pixel
NRK - Ekko-logo

NRK - Ekko

398 Favorites

More Information

Location:

Norway

Networks:

NRK Norway

Description:

Ekko er et samfunnsprogram som sendes mellom 9 og 11, mandag til fredag i NRK P2. To timer med samfunnsstoff, forskning, vitenskap og menneskemøter. Ekko gir deg radio som engasjerer, berører, gir innsikt og overrasker. Programledere er Mona Myklebust, Kalle Turkerud, Jan Erlend Leine og Torkild Jemterud.

Language:

Norwegian


Episodes

Fristaten Forsøksgym

8/18/2017
More
Ein skule der elevane har makta, kan gå ut av timen dersom læraren får ein til å gjespe, og ein diskuterer om det skal vere lov å røyke hasj inne på skuleområdet – slik var forsøksgymnaset då det starta i Oslo på slutten av sekstitalet. Cecilie Winger var ein av dei første elevane, og ho har saman med klassevenninna May-Irene Aasen skrive bok om tida på gymnaset.

Duration: 00:30:33


Et skip uten kaptein

8/18/2017
More
Om et par år går det en båt under broa i Frierfjorden i telemark. Står du der og ser ned på de 70 meterne med stål, ser du ikke at båten ikke har toalett. Du ser kanskje at den ikke har livbåter...og hvor er broa, der kapteinen skal stå? Skipet er autonomt, det tar sine egne avgjørelser. Hva betyr det på sjøen?

Duration: 00:30:33


CO2-safari

8/17/2017
More
Norge er i gang med satsing på CO2-fangst og lagring, og det kort etter at det såkalte månelandingsprosjektet på Mongstad strandet. Ekko drar på CO2-safari for å høre mer om oljenasjonens hårete mål. Reporter Brita Garden.

Duration: 00:20:46


Ekstreme hetebølger i Sør- Asia

8/17/2017
More
Millioner av mennesker i India, Pakistan og Bangladesh vil bli utsatt for drepende hetebølger dersom utslippene ikke bremses, sier forskere bak ny rapport. mv: Marianne Tronstad Lund, klimaforsker ved Cicero. Programleder: Ellen Wesche Guttormsen

Duration: 00:11:01


Bak fengselsmurene i Cape Town

8/17/2017
More
For mange av de fattigste i Sør- Afrika er ran og vold hverdagslige hendelser. Er det mulig å hjelpe gjengmedlemmer i Cape Town uten å bli forandret selv? Ingebjørg Lindaas jobber med innsatte i et av Sør- Afrikas mest voldelige fengsler. Reporter: Lars Kristian Øverland.

Duration: 00:23:36


Må vi slakte 2200 rein for å stoppe Chronic Wasting Disease?

8/17/2017
More
Akkurat nå foregå ren utrydding av villreinen i Nordfjella, i utkanten av Hardangervidda. 2200 rein skal slaktes ned, fordi 6 dyr er funnet syke. Er det virkelig nødvendig å gå så hardt til verks? Programleder: Ellen Wesche Guttormsen.

Duration: 00:30:31


Grådighet, svin og puslespel

8/15/2017
More
Kor mange av oss kjenner ein jøde? Er det noko i at jødar er smartare enn andre? Er dei griske? Slike fordommar prøver Yuval og Tali å kome til livs, ved å oppsøke skuleungdommar og høyre kva dei trur og veit om det å vere jøde i Noreg. Kva meiner dei unge sjølve er grunnen til at jøde innimellom blir brukt som skjellsord?

Duration: 00:24:32


Grønlandshvalen

8/15/2017
More
Han trivst langt inne i isen, og der inne ifrå kan han synge minst seksti ulike songar, i jakta på ein make. Grønlandskvalen har vore ein gåtefull art for både fangstmenn og forskarar, men no har nokre av kvalane fått på seg ein radiosendar. Dermed kan me få vite akkurat kvar desse kvalane sym, og kor enorme avstandar dei kan legge bak seg berre på éi natt.

Duration: 00:18:04


Ambassadørens Brasil

8/14/2017
More
Brasil ligger langt unna Norge både geografisk og kulturelt, men det er flere ting som binder oss sammen! Som mat, ifølge ambassadør Aud Marit Wiig. Reporter: Kaja Frøysa.

Duration: 00:23:39


Hva skjer når det første cruisskipet forliser i Arktis?

8/14/2017
More
Cruiseturisme i ishavet blir stadig mer populært. Hva skjer når det første cruiseskipet forliser i Arktis? Er vi forberedt? Burde vi lytte mer til dem som har overlevd når båten går under i uværet? Møt motormannen som ble feiet på havet, og overlevde. Reporter: Vibeke Røiri.

Duration: 00:28:52


Med svaler i krig

8/14/2017
More
I Snorre Sturlassons kongesagaer er krigføring ved hjelp av svaler beskrevet. Sammen med en historiker og en ornitolog undersøker vi troverdigheten til den 1000 år gamle historien om Harald Hårdrådes bevingede brannbomber. Reporter: Halfdan Bleken.

Duration: 00:24:48


Er bruk av CRISPR umoralsk?

8/14/2017
More
Forskere har nå for første gang lykkes å fjerne arvelig sykdom fra befruktede egg ved å bruke gen- redigeringsmetoden CRISPR. Er dette farlig tukling med naturen? Eller har vi en PLIKT til å gjøre endringer i arvestoffet vårt - dersom det kan hindre at våre etterkommere blir alvorlig syke? Programleder: Ellen Wesche Guttormsen.

Duration: 00:27:39


Stemmen fra havgapet.

8/11/2017
More
Lydkunstner gjør opptak i fugleredene så vi alle kan forstå hva som foregår Vi skal til Røst! Reporter Vibeke Røiri

Duration: 00:24:49


Finn deg en benk - og hvil!

8/10/2017
More
Pastor og forfatter Tomas Sjødin har kalenderen full. En travel hverdag. Men nå har han begynt å sette strek over EN dag hver uke, en dag han setter av til hvile. Å hvile er å ta ansvar mener han. reporter Kirsti Kraft

Duration: 00:26:30


Å leve med kronisk tarmsykdom

8/9/2017
More
Ingrid Hoff Melkersen er 3 barns mamma i Stjørdal. Hun har den smertefulle tarmsykdommen Morbus Crohn. Hun lever med konstante smerter og er operert ca 40 ganger. Nå har hun utlagt tarm, pose på magen, men vil ikke la det stoppe henne. Hun ønsker åpenhet om sykdommen, og nå har hun både skrevet bok og laget film om eget liv. Programleder er M;ona Myklebust

Duration: 00:27:04


Vi krangler med naboen

8/8/2017
More
De hilser ikke lenger. Det er hat og hevntanker. Noen våger ikke gå ut av huset, andre blir sykmeldt eller spiser tabletter. Å krangle med naboen er både vanlig og vanskelig. I Ekko i dag skal du få høre hvor langt folk er villige til å gå for å beholde en hekk eller få hogd ned et tre. Vi skal møt to som har jaktet på Norges værste nabo! programleder Mona Myklebust

Duration: 00:27:59


Er det bedre å gå enn å løpe?

8/8/2017
More
Marte Reitan var god til å løpe fort. Hun var en av Norges beste. Men hun var også psykisk syk, hadde angst og spiseforstyrrelser. Hør hvordan det å gå hjalp henne til et bedre og friskere liv. I studio møter hun tv-kommentator Johan Kaggestad som også har fått et nytt liv ved å gå. Programleder er Mona Myklebust

Duration: 00:29:29


Matvareimporten trues og gjør oss sårbare

8/4/2017
More
Tenk deg et matfat uten brød, uten kylling, avocado, ananas og deilig mandelpudding. Men med fisk, kålrot og poteter. Det kan bli virkelighet her i Norge, dersom en global matvarekrise skulle oppstå. Krisen er her allerede, sier en av Ekkos gjester!

Duration: 00:29:37


Fjellgris - en heldiggris som koster flesk

8/3/2017
More
Flere hundre griser går og grynter og gumler på lyng og einer 1000 meter over havet, på et fjellplatå i Valdres. For mens de aller fleste griser i Norge lever hele livet sitt innendørs på et betonggulv med halm på, så er noen få riktige heldiggriser.

Duration: 00:24:55


Hvordan kan du gjøre det lettere å være verpehøne?

8/2/2017
More
Eggedisken er ikke det den engang var, da du stort sett kunne velge mellom en 6 pakning og en 12 pakning med egg. I dag står valget mellom egg fra miljøbur, frittgående høner, økologisk frittgående, store egg eller små egg, med solgul plomme eller vanlig. Hvordan kan det valget du tar i eggedisken gjøre det lettere å være høne?

Duration: 00:30:25

See More