Paul Laseur-logo

Paul Laseur

Business & Economics Podcasts >

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op de bedrijven achter de beurskoersen.

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op de bedrijven achter de beurskoersen.
More Information

Location:

Netherlands

Description:

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op de bedrijven achter de beurskoersen.

Language:

Dutch


Episodes

Mannenberoep

3/11/2018
More
Na Wereld Vrouwendag eerder in de week was het zondag Wereld Loodgieterdag, World Plumbing Day. Een mooie gelegenheid voor de voorman van de branchevereniging, Doekle Terpstra, om zijn vakgebied eens lekker in het zonnetje te zetten. Namens de koepel voor loodgieters en pijpfitters, UNETO-VNI, had hij goed nieuws: Steeds meer vrouwen in Nederland kiezen voor het loodgietersvak!

Duration:00:02:48

Criminaliteit 2.0

3/4/2018
More
Nog even en Nederland is volledig misdaadvrij! Tenminste, als je de veiligheidsmonitor van het CBS mag geloven. Volgens de officiële statistieken daalt het aantal misdrijven al jaren en liep het aantal geregistreerde vermogensdelicten zelfs met 30 procent terug. Maar helaas geven de cijfers uit Den Haag een compleet vertekend beeld van de werkelijkheid.

Duration:00:02:51

Unilever aan de Maas

2/26/2018
More
Mocht Unilever daadwerkelijk voor Nederland kiezen, kiest het ook voor de Rijnlandse cultuur, boven de veel hardere Angelsaksische vennootschapspraktijk. Britse ondernemingen zijn wettelijk verplicht om te sturen op maximaal rendement voor de aandeelhouders. Het is de meest rauwe vorm van kapitalisme.

Duration:00:02:35

Douane

2/19/2018
More
Goed nieuws lijkt het over de Brexit, die ineens griezelig snel dichterbij komt. Amper 13 maanden nog en het is al zover. Dan stapt een van onze belangrijkste handelspartners uit de EU. Maar behalve een hoop ellende en narigheid levert het naderend vertrek van de Britten uit Europa ons maar mooi honderden nieuwe banen op.

Duration:00:02:44

BV Nederland

2/11/2018
More
Morgen word ik 50, luisteraars, misschien dat het daardoor komt. Maar ineens voelde ik een lichte vermoeidheid opkomen toen ik op BNR.nl het volgende bericht las: Carnaval kost BV Nederland zeker 1 miljard euro.'

Duration:00:02:51

Flexibilisering

2/4/2018
More
De financiële crisis ligt ruim twee jaar achter ons. De economie groeit alweer stevig en bedrijven maken mooie winsten. Alleen de lonen stijgen gek genoeg nauwelijks mee met al die uitbundigheid. Tot vorige week konden beleidsmakers en economen zich het hoofd er nog over breken: het raadsel van de achterblijvende loongroei. Maar eindelijk is het nu opgelost, door De Nederlandsche Bank. Het komt door de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Duration:00:02:47

Groningen

1/28/2018
More
Bijna vijftig jaar geleden werd ik geboren in Hoogezand-Sappemeer. In het nabijgelegen Slochteren was negen jaar eerder een historische gasvondst gedaan. Ik hou van het Groninger land waar ik opgroeide en van de mensen die er wonen, met hun trotse, zwijgzame volksaard. Het is dan ook pijnlijk en verdrietig om te zien hoe die stoere Groningers met hun harde koppen binnen een paar jaar volledig zijn weggekropen in de rol van zielig slachtoffer.

Duration:00:02:58

Frisse wind

1/22/2018
More
De zware storm die donderdag over ons land raasde richtte voor negentig miljoen euro schade aan. Slechts twee keer eerder deze eeuw zorgde een storm voor nog meer schade. De impact op het openbare leven was enorm. Te land, ter zee en in de lucht: overal liep het vervoer volledig vast.

Duration:00:02:39

Het beleggingsbeleid van het ABP

1/15/2018
More
Roken is een smerige en ongezonde gewoonte. Vaak met dodelijke afloop. Vreselijk om te zien hoeveel jongens en meisjes wereldwijd dagelijks verslaafd raken aan sigaretten. Een op de vier rokers haalt zijn pensioen niet. Aan weinig dingen heb ik dan ook zo'n pesthekel als aan roken, of het moet betutteling zijn, hypocrisie.

Duration:00:02:40

Horeca

1/8/2018
More
De horecavakbeurs Horecava, deze week in de RAI, gaat over de toekomst van de sector. En die ziet er zonnig uit, want de horeca groeit explosief. Omdat de consument verandert. Op de site lees ik dat mensen op elk moment van de dag, waar ze ook zijn, willen kunnen eten en drinken.

Duration:00:02:53

Bubbels

12/18/2017
More
Met nog twee weken te gaan wil ik 2017 alvast uitroepen tot het jaar van de bubbels. En dan maar meteen de hoop uitspreken dat 2018 niet het jaar wordt waarin al die zeepbellen uit elkaar spatten. Want daar komt alleen maar narigheid van, met slechts enkele winnaars en ontelbaar veel verliezers.

Duration:00:02:51

Hoogopgeleid

12/11/2017
More
GroenLinks vond het nodig om vorige week in de Tweede Kamer aandacht te vragen voor een van de vele tweedelingen die onze samenleving doorklieven. Dit keer ging het niet om de kloof tussen arm en rijk, man en vrouw, zwart en wit of stad en land waar de laatste tijd zoveel om te doen is. Maar om het nodeloos kwetsende onderscheid tussen hoog- en laagopgeleid.

Duration:00:02:52

Buschauffeur

11/27/2017
More
Honderd punten voor oud-staatssecretaris Fred Teeven, die als buschauffeur aan de slag gaat voor Connexxion.

Duration:00:02:32

Haringtest

11/19/2017
More
Zelf ben ik nooit een groot haringliefhebber geweest. Het komt er wel eens van hoor, op borrels en recepties. Maar dan altijd op zn Amsterdams, in stukjes gesneden dus, met zon Tweede Kamer-vlaggetje erin geprikt. In de ogen van diehard haringfans, die hem gestrekt aan het staartje zo naar binnen laten glijden, ben je dan toch een mietje. Haringeten en de manier waarop is een zaak van nationale identiteit, die je serieus moet nemen. We raken hier wel aan het hart van de Hollandse eetcultuur.

Duration:00:02:43

Altijd uitverkoop

11/13/2017
More
Voor webwinkel Bol.com was het de drukste zaterdag van het jaar: Singles Day, 11 november. De omzet overtrof al hun verwachtingen, het was een groot succes. Ik ben dan ook bang dat Singles Day een blijvertje is. De zoveelste super-koopjesdag die uit het buitenland naar ons komt overwaaien, dit keer uit China.

Duration:00:02:32

Cocktail-effect

11/5/2017
More
Aardbeien zijn dus zes keer giftiger dan ander fruit. Zes keer! Ik was er al bang voor, maar nu weten we het gelukkig zeker, na de berichten dit weekend in Trouw. Bij het telen van aardbeien wordt namelijk een cocktail van bestrijdingsmiddelen en pesticiden gebruikt, die elkaar versterken. En goed afspoelen heeft geen zin, omdat de schadelijke stoffen allang in het fruit zijn opgenomen.

Duration:00:02:12

Big Tech

10/29/2017
More
Bill Gates werd dit weekend onttroond als rijkste man ter wereld. Ruim vier jaar lang bekleedde de Microsoft-oprichter de hoogste positie op de Bloomberg Billionaires Index. Maar vrijdag werd hij voorbijgestreefd door de oprichter en hoogste baas van Amazon, Jeff Bezos.

Duration:00:02:34

Paul Laseur

10/23/2017
More
Twee zwaargewichten van de BV Nederland kondigden vorige week hun vertrek aan. De topmannen van Schiphol en KPN gooien het bijltje erbij neer. Begin volgend jaar maken Jos Nijhuis en Eelco Blok allebei plaats voor een nieuwe generatie in de top, bij twee van de meest geprofileerde ondernemingen van ons land. Op zichzelf is hun vertrek geen schokkend nieuws, natuurlijk. Hun tijd van gaan is simpelweg gekomen. Interessanter is dan ook om vooruit te kijken, naar het opvolgingsproces. Het...

Duration:00:02:22

Paul Laseur

10/15/2017
More
Op heel wat verjaardagsfeestjes dit weekend was het ongetwijfeld onderwerp van gesprek: De koers van de Bitcoin. Die schoot vorige week door de 5000 dollar. Grote kans dat er een dik tevreden oom of neefje op de bank zat, tussen de verjaarsvisite, die zn inleg binnen een paar weken heeft verdubbeld. En daar gretig over opschept, helemaal de bink.

Duration:00:02:47

Paul Laseur

10/9/2017
More
Nou, het zit erop hoor. Nu nog de poppetjes en een motto, maar dan is de formatie van het kabinet Rutte III rond. Zeven maanden na de verkiezingen, nog nooit duurde het zo lang. Maar deze week presenteren de vier partijen dan eindelijk hun volledig dichtgetimmerde regeerakkoord. Veel verrassingen zullen daar niet in staan, want de belangrijkste afspraken werden in de afgelopen dagen al strategisch gelekt naar de media.

Duration:00:02:16

See More