Teofiluspodden-logo

Teofiluspodden

3 Favorites

More Information

Location:

Sweden

Description:

Teofiluspodden är en podcast där vi pratar om massor med olika frågor och ämnen, allt utifrån ett kristet perspektiv. Vi som håller i den är inga experter eller auktoriteter på något sätt, utan bara två killar som tycker det är roligt att samtala och fundera kring olika ämnen. Teofiluspodden blir ett sätt för oss att bjuda in andra i våra samtal och kanske få våra lyssnare att börja fundera själva.

Language:

Swedish


Episodes

Avsnitt 30: Om kyrkovalet och politiska partier

9/12/2017
More
Idag har vi ett litet specialavsnitt för er - det är nämligen så att vi ska prata om kyrkovalet som hålls på söndag, den 17 september. Vi har fått med oss två personer som kandiderar i kyrkovalet, en på lokal nivå och en på stiftsnivå. David representerar Frimodig Kyrka, och Mats representerar socialdemokraterna. Vi pratar om hur kyrkovalet går till, varför det finns och varför det är viktigt att rösta. Dessutom pratar vi om varför det egentligen ska finnas, eller inte bör finnas, politiska...

Duration: 00:44:47


Avsnitt 29 Om själavård

8/27/2017
More
Välkomna tillbaka, får vi säga, både till oss och er som lyssnar. Efter ett ganska så kort sommaruppehåll är vi nu tillbaka med nya avsnitt. Först ut är ett avsnitt om själavård. Själavård handlar om, precis som det heter, att vårda själen. Vi pratar med Benedikte Nilsson, som är en erfaren själavårdare, om vad själavård egentligen är, vem som kan ha nytta av det och om hur det skiljer sig från att gå och prata med en psykolog egentligen.

Duration: 00:43:05


Avsnitt 28: Memes

6/29/2017
More
På facebook kan man ibland, beroende på mängden grupper med sådant innehålla man är med i kanske, få upp memes i sitt flöde. Vissa kommer från kristna grupper, och vissa kommer från grupper som driver med kristna/religion i allmänhet. Vi plockar upp några memes från några grupper Johannes är med i och sitter ner för att tänka kring dem. Varför är de roliga? Är de sanna eller visar de bara upp en fel bild av kristna? Vi pratar bland annat om bibeltolkning, om hur kristna uppfattas, om att...

Duration: 00:52:20


Avsnitt 27: Guds vilja

6/20/2017
More
I avsnitt 27 gör vi en specialare till alla som precis tagit studenten. Eller ja, det är så vi tänker i varje fall. Vi bjuder in Sofia från Låt Höra, och Mårten från vårt avsnitt om pengar, till att prata om det här med att Gud har en specifik plan för våra liv. När man precis är klar med skolan är det vanligt att man funderar på nästa steg i livet, och för kristna är det då ofta viktigt att veta vad det är Gud vill med ens liv. Så vi pratar om ifall det finns en väg utstakad för varje...

Duration: 00:56:05


Avsnitt 26: Sprit, snus och svordomar?

6/6/2017
More
Vad är det egentligen som gäller för kristna när det gäller sprit, snus och svordomar? I det som troligtvis är vårt längsta avsnitt försöker vi bena ut lite kring vad som faktiskt gäller med spriten, snuset och rökningen. Vi pratar om beroende, respekt och kärlek för andra människor och om hur man ibland måste avstå saker av kärlek till sin nästa. Svordomarna hinner vi inte med så mycket, så det skjuter vi på framtiden. Men in och lyssna, och ge er egen åsikt i kommentarerna på facbook...

Duration: 01:01:10


Avsnitt 25: Vrede (och Marcus Oscarsson)

5/22/2017
More
Idag har vi inte med oss några gäster, men tar istället ett ämnesförslag från en lyssnare. Hans Dahlén, som är präst i EFS-kapellet i Lund föreslog för oss att prata om vrede, och självklart blir det då så. Vi diskuterar om det är så att Gud är arg på oss, om hur man egentligen definierar hat, och om ifall vi som kristna får vara arga på andra. Vi avslutar med att prata lite om Marcus Oscarssons facebook-sida, hans trygghetsplan och hur internet visar på vreden i samhället.

Duration: 00:51:38


Avsnitt 24: Kristna uttryck (del 2)

5/7/2017
More
Avsnitt 24 fortsätter där avsnitt 23 slutade. Vi har alltså fortsatt Christian och Sofia från Låt Höra! med oss, och funderar vidare kring ytterligare fyra konstiga (eller kanske inte) uttryck som man ofta hör i kristna kretsar. Ge oss gärna era tankar om de olika uttrycken via mail eller på facebook. Det är alltid roligare med fler som är med i samtalet!

Duration: 00:43:17


Avsnitt 23 - Kristna uttryck (del 1)

4/25/2017
More
Idag tar vi tag i det vi sagt så länge att vi ska, nämligen kristna uttryck. Vi får besök av Sofia och Christian från Låt Höra för att kunna reda ut alla uttrycken. I det här första avsnittet försöker vi förstå fyra olika uttryck, och i nästa kommer ni få fyra till. Så fundera till lite kring var och när ni har hört de här uttrycken, och om det är några andra uttryck ni skulle vilja att vi snackade om i framtiden.

Duration: 00:52:20


Avsnitt 22 - Vintermötet, reformationen och Luther

4/10/2017
More
Vi skickar iväg Oskar till ELUs vintermöte där han intervjuar en av talarna och några av deltagarna. Vi, och de, diskuterar kring Luther, reformationen och vad som är det viktiga med de två. Dessutom får vi höra lite om vad som var bra med vintermötet. Inspelningarna på själva Vintermötet har dock en del bakgrundsljud, vilket vi ber om ursäkt för. Men innehållet är bra oavsett. Vill man lyssna på föredragen från Vintermötet så finns de på länken här:...

Duration: 00:51:11


Avsnitt 21 - Vad är apologetik, och behövs det?

3/28/2017
More
I det här avsnittet får vi ta del av två korta intervjuer som Johannes gjort med Mats Selander och Stefan Gustavsson. Dessa båda herrar är experter på apologetik, så då pratar vi om det helt enkelt. Dessutom så pratar Johannes och Oskar om huruvida apologetik verkligen behövs, och om hur man ska definiera det. Vad är apologetik då? Lyssna för att lära!

Duration: 00:48:39


Avsnitt 20 - Varför ska man vara med i en församling?

3/14/2017
More
I avsnitt 20 av Teofiluspodden snackar vi med Måns, som ska bli präst, om vad det vettiga med en församling egentligen är. Oskar går all in på att försöka bryta ner Måns och Johannes argument, och kontentan blir ett mycket bra (om vi får säga det själva) samtal om varför man bör vara med i en församling, om vad en församling är, och om varför andra kristna gemenskaper inte kan ge samma saker. Lyssna och fundera!

Duration: 00:46:51


Avsnitt 19: Kvinnor och ledarskap

2/25/2017
More
Idag pratar vi om vårt kanske svåraste och mest intressanta ämne hittills. Vi lejer in Malin och Louise (som båda har mycket erfarenhet av ledarskap)för att fundera kring ledarskap i allmänhet och kvinnliga ledare i synnerhet. Oskar frågar varför kvinnor som han frågar om att vara ledare inte tackar ja när de får frågan, och vi försöker bena ut hur man egentligen ska tänka i både kristna och världsliga sammanhang kring vem som egentligen är ledare, och vad det innebär.

Duration: 00:49:18


Avsnitt 18 - Om lägerkristendom

2/12/2017
More
I det här avsnittet pratar vi om något som i kristna kretsar ofta lyfts fram som ett problem, och som något som vi behöver arbeta mot, nämligen lägerkristendom. Den kristna tron handlar ju om hela livet, men ändå är det så mycket lättare att vara kristen när man är på läger med massa andra kristna. Hur ska man då klara sig när man är själv där hemma i vardagen? Och är det själva lägret som är dåligt? Borde vi göra på något annat sätt? Lyssna och fundera själv! =)

Duration: 00:55:17


Avsnitt 17 - Om filosofi

1/27/2017
More
I dagens avsnitt pratar vi om filosofi. Det handlar om vad det är, och varför människor i allmänhet kan ha nytta av det, och varför kristna i synnerhet kan och kanske till och med bör filosofera. Till vår hjälp har vi Linus och John som båda är mer filosofiska än oss. Vi pratar dessutom om hur filosofin har hjälp dem i deras tro, och om vad i filosofin som egentligen är det vettiga.

Duration: 00:49:20


Avsnitt 16 - Tro och gärningar

1/14/2017
More
Vad är egentligen tro? Hur kan man definiera det? Och hur förhåller tro sig till det verkliga livet, och vad man faktiskt gör om dagarna? Är det så att det man tror på får konsekvenser i livet? Eller är det kanske bara något man hoppas? Eller är det kanske så att om det inte får konsekvenser så tror man egentligen inte på det? Vi försöker svara på lite sådana frågor, och funderar en massa kring hur det här med tro och gärningar egentligen hänger ihop. Dessutom introducerar vi Kattislav och...

Duration: 00:49:30


Avsnitt 15 - (H)julspecial

12/21/2016
More
15 avsnitt har gått, och därmed en hel termin med Teofiluspodden. Fantastiskt. Det firar vi med att få besök av Christian som är präst i Svenska Kyrkan. Vi pratar om julen, och om varför så många går på gudstjänst under julen men inte annars under året. Vi jämför med påsken, och funderar kring om det är enklare att relatera till julens budskap än påskens, och om det som är julens budskap verkligen är vad gemene man förknippar med julen, eller om traditionen snarare har skapat ett eget...

Duration: 00:47:18


Avsnitt 14 - Diskussioner, debatter och annat bös

12/14/2016
More
I dagens avsnitt snackar vi om hur man egentligen ska tänka kring samtal och diskussioner. Vi börjat med att diskutera sanning och knallar sedan, via Johannes mössa, vidare till att prata om hur man bemöter sin meningsmotståndare och frågan om gemensamma utgångspunkter för samtal. Kanske låter det torrt och teoretiskt, men det är oerhört viktigt och spännande.

Duration: 00:47:12


Avsnitt 13 - Invandring/Immigration

11/11/2016
More
I det här avsnittet får vi besök av Sara, och pratar om immigration. Hur ska man egentligen förhålla sig till personer som kommer till vårt land, antingen flyende från sitt eget eller bara hitflyttande för att det är bättre här? Vad kan vi som kristna säga om det, och finns det något speciellt sätt som vi bör uppföra oss på? Och har vi något speciellt ansvar där? Det är några av frågorna och tankarna som vi pratar om idag.

Duration: 00:48:22


Avsnitt 12 - Helvetet

11/10/2016
More
I dagens avsnitt får vi besök av Ray Baker som råkar ha doktorerat om helvetet. Vi passar på att fråga vad som egentligen händer efter man dör, vad helvetet egentligen är och om ett vanligt missförstånd gällande himlen. Självklart pratar vi också om vad det här med himlen och helvetet, och vilken syn man har på det, har för inverkan på vårt personliga kristna liv. --- Teofiluspodden är en podcast där vi pratar om massor med olika frågor och ämnen, allt utifrån ett kristet perspektiv. Vi...

Duration: 00:44:48


Avsnitt 10 - De fem konstigaste sakerna med ateism

10/21/2016
More
I avsnitt 10 (!) så får gör vi en favorit i repris och har med oss Rostislav igen. Den här gången pratar vi om de top fem konstigaste sakerna med ateism. Vi snackar bland annat om konstiga hattar, lite om helvetet och mycket om mening, hur allting har uppkommit och en hel del om moral och vad man egentligen kan säga om det utifrån en ateistisk synvinkel. Vi pratar också lite, precis som förra gången, om vetenskap och tro. I och med detta jubileumsavsnitt lanserar vi även vår facebooksida...

Duration: 00:51:40

See More