P4 Dokumentär-logo

P4 Dokumentär

Sveriges Radio

P4 Dokumentär Glöm ministermord, finanshärvor och politiska skandaler. I P4 Dokumentär står människan i centrum. I oväntade och närgångna möten får du höra berättelser som finns nära människor. Berättelser om vår tid. Här hör du historierna du inte visste att du ville höra!

P4 Dokumentär Glöm ministermord, finanshärvor och politiska skandaler. I P4 Dokumentär står människan i centrum. I oväntade och närgångna möten får du höra berättelser som finns nära människor. Berättelser om vår tid. Här hör du historierna du inte visste att du ville höra!
More Information

Location:

Sweden

Description:

P4 Dokumentär Glöm ministermord, finanshärvor och politiska skandaler. I P4 Dokumentär står människan i centrum. I oväntade och närgångna möten får du höra berättelser som finns nära människor. Berättelser om vår tid. Här hör du historierna du inte visste att du ville höra!

Language:

Swedish


Episodes

Jag vill leva innan jag dör

10/14/2017
More
Biltokige David Persson från Mjällby lever med obotlig cancer. Men istället för att invänta döden bestämmer sig David för att försöka uppfylla sitt livs dröm. Att köra bilracet Gumball 3000. Han är 34 år och har tretton hjärntumörer, och hur lång tid han har kvar i livet kan varken han eller hans läkare svara på. David Persson har sedan han var tonåring drömt om att köra det världskända bilracet Gumball 3000. Ett veckolångt lopp med extrema sportbilar, oftast ägda av väldigt rika eller...

Duration: 00:39:06


CP-resan

10/7/2017
More
Ida Berg ska åka på tågluff med Dallarn. Han är rosa och hennes omvända rollator. Ida är CP-skadad och går lite som en pingvin, säger hon själv. Vad kommer hon att möta därute? Häng med på CP-resan. Ida Berg utbildar sig till radiojournalist på Vara Folkhögskola och det här är hennes första radiodokumentär. Producent är Ola Hemström. Vill du nå Ida med tankar och kommentarer kan du maila henne via ola.hemstrom@sverigesradio.se

Duration: 00:36:05


Kommer pengarna fram?

9/30/2017
More
En man skakar en sparbössa. På bössan står det Världens barn. Han samlar in pengar för barns rätt till utbildning och hälsa. Men var hamnar pengarna? Lasse Persson åker till Kongo för att få svar.

Duration: 00:36:59


Jonas och jag - vad hände efter 9C?

9/23/2017
More
Programmet är gjort av Malin Marcko som tidigare gjort P4 Dokumentärerna "Min titel är hockeyfru" och "Vi har skolan hemma". malin.marcko@sverigesradio.se

Duration: 00:35:53


JUSAB-bluffen

9/9/2017
More
En kall januaridag samlas över 100 personer utanför en lagerlokal i utkanten av Växjö. De ska börja sina nya jobb som truckförare och lagerarbetare. Tror de. Men grindarna är låsta och chefen dyker inte upp. Det visar sig snabbt att alla helt enkelt blivit lurade den här kalla januarimorgonen 2015. Vem är JUSAB-mannen? Och vad hände med människorna som föll offer för bluffen? Programmet är gjort av Henrik Svensson.

Duration: 00:41:07


Herbert & akrobatfamiljen

9/2/2017
More
Herbert har en historia att berätta. En gång var Edith Piaf orolig för att han skulle få glassplitter i handflatorna. Han gick nämligen på händerna på samma scen där hon tappat ett vinglas. Herbert Weiss minns det som igår. Idag är han 92 år och lever pensionärsliv i Farsta, I lägenheten bredvid bor hans vän Siv, änka efter hans artistpartner Henry i akrobatgruppen The Kims. Han tar hand om henne så gott det går. Herbert Weiss kom från Österrike till Sverige 1939, som den tidens...

Duration: 00:36:59


Mina nya ögon

8/26/2017
More
Christoffer ska operera bort sitt öga. Johnny var 16 år när ögat förstördes av en fiskkrok. Vad händer när ens ”riktiga” ögon inte längre finns kvar?

Duration: 00:37:06


Saknad - Fallet Helena

6/18/2017
More
En natt 1992 försvinner 22-åriga Helena Andersson från Mariestad. Polisen misstänker brott. Helenas barndomsvän Pernilla Wadebäck är journalist och berättar personligt om fallet.

Duration: 00:37:10


Del 4/4 - Fallet Helena: Familjens kamp

6/15/2017
More
Hur löser man ett brott där kroppen saknas? Kommer polisens nybildade Kalla fall-grupp att ta sig an fallet? Familjen Andersson hoppas få klarhet i vad som hänt deras saknade dotter och syster.

Duration: 00:15:03


Del 3/4 - Fallet Helena: Mannen i pilotglasögon

6/14/2017
More
Två män har varit frihetsberövade för inblandning i fallet men båda är avförda från utredningen. Men här avslöjas helt nya uppgifter om en tredje person som polisen fortfarande är mycket intresserad av. Reportrar Pernilla Wadebäck och Mats Öfwerström. Del 3 av 4.

Duration: 00:24:43


Del 2/4 - Fallet Helena: Saknaden, sökandet och skriverierna

6/13/2017
More
Sommaren 1992 är ingenting sig likt i Mariestad. Landets samlade journalistkår invaderar stan, 20 000 människor går skallgång efter försvunna Helena Andersson och familjen slits mellan hopp och förtvivlan. Reportrar Pernilla Wadebäck och Mats Öfwerström. Del 2 av 4.

Duration: 00:21:01


Del 1/4 - Fallet Helena: Försvinnandet

6/12/2017
More
En natt 1992 försvinner 22-åriga Helena Andersson från Mariestad. Polisen misstänker brott. Helenas barndomsvän Pernilla Wadebäck är journalist och berättar personligt om Helenas sista dygn i livet.

Duration: 00:23:51


Musikplats LA - en svensk framgångssaga

6/3/2017
More
Svenska låtskrivare står skyhögt i kurs i USA och delar av musikbranschen har flyttat dit. Musikjournalisten Fredrik Eliasson träffar svenska hitmakare som tagit sig in i den stenhårda konkurrensen.

Duration: 00:52:50


Frisören som började höra röster

5/27/2017
More
En morgon börjar frisören Mari Strandgårdh höra röster. I schamponeringen ser hon hur det lyser runt kundernas kroppar och plötsligt känner hon av allas känslor. Något har hänt.

Duration: 00:33:23


Göran och Christina - en kärlekshistoria

5/20/2017
More
Göran träffar Christina på en resa i Afrika i mitten av sextiotalet. Han blir förälskad, men de skiljs snart åt. Det ska gå nästan ett halvt sekel innan han bestämmer sig för att söka upp henne igen.

Duration: 00:28:06


Äntligen slipper jag hålla käften!

4/29/2017
More
I Saudiarabien hade Intisar ingen rätt att uttrycka sig och hon kunde inte röra sig fritt. Men när Eskilstuna blev hennes nya hem fick hon plötsligt tillgång till det som tidigare varit förbjudet. – Herregud, vilken skillnad! Från ett land där jag var tvungen att hålla käften till ett land där jag får röra på mig fritt, rösta och säga vad jag tycker. Det är som två helt olika världar, säger Intisar Mahmood. I Sverige nyttjar Intisar sin nyfunna frihet till fullo. Hon satsar på skolan,...

Duration: 00:35:41


När Aleksandr Karelin kom till stan

4/22/2017
More
Det är trångt på den lilla läktaren i GAK-hallen. Alla vill se Göteborgs Atlet Klubbs senaste värvning: Lyftkranen från Sibirien, världens bästa brottare genom tiderna. Men varför har han hamnat här? Aleksandr Karelin är 23 år och kallas Lyftkranen från Sibirien. Han klassas som världens bästa brottare. Nu har han värvats till en klubb i Sverige. Idag ska han möta Jerry Stenberg. Varför är egentligen Karelin här och varför ska han möta Jerry - en helt vanlig kille? Programmet är gjort av...

Duration: 00:30:30


Den sista utposten

4/15/2017
More
40 år har gått sedan ockupationen av Kvarteret Mullvaden och protesterna mot rivningarna i Stockholm. Men bara tre omoderna hus räddades, i kv. Utkiken. Där lever några av de gamla ockupanterna kvar. – De andra kåkarna är borta, men den här är kvar. Det är en stor framgång, säger Peter som bott i Utkiken sedan 1979. De gamla hyreshusen ligger längst ned på Folkungagatan, numera omgivna av dyra bostadsrätter, exklusiva kaffebarer och mikrobryggerier. Men inne i lägenheterna finns ingen...

Duration: 00:40:54


Leksands krigare

4/8/2017
More
Liselottes blåvita hockeyhjältar har inte vunnit något på fyra decennier. Ändå står hon där, match efter match, och skapar tillsammans med de andra fansen en stämning som beskrivs som landets bästa. I Leksands krigare får vi följa Liselotte och några andra supportrar i det avgörande Slaget om Siljan mot lokalrivalen Mora. Reporter är P4 Dalarnas Martin Eriksson. OBS: P4-Dokumentärs sändning söndag 9/4 kl. 12.03 utgår på grund av händelserna i Stockholm.

Duration: 00:33:13


Vargtass med egna ord. En intervju med Duane Loken.

4/1/2017
More
Till sist hittade vi honom. Duane Loken, alias Vargtass i TV-serien Familjen Macahan. Här berättar han om livet bakom kulisserna och den osannolika resan till att bli svensk tonårsidol och sångare. Duane Loken, vars mor var Comancheindian och pappa norrman, berättar också om rasismen i Hollywood och om varför det tog fem år att komma tillbaka till Sverige. "De attackerade mig bakifrån. Det var en lång kniv och den skadade både lungorna och struphuvudet. Det första jag frågade när jag...

Duration: 01:09:47

See More