pixel
Naturmorgon-logo

Naturmorgon

114 Favorites

More Information

Location:

Sweden

Description:

Naturmorgon är Sveriges Radios stora program om natur - natur i alla dess former och färger. Det kan handla om de senaste forskningsrönen om daggmaskens kärleksliv lika gärna som om hur det känns att ligga på en solvarm klippa och sticka tårna i vattnet. Njutning - fakta - upplevelse - allt det vill vi förmedla i vårt program.

Language:

Swedish

Contact:

Naturmorgon 359 30 Växjö 0470-72 60 00


Episodes

Snäckor, stormsvalor och bäckens liv

8/12/2017
More
Vi tittar nära på pyttesmå, vackra snäckor på Omberg, dyker ner under vattenytan i Kvarnbäcken på Brändön och möter stormsvalan på Måseskär utanför Orust. Programledare: Jenny Berntson Djurvall.

Duration: 01:36:29


Orusts ängar - i havet och på land

8/5/2017
More
Vi sänder från Orust på västkusten och temat är ängar - ålgräsängar vid Vindön och strandängar på Rossön. Igenväxning är ett problem. Programledare Lena Näslund och fältreporter Therese Forsberg.

Duration: 01:36:32


Med segelflygplan över Kebnekaise och en tur till skogarna och sjöarnas Dalsland

7/29/2017
More
Hur ser bergsmassiven vid Kebnekaise ut från ett segelflygplan? Det får vi veta i veckans avsnitt av Naturmorgon. Dessutom tar vi oss till Höljerudsforsarna i Dalsland. Programledare är Mats Ottosson.

Duration: 01:36:30


Vänern är inland, Östersjön och västerhavet på samma gång

7/22/2017
More
Vänern är en sjö som bjuder på allt: östersjölika öar klädda i tall och kala klippor som påminner om Bohuslän. Här finns både skvattram och havstrut! Programledare Jenny Berntson Djurvall.

Duration: 01:36:28


Stickmyggornas liv och så mår Östersjön

7/15/2017
More
Vi möter myggforskaren som namngett alla svenska myggarter. Och så följer vi med ut bland kobbarna och skären för att ta reda på hur Östersjön mår. Programledare är Joacim Lindwall.

Duration: 01:36:29


Vilda vattenlabyrinter och varglav i Rogen

7/8/2017
More
Vi utforskar det vilda Rogenområdet i gränstrakterna mellan Härjedalen och Norge. Här har inlandsisen skulpterat en labyrintisk mosaik av åsar och fiskrika sjöar. Programledare är Mats Ottosson.

Duration: 01:36:20


Svarttärnans vattenrike och botanikgänget som fyller 40

7/1/2017
More
Vi sänder från Kristianstad vattenrike där 20 procent av Sveriges hotade arter finns. Och så möter vi ett 40-årsjubilerande botanikgäng som nycklar blommor i Haverdal. Programledare är Mats Ottosson.

Duration: 01:36:11


Art-race på Murberget och sjön som kom tillbaka

6/24/2017
More
Vi letar så många arter vi kan på Murberget i Härnösand. Och så upplever vi en kall aprilmorgon vid den återskapade sjön Lilla Attsjön i Småland. Programledare är Jenny Berntson Djurvall.

Duration: 01:36:40


Den unika saimensälen och berättelser från skogen

6/17/2017
More
Vi sänder från Ljungby berättarfestival med Maria Westerberg, Johannes Söderqvist och Marianna Agetorp. Och så åker vi till Finland där unika sälar lever i sjön Saimen. Programledare Mats Ottosson.

Duration: 01:36:32


Malören - ett kargt fågelparadis

6/10/2017
More
En platt ö nästan helt utan träd. Men med mycket fågel och blommor. Vi sänder hela programmet från Malören längst ut i Kalix skärgård. Programledare Jenny Berntson Djurvall och reporter Thomas Öberg.

Duration: 01:36:07


Spår från yttre rymden vid Dellensjöarna

6/3/2017
More
För 140 miljoner år sedan slog en meteorit ner här. Nu letar vi spår från yttre rymden vid Dellensjöarna - till tonerna av en riksspelman. Programledare: Joacim Lindwall, reporter: Anneli Megner Arn.

Duration: 01:36:54


Bland bin och backsvalor i Maglarp

5/27/2017
More
Vi sänder hela programmet från Maglarps sandtag utanför Trelleborg. Det är just sanden som gör att bin och backsvalor trivs så bra just här. Programledare Mats Ottosson och reporter Martin Emtenäs.

Duration: 01:36:12


Kristi himmelsfärdsmorgon: Vandrandets natur

5/25/2017
More
Vi upplever naturen till fots i ett direktsänt specialprogram om vandring från Naturmorgonredaktionen. Programledare från Sörmlandsleden är Lena Näslund.

Duration: 01:21:08


Hem till skogsägaren - och en tur till artrika Färnebofjärden

5/20/2017
More
Vi sänder från en av skogsägaren Pelle Salins nyckelbiotoper i Jämtland. Och så följer vi med när vandrande fisk får nya lekplatser i artrika Färnebofjärden. Programledare är Mats Ottosson.

Duration: 01:36:28


Jättetallar i Björnlandet och orkidéfrossa på Kreta

5/13/2017
More
Vi sänder från en skog med anor från vikingatiden - Björnlandets nationalpark som snart blir dubbelt så stor. Och i tallskogen på Kreta, där trängs orkidéerna. Programledare är Joacim Lindwall. Jättetallar i Björnlandet och orkidéfrossa på Kreta I Björnlandets nationalpark i Åsele lappmark finns urgamla tallar, hänglavsdraperade granar och spår av skogsbränder. En skog nästan helt opåverkad av modernt skogsbruk. Nu i juni blir nationalparken dubbelt så stor och också mer tillgänglig för...

Duration: 01:36:53


Falafel över lägerelden och Strandstuviken från hästryggen

5/6/2017
More
Vi sover över i skogen med sju ungdomar från Syrien, Irak, Iran och Afghanistan. De utbildar sig till friluftsledare. Och vår fältreporter rider i Strandstuviken.Programledare Jenny Berntson Djurvall. Falafel över lägerelden och Strandstuviken från hästryggen Vi sover över i skogen med sju ungdomar från Syrien, Irak, Iran och Afghanistan som går en kurs i att vara friluftsledare. Kursledaren Mikael Andersson är en hängiven utövare av bushcraft – ett slags basalt friluftsliv som handlar om...

Duration: 01:35:55


Att härma en slända i Råneälven - och en tur till trolska Norra Kvill

4/29/2017
More
Vi sänder från Råneälven med Gunnar Westrin som vet hur man binder en fluga som är så lik en insekt att fisken vill äta den. Och så besöker vi Norra Kvill i Småland. Programledare är Joacim Lindwall. Att härma en slända i Råneälven - och en tur till trolska Norra Kvill På bottnen av älvar och bäckar kryper sländlarver omkring. Redan i april börjar de första krypa upp som färdiga sländor på iskanten. Naturmorgons Thomas Öberg följer flugfiskaren och författaren Gunnar Westrin till...

Duration: 01:36:33


Fågelmorgon vid skånska Krankesjön

4/22/2017
More
Vi sänder från Fågelriket öster om Lund. Vid Krankesjön kan man komma tärnor, måsar och vadare nära. Och över Vombs ängar flyger ofta fiskgjuse och havsörn. Programledare: Jenny Berntson Djurvall. Vi sänder från Fågelriket öster om Lund. Vid Krankesjön kan man komma tärnor, måsar och vadare nära. Och över Vombs ängar flyger ofta fiskgjuse och havsörn. Programledare: Jenny Berntson Djurvall.

Duration: 01:36:04


Vårvinter i fjällen och vårblomning i Östersjön

4/15/2017
More
Vi sänder från Storulvån i Jämtland. Hur tar man sig ut på fjället och hur hittar man spår av järv och skogshare? Och så kollar vi in kiselalger som blommar i Östersjön. Programledare Joacim Lindwall. Vårvinter i fjällen och vårblomning i Östersjön På lördag sänder vi från Storulvån, mitt i den jämtländska fjällvärlden. Det ska bland annat handla om hur man tar sig ut säkert på fjället denna förföriska vårvintertid. Men också om de växter och djur man kan se - inte minst om man tar sig tid...

Duration: 01:36:33


Myllrande myror, gigantiska gåsgamar och nytt om nyckelbiotoperna

4/1/2017
More
Vi sticker in näsan i en nyvaken myrstack och vi spanar in de majestätiska gåsgamarna på Kreta. Och varför går debattens vågor så höga kring nyckelbiotoperna? Programledare är Jenny Berntson Djurvall. Myllrande myror, gigantiska gåsgamar och nytt om nyckelbiotoperna Myror är en av vår planets allra mest framgångsrika djurgrupper. På lördag finns vi på plats vid ett av deras intrikata samhällen - en rejäl myrstack där myrorna samlas för sin vår-kickoff. Där dras riktlinjerna upp inför...

Duration: 01:36:27

See More