Try Premium for 30 days

Live games for all NFL, MLB, NBA, & NHL teams
Commercial-Free Music
No Display Ads
Nimzowitsch-logo

Nimzowitsch

4 Favorites

More Information

Location:

Denmark

Language:

Danish


Episodes

Ny alfahan

12/10/2017
More
Googles computer AlphaZero lærte sig selv skak, og efter bare fire timers træningsspil imod sig selv kunne den besejre verdens førende skakprogram Stockfisch. En kæmpe triumf for kunstig intelligens og et unikt indblik i skak på et helt nyt niveau.

Duration: 00:54:58


Alt på et bræt

12/3/2017
More
En ny interessant tværfaglig bog, "Skak - alt på ét bræt", forsøger at sætte skak på skemaet i gymnasiet. Redaktør Jesper Breining er i studiet til en snak om blandt andet skakpersonligheder og kunstig intelligens.

Duration: 00:54:59


Big Vlad

11/26/2017
More
Russeren Vladimir Kramnik får et populært Wild Card til den kommende Kandidatturnering. Kramnik skrev sig ind i skakhistorien – og i mange skakfans' hjerter – da han gjorde det nærmest umulige, nemlig at besejre den ellers uovervindelige Kasparov i VM-matchen tilbage i år 2000, men han er selv som 42-årig still going strong og jagter en ny VM-match mod norske Magnus Carlsen.

Duration: 00:54:59


Overraskende træk

11/19/2017
More
Det gælder om at få det maksimale ud af sine brikker. Nogle gange indebærer det, at de ofrer sig i en højere sags tjeneste for at forløse andre kræfter. Den anerkendte træner Jacob Aagaard er i studiet og viser nogle illustrative eksempler.

Duration: 00:54:56


EM for hold

11/12/2017
More
Et historisk ungt, men også noget uprøvet dansk hold skulle forsvare de rød-hvide farver ved hold-EM på Kreta. Det blev lidt af en rutsjebanetur med både op- og nedture, mens østblokken som sædvanlig fordelte medaljerne imellem sig.

Duration: 00:54:59


Problemskak

11/5/2017
More
Indenfor skakmiljøet findes en lille niche, hvis medlemmer bruger skakbrættet og brikkerne til at konstruere helt unikke stillinger, ofte af en nærmest bizar art og i hvert fald langt fra normal skak. Det kaldes problemskak, og en af de mest markante danske udøvere, Steffen Slumstrup, kommer i studiet og fortæller om det fascinerende ved at komponere og løse disse opgaver.

Duration: 00:54:59


Europa Cup

10/29/2017
More
Vinteren kommer. Det betyder sæson for holdskak. En række af de bedste klubber tyvstartede med Europa Cup - skakkens svar på Champions League - i Tyrkiet. De danske sølvvindere fra den hjemlige liga Nordkalotten var med i et felt, der talte flere stjernespækkede mandskaber.

Duration: 00:54:41


Dansk europamester

10/22/2017
More
Danmark har et skaktalent i verdensklasse. 13-årige Jonas Bjerre er Europas bedste i sin aldersgruppe. Han er i studiet for at fortælle om triumfen ved EM i Rumænien for nylig og om, hvordan man kan være så god til skak, selv om man er så ung. Det stiller også store krav til familien, hvilket hans far Tavs kan tale med om.

Duration: 00:54:56


Den store dværg

10/15/2017
More
Skak blev meget tidligt internationalt organiseret, og den første, delvis selvudnævnte, verdensmester er østrigeren Wilhelm Steinitz. En mand der af natur var usædvanligt lille, men som spiller og især skakteoretiker rager tårnhøjt op. Med Steinitz starter moderne skak.

Duration: 00:56:59


Endelig norsk forløsning

10/8/2017
More
Magnus Carlsen vandt suverænt den stjernebesatte open på Isle of Man efter overbevisende spil. På trods af, at verdensmesteren har domineret skakverdenen de seneste år, så var det faktisk nordmandens første sejr i en rigtig turnering i langt over et år.

Duration: 00:54:58


World Cup 2017

10/1/2017
More
Hele eliten, inklusiv den norske verdensmester Magnus Carlsen, krydsede klinger i årets mest imødesete turnering, World Cup, der spilles som knockout med 128 deltagere. Turneringen er skakkens svar på Grand Slam med tårnhøje præmier og masser af prestige på spil, og derudover to pladser til næste års Kandidatturnering.

Duration: 00:54:42


Nimzowitsch

8/5/2017
More
Portræt af Danmarks skaklærer Aron Nimzowitsch, den store skaktænker, som har lagt navn til programserien. Den lettisk fødte verdensklassespiller boede i København de sidste år af sit liv og det var også her, han skrev Mit System, der er et af de absolutte hovedværker i skakkens kulturhistorie.

Duration: 00:54:58


Drama i Sofia

8/4/2017
More
VM byder på de største og de mest dramatiske dueller. Og det er ikke bare på brættet. Der foregår utrolig meget i kulisserne. Den danske toptræner Peter Heine Nielsen er i studiet for at fortælle om et af de mest dramatiske partier, han har været en del af, nemlig afgørelsen på VM-matchen mellem Topalov og Anand i Sofia i 2010.

Duration: 00:54:59


Den gode officer

8/3/2017
More
Gode brikker kontra dårlige brikker afgør rigtig mange skakpartier. En god fornemmelse for at gøre sine brikker stærke er en af hemmelighederne bag sundt og effektivt positionelt spil. Det handler blandt andet om at bytte de rigtige officerer af, så det er ens egne brikker, der efterfølgende dominerer på brættet.

Duration: 00:54:59


Skoleskak

8/2/2017
More
Skak er godt for børns læring - det viser mange undersøgelser. Generalsekretæren for Dansk Skoleskak, Mads Jacobsen, er i studiet for at fortælle om, hvordan man helt konkret arbejder med skak ude i de danske skoler, i både undervisning og store events, samt hvilke gode egenskaber det helt præcist er, at skakken generelt fremmer.

Duration: 00:54:58


Aktuel skak

8/1/2017
More
Der er masser af topskak netop nu. I St. Louis i USA spiller Carlsen og rivaler. Turneringen efterfølges direkte af Kasparovs comeback. Men sommeren har også budt på topskak i Dortmund med stjernen Kramnik, og herhjemme har Køge afholdt en stormesterturnering med deltagelse af flere af de unge danske talenter.

Duration: 00:55:45


Aljechin

7/29/2017
More
En af de største og mest populære angrebsspillere nogensinde er russiskfødte Alexander Aljechin. Han vandt sensationelt VM ved at besejre den ellers uovervindelige cubaner Capablanca i 1927, men Aljechins liv og karriere blev i høj grad præget af de urolige tider i Europa med russisk revolution og to verdenskrige.

Duration: 00:54:59


Kunst og Kasparov

7/28/2017
More
Den legendariske russiske skakstjerne Gary Kasparov gør comeback midt i august efter mere end ti års pause. Hele skakverdenen sitrer af forventning. Kunstner og Kasparov-fan Peter Skovgaard er i studiet og fortæller om sin store fascination af skak og ikke mindst Kasparov, som han har mødt flere gange.

Duration: 00:54:58


Direkte spil

7/27/2017
More
De store skakmestre har typisk deres helt egen, letgenkendelige spillestil. Det gælder ikke mindst den mytiske amerikaner Bobby Fischer, hvis bedste partier er præget af en meget direkte stil. Fischer går altid fremad, men samtidig er han tro mod klassiske principper for skakspiller; Han spiller en form for aggressiv positionel skak.

Duration: 00:56:59


Skakegenskaber

7/26/2017
More
At være god til skak har typisk noget at gøre med at være god til at tage beslutninger, men det er også vigtigt at kende sine egne styrker og svagheder. Stormester Sune Berg Hansen er gæst i studiet og kommer med illustrative eksempler fra sin egen karriere og fortæller, hvordan denne selvindsigt også kan bruges på andre felter end skak.

Duration: 00:54:56

See More