Spørgehjørnet-logo

Spørgehjørnet

13 Favorites

More Information

Location:

Copenhagen, Denmark

Language:

Danish


Episodes

Spørgehjørnet 10-06-02: Hvordan er burkaens historie?

6/2/2010
More
Vi efterforsker denne mere end 3.000 år gamle beklædningsgenstand, der måske har et helt praktisk oprindeligt formål: ikke at få sand i munden. Hør også om hvorfor det hedder et flygelhorn? Og hvorfra stammer citatet "Nu kan spillet begynde"?

Spørgehjørnet 10-05-26: Har der eksisteret en kvindelig pave?

5/26/2010
More
Sagnene om den kvindelige pave Johanne var vedholdende i middelalderen og har fået fornyet liv gennem film og romaner. Men var der hold i legenden? Lige fra den første opførelse har ”Peter og Ulven” været et meget populært værk, der er indspillet i et utal af versioner - på plade, på cd og som tegnefilm. Hør om de danske udgaver af Peter og Ulven.

Spørgehjørnet 10-05-19: Hvad er ånd?

5/19/2010
More
'Ånd' bruges i betydninger alt efter periode, religion eller filosofi. Det har oprindeligt at gøre med åndedrættet, og senere betydningen 'sjæl'. Hør også om hvem der er verdens bedste skakspiller gennem tiderne? Og så følger vi op på tidligere historier om Legattræet i det indre København, Djævelens tilnavn ”Old Nick” - måske Machiavelli?, og S-togsstationen Skovbrynet.

Spørgehjørnet 10-05-12: Hvorfor kaldes Djævelen Old Nick?

5/12/2010
More
Djævelen har mange navne - man har nødigt villet kalde Mørkets Fyrste ved sit eget navn. Men hvorfor Nick? Det kommer muligvis fra dansk. Hør også om Hakon Jørgensens fingeraftrykssystem og Legattræet i det indre København.

Spørgehjørnet 10-05-05: Har Trelleborg noget med trælle at gøre?

5/5/2010
More
Har Trelleborg noget med trælle at gøre? Det har det, men en træl er ikke bare en træl. Der er flere mulige forklaringer. Denne uge om de forskellige betydninger af træl og om det umiddelbart selvmodsigende budskab på en mindesten i Thy: "Jeg bringer glædeligt budskab - fjenden er i landet".

Spørgehjørnet 10-04-28: Hvordan er skakspillets historie?

4/28/2010
More
Selve ideen om spil mellem to ”hære” er mere en 5.000 år gammel. Skakspillet som sådan opstod sandsynligvis i Indien for små 1.500 år siden. Hør også om hvorfor der ikke findes en Ring 1 omkring København? - Den var faktisk på tegnebrættet, men planerne vakte voldsom modstand i befolkningen. Ingen brød sig om at få en motorvej langs Søerne i København. ”Søringen”, som den kaldtes, blev opgivet, og der kom aldrig en Ring 1.

Spørgehjørnet 10-04-21: Hvorfor er fisken et symbol på Jesus?

4/21/2010
More
I dagens udsendelse ser Spørgehjørnet nærmere på baggrunden for hvorfor fisken er blevet et symbol på Jesus. Derudover undersøges historien bag gadenavnet Århus Spanien, betydningen af Kridthuset og afslutningsvis besvares spørgsmålet: Hvor hurtigt kan menneskelige fingre spille Chopins Minutvals?

Spørgehjørnet 10-04-14: Hvordan ser en drage ud?

4/14/2010
More
Drager har indtil for ikke så mange år siden mange steder været betragtet som ægte levende væsner. Men hvordan de så ud, afhang af, hvor i verden man var. Desuden samles op på nogle af indslagene fra de forgangne uger: parodisten Henning Schram og betydningen af 'Ærlig pæl'.

Spørgehjørnet 10-04-07: Hvordan finder laksen vej til den helt rigtige elv?

4/7/2010
More
Det har i mange år været et stort mysterium, hvordan laksen finder tilbage til udgangspunktet, og der er blevet lanceret mange forskellige teorier. Desuden: Hvem var den Jomfru Ane, der lagde navn til den berømte gade i Aalborgs natteliv? Og endelig: "Den grå eminence". Er det en bestemt person, der var den oprindelige bagmand?

Spørgehjørnet 10-03-31: Hvilken slags elefanter havde Hannibal havde med over Alperne?

3/31/2010
More
Med en stor del af sine tropper og 37 stridselefanter rykkede Hannibal over Alperne til Italien. Det lyder besværligt, og det var det også. Derudover: Har der nogensinde været født siamesiske tvillinger i Danmark? Og hvorfor er italienske film synkroniseret?

Spørgehjørnet 10-03-24: Skal man skamme sig over skambenet?

3/24/2010
More
Hør om ordet 'Skam', dets oprindelse og baggrund og forskellige betydninger. Og så ser Spørgehjørnet nærmere på de mest benyttede vendinger i den daglige tale og betydningen af 'Ærlig pæl'.

Spørgehjørnet 10-03-17: Hvorfor hedder det 'gaffatape'?

3/17/2010
More
Der er en tendens til at kalde alle former for lærredstape for gaffatape, men det er forkert. Den professionelle gaffatape er en særlig slags lærredstape. Derudover kan du få svar på: Hvornår er det askeonsdag? Hvad er en pulverheks? Hvorfor hedder det en 'dosmerseddel'? Hvor stammer gadenavnet 'Dyrkøb' fra?

Spørgehjørnet 10-03-10: Hvem komponerede 'The Nokia Tune'?

3/10/2010
More
Ringetonen, der kommer ud af de fleste Nokiatelefoner, er uden tvivl de mest spillede toner igennem de seneste femten år. Desuden ser Spørgehjørnet nærmere på: Har kejsersnit noget med Julius Cæsar at gøre? Og hvorfor det hedder Stillehavet?

Spørgehjørnet 10-03-03: Hvordan er passets historie?

3/3/2010
More
Når vi skal ud at rejse uden for Skandinavien skal vi huske passet. Det har man ikke altid skullet, og passet var næsten også lige ved at forsvinde. Derudover behandler Spørgehjørnet i denne uge spørgsmålene: Hvad betyder det ikke at have ”en kinamands chance”? og Hvornår spillede teatrene deres forestillinger i tidligere tider?

Spørgehjørnet 10-02-24: Hvem opfandt hjulet?

2/24/2010
More
Selv om vi ikke kan sige, at det var Hr. X eller Frøken Y, der gjorde det, kan vi sagtens diske op med en fascinerende beretning om hjulets historie, en af de vigtigste opfindelser i menneskehedens historie. Spørgehjørnet kigger også på hvad der egentlig skal til for at få tilladelse til at drive en pølsevogn? Og hvad det vi sige ”at opgive ævred”? Ja, vi ved jo godt, hvad det betyder. Men hvad er det dog for et ”ævred”, vi opgiver.

Spørgehjørnet 10-02-17: Kan veje opkaldes efter nulevende personer?

2/17/2010
More
Reglerne er ikke entydige landet over i de forskellige kommuner. Men mange steder findes eksempler på vejnavne opkaldt efter ikke-afdøde. Spørgehjørnet kigger også på Hvornår havde man månedslov? Og hvad det er for et slag på tasken, man slår, når man giver et bud på et eller andet.

Spørgehjørnet 10-02-10: Hvad er forskellen på 'beretning' og 'historie'?

2/10/2010
More
Hvornår er noget en historie, og hvornår er det en beretning? Skal det ene være selvoplevet og det andet ikke? De bruges synonymt, men der er en hårfin forskel. Spørgehjørnet kigger også på filosofiens fader Thales og på udtrykket "at suge på lappen".

Spørgehjørnet 10-02-03: Hvem opfandt Gin & Tonic?

2/3/2010
More
Gin har været kendt siden oldtiden, og den blev i 1800-tallet tilsat appolinaris med kinin, for at mindske dens ubehagelige bitre smag.

Spørgehjørnet 10-01-27: Hvornår begyndte man at spille fodbold?

1/27/2010
More
Den moderne udgave af fodbold begynder 26. oktober 1863 på pubben The Freemasons’ Tower i London. Det første fodboldlignende spil beskrives i Kina mere end 200 år f. Kr. Derudover: Hvorfor hedder gummistøvler røjsere? Og hvorfor hedder det at suge på labben?

Spørgehjørnet 10-01-20: Hvornår blev hjertet et symbol på kærlighed?

1/20/2010
More
At hjertet har en særlig position i vores forestillingsverden kan der ikke være nogen tvivl om. De kulturhistoriske eksempler står ligefrem i kø! Få også svar på: Hvilke staver falder vi i, når vi falder i staver? Og hvor stammer vendingen: "Hvor David købte øllet" fra?
See More