Naturmorgon-logo

Naturmorgon

Sveriges Radio

Naturmorgon är Sveriges Radios stora program om natur - natur i alla dess former och färger. Det kan handla om de senaste forskningsrönen om daggmaskens kärleksliv lika gärna som om hur det känns att ligga på en solvarm klippa och sticka tårna i vattnet. Njutning - fakta - upplevelse - allt det vill vi förmedla i vårt program.

Naturmorgon är Sveriges Radios stora program om natur - natur i alla dess former och färger. Det kan handla om de senaste forskningsrönen om daggmaskens kärleksliv lika gärna som om hur det känns att ligga på en solvarm klippa och sticka tårna i vattnet. Njutning - fakta - upplevelse - allt det vill vi förmedla i vårt program.
More Information

Location:

Sweden

Description:

Naturmorgon är Sveriges Radios stora program om natur - natur i alla dess former och färger. Det kan handla om de senaste forskningsrönen om daggmaskens kärleksliv lika gärna som om hur det känns att ligga på en solvarm klippa och sticka tårna i vattnet. Njutning - fakta - upplevelse - allt det vill vi förmedla i vårt program.

Language:

Swedish

Contact:

Naturmorgon 359 30 Växjö 0470-72 60 00


Episodes

Naturpanelen om lila svampar och försvunna horn

11/18/2017
More
Experterna i vår naturpanel samlas i Botaniska trädgården i Lund för att i ett direktsänt program svara på lyssnarfrågor. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Duration: 01:36:02


Sorkarnas liv och omprogrammerade insekter

11/11/2017
More
Vi spanar efter Sveriges vanligaste däggdjur, skogssorken, och andra smågnagare. Och möter fjärilslarven som omprogrammerats för att skydda sin värsta fiende. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Duration: 01:36:17


Att tänka som ett lodjur - och en tur till forskningsskogen

11/4/2017
More
Att tänka som ett lodjur - och en tur till forskningsskogen Vår fältreporter Lena Näslund finns i Mullsjötrakten tillsammans med lodjursinventeraren Anders Gunnarsson. Så här i södra Sverige är spårsnö inte att lita på. I stället används kamerafällor för att få koll på lodjuren. Och de har visat sig ge helt ny information. Anders Gunnarsson har fått lära sig att tänka som ett lodjur för att få de hemlighetsfulla djuren att fastna på bild. Han har flera år i rad kunnat konstatera att det...

Duration: 01:36:14


Morgon med hjortar och kväll med Blå jungfrun

10/28/2017
More
Vi sänder från dovhjortens parningslek och möter också kronhjorten. Dessutom åker vi till den mytomspunna ön Blå jungfrun där man numera får övernatta. Programledare är Mats Ottosson.

Duration: 01:36:10


Majestätiska kungsörnar och millimeterstora puckelflugor

10/21/2017
More
Vi sänder från ett gömsle i Västerbotten där vi hoppas på kungsörn. Och så möter vi Sven Olof Ulefors som upptäckt flera hundra nya arter av puckelflugor. Programledare är Joacim Lindwall.

Duration: 01:36:16


Fler än fåglar flyttar

10/14/2017
More
Varför flyttar djur och hur hittar de? I en temasändning möter vi flyttfåglar på Ölands södra udde, flyttfjärilar i Taiwan och långsimmande valar och laxar. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Duration: 01:36:19


Rovfågelskola och salta strandfynd

10/7/2017
More
Hur skiljer man de olika rovfåglarna åt? Vi lär oss bland annat skillnad mellan hök och falk. Och så går vi längs strandkanten i Bohuslän bland långhalsar och snäckor. Programledare: Joacim Lindwall.

Duration: 01:36:15


Naturmorgon 20170930

9/30/2017
More
Småkrypen under våra fötter och skärgården som klassrum. Vilka djur lever under våra fötter? Marken kryllar ju av nedbrytare och rovdjur som ofta är så små att vi inte riktigt tänker på dem. Linda Strand är ordförande för Sveriges entomologiska förening och tillsammans med henne ska Naturmorgons fältreporter Jenny Berntson Djurvall sålla fram jordlöpare, gråsuggor och hoppstjärtar ur förnan (det översta jordlagret). Kanske kan vi lära oss känna igen några nya småkryp? Och så följer vi med...

Duration: 01:37:08


Invasiva arter och naturteater

9/23/2017
More
På lördag möter vi en av dem som vi kallar främmande och invasiv. En fluffig, mjuk och brunögd mårdhund. Detta nattaktiva hunddjur hör egentligen hemma i Sydostasien men människan har tagit den till Europa. Eftersom det finns risk att den går hårt åt både fåglar och groddjur pågår ett projekt för att bekämpa mårdhunden i Sverige. Vår fältreporter Maria Viklands finns på plats utanför Robertsfors tillsammans med projektledaren P-A Åhlén och en av de viktigaste medarbetarna - en mårdhund som...

Duration: 01:36:43


Svampparty på en värmländsk äng

9/16/2017
More
Det är ett riktigt bra svampår i år! Vi sänder från värmländska Malmbackarna och frossar i allt från färgstarka ängssvampar till den svårhittade blåtryffeln. Programledare är Mats Ottosson.

Duration: 01:36:32


Berits blomkärlek och de glömda skogsbetesmarkerna

9/9/2017
More
Berit Berglund har älskat blommor i hela sitt liv. Hon berättar varför i sista delen av vår blompodd. Och så sänder vi från Nynäs där skogsbetet kommit tillbaka. Programledare Jenny Berntson Djurvall.

Duration: 01:36:38


Bärens hemligheter och Alpernas färgrika flora

9/2/2017
More
Vi frossar i vilda bär i veckans Naturmorgon. De flesta känner till blåbär och lingon, men det finns så många fler. Fältreporter Joacim Lindwall ger sig ut i skogarna kring Uppsala, tillsammans med bärexperten och etnobiologen Håkan Tunón, för att reda ut vilka bär som går att äta och hur de har använts av oss människor i historisk tid. Vi får också reda på vad ett bär egentligen är. Och så tar vi oss till Alperna. Högre, vildare och lite färggrannare än vår egen fjällkedja. Men mycket...

Duration: 01:36:34


Europas största fladdermus och Vena rikkärrs återkomst

8/26/2017
More
Europas största fladdermus och Vena rikkärrs återkomst Lagom till det internationella evenemanget Bat night uppmärksammar vi Europas största fladdermus, den pälsvingade brunfladdermusen (Nyctalus lasiopterus). Den har ett vingspann på en halvmeter och kan äta fåglar. Reporter Cecilia Wide har sett den i Pyrenéerna. Och pratat med fladdermusforskare som följer hur nattens tysta jägare påverkas i en allt mer urbaniserad värld. Morgonens fältreporter Lena Näslund finns i Mellansveriges...

Duration: 01:36:23


Bland blommor och buskmöss i Jormlien

8/19/2017
More
Vi sänder från Dunderklumpens rike i Jämtland. Vid sjön Jorm lever den långsvansade buskmusen och på fjällen och klumparna (bergen) intill finns en rik flora. Programledare Jenny Berntson Djurvall.

Duration: 01:35:55


Snäckor, stormsvalor och bäckens liv

8/12/2017
More
Vi tittar nära på pyttesmå, vackra snäckor på Omberg, dyker ner under vattenytan i Kvarnbäcken på Brändön och möter stormsvalan på Måseskär utanför Orust. Programledare: Jenny Berntson Djurvall.

Duration: 01:36:29


Orusts ängar - i havet och på land

8/5/2017
More
Vi sänder från Orust på västkusten och temat är ängar - ålgräsängar vid Vindön och strandängar på Rossön. Igenväxning är ett problem. Programledare Lena Näslund och fältreporter Therese Forsberg.

Duration: 01:36:32


Med segelflygplan över Kebnekaise och en tur till skogarna och sjöarnas Dalsland

7/29/2017
More
Hur ser bergsmassiven vid Kebnekaise ut från ett segelflygplan? Det får vi veta i veckans avsnitt av Naturmorgon. Dessutom tar vi oss till Höljerudsforsarna i Dalsland. Programledare är Mats Ottosson.

Duration: 01:36:30


Vänern är inland, Östersjön och västerhavet på samma gång

7/22/2017
More
Vänern är en sjö som bjuder på allt: östersjölika öar klädda i tall och kala klippor som påminner om Bohuslän. Här finns både skvattram och havstrut! Programledare Jenny Berntson Djurvall.

Duration: 01:36:28


Stickmyggornas liv och så mår Östersjön

7/15/2017
More
Vi möter myggforskaren som namngett alla svenska myggarter. Och så följer vi med ut bland kobbarna och skären för att ta reda på hur Östersjön mår. Programledare är Joacim Lindwall.

Duration: 01:36:29


Vilda vattenlabyrinter och varglav i Rogen

7/8/2017
More
Vi utforskar det vilda Rogenområdet i gränstrakterna mellan Härjedalen och Norge. Här har inlandsisen skulpterat en labyrintisk mosaik av åsar och fiskrika sjöar. Programledare är Mats Ottosson.

Duration: 01:36:20

See More