Opplysningen 99.3-logo

Opplysningen 99.3

Oslo, Norway

More Information

Location:

Oslo, Norway

Language:

Norwegian Bokmal


Episodes

Trenger mangfold på psykologistudiet

9/21/2018
More
Menn er sterkt underrepresentert på profesjonsstudiet i psykologi. Hva er konsekvensene av dette, og trenger vi egentlig flere? Vi intervjuer Anders Skuterud , seniorrådgiver i Norsk psykologiforening. I studio er Anna Leah Thorseth Poppe.

Duration:00:04:36

Ukens opplysning: Kommer roboter til å ta over jobben til komponister?

9/21/2018
More
Kan roboter ta over yrkene til komponister? Dette får du høre mer om i Ukens opplysning, laget av Vebjørn Negård Kløgetvedt. I studio var Vebjørn Negård Kløgetvedt, Sara Benmalek og Anna Leah Thorseth Poppe.

Duration:00:09:28

Debatt om avkolonisering av akademia

9/21/2018
More
Avkolonisering av akademia er et hett tema for tiden, og her i Opplysningen kjører vi debatt. I studio debatterer Cecilia Salinas, Førstelektor ved sosialantropoligisk institutt, Thorgeir Kolshus, førsteamanuensis ved Sosialantropologisk institutt og Gaute Arvid Kandal Hoel, statsviter. I studio er Sara Benmalek og Anna Leah Thorseth Poppe.

Duration:00:22:50

Skader du katten din uten å mene det?

9/21/2018
More
Katter er Norges vanligste husdyr, likevel vet de færreste av oss hvordan vi egentlig skal ta vare på vår egen katt. Josefine har vært på besøk hos en veterinær for å finne ut hvilke feil mange katteeiere gjør, kanskje ubevisst, men som kan føre til alvorlige konsekvenser for kattens helse. Innslaget er laget av Josefine Marstad.

Duration:00:07:01

Sending 21.09.18: Avkolonisering av akademia og roboter som lager musikk.

9/21/2018
More
Menn er sterkt underrepresentert på profesjonsstudiet i psykologi. Hva er konsekvensene av dette, og trenger vi egentlig flere? Vi intervjuer Anders Skuterud , seniorrådgiver i Norsk psykologiforening. Kan roboter ta over yrkene til komponister? Dette får du høre mer om i Ukens opplysning, laget av Vebjørn Negård Kløgetvedt. Avkolonisering av akademia er et hett tema for tiden, og her i Opplysningen kjører vi debatt. I studio debatterer Cecilia Salinas, Førstelektor ved sosialantropoligisk...

Duration:00:41:25

Ukens opplysning: Hvorfor velger noen å spise sin egen morkake?

9/14/2018
More
Flere kjendiser påstår å ha gjort det, blant annet Kim Kardashian. I Ukens opplysning prøver Are å forstå hvorfor noen ønsker å spise sin egen morkake. Laget av Are Mersland Ørnevik.

Duration:00:03:06

Er tannhelse kosmetisk eller nødvendig?

9/14/2018
More
Hvorfor betaler staten for helsetjenester, men ikke for tannhelsetjenester? Er tannhelsen kosmetisk eller nødvendig? Vebjørn leder debatt mellom Stian Michalsen, leder av Arbeiderpartiets studentlag Oslo og Andreas Flydal, leder av Unge Høyre Oslo. I studio er Vebjørn Negård Kløgetvedt.

Duration:00:13:46

Hvordan bruke mobilen produktivt?

9/14/2018
More
Som student er de fleste avhengig av mobilen, men hvordan kan man bruke den som et verktøy fremfor et tidsfordriv? Sara og Are intervjuer Ståle Wig, doktorgradstipendiat ved sosialantropologisk institutt ved universitetet i Oslo. Laget av Sara Benmalek og Are Mersland Ørnevik.

Duration:00:09:21

Sending 14.09.18: Mobilen som verktøy, tannhelse og å spise sin egen morkake

9/14/2018
More
Som student er de fleste avhengig av mobilen, men hvordan kan man bruke den som et verktøy fremfor et tidsfordriv? Sara og Are intervjuer Ståle Wig, doktorgradstipendiat ved sosialantropologisk institutt ved universitetet i Oslo. Hvorfor betaler staten for helsetjenester, men ikke for tannhelsetjenester? Er tannhelsen kosmetisk eller nødvendig? Vebjørn leder debatt mellom Stian Michalsen, leder av Arbeiderpartiets studentlag Oslo og Andreas Flydal, leder av Unge Høyre Oslo. Hvorfor velger...

Duration:00:30:50

Hvorfor er Jordan Peterson så populær?

8/31/2018
More
Unge, hvite, heterofile gutter er en gruppe de fleste vil kalle priviligerte. De får jevnt høyere lønn og bedre jobbtilbud, men hva med de som likevel ikke klarer det? Vi intervjuer psykolog Sidsel Fjelltun. Journalist er Anna Leah Thorseth Poppe.

Duration:00:14:45

Ensomhet blant studenter

8/31/2018
More
Fadderuka holdes hvert år, blant annet for at nye studenter skal bli kjent med studiet og sin nye studentby, men nå viser nok en undersøkelse at en av tre studenter er ensomme. Virker fadderuka som den skal? I studio intervjuer vi nestleder for veldferdstinget, Kari Anne Andersen og faddersjef for journalistutdanningen, Guro Gulstuen Nordhagen. Journalist er Anna Leah Thorseth Poppe.

Duration:00:14:15

Sending 31.08.18: Ensomhet blant studenter, supermat og Jordan Peterson.

8/31/2018
More
Fadderuka er studentenes introduksjon både til studiet og til det sosiale miljøet I sin studentby, men nå viser nok en undersøkelse at en av tre studenter er ensomme. Virker fadderuka som den skal? Vi snakker med nestleder i velferdstinget i Oslo og Akershus, Kari Anne Andersen og faddersjef for journaliststudiet Guro Gulstuen Nordhagen. Vi blir stadig introdusert for ny supermat som skal bedre helse vår, selv om det ikke nødvendigvis har noe hold i forskningen. Opplysningen kommenterer. Det...

Duration:00:38:13

Ukens opplysning: Hvordan påvirker musikk kroppen vår?

8/31/2018
More
Ukens opplysning: Hvordan påvirker musikk kroppen vår? by Opplysningen 99,3

Duration:00:02:34

Opplysningen Kommenterer: Supermat

8/31/2018
More
Acaipulver, spirulina, hvetegress, kokosolje og chiafrø. Supermat skal visstnok gjøre oss sunnere og friskere, men ikke all supermat har noe hold I forskningen. Opplysningen kommenterer. Laget av Märtha Ørnberg.

Duration:00:03:39

Kåseri: Sommerens viktigste nyhet

8/30/2018
More
Sommerens nyhetsbilde har ikke bare vært preget av Sandbergs ferie og sommerheten. Vi får høre Frikk Hellvik sitt kåseri om det han mener er sommerens viktigste nyhet. Kåseriet er laget av Frikk Hellvik.

Duration:00:03:37

Etter Tre Nattevakter Kjennes Det Ut Som Jeg Har Fått Influensa

8/30/2018
More
Mens folk flest ligger å sover, er Mads Rudihagen i full gang med sin jobbvakt. Han er sykepleier på Rikshospitalet, og er en av mange som må jobbe nattevakter. Hva gjør det med kroppen? Opplysningen blir med på nattevakt. Reportere er Oline Nave og Anna Leah Thorseth Poppe.

Duration:00:04:47

Mentale helseproblemer blant unge gutter

8/30/2018
More
Rapporteringen av psykiske helseplager blant unge gutter har økt markant de siste årene. Vi snakker med kommunikasjonssjef i mental ungdom for å finne ut hvorfor. Gjest i studio er Adrian Lorentsson. Intervjuer er Are Mersland Ørnevik.

Duration:00:08:33

24.08.18: Mentale helseproblemer blant unge gutter, kåseri om øl, å jobbe nattevakt.

8/28/2018
More
Rapporteringen av psykiske helseplager blant unge gutter har økt markant de siste årene. Vi snakker med kommunikasjonssjef i mental ungdom for å finne ut hvorfor. Sommerens nyhetsbilde har ikke bare vært preget av Sandbergs ferie og sommerheten. Vi får høre Frikk Hellvik sitt kåseri om det han mener er sommerens viktigste nyhet. Mens folk flest ligger å sover, er Mads Rudihagen i full gang med sin jobbvakt. Han er sykepleier på Rikshospitalet, og er en av mange som må jobbe nattevakter. Hva...

Duration:00:20:28

Sending 20.04.18: Klima og vin, Venstre og narkotika, Oslos sykkelsatsing, Macron og EU

4/20/2018
More
Emmanuel Macron er ambisiøs på Europas vegne. Han er en populær internasjonal leder, men møter store utfordringer fra tysk hold når han nå ønsker å reformere eurosamarbeidet. Vi intervjet Pernille Rieker, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Bymiljøetaten har en visjon om Oslo som sykkelby for alle. Men både kvinner og studenter vegrer seg for å sette seg på to hjul. Hva skal vi gjøre med det? spurte vi Liv Jorunn Andenes, direktør for Oslos sykkelsatsing, og Tineke de Jong,...

Duration:00:46:06

Ukas opplysning: Fredag den 13.

4/15/2018
More
Hvorfor er fredag den 13. ulykkesdagen over alle ulykkesdager? Forteller: Are Mersland Ørnevik Manus: Nicole Myhrer og Märtha Ørnberg.

Duration:00:04:24