Teknisk Sett-logo

Teknisk Sett

35 Favorites

More Information

Location:

Norway

Language:

Norwegian


Episodes

Episode 92 - Norwegian Technology Awards

10/19/2017
More
Årets kandidater til Norwegian Technology Award 2017 spenner fra avansert helseteknologi, grøftefri vannrørkoblinger til laserlys, induksjonslading og autonomi. Jan. M. Moberg, Odd Richard Valmot og Tore Stensvold går gjennom årets finalister i denne spesialepisoden: * Wärtsilä og fem partnere har utviklet systemet for induksjonslading * Stingray Marine Solutions står bak laserteknologi og avansert programvare som dreper lakselus uten å skade fisken * Yara og Kongsberg Maritime er i gang med...

Duration: 00:29:02


Episode 91 - Militærteknologi

10/12/2017
More
Teknologien har forandret militærmakten betydelig de siste årene. Ikke bare de fysiske våpnene i seg selv, men nye former for kommunikasjon kan også rokke ved selve premissene for krigføring. Skal vi være redde for cyberkrig nå? Hva skjer når flere aktører får tilgang til teknologiene? For å snakke om militærteknologi har vi fått besøk av general og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen i ukens podcast.

Duration: 00:20:12


Episode 90 - Kan vi knekke Kim-koden?

10/5/2017
More
Nord-Koreas leder Kim Jung-un og hans kjernefysiske våpen er tema i ukens podcast. Hvor avansert er egentlig teknologien involvert, og hvor farlig er dette i hendene på Kim Jung-un? Denne gangen har vi fått general og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen i studio for å hjelpe oss med analysene.

Duration: 00:17:32


Episode 89 - Jakten på bedre inneklima

9/28/2017
More
Noen fryser, andre er for varme. Det virker umulig å gjøre alle fornøyde med inneklimaet. Men hvordan kan vi løse disse utfordringene ved hjelp av avansert sensorteknologi og fjernstyring? Og kan Odd Richard sette bort driften av sitt eget hus? Vi har fått med oss konsernsjef Jon Valen-Sendstad i GK-gruppen for å fortelle mer om mulighetene.

Duration: 00:17:26


Episode 88 - Teknologien bak datingtjenestene

9/21/2017
More
Odd Richard synes Jan har vært single lenge nok. Han har derfor invitert daglig leder og gründer Morten Gulliksen i sukker.no for å fortelle om teknologien bak datingtjenesten. Hva er det som skjer når personer matches i slike systemer? Hvor avansert er teknologien? Og vil kunstig intelligens ta over? Ikke minst: Vil Jan føle seg trygg nok til å lage en profil for å se om han får slutt på tilværelsen som single?

Duration: 00:18:54


Episode 87 - Løsningen for antibiotikaresistens

9/14/2017
More
Da Alexander Fleming oppdaget penicillin i 1928 fikk verden en skikkelig superkur mot en rekke bakterielle sykdommer. Siden har vi fått mange former for antibiotika tilgjengelig, og nærmest øst ut medisinen mot all verdens lidelser. Dermed skjedde det som Fleming selv advarte mot i sitt Nobel-foredrag i 1945: Det blir utviklet resistens mot antibiotikaen, og den mister etter hvert sin virkning. Den gode nyheten? Det finnes løsninger! Vi ser på hvordan teknologien nå kan gjøre det mulig å...

Duration: 00:14:48


Episode 86 - Solkraft og vindkraft telles helt feil

9/7/2017
More
Det internasjonale energibyrået har lenge rapportert at sol- og vindkraft bare opptar et par prosent av energimiksen i verden. Men: – Det stemmer ikke, sier teknologidirektør Erik Sauar i ukens podcast. Han forklarer her hvordan fossil energi telles på en måte som gir tre ganger så stort utslag som solenergi og vindenergi. Hvis vi nå øker tallene på sol og vind tilsvarende med faktor tre, ser vi at disse er klare til å ta over innen få år - mye raskere enn vi hittil har trodd. Det kan ha...

Duration: 00:16:15


Episode 85 - Termoelektriske celler

8/31/2017
More
Dette kan bli like stort som solkraft, sier teknologidirektør Håvard Moe i Elkem. Han er gjest i ukens podcast, som handler om termoelektriske celler. Med termoelektriske celler er det mulig å hente ut energi fra temperaturforskjeller. Dette har store industrielle muligheter, men også helt enkle bruksområder - for eksempel mobiltelefonladeren som henter energi fra flammen på en primus.

Duration: 00:12:20


Episode 84 - Nå slukkes FM-nettet helt

8/24/2017
More
FM-senderne slukkes nå over hele landet, og 20. september er det definitivt slutt. Da står de siste fylkene Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold for tur. Vi har fått med oss Petter Hox, sjef for radiodistribusjon i NRK, for å få en løypemelding på DAB-utrullingen. Hvordan står det til med utbygging, dekning og mottak? Hvorfor er det ikke alle som får inn DAB skikkelig? Og vi får lære hvorfor kanalforfølgelse og pisk er noe du kanskje vil ha.

Duration: 00:16:30


Episode 83 - Kart i smarte byer

8/18/2017
More
Digitale kart blir en svært viktig ingrediens i framtidens smarte byer. Tingenes internett trenger også posisjonering, og autonome farkoster trenger oppdaterte sanntidsdata i tre dimensjoner. Vi ser på hvordan data kan hentes inn fra ulike sensorer og brukes i sanntid. Ukens gjest er Administrerende direktør Geir Hansen i Geodata.

Duration: 00:14:03


Episode 82 - Batteridrevne motorsager

8/10/2017
More
Odd Richard har testet sju batteridrevne motorsager på hytta i sommer. Kan de virkelig måle seg mot de gamle bensindrevne to-takterne? – For de fleste er faktisk de batteridrevne motorsagene å foretrekke, sier Odd Richard. I ukens podcast forklarer han hvorfor. Vi får høre om fordeler og ulemper, batterikapasitet, sikkerhet og vedlikehold. Og ikke minst: Lyden av en elektrisk motorsag i studio!

Duration: 00:21:00


Episode 81 - Slik blir kartene digitalisert

8/3/2017
More
Kartet har en lang historie, men aldri har utviklingen gått så raskt som nå. Digitaliseringen har gitt en lang rekke nye muligheter, og i bakgrunnen har vi store aktører som gjør det mulig for alle å utnytte dem på stadig mer spektakulære måter. Hvilken rolle spiller Statens kartverk og våre andre nasjonale og internasjonale aktører? Hva skjer nå, med 3D og sanntidsdata? Vi har fått besøk av administrerende direktør Geir Hansen i Geodata for å snakke mer om de nye mulighetene.

Duration: 00:16:31


Episode 80 - Slik kan Thorium erstatte Uran i kjernekraftverkene

7/27/2017
More
Verden trenger kjernekraft for å erstatte alt det fossile brenselet, tror Odd Richard Valmot. Dagens kraftverk er svært mye sikrere enn de første versjonene, og nå begynner det å nærme seg et godt alternativ til uran som brensel: Thorium. Det er langt mer bærekraftig, sikrere og lettere tilgjengelig. Denne uka har vi fått besøk av Øystein Asphjell i Thor Energy, som utvikler thorium-basert teknologi til bruk i kjernekraftverk verden over. Vi ser på hvor langt teknologien har kommet, hva...

Duration: 00:17:16


Episode 79 - Hydrogen i biler, båter og fly

7/20/2017
More
Hydrogen i biler og andre transportmidler har vært tema i mange år. Odd Richard og Jan er nå enige om at ottomotorens dager er talte, så hvor står vi nå med hydrogenbilen? Trenger vi den når batteridrevne biler fungerer så bra? Vi ser på fordeler og ulemper med hydrogendrift i ukens episode.

Duration: 00:15:23


Episode 78 - Digital helse

7/13/2017
More
Enn så lenge er du selv den beste helsesensoren omkring. Du kjenner når noe ikke er som det skal, og så går du til legen. Men det kommer stadig flere digitale helsesensorer, og de blir viktigere og viktigere for helsa vår. Etter hvert vil alle få sin personlige chip, tror Odd Richard, som er mer enn normalt opptatt av digital helseteknologi. – Før varte et røntgenapparat i 20 år, nå er et tre år gammelt apparat umoderne. Vi må organisere sykehusdriften annerledes for å kunne bruke...

Duration: 00:15:31


Episode 77 - drillsesongen er her!

7/6/2017
More
Det er endelig sommer og drillsesong, en ren høytid for verktøygale Odd Richard. Han har testet mange driller i det siste, og snart er det de batteridrevne sagene som står for tur. I ukens podcast får du høre litt mer om siste utvikling på området, hva som er viktig å tenke på og ikke minst: Odd Richards favorittverktøy.

Duration: 00:11:05


Episode 76 - Teknologiutviklingen på båt

6/29/2017
More
Fritidsbåter er i vinden om dagen, og vi ser på hva som skjer av teknologiutvikling på området. Hvorfor er aluminiumsbåter blitt så interessant, og er det egentlig bedre enn glassfiber? Hva med karbon og andre materialer? Vi ser også på påhengsmotorer og andre utviklingstrekk for småbåtene. For ekstra ekspertise har vi igjen fått Hans Petter Slang fra Nordkapp Boats med oss på Skype.

Duration: 00:15:28


Episode 75 - Slik er årets fritidsbåt-trender

6/22/2017
More
Sommeren er her, og for mange gjør drømmen om en ny fritidsbåt seg gjeldende. I ukens podcast har vi tatt en Skype-prat med Hans Petter Slang i Nordkapp Boats, for å høre litt om årets trender og hvordan markedet og teknologiene utvikler seg. Skal det være 2-takter eller 4-takter? Hvordan skal skroget være, og hvor viktig er designet? Her får vi noen svar.

Duration: 00:16:12


Episode 74 - Nå blir det forbudt med fossil fyringsolje og parafin

6/15/2017
More
I dag 15. juni vedtok Regjeringen å innføre forbud mot fossil fyringsolje og parafin, og dermed er det mange som må finne nye og moderne løsninger for å varme opp boligen. Vi snakket med ukens gjest Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening for noen dager siden, og forbudet som diskuteres er altså nå vedtatt. Så hva blir løsningen for dem som sitter på store fyringsanlegg? Vi har noen svar i ukens podcast. Du får også høre den dramatiske historien om hvorfor Odd Richard har...

Duration: 00:13:22


Episode 73 - nordmenns boligvarmefavoritter

6/8/2017
More
Denne gangen skal vi ta utgangspunkt i en undersøkelse der nordmenn er spurt om hva de tenker er de beste varmeløsningene for norske boliger. Solenergi kommer overraskende høyt opp. Men vi kommer heller ikke utenom varmepumpa, som finnes i en rekke ulike varianter. Så hva funker best - er det bergvarme, luft-til-luft eller luft-til-vann? Og hvorfor utstyres ikke alle nye boliger med varmepumper? For å lære mer om dette har vi denne gangen hentet inn Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk...

Duration: 00:15:53

See More