Teknisk Sett-logo

Teknisk Sett

Technology Podcasts >

More Information

Location:

Norway

Language:

Norwegian


Episodes

Episode 114 - I blårussens hule

3/15/2018
More
I dag har Jan og Odd Richard våget seg inn til finansbransjen, representert ved Storebrand som sitter på landets største private pensjonsfond. Det ble litt som å komme hjem, for der traff vi siv. ing. Jan Erik Saugestad som kan fortelle oss hvordan selskapet investerer den gigantiske pengebingen de disponerer på vegne av et veldig stort antall norske pensjonister. Storebrand passer godt på pengene våre og var tidlig ute med å se at det kan lønne seg å tenke på miljø og etikk. Det er bra å...

Duration:00:18:44

Episode 113 - Hva skjedde i Barcelona?

3/9/2018
More
Den store mobilkonferansen i Barcelona er over. Varog fra Innside Telecom og Odd Richard fra Digi og TU snakker om intense dager sammen med 107 000 andre og et rekordhøyt antall utstillere. Til og med en del norske. Her velger noen av aktørene som Samsung, Sony og nyoppståtte Nokia å lansere sine nye mobilkreasjoner. De siste har oppdaget gleden i fordums telefoner. Mens andre som Apple holder seg langt unna. Etter mer enn ti års snakk om 4G begynner det å stilne litt. Til gjengjeld er det...

Duration:00:17:40

Episode 112 - Entreprenørene som lykkes

3/1/2018
More
Hva kjennetegner entreprenørene som lykkes? Maria Amelie har intervjuet 30 gründere til sin bok "Alt eller ingenting". Hun har fått tipsene om hva som skal til, hvordan man lykkes og hvordan man feiler. Og ikke minst: Hva skjer når bedriften skal ekspandere og ansette flere? Vår gjest og eks-kollega Maria Amelie forteller mer i ukens podcast.

Duration:00:19:28

Episode 111 - Solcelletak er lønnsomt

2/22/2018
More
Terskelen for å bygge solceller på eget tak er blitt mye lavere den siste tiden, og nå kan man til og med få takstein med integrerte solceller. Det betaler seg selv over en viss tidsperiode. Ukens gjest er Andreas Bentzen i Otovo, som satser på å senke terskelen for å installere solceller i private hytter og boliger.

Duration:00:19:26

Episode 110 - Elektrisitetens historie

2/15/2018
More
Fra den dagen lyset kom til Fredrikstad i 1874 har hverdagen forandret seg for alltid med elektrisiteten i Norge. Vi ser på elektrisitetens historie i Norge, sammen med vår gjest Vegard Willumsen i NVE. Hva var det Hammerfest var først med, og hvordan fikk vi strøm i begynnelsen? Skal vi nå bruke all vannkraften på elbiler? Ukens podcast gir noen svar.

Duration:00:18:39

Episode 109 - Nå bygger vi høyhusene i tre

2/8/2018
More
Vi har alltid bygget eneboliger i tre, men i større bygg bruker vi betong. Hvorfor det, spør mange, og nå gjøres det noe med det. Ved Mjøsa reiser det 18 meter høye Mjøstårnet i tre seg, og en lang rekke mangeetasjes bygg rundt om i landet oppføres i tre. Resultatet er at vi låser store mengder CO2 inn for fremtiden og sparer atmosfæren for enorme utslipp som sementproduksjon fører med seg. I ukens podcast snakker vi med PhD Kristine Nore ved Norsk Treteknisk institutt om bruken av...

Duration:00:15:23

Episode 108 - Vår neste bil blir elektrisk

1/31/2018
More
Torsdag 1. februar går EV Summit 2018 av stabelen. Nesten 700 deltakere fra 34 land kommer for å høre en lang rekke foredragsholdere og debatter rundt elbiler og elektrisk transport. Jan og Odd Richard summerer i dagens podcast opp hva de mener om dette og hva som kommer til å skje på området i årene som kommer. Ingen av dem tror stempelmotoren har noen lys fremtid.

Duration:00:20:52

Episode 107 - 3D-printing i HP-fulle omgivelser

1/25/2018
More
Dagens podcast er spilt inn på nærmest hellig grunn. Vi sitter i Palo Alto på kontoret til Dave Packard, like ved siden av kontoret til Bill Hewlett. Kontoret er slik det var da de to flyttet inn i 1960, mange år etter at de to la grunnstenen til det vi kjenner som Silicon Valley - da de begynte å produsere elektronikk i en garasje noen kvartaler unna i 1938. Vi sitter i tretunge omgivelser sammen med adm. dir. for HP Norge, Verner Hølleland, og snakker om den neste store revolusjonen:...

Duration:00:15:25

Episode 106 - En lyttepost til Silicon Valley

1/18/2018
More
Nordic Innovation House i Palo Alto er en rimelig inngangsbillett til miljøet, kunnskapene og nettverket i Silicon Valley. Det ble startet opp av Innovasjon Norge, som inviterte de øvrige nordiske landene med på satsingen. Denne gangen er det vi som er gjester hos Nordic Innovation House. Vi tar en prat med Gro Dyrnes, regional direktør i Innovasjon Norge.

Duration:00:16:03

Episode 105 - Rapport fra CES i Las Vegas

1/11/2018
More
CES - Cosumer Electronics Show - i Las Vegas er kanskje den viktigste arenaen for lansering av ny teknologi. Odd Richard og Jan er også i år på plass i Las Vegas. I ukens podcast ser vi på årets nyheter, hva som er trendene og ikke minst: De norske selskapene som markerer seg på messen.

Duration:00:19:33

Episode 104 - Kan vi miste kontrollen over den kunstige intelligensen?

1/4/2018
More
Fremskrittene for kunstig intelligens har vært betydelige de siste årene, men hvor langt har vi egentlig kommet? Kan vi miste kontrollen? Det er en lang vei fra datamaskiner som spiller sjakk og datamaskiner med egne følelser og drifter. Ofte er den kunstige intelligensen i dag knyttet til veldig konkrete oppgaver. Vi har med oss astrofysiker og fremtidsforsker Eirik Newth for å se nærmere på hva vi kan vente oss framover.

Duration:00:16:55

Episode 103 - Slik skal Ruter satse på elbusser

12/28/2017
More
Ruter har satt i gang driften av rene elbusser i Oslo, gjennom tre ulike driftsselskaper. Vi har tatt en prat med Ruter-sjef Bernt Reitan Jenssen om fordelene og de praktiske utfordringene med elektrisk drift av kollektivtrafikken.

Duration:00:15:32

Episode 101 - Tips til harde pakker!

12/19/2017
More
Det nærmer seg siste innspurt for julegavehandelen, og vi byr på en ekstra episode med tips til de beste harde pakkene. Vi ser på spennende lydprodukter, AR-briller, mobiler, klokker og ikke minst siste nytt innen vaffeljern. Årets julegave? Vi tror fortsatt det er DAB-radioen. God jul!

Duration:00:15:31

Episode 100 - Vi feirer med Napoleonskake!

12/13/2017
More
Det er helt sant, podcasten vår Teknisk Sett har med dette sin episode nummer 100. Odd Richard og Jan tar et tilbakeblikk på noen av spådommene de har kommet med, og hvor veien nå går videre. Hva med oljebransjen? Er stempelmotoren virkelig død? Burde vi være redde for kunstig intelligens, og trenger vi egentlig å dø? For ikke å nevne veivakselen, en av vår tids store oppfinnelser. Takk til alle som henger med oss. Vi er klare for de neste 100!

Duration:00:26:34

Episode 99 - dingsen som dreper mikroorganismene

12/7/2017
More
Selv om vi vasker og vasker på sykehus, på sykehjem, i næringsmiddelindustrien og på andre steder der vi ikke ønsker bakterier, virus og soppsporer - så blir rundt halvparten igjen. Da blir det vanskelig å få has på de multiresistente bakteriene. Det har det norske selskapet Decon X en råd for. Ikke bare massakrerer de 99,9999 prosent av uhumskhetene i et rom de setter maskinene sin inn i, hele prosessen automatiseres og resultatene verifiseres og logges. Mot tre timer i...

Duration:00:15:13

Episode 98 - Sensor holde radonen i sjakk

11/30/2017
More
Vet du om huset ditt står på radonfarlig grunn, og om noe lekker inn? Det er lett å finne ut med en helt spesiell norsk sensor, som utvikles og selges over hele verden av selskapet Airthings. Vi snakker med sjefen der, Øyvind Birkenes, om teknologien deres og hvor lite bevissthet det er rundt radon i hus. Deres nye sensor måler radonkonsentrasjonen i bequerel kontinuerlig, og kan fortelle folk hvordan nivåene varierer hele tiden. Radonnivået er nemlig langt fra statisk, slik som tidligere...

Duration:00:16:25

Episode 97 - Peiskos er klimanøytralt

11/23/2017
More
Vinteren har allerede godt grep om bygd og by, og vi trenger varme. Fossil varme skal bort, og elektrisk energi kan være utsatt når trær blåser ned over kraftlinjene. Da står vi igjen med den snart to millioner år gamle velprøvde varmekilden; veden. Denne gangen snakker vi med personen som kanskje kan mest om dette her i landet, fagsjef i Norsk Ved, Øyvind Stranda Larsen. Ved gir både varmesikkerhet, effekt og kos, mener han.

Duration:00:23:26

Episode 96 - Finner snøskred med satelitter

11/16/2017
More
Satellitter kan brukes til så mangt. Ved Norut i Tromsø har de brukt ESAs nye Sentinel 1A og 1B radarsatellitter til å finne snøskred. Dette er radarbaserte satellitter som kan se hvordan terrenget endrer seg mellom hver gang de flyr over områdene. Norge, og spesielt Nord-Norge dekkes spesielt godt av overflyvningene på grunn av de polare banene. Det er ikke så lett å se de snødekte områdene i nord med kamerasatellitter på grunn av skydekket, men med radar er det ikke noe problem. Norut...

Duration:00:12:42

Episode 95 - Lar publikum sende video til brannvesenet

11/9/2017
More
I mange år har vi snakket om hvordan nødetatene trenger bilder og video. Det nye nødnettet er beregnet på talekommunikasjon, og har svært liten datakapasitet. Men mobiloperatørene har sørget for at Norge er smekk full av god dekning på flere teknologier og frekvenser. Det som trengs er noen til å utvikle enkle tjenester som sørger for at både nødetatene selv og publikum kan rapportere levende bilder til nødsentraler. Det kan være fra vanlige mobiler eller fra hjelmkameraer. Med en slik...

Duration:00:16:11

Episode 94 - Norges viktigste militærteknologier

11/2/2017
More
– Vikingene var sin tids suverent beste marineinfanteri, sier general og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen. Han er ukens gjest i podcasten vår, men skal først og fremst rangere nyere norsk millitærteknologi. Han har tre favoritter: * Det moderne feltartilleriet * Penguin-missilet * Nammo Multi Purpose 12,7-ammunisjon Hvorfor? Det får du høre mer om i ukens podcast.

Duration:00:15:21

Try Premium for 30 days

Live games for all NFL, MLB, NBA, & NHL teams
Commercial-Free Music
No Display Ads