Try Premium for 30 days

Live games for all NFL, MLB, NBA, & NHL teams
Commercial-Free Music
No Display Ads
Politikk og Røvere-logo

Politikk og Røvere

News & Politics Podcasts >

More Information

Location:

Norway

Language:

Norwegian Bokmal

Contact:

+4791861213


Episodes

Oligarkiets jernlov - The KKK Took My Baby Away

7/16/2017
More
Blir alle organisasjoner - rockeband såvel som politiske parti - til slutt til tyranniske enmannsvelder? Den tyske sosiologen Robert Michels, formulerte i 1911 “Oligarkiets jernlov”, som hevdet nettopp dette. Oligarkiets jernlov blir fremdeles brukt idag, men holder den egentlig mål? Vi diskuterer maktkonsentrasjon i alle former for organisasjoner: fra The Ramones til Arbeiderpartiet, fra suppenazien i Seinfeld til Sovjetunionen.

Duration: 00:28:57


Partimedlemmer - en trussel for demokratiet?

6/7/2017
More
Jeremy Corbyn blir hyllet av venstresiden for å ta det britiske arbeiderpartiet tilbake til røttene, og å lytte til medlemmene. Her hjemme får Arbeiderpartiet kritikk for å ikke å være i kontakt med grasrota i partiet. Men burde egentlig politikere lytter til medlemmene? Sylvi Listhaug ble nylig beskyldt for å kynisk tekke seg kristne velgere, ved bruk av et kors rundt halsen. Men spiller det egentlig noen rolle om politkerne innerst inne står for alt de sier? I ukens episode diskuterer vi...

Duration: 00:23:44


Blir høyresiden diskriminert og undertrykket av venstresiden? Livet i akademia

4/28/2017
More
Hadde Carl I. Hagen rett hele tiden, da han omtalte NRK som ARK - Arbeiderpartiets rikskringkasting? Om bare journalistene fikk stemmerett ved neste valg, ville nemlig Stortinget sett ganske annerledes ut. Dette gjelder forresten akademikerne også. Anders Ravik Jupskås og Carl Henrik Knutsen spurte sine egne studenter på det Samfunnsvitenskapelige fakultetet på Universitetet i Oslo om hva de stemte på. Det viste seg at fakultetet deler mer enn bare navnet (SV) med et visst politisk parti....

Duration: 00:31:22


Glede som politisk motstand. Paradise Hotel og tegneserier i Midtøsten

4/13/2017
More
Du lever et kuet liv i en autoritær stat gjennomsyret av korrupsjon. Hva kan du da gjøre for å ta kontroll over din egen skjebne? I Midtøsten er dette langt fra et tankeeksperiment, for der har autoritære ledere igjen festet grepet. I dagens episode snakker vi med Jacob Høigilt fra PRIO om ulike måter å yte motstand. For eksempel det å ha det gøy og feste i den islamske republikken, eller lage tegneserier i Egypt.

Duration: 00:27:15


Vi er WEIRD. Er det for mye forskning på oss?

3/30/2017
More
Sammen med mange av lytterne våre er vi det som kalles WEIRD - hvite utdannede personer, fra industrialiserte, rike, og demokratiske land. De aller fleste eksperiment fra samfunnsvitenskapene er gjort på folk som oss. Hvorfor det? Og betyr det at vi vet mye mindre om mennesket enn vi tror?

Duration: 00:21:20


Lytterspørsmål spesial

2/26/2017
More
Hvorfor finnes det ikke et politisk parti som kombinerer det beste (eller verste) fra SV og FRP? Er det en sammenheng mellom Trump, Brexit, og den norske kommunereformen? Og stemmer det at FRP-velgere ikke forstår musikken til Madrugada? Vi svarer på noen av spørsmålene vi har fått inn fra lytterne.

Duration: 00:24:42


Hvordan finner vi sikre forklaringer? Del IV - Tvillinger og jihad

2/14/2017
More
Dette er fjerde og siste del av vår miniserie om kausalitet, altså årsak-virkning-sammenhenger. Vi ser først på et aktuelt og kjærkoment spørsmål: Hvor sterk rolle spiller henholdsvis arv og miljø i å forme hvem vi er som mennesker? Studier av tvillinger - både eneggede og toeggede - hjelper oss med å komme nærmere dette svaret. Men hva om vi ikke har muligheter for å gjennomføre et eksperiment eller få tak i tvillinger? Vi avslutter serien ved å foreslå en mer gjennomførbar tilnærming,...

Duration: 00:33:59


Hvordan finner vi sikre forklaringer? Del II: Eksperiment

1/6/2017
More
Dette er del to av fire i en miniserie der vi diskuterer kausalitet, altså årsak-virkning-sammenhenger. Der den første episode handlet om alle fallgruvene. handler denne og de påfølgende om løsninger. Nå - eksperiment.

Duration: 00:34:46


Hvordan finner vi sikre forklaringer? Del I: Fallgruver

1/6/2017
More
Dette er begynnelsen på en fire episoders miniserie der vi diskuterer kausalitet, altså årsak-virkning-sammenhenger. Første episode handler om alle fallgruvene som du, forskere, politikere og en og annen konspirasjonsteoretiker kan gå i.

Duration: 00:26:52


Vakler Europa? Italiensk politikk og maktkamp med Jonas.

12/5/2016
More
NEDERLAG I ITALIA & JONAS KASTER SEG RUNDT. Mister de gamle elitene og politiske partiene grepet? I dagens spesial-episode tar Jonas for seg Italia og folkeavstemningen om grunnlovsendringer der. Statsminister Matteo Renzi gikk på et sviende nederlag. Noen framstiller dette som en ny BREXIT - et nytt knefall for EU. Hvorfor stemte folket ned de store endringene som skulle gjøre den italienske staten mer handlingsdyktig? Utfordrerne fra den populistiske Femstjerner-bevegelsen og...

Duration: 00:19:12


Valgkamp: hvilken effekt har det?

11/7/2016
More
Er det verdt det, all tid og penger som politikere og partier legger i kampanjer for å vinne velgernes gunst? I denne sendingen går vi gjennom forskningslitteratur på valgkamp og påvirkning. Hva skal til for å overbevise folk, og hvilken rolle spiller egentlig kampanjene til partiene og kandidatene før valget?

Duration: 00:21:03


Kjærlighet, politikk og problemer i hjerneforskningen

10/24/2016
More
Vi fortsetter vår undersøkelse av problemene som rir forskningsverden. Denne gang ser vi på hjerneforskningen. Et felt som har kommet med viktige funn for å forklare alt fra kjærlighet til politiske preferanser. Som med studiene innen sosialpsykologi kan 70 % være feil. Noen hevder dette burde være kroken på døra for at samfunnsforskere skal leke vitenskap, og at vi istedet burde vektlegge fortolkende forskning.

Duration: 00:26:26


Er høyreradikale partier noe å frykte?

4/27/2016
More
Høyreradikale partier har vokst fram over hele Europa. Hvorfor? Og er de et sunnhetstegn for demokratiet eller skaper de grobunn for hat og vold? Med oss i studio har vi Anders Ravik Jupskås, nestleder for det nye senteret for ekstremismeforskning (C-REX)

Duration: 00:32:41


Hva driver dem? Ekstremisme og politisk vold

4/18/2016
More
I denne episoden ser vi på hva som driver folk til å utøve politisk vold. Blir man nynazist fordi man er arbeidsledig eller arbeidsledig fordi man er nynazist? Og hvorfor er det slik at så mange ingeniører og leger blir jihadister når det samme ikke gjelder for høyreekstreme? Med oss i studio har vi professor Tore Bjørgo, leder for det nye senteret for ekstremismeforskning ved UiO.

Duration: 00:35:32


Kognitiv dissonans: tvang og frihet med Jonas og Lars

3/24/2016
More
Hva gjør at vi ser et voldsomt skifte i autoritære regimer, hvor alle går fra å støtte regimet til å gå i gatene for å demonstrere? Og hvorfor mener fortsatt Tony Blair at det var riktig å invadere Irak, selv om grunnlaget for invasjonen var feil? I dagens episode snakker vi om et psykologisk fenomen som kan gi svar på disse spørsmålene, nemlig kognitiv dissonans.

Duration: 00:32:09


Fra babyboom til fødselstørke: Demografi med Esping-Andersen

3/16/2016
More
Vi europeere får ikke nok barn til å opprettholde folketallet. Men, hvorfor får sør-europeere færre barn enn oss skandinavere? Og er økt innvandring en løsning for å demme opp for de lave fødselstallene? I dagens episode snakker professor Gøsta Esping-Andersen med oss om befolkningsutvikling, likestilling og innvandring.

Duration: 00:29:22


Velferdsstaten: Fra vugge til grav med Juhl Aagaard

3/10/2016
More
I dag har alle vestlige land en velferdsstat, men det er store forskjeller mellom dem. Hvorfor er det slik at USA ikke har et stort sikkerhetsnett slik vi har i Norge eller Danmark? Og hvilke velferdsstater er best egnet til å integrere innvandrere? I dagens episode med sosiolog Anders Juhl Aagaard snakker vi om tre ting: velferdsstatens utvikling i Skandinaviske land, Tyskland og USA, den pågående innvandringens effekt og til sist likestilling og kvinners livssituasjon i lys av den...

Duration: 00:30:55


Rokkan 2.0: Digitaliseringens konsekvenser for demokratiet

2/25/2016
More
Partisystema i Vest-Europa vakler. Kan sosiale medier redde demokratiet? Dette snakker vi om med dagens gjest, Linn Sandberg fra Institutt for medier og kommunikasjon ved UiO.

Duration: 00:28:57


Stein Rokkan Roll: Partiers liv og død

2/10/2016
More
Kvifor overlever nokre politiske parti i lang tid, medan andre blir svekka eller forsvinn heilt ut av politikken? Vi forsøker å forklare dette i dagens episode.

Duration: 00:33:05