vår granskning av 24Journalistik. Innehållet i programmet producerades för sändning lördagen den 8 april. Men eftersom Medierna utgick då, och vi gjorde ett specialprogram om mediebevakningen i samband med den misstänkta terrorattacken, väljer vi att sända reportagen i uppdaterad form nu under påskhelgen. /Redaktionen...

Duration: 00:34:46


Hur klarade medierna bevakningen av attacken i Stockholm?

4/9/2017
More
Sorg och solidaritet efter den hjärtlösa lastbilsattacken i Stockholm. Medier har sänt live timme efter timme, men hur har de skött sig? Med samtal i studion snabbutvärderar vi två nyhetsdygn. Det har nu gått lite mer än två dygn sen attacken på Drottninggatan i centrala Stockholm, och även om nyhetstempot fortfarande är högt så börjar det bli dags att se tillbaka på hur medier har rapporterat under de här två första dygnen. Redaktionerna var den här gången snabbt på fötter och i stort...

Duration: 00:34:46

See More