Musikprodd-podden-logo

Musikprodd-podden

Music Podcasts

I den här podcasten pratar vi om allt som har med musikproduktion att göra och lite till, allt från låtskrivande och kreativitet till mikrofonval, kompressorer och liveljud. Vi bjuder också in intressanta gäster som på något sätt gjort sig ett namn i musikvärlden, och de får dela med sig av knep, framgångar och misstag. Vi som gör den här podden heter Niklas Berglöf, Joakim Jarl och Magnus Lindberg. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Location:

Sweden

Description:

I den här podcasten pratar vi om allt som har med musikproduktion att göra och lite till, allt från låtskrivande och kreativitet till mikrofonval, kompressorer och liveljud. Vi bjuder också in intressanta gäster som på något sätt gjort sig ett namn i musikvärlden, och de får dela med sig av knep, framgångar och misstag. Vi som gör den här podden heter Niklas Berglöf, Joakim Jarl och Magnus Lindberg. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Language:

Swedish


Episodes

#138 Sommaren är slut

9/15/2023
Nu är vi tillbaks efter ett rätt långt sommaruppehåll - det har kommit bebis, vi har varit på semester och jobbat litegrann. Vi pratar i vanlig ordning om lite insikter från senaste tiden, samt plockar upp ett par frågor som ramlat in i inkorgen. Däribland önskemål om förslag på distpluggar, hur man gör en mix för singback och hur blir man en bättre producent? Allt detta och lite/mycket mer avhandlas här :) För lista på alla pluggar vi tipsar om, gå till vår hemsida musikproducent.se På bilden: Jockes nystädade och nykopplade studio. I avsnittet: Niklas Berglöf, Joakim Jarl och Magnus Lindberg Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:32:20

#137 Vem kan bli producent?

7/8/2023
Det här avsnittet avslutar VKBP:s takeover av podden och vi är tillbaks i Redmount - på plats i studion är den vanliga trion Niklas, Joakim och Magnus, och vi har också med oss Åsa Johnsen och Anna Engberg från VKBPs producentprogram (och Popkollo) och Agnes Hjalmarsson som gått programmet. Vi pratar om varför programmet finns, för vem det är samt vad de konkret gör. Vi pratar också lite om hur det är att göra podd, att sätta mikrofoner på en flygel och mycket annat. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:01:33

#136 Musik för dansgolv - VKBP takeover del 2

6/15/2023
Det här avsnittet är ett specialavsnitt där Vem Kan Bli Producent Stockholm för andra och sista gången tar över podd-rodret! Trion Lovina Isaksson, Anna Engberg och Vincent Almgren har ännu en gång satt sig i studion, i avsnittet pratas bland mycket annat om kreativa beslut i mixning, DJ:andets inverkan på musikskapande, att mastra dansmusik och så lite tankar om workflow. Utöver detta får vi också höra intervjuer med Li Linderson, Canan Rosén och Rojda Sahin. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:05:02

#135 Folk hör ju inte pitch! - VKBP takeover del 1

5/29/2023
Det här avsnittet är ett specialavsnitt där Vem Kan Bli Producent Stockholm tar över podd-rodret! Vi tycker det är superkul att trion Lovina Isaksson, Anna Engberg och Vincent Almgren satt sig i studion och pratar bland mycket annat om att prodda efter tutorials, spela in ballonger i surround, att löda ihop sin egen mikrofon och inte minst varför hör inte vanligt folk skillnaden på falsk sång och superhårt tunad sång?! Vi får också höra intervjuer med både Tami T och Natali Noor! Avsnittet är del ett av två i VKBP’s takeover av Musikprodd-podden! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:08:41

#134 Dissekering av Lancelot - Förlåt

5/17/2023
I det här avsnittet plockar vi isär produktionen på Lancelots senaste singel Förlåt, som Niklas producerat och mixat, samt mastrats av Magnus. Vi pratar om hur inspelningen gick till, hur de olika produktionsbeslutet tagit form och passar även på att slå Lancelot en signal för att höra lite om hur låten skrevs. Håll tillgodo! I avsnittet: Niklas Berglöf och Magnus Lindberg Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:34:36

#133 Spår för spår med Kerstin Ljungström

4/28/2023
I det här avsnittet så har vi ännu en gång med oss Kerstin Ljungström, men för att lyssna igenom hennes låt "Ingenting har gjort så ont" spår för spår, vi pratar igenom produktionen (som också mixats av Niklas och mastrats av Magnus), skrivandeprocessen och allt annat kring hur låten skapats. I avsnittet: Niklas Berglöf och Magnus Lindberg Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:48:57

#132 Ett album på en vecka

4/3/2023
Niklas berättar om inspelningen av Thomas Stenströms kommande album - en process som gjorts i huvudsak på sju dagar. Jocke funderar kring Waves beslut att helt sluta med permanenta licenser till förmån för en prenumeration och hur internet svarar med crowdsourcade listor på alternativa plugins till Waves. OBS - Sedan avsnittet spelades in har Waves fått panik av gensvaret hos sina användare och ångrat sig, så numera kan man ha permanenta licenser parallellt med prenumerationsmodellen. I avsnittet: Niklas Berglöf och Joakim Jarl Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:39:44

#131 Vad är en transformator?

3/20/2023
I det här avsnittet tar Jocke bort skämskudden och ställer frågorna som han uppfattar att han redan borde ha koll på - vad är en transformator? Vad är egentligen skillnaden mellan en transistor och ett rör? Vi pratar också om hur man kan dubbeltracka instrument, hur man kan tänka med lager på lager av olika ljud som spelar samma sak. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:39:12

#130 God stämning - att tuna vokaler

3/3/2023
I det här avsnittet går vi igenom hur vi gör när vi tunar (stämmer) vokaler. Vi pratar om vilka pluggar och verktyg vi använder (spoiler alert Melodyne och Autotune), men det viktigaste är ju hur man tänker inför att se till så inspelad sång harmoniskt med en produktion - principer, tankar och små tricks. Sen avslutar vi med en liten övning i att identifiera frekvenser med hjälp av en app. I avsnittet: Niklas Berglöf, Magnus Lindberg, Joakim Jarl Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:55:22

#129 En öde ö med 10 plugins

2/19/2023
I det här avsnittet sitter Joakim och Magnus och pratar igenom vilka 10 plugins de skulle ta med sig till en öde ö. Vi snackar också lite om UADs nya drag att släppa sina plugins native, dvs utan kvar på hårdvara, samt en snabb genomgång av Apples nya lineup av M2-datorer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:37:43

#128 Reamping

2/6/2023
I det här avsnittet pratar Niklas och Magnus om re-amping, dvs att skicka ut en redan inspelad signal från datorn till en förstärkare, och inte nödvändigtvis bara ljud som gitarr och bas. En hel del tricks och tankar om hur man gör, varför man gör det och inte minst får vi höra exempel på hur det låter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:27:13

#127 Dissekering av Bitchcraft med Grandi

1/16/2023
Dagens gäster är duo-bandet Grandi, som består av Elsa Levahn och Stella Ringdahl. De är signade till Lalehs nya label Palang, där de hittills släppt 3 singlar. I det här avsnittet så pratar vi om influenser, att definiera sitt sound och inte minst så lyssnar vi igenom senaste singeln Bitchcraft och bryter ner produktionen, spår för spår! Det smyger sig också in lite plugintips och diverse proddknep här och där också! Programledare: Niklas Berglöf och Magnus Lindberg Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:57:20

#126 Gamla mixerbord med Joakim Lindberg

12/30/2022
I dagens och årets sista avsnitt har vi med oss Joakim Lindberg, en välanlitad producent i både Malmös och Sveriges indiescen. Han har jobbat med artister såsom Solen, Jonas Lundqvist, Hater, This is Head och Manuela Iwansson. Han har även ett eget band som heter MFMB som nyligen släppt sitt andra album Sugar. Vi pratar om all möjligt men som avsnittstiteln skvallrar om så avhandlas bland annat gamla mixerbord, psykologi och studiobyggande. I avsnittet: Niklas Berglöf och Magnus Lindberg Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:07:59

#125 Årets bästa plugins?

12/16/2022
I det här avsnittet går Jocke igenom lite av årets nya pluggar som tagit sig in i DAWen (hela listan med länkar finns på vår hemsida). Magnus har funderat över vad han ska bli bättre på nästa år och frågan går runt studion. Niklas har tänk en del på AI och vad det kan göra för musik- och konstvärlden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:39:17

#124 Köra plugins i grafikkortet?!

11/30/2022
Vi har återigen samlats alla tre för ett häng och har med oss varsin spaning. Jocke har med manges hjälp återupptäckt vad Logic's "Buffer Range" är, och flummar också iväg på en tanke om hur man kan vara mer proaktiv i sitt musikskapande. Niklas funderar på att skaffa UAD's högtalarsimulerare, och Mange har spanat in nya GPU Audio - ett företag som skapat ett ramverk för att köra plugins och ljudeffekter i grafikkortet (!) med nära nog noll latency på både in- och utgångar. Se video om detta på vår hemsida. I avsnittet: Joakim Jarl, Magnus Lindberg och Niklas Berglöf Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:42:39

#123 Detaljrikt popstråk med Erik Arvinder

11/18/2022
I det här avsnittet har vi med oss Erik Arvinder - musiker, dirigent och kapellmästare men kanske framförallt stråkarrangören med stort S i Sverige, har du på något sätt konsumerat popmusik de senaste 15 åren så har du hört hans verk. På meritlistan (som kan vara den största vi hittills stött på i den här podden) hittar vi välkända artister och band med stor bredd, däribland Harry Styles, Zara Larsson, Lykke Li, Demi Lovato, deadmau5, Morrissey, Avicii, Robyn, Lady Gaga, First Aid Kit, Galantis och Childish Gambino. Vi pratar om vad som gör ett stråkarrangemang bra, hur man ens gör ett stråkarrangemang och allt annat som rör stråkar i popmusik. Missa inte att gå in på på vår hemsida där det finns en spellista samt lite Youtube-länkar till sånt som Erik pratar om i avsnittet. Programledare: Joakim Jarl och Niklas Berglöf. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:23:45

#122 Tape-emulering och XLR över ethernet

10/28/2022
I dagens avsnitt pratar vi om lite nya grejer i studion, Magnus har skaffat sig Neve's tape-emuleringsmoduler 542, Niklas bygger den perfekta mobila inspelningsriggen, vi pratar lite om nya Airpodsen och sist men inte minst har vi ett avsnitt på gång med Elk Live, boxar som gör att man kan spela live med folk över internet med mycket låg latency, vilket Joakim är rätt peppad på. I avsnittet: Niklas Berglöf, Joakim Jarl och Magnus Lindberg Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:41:19

#121 Nytt sound och tomtebloss med Albin Tjernberg

10/5/2022
Daniel Adams Ray, Petter, Tjuvjakt, Lancelot och Erik Lundin - vad har de gemensamt? Jo, dagens gäst, som heter Albin Tjernberg. Han ger oss här ett eftertänksamt avsnitt där vi avhandlar allt från imposter syndrome till hur man kan hitta vägar att återuppfinna sitt sound och kanske sig själv på kuppen. Programledare: Niklas Berglöf och Joakim Jarl Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:56:24

#120 Coldplay och preppa en prodd för mix

9/6/2022
Nu är vi äntligen (och lite sent) tillbaks från semestern och har sammanstrålat i Jockes studio för att spela in ett nytt avsnitt. Vi diskuterar Coldplay och deras publikfrierier, samt kollar igenom några av de frågor vi fått skickade till oss senaste tiden. Bland annat hur ska man förbereda sin produktion för att skicka på mix, vad är viktigt att tänka på inför ett köp av studiomonitorer osv. Vi tänkte också göra ett helt avsnitt med lyssnarfrågor så har du funderat på något du tror att vi kan prata om i podden så skicka det till oss. Skicka ett DM på Instagram eller ett mail med din fråga! :) I avsnittet: Niklas Berglöf, Joakim Jarl och Magnus Lindberg Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:40:36

#119 Allt kan bli en lead med William och Petter

7/8/2022
I det här avsnittet fortsätter vi vår lilla Göteborgsturné, och gästas av låtskrivar- och producent- och artistduon William Forsling och Petter Alfredsson i deras rymliga studio på Brewhouse i Göteborg. Mycket musik har de gjort - bland annat har de en stor del i topplisteprenumerationen för Viktor Leksell, och scrollar man vidare på CVt så finns där också till exempel Newkid, Loam och Hon för att nämna några. Vi pratar bland mycket annat om syntar, karriär och inte minst lite knep i DAWen för att få vad som helst att bli en lead. På plats i Göteborg var Niklas Berglöf och Joakim Jarl. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:00:38