The Doctors' Podcast-logo

The Doctors' Podcast

35 Favorites

More Information

Location:

Sweden

Description:

I Läkarpodden får vi de senaste rönen inom medicin och sjukvård. Dr Mikael Sandström och Tilde de Paula Eby reder ut begreppen, delar med sig av sina egna erfarenheter, tar kål på myter och svarar på era frågor. "Jag har ett specialintresse för sjukdomar", säger Tilde de Paula Eby. "Mikael är alltid uppdaterad" Tilde de Paula har ett speciellt intresse för sjukdomar och har drömt om att göra den här podden med Dr Mikael i ett års tid. - Mikael är rak och alltid uppdaterad med den senaste forskningen. Precis en sådan läkare jag uppskattar att ha privat, någon som säger; "så här är det". Podden kommer rymma sorgliga, roliga och dråpliga historier som bygger på egna erfarenheter eller historier från Dr Mikaels år som läkare. Varje tisdag kommer ett nytt avsnitt av Läkarpodden. Ni kan skicka in era frågor till oss på: lakarpodden@tv4.se Inga ämnen är för små eller för stora, det finns ingenting som podden inte kommer att kunna ta upp. Ni kan också komma med förslag och önska ämnen som ni vill att Tilde och Mikael tar upp.

Language:

Swedish


Episodes

Läkarpodden - # 55. Huskurer

9/19/2017
More
I tusentals år har människor använt sig av egna kurer, hemmagjorda mediciner och behandlingar att förebygga, bota och lindra olika åkommor. En stor mängd av dessa huskurer går sedan i arv i generationer. Men vilka funkar faktiskt? Vilka rötter, brygder, behandlingar med åratal av vittnesskildringar på att de faktiskt har effekt kan den moderna vården och vetenskapen styrka? Dr Mikael och Tilde går till botten med flera av dom vanligaste huskurerna, och några av svaren överraskar!

Duration: 00:48:13


Läkarpodden - # 54. Hemmorojder & andra stjärtbesvär

9/12/2017
More
Väldigt många av oss upplever någon gång i livet besvär i stjärten, helt enkelt kring analöppningen. Det kan kännas pinsamt att prata om, och kanske ännu jobbigare att söka vård för. Men besvär med hemmorojder, analsprickor, fistlar, bölder och eksem kan vara ännu jobbigare att lämna obehandlade. Dr Mikael och Tilde reder ut av som är vad, hur man kan förebygga, lindra och bota, och hur dessa undersökningar och ingrepp faktiskt går till.

Duration: 00:37:48


Läkarpodden - # 53. Tics & tvångshandlingar

8/29/2017
More
Har du nån gång vänt tillbaka hem för att kolla att spisen verkligen var avstängd? Går du på A-brunnar för att inget hemskt ska hända? Kollar lås otaliga gånger? Små tics till tvångshandlingar som styr din vardag, Tilde och Dr Mikael går till botten med vad olika orsaker kan vara, hur mycket vi gör som ändå är helt normalt, och framförallt, ger oss vetskapen om att vi är inte ensamma!

Duration: 00:39:42


Läkarpodden - # 52. Sexualitet och könsidentitet

8/15/2017
More
Det handlar om vår sexualitet och syn på det egna könet. De senaste tio åren har antalet unga som söker sjukvårdens åtgärder för könsbekräftande åtgärder ökat. Vi lever i ett trots allt öppnare och mer tolerantare samhälle, där synen på normer för kön, sexuell läggning och identitet har förändrats. Könsdysfori heter det när man är missnöjd med det kön man tillhör fysiskt, juridiskt eller medicinskt.

Duration: 00:39:10


Läkarpodden - # 51. Rekonstruktiv kirurgi

8/1/2017
More
Det handlar om den kirurgi som räddar folks liv, såväl bokstavligt som att efter sjukdom eller olycka ge möjligheten att ta tillbaka sitt liv. Dr Mikael och Tilde pratar om kirurgin bakom bröstrekonstruktion, brännskador, olycksskador från trafiken och hemma vid vedklyven. Vården kan många gånger utföra fantastiska rekonstruktioner och våra kroppar besitter en oerhörd läkningsförmåga.

Duration: 00:32:54


Läkarpodden - # 50. Allt om hicka!

7/18/2017
More
Så här i sommartider är det lätt att man snöar in på något som fastnat i tanken. Tilde har fått en lyssnarfråga om ett tillsynes smalt och harmlöst ämne, nämligen hicka. Nu vill hon ha alla svar, och Dr Mikael gör sitt bästa att reda ut och förklara fenomenet. Men, som vanligt avhandlas även en del annat.

Duration: 00:20:23


Läkarpodden - # 49. Sommarplågor - Gift, djur och natur

7/4/2017
More
Vi ger er tips på hur man kan lindra myggbetten, få bort smärtan av maneter eller hur man ska rengöra ett sår. Vad händer om man blir biten av en huggorm, eller stoppar i sig giftiga bär eller svampar? Vad är egentligen stelkramp och kan man få det av att trampa på en rostig spik? Dr Mikael och Tilde reder ut och ger dig en handbok för hur du ska hantera alla slags sommarplågor, OM du drabbas. Men givetvis hoppas vi att ni får en lugn och skön sommar!

Duration: 00:34:29


Läkarpodden - # 48. Skönhetsingrepp

6/20/2017
More
Det handlar om fillers, muskelavslappnande, bröstproteser, förminskningar och förstoringar osv. Oavsett anledningar så ökar antalet utförda estetiska plastikoperationer för varje år, och det finns en mängd olika ingrepp tillgängliga. Tilde och Dr Mikael reder ut dom vanligaste, hur dessa går till, eventuella risker, och till och med vad ingreppen brukar kosta. Information och kunskap om vad som är vad, och vad man ska tänka på.

Duration: 00:40:38


Läkarpodden - # 47. Ögon

6/6/2017
More
Vi pratar om ögon! Olika orsaker bakom röda ögon, finns det symptom som tyder på allvarligare tillstånd, när bör man kolla upp? Vad är grå starr, och vad är grön starr? Vi förklarar hur våra ögon faktiskt fungerar, anatomi och fysiologi. Varför vi snorar när vi gråter riktigt ordentligt, varför vi nyser när vi tittar på solen? Ett späckat avsnitt där vi ställer många av de vanligaste frågorna och ger begripliga svar!

Duration: 00:43:20


Läkarpodden - # 46. Så avslöjar ditt bajs din hälsa

5/23/2017
More
Denna vecka handlar det om hur färg och form på vår avföring kan säga en hel del om hur vi mår. En mängd olika besvär och åkommor kan ge sig till känna genom att vi då och då faktiskt håller koll på hur vårt bajs ser ut. Dr Mikael och Tilde går igenom kostens väg genom matsmältningsprocessen och pratar symptom och behandlingar. Dessutom får vi reda på hur olika undersökningar går till.

Duration: 00:41:25


Läkarpodden - # 45. Hypokondri

5/9/2017
More
Hypokondri, inbillningssjuk eller hälsoorolig? För de flesta är det en flytande skala hur pass orolig man är för sin hälsa. Många faktorer spelar in, men för den drabbade är känslan alltid lika jobbig. Hur kan man resonera och få kontroll över sin oro? Blir det bättre av att kolla minsta grej, eller skulle snabbare provsvar lindra ångesten? Dr Mikael och Tilde gör dessutom ett litet test där man kan få reda på om oron är under kontroll eller om man faktiskt bör söka hjälp.

Duration: 00:33:59


Läkarpodden - # 44. Fötter

5/2/2017
More
Våra fötter utsätts för en ordentlig tyngd varje dag. Hundratals ton faktiskt! Då är det viktigt att vi tar hand om dom och gör vad vi kan för att förebygga över- och felbelastning. Vi pratar om vikten av skor och fothälsa och alla olika slags besvär. Hälsporre, Hallux Valgus, hälsenan, fotsvamp och mycket annat.

Duration: 00:38:19


Läkarpodden - # 43. Ryggen

4/25/2017
More
Många, många har hört av sig till oss och önskat ett avsnitt om ryggen. Och nu är det äntligen dags! Man tror att ca 80 % av oss kommer ha ryggproblem någon gång under livet. Det handlar om smärta i ländryggen, diskbråck, kotkompression och mycket mer! Dessutom svarar Dr Mikael och Tilde på några av alla lyssnarfrågor!

Duration: 00:47:43


Läkarpodden - # 42. Vaccinationer

4/18/2017
More
Denna vecka handlar det om vaccinationer! Vad innebär vårt vaccinationsprogram i Sverige? Finns det risker med att alla inte vaccinerar sig? Svininfluensan, fågelinfluensa hur ska vi resonera om det kommer fler larm om tänkbara pandemier? Tilde ställer alla frågor och Dr Mikael svarar och tar dessutom stark ställning i debatten.

Duration: 00:32:34


Läkarpodden - # 41. Krissituationer, chock & trauma

4/11/2017
More
Med anledning av det fruktansvärda dådet i Stockholm i fredags så blir veckans avsnitt ett specialavsnitt. Dr Mikael och Tilde pratar kring krissituationer och krisreaktioner. Första hjälpen och psykologisk första hjälpen, och vad händer med oss efter den första chocken? Vad kan vi göra i kris, vad ska man och ska man inte göra på en olycksplats? Vilken hjälp finns att få under och efter dessa situationer?

Duration: 00:24:36


Läkarpodden - # 40. Behåring & Håravfall

4/4/2017
More
Hår, allt om hår! Hur mycket hår ska vi tappa? Vilka tillstånd kan orsaka håravfall? Varför blir vissa gråhåriga och andra inte? Hur kan man hantera oönskad behåring? Dr Mikael avslöjar hur även en överläkare kan misslyckas med hårborttagning 😂 och Tilde undrar om olika hårprodukter faktiskt fungerar. Det, och mycket mer!

Duration: 00:38:50


Läkarpodden - # 39. Klimakteriet

3/28/2017
More

Duration: 00:35:48


Läkarpodden - # 38. Stress

3/21/2017
More

Duration: 00:39:18


Läkarpodden - # 37. Öron

3/14/2017
More
Denna vecka handlar det om öron! Vi får lära oss om inflammationer, och varför man i vissa lägen ska undvika antibiotika. Ett relativt nytt begrepp, pool-öron, och ytterligare ett tecken på stress som lämpligt nog kallas stress-öron. Dessutom går Dr Mikael igenom olika komplikationer och när det kan bli nödvändigt med operation. Detta och mycket mer!

Duration: 00:35:31


Läkarpodden - # 36. Nacken

3/7/2017
More

Duration: 00:40:31

See More