Radiodokumentaren-logo

Radiodokumentaren

NRK Norway

En radiodokumentar av Kristian Aune.

En radiodokumentar av Kristian Aune.
More Information

Location:

Oslo, Norway

Networks:

NRK Norway

Description:

En radiodokumentar av Kristian Aune.

Language:

Norwegian


Episodes

Det er et spøkelse i likningen, dr. Nash! Del 3

10/19/2017
More
John Nash snakket om en ny teori med kraft til å endre vårt verdensbilde. Kan virkelig det gamle matematikkgeniet ha pønsket ut en banebrytende forbedring av Einsteins relativitetsteori?

Duration: 00:56:17


Det er et spøkelse i likningen, dr. Nash! Del 2

10/12/2017
More
John Nash la fram en teori som ville kunne sprenge vår forståelse av verden og universet. Kunne det virkelig stemme? Eller var det et resultat av flere tiår tung psykisk sykdom?

Duration: 00:55:24


Det er et spøkelse i likningen, dr. Nash! Del 1

10/12/2017
More
På vei hjem fra Abelprisutdelinen i Norge døde den geniforklarte matematikeren John Nash. I sin siste forelesning sa han at han var på sporet av en ligning som ville endre vår forståelse av verden. Hva om han hadde rett?

Duration: 00:55:49


Den siste alke

10/5/2017
More
Kunstner Marius Heyerdahl tok sitt eget liv en vårnatt i 1979. Like før selvmordet ødela han mesteparten av kunsten han hadde skapt, og det han ikke ødela kastet han i fjorden ved Varoddbrua i Kristiansand. "Den siste alke" er historien om en utskjelt underdog i norsk kunsthistorie, og om hvordan Marius Heyerdahl sprengte grensene for hva som kunne kalles kunst ved å lage robotfigurer og lydinstallasjoner.

Duration: 00:43:05


Familien er hellig

9/27/2017
More
Barnevernet er en institusjon som er mer aktiv i Norge enn tilsvarende institusjoner i de fleste av verdens land. Ryktet til barnevernet som en institusjon som kommer og tar barn fra foreldre har spredt seg utover landet grenser og gjør at mange innvandrere kommer til Norge med en skepsis mot barnevernet.

Duration: 00:46:34


Knausgårds Munch

9/21/2017
More
Karl Ove Knausgård kjenner seg på tynn is når han sier ja til å sette sammen en utstilling på selveste Munchmuseet i Oslo. Knausgård har komplekser fordi han kan så lite om malerkunst, men bildene til Edvard Munch vekker dype følelser av skog og barndom.

Duration: 00:51:34


Søstrene fra Balkan

9/14/2017
More
For 50 år siden kommer en gruppe sykepleiere til Norge fra Jugoslavia – det som skulle være et opphold på ett år blir et helt liv, og de blir hverandres beste venner. Så splittes det tidligere hjemlandet av en blodig borgerkrig, En radiodok av David Vojislav Krekling og Tonja Boos

Duration: 00:43:03


Kvinnen på isen

5/22/2014
More
Rikke Houd er på sporet av Karen Roos, en ung dansk kvinne som forsvant på isen utenfor den lille østgrønlandske byen Tasiilaq i 1933. Hun finner deler av hennes dagbok, og reiser til Grønland for å finne ut hvorfor historien om Karens forsvinning fortsatt lever i Tasiilaq. Ett bilde dominerer Rikkes forsøk på å finne ut hva som skjedde med Karen den gangen: Bildet av de ensomme fotsporene som bukter seg over isen i nysnøen og stopper ved iskanten. Av Rikke Houd. Norsk versjon ved Berit...

Duration: 00:26:24


Å være norsk - i detalj

5/15/2014
More
Hva gjør en radioreporter når hun oppdager at «Ja, vi elsker» ikke er Norges offisielle nasjonalsang, men bare har klart å komme seg inn i tradisjon og folkesjel ved hjelp av sedvane? Hun bestiller en ny, og oppdatert nasjonalsang av komponist Stian Carstensen fra bandet Farmers Market. Håpet er at denne sangen, sunget av Bjarte Hjelmeland, en dag vil ta over for «Ja, vi elsker». Av Line Alsaker

Duration: 00:26:24


Sara 13. Tenåring i to kulturer

5/8/2014
More
Norskpakistanske Sara er 13 år og vil ikke lenger bli behandlet som et barn. Hun bor mesteparten av tiden hos sin norske mamma, sammen med stefar og stebrødre. Resten av tiden er hun hos sin pakistanske familie. Hos pappa har hun koranklasse, hos mamma har hun plikter. Sara har sin egen lyddagbok. Snart er det skoleball. Av Kari Finstad Wiberg.

Duration: 00:26:53


Min bit av himmelen

5/7/2014
More
Det er et stort sprang fra et liv i redsel til trygghet. Fra lukten av sitrusblomster i den iranske vinterluften til snø og mørke dager i Oslo. Sheida Jahanbin og mannen Mojtaba "Madyar" Sameinejad kom til Norge oktober 2010, etter flere år i Tyrkia. Dit flyktet de etter at Madyar hadde vært fengslet og torturert i Iran. Dokumentaren ble første gang sendt i 2011. Av Sheida Jahanbin og Rikke Houd.

Duration: 00:23:44


Hit og dit. En historie om å få skilte foreldre

5/1/2014
More
Hanna (13) og Synne (10) er søstre. En dag forteller mamma og pappa at de ikke skal være kjærester lenger, og at pappa skal finne seg et annet sted å bo. Hanna blir sint. Synne begynner å samle tårer på en liten flaske. Hvert år opplever 25 000 barn i Norge at foreldrene flytter fra hverandre. Dette er Hanna og Synnes historie. Radiodokumentaren er laget av Kristin Heien Børnes.

Duration: 00:22:27


Det lyser ennå

4/25/2014
More
På arbeidsrommet sitt i leiligheten på Tveita har Harald Brobakken (86) skapt det han mener er et evigvarende batteri. Problemet er bare at ingen tar seg tid til å se på det - aller minst kona hans Borghild. Med støtte fra barnebarnet Kjetil vil han få oppfinnelsen bekreftet av en forsker. Av Sindre Leganger.

Duration: 00:14:41


Nødt eller sannhet

4/24/2014
More
Temperaturen er høy i et klasserom i Bergen. I 5.klasses undervisningsplan står kjærlighet på dagsorden. Fra bakerste benk kaster Lars et blikk mot Nora. Det er mange søte jenter i klassen, men hun er den søteste, syns han. Nora er høy, lys og løper fortere enn guttene. Nå har Lars likt henne i over ett år. Men hun er ikke lett å vinne. Av Kristin Heien Børnes

Duration: 00:17:59


Jakten på visdom

4/17/2014
More
Man skal hjelpe, ikke ødelegge, mener Margit. Mens Bengt konstaterer at livet ikke er rettferdig. Elsa på sin side kunne tenke seg å brodere en veggdekorasjon med ordene ”heller sy enn sex”. I eldreboligen Pilträdet i Stockholm bor det mennesker med anselig livserfaring. Mennesker som har levd så lenge at de har fått perspektiv på saker og ting. Og som har et og annet visdomsord å dele med andre. Av Mia Blomgren

Duration: 00:26:15


Kvinne funnet død på badeplass

4/10/2014
More
En høstdag i 2008 blir Agneta funnet død ved en brygge i Småland i Sverige. Ektemannen Ingemar blir pågrepet av politiet umiddelbart, mistenkt for å ha drept kona si. Men hva var det egentlig som hadde skjedd? Av Hugo Lavett

Duration: 00:26:23


To hvite bruder

4/8/2014
More
Line og Eirin ønsker seg et tradisjonelt bryllup i kirken, men fordi Den norske kirke ikke har vedtatt liturgi for bryllup med to av samme kjønn blir det ikke helt som de har sett for seg.

Duration: 00:25:16


Hvem ble lurt av Thomas Quick?

4/3/2014
More
Det var opplest og vedtatt at Thomas Quick var en morder. På 90-tallet ble han dømt for 5 svenske og 3 norske drap, og tilsto mange flere. Som Sture Bergwall trakk han tilståelsene og ble frikjent for alle drapsanklagene. Nå regnes han som frisk nok til å vende tilbake til samfunnet. Hva skjedde egentlig? Og hvem ble lurt av mannen som ble sett på som Skandinavias verste seriemorder? Av Kjetil Saugestad.

Duration: 00:26:54


Kvalitetssikret sukkerspinnprosedyre

3/27/2014
More
Nordmenn er verdensmestere i frivillig arbeid. Og dugnad er et ord alle nordmenn vet hva betyr. Anne er leder av et skolekorps og har ofret både tid og helse gjennom alt dugnadsarbeidet. Ved å arrangere loppemarked to ganger i året forsøker korpset å redde den skrale økonomien. Nå må Anne få inn 150.000 kroner som korpset trenger til instrumenter og instruktører. Av Line Alsaker.

Duration: 00:26:22


En gang var vi helter

3/20/2014
More
Siden 1991, da Ukraina fikk sin selvstendighet, har landet gått fra å være en velstående sovjetrepublikk til å være ett av de fattigste landene i Europa. Kullindustrien mangler penger til å modernisere de gamle, nedslitte gruvene. Samtidig er den lettest tilgjengelige kulla tatt ut, det som står igjen er kull av dårligere kvalitet på rundt 1000 meters dyp, hvor konsentrasjon av metangass også er høyere. Det skal bare en liten gnist til før det smeller. Programmet ble første gang sendt i...

Duration: 00:25:21

See More