PratiyogitaDarpan-logo

PratiyogitaDarpan

144 Favorites

itsummary

itsummary
More Information

Location:

United States

Description:

itsummary

Language:

English


Episodes

Mental Exercise Test Your Knowledge

4/1/2017
More
1. Karnataka batsman Karun Nair made 303 not out runs in fifth test match against England in Chennai test on December 19, 2016. Earlier the triple century record was in the name of- (A) Virender Sehwag (B) Kapil Dev (C) Virat Kohli (D) B.B.S. Lakshaman 2. Term `Tennis elbow' is associa ted with- (A) A penalty in lawn tennis game (B) An additional point in table

Duration: 00:07:40


Concentric Quiz - SPECIAL ON THINKING

4/1/2017
More
1. Most of creative thinking activi ties occur during the stage of- (A) Preparation (B) Illumination (C) Incubation (D) Evaluation 2. Thinking is carried on by- (A) Imperceptible mascular movements (B) Mental images representing a variety of symbols (C) Both of these processes (D) Neither of these processes 3. Day-dreaming is an example of- (A) Autistic th

Duration: 00:02:46


Test Your Knowledge

4/1/2017
More
Answers with Hints 1. (A) 2. (C) 3. (A) 4. (D) 5. (D) Kambala refers to the sport of racing pairs of buffaloes across slushy paddy fields. It is the most popular rural sport of Karnataka, while the others are synonyms of Jallikattu, a bull fighting sport of Tamil Nadu. 6. (A) 7. (A) 8. (D) 9. (D) 10. (B) 11. (A) 12. (B) 13. (B) 14. (D) 15. (C) 16. (D) 17. (D) 18. (C) 19

Duration: 00:01:29


Debate Contest - In the Interest of National Safety and Security, It is Necessary to Regulate the Media

4/1/2017
More
In Favour --S. Kaul I believe that in the modern world with new technologies and millions becoming involved in Journalism through social networks, the weight of ensuring the ethics of the profession should be on the shoulders of editors and other gatekeepers of the news. I call on editors and publishers; I call on governmental authorities wherever they own media outlets directly

Duration: 00:05:19


Easy Contest - Hazards of Climate Change --Shruti Pal

4/1/2017
More
Students wondered what the weird looking green-brown pillars were. `Trees', the museum guide explained. Though an extreme predicament, its possibilities cannot be denied. "On climate change, we often don't fully appreciate that it is a problem. We think it is a problem waiting to happen." --Kofi Annan And thus there arises a need to gain a dee

Duration: 00:05:44


Patna University M.Ed. Entrance Examination, 2016 (Held on 25-7-2016)

4/1/2017
More
1. A comparison of vocational education in India and that the USA reveals that- (A) vocational programme in USA is taken less seriously (B) in India there is no coordi nation between the academic and vocational programmes (C) the history and development of vocational education in India has witnessed many ups and downs in comparison to USA (D) the vocational progra

Duration: 00:03:29


I.B.P.S. BANK PROBATIOANARY OFFICERS (Pre.) EXAM., 2015 (Held on 3-10-2015) Quantitative Aptitude

4/1/2017
More
Note--Few values are missing in the table (indicated by). A candidate is expected to calculate the missing value, If it is required to answer the given question on the basis of given data and information. 1. Out of the number of qualified candidates from State P in 2008, the respective ratio of male and female candidates is 11 : 7. If the number of female qualified can di

Duration: 00:04:06


Solved Paper S.S.C. JUNIOR ENGINEER EXAM., 2016 (Held on 31-1-2016) General Intelligence and Reasoning

4/1/2017
More
1. If in a certain code `Education' is written as 365798214 then how `Conduct' can be written ? (A) 6485767 (B) 1458776 (C) 7146578 (D) 6547871 2. Hospital is 12 km towards east of Rupin's house. His school is 5 km towards south of hospital. What is the shortest distance between Rupin's house and school ? (A) 16 km (B) 12 km (C)

Duration: 00:04:16


Solved Paper UGC-NET/JRF EXAMINATION, 2016 (Held on 22-1-2017) Teaching and Research Aptitude Paper-I

4/1/2017
More
Directions--(Q. 1­3) The table below embodies data on the sales revenue ( in lakh) generated by a publishing house during the years 2012­15 while selling books, magazines and journals as three categories of items. Answer questions based on the data contained in the table. 1. If the year 2016 were to show the same growth in terms of total sales revenue as the year 2015 over the year 2

Duration: 00:03:40


Solved Paper UTTAR PRADESH MEDICAL OFFICER SCREENING TEST HOMOEOPATHY, 2015 (Held on 19-4-2015) General Studies

4/1/2017
More
01. Which one of the following is not a measure of tenancy reforms ? (A) Regulation of rent (B) Security of tenure of tenancy (C) Frequent enhancement of rent (D) None of the above Ans. (C) 02. The second Five Year Plan was based on- (A) Harrod-Domar model (B) Mahalanobis model (C) Unbalanced growth model (D) Gadgil strategy Ans. (B) 03. Which

Duration: 00:03:41


Solved Paper COMBINED DEFENCE SERVICES EXAM. (II), 2016 (Held on 23-10-2016) General Knowledge

4/1/2017
More
1. Which one of the following gases is released mostly from landfills in urban areas ? (A) Nitrogen (B) Hydrogen (C) Methane (D) Oxygen 2. Which one of the following is most sensitive to environmental change ? (A) Amphibian (B) Reptile (C) Mammal (D) Insect 3. Which one of the following is the largest source of electricity in India ? (A) Hydropower p

Duration: 00:03:41


Solved Paper UTTARAKHAND STATE LOWER SUBORDINATE SERVICES EXAM., 2016 (Held on 20-11-2016) General Studies

4/1/2017
More
1. Which Governor General abol ished `Thagi' in India ? (A) Sir John Shore (B) Lord Wellesley (C) Lord William Bentinck (D) Lord Mayo 2. In which year the Government Postal Service was introduced in India ? (A) 1853 AD (B) 1854 AD (C) 1855 AD (D) 1856 AD 3. From which book our national song `Vande Matram' has been taken ? (A) Anand Math (B) Neel Darpa

Duration: 00:03:52


SOLVED PAPER UGC-NET / JRF EXAMINATION, 2016 (Held on 10-7-2016) Commerce Paper-II

4/1/2017
More
Note--This paper contains fifty (50) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory. 1. For the following statements of Assertion (A) and Reason (R) indicate the correct code from the alternatives given- Assertion (A) : Liberalization means corporatisation of departmental undertakings and public under takings. Reason (R) : Free

Duration: 00:04:07


SOLVED PAPER UGC-NET/JRG EXAMINATION, 2016 (Held on 10-07-2016) Physical Education (Paper-II)

4/1/2017
More
Note : This Paper contains fifty (50) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory. 1. Word `Diskos' in Greek meant­ (A) A thing of pushing (B) A thing of eating (C) A thing of playing (D) A thing of throwing 2. Which of the following drugs is not banned by the International Olympic Committee ? (A) Cocaine (B) Marij

Duration: 00:03:22


SOLVED PAPER - UGC-NET / JRF EXAMINATION, 2016

4/1/2017
More
Note--This paper contains Seventy five (75) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory. 1. The right to choose the place of meeting in social case work is preferably vested with the- (A) Agency (B) Client (C) Social Worker (D) Person accompanying the client 2. What is the number of proposed targets for Sustainable Develop

Duration: 00:03:56


Multiple Choice Questions CURRENT QUESTIONNAIRE

4/1/2017
More
1. According to Brand Finance Global 500 report 2017, the most valuable global brand in 2017 is- (A) Google (B) Apple (C) Amazon (D) Alibaba 2. According to Brand Finance Global 500 report 2017, the most valuable Indian brand in 2017 is- (A) Airtel (B) LIC (C) Tata (D) Infosys 3. Who was the first non-economist to win the Nobel Prize for Economi

Duration: 00:04:12


Current Objective Questions TRADE AND INDUSTRY

4/1/2017
More
1. According to Economic Survey 2016-17, the growth rate of GVA at basic price for agriculture and allied sector for the year 2016-17 (1st advance estimates) stands at- (A) ­ 0·2% (B) 1·2% (C) 2·1% (D) 4·1% 2. Economic Survey 2016-17 puts expected range of GDP growth (at constant price) for the year 2017-18 between- (A) 6·5 to 7·0% (B) 6·75 to 7·25%

Duration: 00:05:16


PROMINENT HISTORICAL PERSONALITIES OF INDIA

4/1/2017
More
Danish Bilal Chandragupta Maurya Chandragupta Maurya, the founder of the Maurya empire, was one of the earliest men under whose reign the whole of North India was united. He was the first emperor of India who gave a certain shape to Indian polity, administration and political boundaries in the ancient period. There is a lot of controversy with regard to the ancestory of Chandragupta M

Duration: 00:05:39


Short Notes on Environment/Ecology/ Biodiversity and Climate Change

4/1/2017
More
Environmental Assessment (EA) It is a process whose breadth, depth, and type of analysis depend on the proposed project. EA evaluates a project's potential environmental risks and impacts in its area of influence and identifies ways of improving project design and implementation by preventing, minimizing, mitigating, or compensating for adverse environmental impacts and by enhancin

Duration: 00:05:25


Compendium

4/1/2017
More
Indian Polity and Constitution Which Article of the Indian Constitution provides the power of superintendence, direction and control of elections to the Election Commission of India ? --Article 324 Which schedule was added by the 52nd Amendment Act, also known as Anti-defection Act in the Constitution of India ? --Tenth Schedule W

Duration: 00:03:45

See More