Uppdrag: Rädda Liv-logo

Uppdrag: Rädda Liv

Health & Wellness Podcasts >

More Information

Location:

Sweden

Language:

Swedish

Contact:

+46 (0)72 050 3665


Episodes

Avsnitt 13: Läkaren Linn om oviljan att vänja sig vid döden

2/20/2019
More
När läkaren Linn Fränngård abetade i Doro flyktingläger i Sydsudan mötte hon en brutal verklighet. Där vårdade hon en aldrig sinande ström av svårt sjuka barn. Går det att vänja sig vid att barn inte överlever? Och hur hanterade hon känslorna när jobbet blev för tufft?

Duration:00:27:59

Avsnitt 12: Plastikkirurgen Morten om skottskador i Gaza

2/12/2019
More
När plastikkirurgen Morten Kildal arbetade i Gaza mötte han oräkneliga unga män och pojkar med sönderskjutna ben. Vissa så unga som 13 år. De skulle behöva avancerade operationer och bra eftervård, men sjukvårdssystemet i Gaza klarar inte av trycket. Morten befarar att hundratals nu kommer att förlora sina ben, i brist på behandling

Duration:00:29:45

Avsnitt 11: Personalchefen Hanna om kriser och kulturkrockar

12/28/2018
More
HR-chefen Hanna Broberg ingår i vår akutpool och arbetade senast bland rohingyaflyktingar i Bangladesh. Hur leder man internationella hjälparbetare genom kulturkrockar och trötthet? Och går det att hitta kärleken som humanitär globetrotter?

Duration:00:29:29

Avsnitt 10: Läkaren Mårten om malaria och små barn

12/20/2018
More
Ibland sker det oväntade - ett mycket sjukt barn i malaria överlever. Det fick läkaren Mårten Larsson uppleva under sitt uppdrag i Nigeria. Men också det omvända. När barn dör.

Duration:00:29:53

Avsnitt 9: Sjuksköterskan Fia om att möta barn på flykt

11/23/2018
More
Hemma i Stockholm förbereder sjuksköterskan Fia Iveslätt en födelsedagsfest, kort efter hennes senaste uppdrag bland flyktingar på Lesbos. Då brister det för henne, tårarna bara rinner. Hur orkar man möta desperata barn som inte längre vill leva – utan att själv gå under?

Duration:00:25:10

Avsnitt 8: Kirurgen Johan om sheriffer, skalv och svek

10/25/2018
More
Läkaren och kirurgen Johan von Schreeb, en av våra grundare i Sverige, har jobbat i flera stora naturkatastrofer. Varför gjorde den svårt skadade killen i jordbävningen på Haiti ett så djupt intryck? Och varför valde han att svika sitt eget barn i ett akutläge? I vår podd berättar han också vad Vilda Västern har att göra med moral.

Duration:00:30:48

Avsnitt 7: Logistikern Johanna om kanoter, åsnor och tårar

10/11/2018
More
Johanna Linder håller rädda-liv-maskineriet igång. Som supplyansvarig logistiker ser hon till att det finns skalpell, gummihandskar, vaccin och läkemedel i våra projekt. Hon fixar fram utrustningen även till de mest otillgängliga platserna i regnskogen där inga vägar finns. Johanna Linder ler brett och mycket, men när hon är förtvivlat på jobbet låter hon tårarna bara rulla. Som chef vill hon nämligen föregå med gott exempel. Johanna tror dessutom på att stresstesta kärleksrelationer, hon...

Duration:00:29:59

Avsnitt 6: Sjuksköterskan Anneli om kampen mot ebola

9/26/2018
More
Sjuksköterskan Anneli Eriksson har arbetat i två ebolautbrott, i Liberia och i det pågående utbrottet i Kongo-Kinshasa. Hon berättar om hur en fruktad sjukdom kan gå från skräck och sorg till hopp om framtiden.

Duration:00:31:19

Avsnitt 5: Sjuksköterskan Jon om diabetes i krig

7/19/2018
More
Sjuksköterskan Jon Gunnarsson åkte till Jordanien för att starta en klinik för dem som ingen vill vårda: syriska flyktingar med kroniska sjukdomar. Men det krävs mycket mer än mediciner för att hjälpa dem. Jon berättar också om ensamheten i fält och varför han ibland inte orkade prata med sin flickvän på Skype.

Duration:00:27:45

Avsnitt 4: Kulturtolken Luwam om att trösta den som förlorat allt

7/19/2018
More
Sociologen Luwam Bede har jobbat på Läkare Utan Gränsers räddningsfartyg på Medelhavet. Som kulturtolk talade hon med de räddade och tolkade mellan flera språk. Hon berättar om den speciella stämningen efter varje räddningsinsats och om humorn som band samman alla ombord.

Duration:00:30:35

Avsnitt 3: Läkaren Ludvig om kontrollbehov och kackerlackor

7/19/2018
More
I två dygn färdades ST-läkaren Ludvig Bolinder i en träbåt till en avlägsen del av Kongo-Kinshasa för att bekämpa ett stort mässlingsutbrott. Han berättar om hur han tacklade sitt kontrollbehov, hur han klarade sig utan kontakt med omvärlden och hur ost kan rädda situationen.

Duration:00:29:11

Avsnitt 2: Sjuksköterskan Mia om en födelsedag på sjukhusgolvet

7/19/2018
More
Sjuksköterskan Mia Hejdenberg arbetade som högsta chef för Läkare Utan Gränser i Centralafrikanska republiken. På sin 36-årsdag väcks hon då väpnade grupper närmar sig. Mia berättar om arbetet och vardagen mitt i en krigszon, och hur man som ung, västerländsk kvinna förhandlar med krigsherrar och gerillaledare.

Duration:00:30:48

Avsnitt 1: Läkaren Märit om att rädda liv bland ruiner

7/19/2018
More
Narkos- och intensivvårdsläkaren Märit Halmin har arbetat för Läkare Utan Gränser i Syrien, Jemen och Afghanistan. Att vårda svårt skadade människor i krig och konflikter är som att "bli av med oskulden", säger hon. Märit berättar också om sitt uppdrag i Kunduz i Afghanistan som måste avbrytas då det otänkbara skedde ...

Duration:00:33:37