pixel
Människor Och Tro-logo

Människor Och Tro

44 Favorites

More Information

Location:

Sweden

Description:

Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv. Detta program är för dig som vill höra mer om olika religioner och hur de påverkar vår vardag och genomsyrar vårt samhälle, globalt som lokalt.

Twitter:

@P1Mot

Language:

Swedish


Episodes

Dansk rabbin: Religion behövs för att lösa konflikter

8/11/2017
More
Många tror att religion bara skapar konflikter, men det stämmer inte. Religion behövs för att lösa konflikter. Det säger rabbinen Michael Melchior i Människor och tro.

Duration: 00:44:33


Katolska kyrkan kritiserar regimen i Venezuela

8/4/2017
More
Den katolska kyrkan är starkt oroad över den politiska utvecklingen i Venezuela, och har bland annat krävt riktiga demokratiska val och frisläppande av politiska fångar.

Duration: 00:44:29


Religionen bakom Tempelbergskonflikten

7/28/2017
More
Israel tog ner metalldetektorerna som placerats ut vid Tempelberget i Jerusalem, efter utbredda protester. Ger religionen upphov till konflikt eller möjlighet till lösningar?

Duration: 00:44:36


Hur gör du när du är god?

7/21/2017
More
Skänker pengar till tiggare eller avstår från att säga sanningen till den som blir ledsen och sårad. Hur gör du när du är god? Människor och tro i P1 bjuder in till samtal med lyssnarna.

Duration: 00:44:32


Imamer ute på antiterrorturné i Europa

7/14/2017
More
Muslimska religiösa ledare från flera länder reser runt i buss till platser i Europa som utsatts för islamistiska terrordåd för att hedra offren och fördöma terrorn.

Duration: 00:44:39


Människor och tro från Almedalsveckan i Visby

7/7/2017
More
Människor och tro bjuder på debatt, utfrågning, existentiellt samtal- och syrisk hårdrock, i en livesändning från Sveriges Radios scen i Almedalen den 7 juli.

Duration: 00:43:12


Vad ligger bakom den ökande antisemitismen?

6/30/2017
More
Hakkors, hot och förföljelse – antisemitismen har i år ökat dramatiskt i USA, men trenden gäller även övriga världen. Reportage från Washington i veckans Människor och tro.

Duration: 00:44:39


Kyrkan och samerna - kan såren läkas?

6/22/2017
More
Om Svenska kyrkan vill fortsätta försonas med samerna krävs mer av konkret handling. Det tycker flera röster i veckans program, som vi ägnar helt åt relationen mellan samerna och kyrkan.

Duration: 00:44:57


Unga religiösa: SKAM har gjort skillnad

6/15/2017
More
För en gångs skull en bra skildring av vad det innebär att vara ung och religiös. Det tycker Yasmine Djelloul, som är muslim, och Embla Holmlid Kolenda, som är kristen, om tv-serien SKAM.

Duration: 00:44:47


Klimatet – Guds ansvar eller människans skuld?

6/8/2017
More
President Trump drog sig ur klimatavtalet, påhejad av evangelikala kristna. Andra religiösa grupper protesterar högljutt. Samtidigt kämpar enskilda människor med sin existentiella klimatskuld.

Duration: 00:44:40


Religion som en del av den nationella identiteten

6/1/2017
More
Hur ser Svenska kyrkan på sin egen svenskhet? Och varför tycker de allra flesta ryssar att man måste tillhöra rysk-ortodoxa kyrkan för att vara en riktig medborgare?

Duration: 00:44:41


Håglös himmel och härligt helvete – eller tvärtom?

5/25/2017
More
På Kristi himmelsfärds dag handlar Människor och tro om himmel och helvete. Vi pratar politik, konst, musik och film och kastas mellan hopp och förtvivlan.

Duration: 00:44:37


En teokrati med demokratiska inslag – Iran väljer president

5/18/2017
More
Får president Rouhani sitta kvar, eller röstar de iranska väljarna fram utmanaren Raisi som står närmare landets högsta andliga ledare? Analys i Människor och tro.

Duration: 00:44:36


Shiamuslimer allt mer oroade efter misstänkt anlagd brand

5/11/2017
More
Shiamuslimer i Sverige upplever hot från olika håll, både från IS-anhängare och högerextremister. Människor och tro har besökt moskén i Järfälla som antändes härom veckan. Shiamuslimer i Sverige får hot med både IS-koppling och med högerextremistiska förtecken. Reportage från den brandhärjade moskén i Järfälla och uppföljande studiosamtal med David Thurfjell, professor i religionssociologi vid Södertörns högskola. Ska dagisbarn kunna bära slöja? Till helgen tar Liberala kvinnor upp frågan,...

Duration: 00:44:38


Teater som konfliktlösare?

4/27/2017
More
Svart komedi om sekteristiska och politiska fördomar driver med allt och alla i det libanesiska samhället. I april 1975 bröt det libanesiska inbördeskriget ut, en blodig konflikt som varade i 15 år och som satt djupa spår i samhället. För att minnas krigsutbrottet och motverka sekteristiska fördomar har en ideell organisation satt upp en svart komedipjäs om sekteriska och politiska fördomar i landet. Pjäsen heter "Hona Beirut" och har spelats under april månad i Libanon. I pjäsen medverkar...

Duration: 00:44:37


Vilken roll spelar religion och identitet i franska valet?

4/20/2017
More
På söndag röstar franska väljare, efter en valrörelse där religion varit ett viktigt diskussionsämne. Människor och tro rapporterar. Säkerhet, ekonomi och invandring är stora valfrågor i Frankrike. Sveriges Radios migrationskorrespondent Alice Petrén rapporterar från slutspurten i valrörelsen i Paris. Hur talar man om minoriteterna? Och hur tänker muslimska väljare rösta? Vår reporter Alexandra Sandels har träffat några av dem. I studion även Anna-Maria Sörberg, aktuell med boken...

Duration: 00:44:41


När chocken lagt sig - hur går vi vidare?

4/13/2017
More
Efter terrordådet i Stockholm, vad händer med stämningen i Sverige på längre sikt? Människor och tro diskuterar följderna för religiösa minoriteter och förutsättningarna för samhörighet i mångfalden. Anneli Rådestad, chefredaktör för Judisk krönika, och Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi, samtalar om hur man undviker polarisering. Den misstänkte terroristen kommer från Uzbekistan. Journalisten Elin Jönsson berättar i Människor och tro om situationen i landet....

Duration: 00:45:06


Judiska föreningen i Umeå tvingas lägga ner – hur tänker kommunen agera?

4/6/2017
More
Efter hot och förföljelse mot den judiska föreningen i Umeå beslutade den i helgen att lägga ner verksamheten. Kommunalrådet Margareta Rönngren (S) medverkar i Människor och tro. Svante Weyler, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism, talar om vikten av att se exemplet Umeå som en del av något större. Ett turkiskt religionsministerium med makt att agera i Sverige Ekot i Sveriges Radio och Dagens Nyheter har nyligen avslöjat hur ett antal moskéer i Sverige detaljstyrs av den...

Duration: 00:44:38


Muslimska brödraskapets inflytande i Sverige – nu svarar de utpekade på kritiken

3/23/2017
More
Vi jobbar för demokrati, säger Mahmoud Khalfi och Omar Mustafa. De tillbakavisar anklagelserna i en färsk, kontroversiell forskarrapport. Svenska muslimska organisationer ska enligt rapporten i hemlighet vara på krigsstigen mot demokrati och jämställdhet. I Människor och tro svarar Mahmoud Khalfi, imam vid Stockholms moské, och Omar Mustafa, utvecklingschef vid studieförbundet Ibn Rushd, på anklagelserna. Dessutom ger islamologen Jonas Otterbeck vid Lunds universitet sin bild av Muslimska...

Duration: 00:44:16


Blir det ont om kippor, kors och slöjor på svenska arbetsplatser?

3/16/2017
More
EU-domstolen gav ett belgiskt företag rätt att sparka en kvinna som bar slöja. Kommer domen att påverka mångfalden i svenskt arbetsliv? Företag har rätt att förbjuda religiösa attribut på jobbet. Det är innebörden i ett beslut i EU-domstolen i veckan. Vad betyder nu detta för svenska arbetsplatser? Uppmuntras arbetsgivare att förbjuda religiösa symboler - särskilt den muslimska huvudduken? Lars Bäckström, arbetsrättsjurist på Almega, och Lise Donovan, chefsjurist på TCO, diskuterar i...

Duration: 00:45:24

See More