Historian nurkkapöytä-logo

Historian nurkkapöytä

History >

Podcast historiantutkimuksen ääreltä. Menneisyyden ilmiöistä ja niiden tutkimisesta jutustelemassa kaksi turkulaista historianopiskelijaa. Uusi jakso joka toinen perjantai.

Podcast historiantutkimuksen ääreltä. Menneisyyden ilmiöistä ja niiden tutkimisesta jutustelemassa kaksi turkulaista historianopiskelijaa. Uusi jakso joka toinen perjantai.
More Information

Location:

Finland

Description:

Podcast historiantutkimuksen ääreltä. Menneisyyden ilmiöistä ja niiden tutkimisesta jutustelemassa kaksi turkulaista historianopiskelijaa. Uusi jakso joka toinen perjantai.

Language:

Finnish


Episodes

Finlandia-voittaja Niemi

4/14/2018
More
Nurkkapöydässä ihmetellään taas, miten menneisyyttä esitetään historiantutkimuksen ulkopuolella. Aiheena kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittanut Niemi, jonka sivuilla Juha Hurme kertoo Suomen historian alkuräjähdyksestä Suomen sotaan.

Duration:00:34:06

Uusi Viron historia

5/5/2017
More
Uusi Viron historia esittelee eteläisestä naapuristamme kaiken jääkaudesta digiloikkaan. Informatiivinen lukupaketti tarjoaa näkökulmia koko Itämeren alueen ja myös Suomen historiaan. Keskustelussa esiintyvät niin alueen monet valtaukset, niiden väliset vuorovaikutukset sekä virolaisuuden luonne itäisen ja läntisen kulttuuripiirin jaloissa.

Duration:01:31:23

Teksteistä rakennettu kaupunki - vieraana Panu Savolainen

4/14/2017
More
"Julkisen paikan käsitteen ilmeneminen liittyy nimenomaan vallankäyttöön." Katuvalot, katukivetys ja uudenlaiset vapaa-ajan viettopaikat ilmestyvät Suomeen Ruotsin vallan ajan lopulla. Millaisia käsityksiä sopivasta kaupunkielämästä nämä uudet palvelut ilmensivät? Vieraana historiantutkija ja arkkitehti Panu Savolainen, joka myös avaa historiantutkimuksen sovellettavuutta monitieteisestä näkökulmasta.

Duration:00:43:40

Tuhat tietä Roomaan

3/24/2017
More
Kaikki tiet vievät Roomaan - myös kaksituhatta vuotta sitten. Ari Saastamoisen teos maalaa elävän kuvan antiikin Roomasta, joka paljastuu suurten vastakohtien valtakunnaksi. Puhetta suuria merialuksia upottavista merirosvoista, kestävää arkkitehtuuria rakentavista orjista ja sänkyyn virtsaavista turisteista.

Duration:00:27:31

Maamme - itsenäisen Suomen kulttuurihistoria - vieraina Hannu Salmi ja Marjo Kaartinen

3/3/2017
More
"Mehän ollaan saatu saunakin muualta." Suomi syntyi poliittisesti itsenäisyysjulistuksella, mutta entä kulttuurisena yksikkönä? Ulkomaiset vaikutteet, sukupolvien kapinaliikkeet ja alueelliset ryhmät ovat repineet maata eri suuntiin. Itsenäisen Suomen tarinaa sisällissodasta nykypäivään jäljittävät kulttuurihistorian professorit Marjo Kaartinen ja Hannu Salmi.

Duration:00:46:52

Pohjoinen reformaatio - vieraina Meri Heinonen ja Kirsi Salonen

10/7/2016
More
Politiikka, uskonto ja talous paiskaavat kättä uskonpuhdistuksen pyörteissä. Miten Martti Lutherin teeseistä 500 vuotta sitten alkanut reformaatio toteutui Ruotsin valtakunnassa, ja miten se näkyi kansalaisten arjessa? Entä millä tavoilla reformaatio on vaikuttanut Suomen ja Euroopan historiaan? Merkittävästä tapahtumaketjusta ja sitä käsittelevästä uutuuskirjasta Pohjoinen reformaatio ovat puhumassa Meri Heinonen ja Kirsi Salonen Turun yliopistosta.

Duration:00:34:19

Historialehdet

9/23/2016
More
Kauppojen lehtihyllyt pursuavat historia-aiheisia julkaisuja. Mitä lehdet pitävät sisällään, ja mitä niistä voi saada irti? Nurkkapöytä perehtyy neljään julkaisuun, joiden varjolla puhutaan niin viikinkien ryöstöretkistä kuin historianopetuksesta.

Duration:00:26:53

Panssarilaiva Ilmarisen viimeinen yö

9/9/2016
More
Reportaasimuotoinen erikoisjakso kertoo panssarilaiva Ilmarisen tarinan. Merivoimien lippulaivaksi kastettu alus upposi Suomen historian suurimmassa merionnettomuudessa jatkosodan ensimmäisenä syksynä. Sotaveteraani Lauri Pätäri muistelee aluksen arkea sekä sen kohtalonyötä hämärtyvällä Itämerellä 75 vuotta myöhemmin. Sukelluskouluttaja Matti Anttila kertoo vierailustaan aluksen hylyllä Itämeren pohjassa.

Duration:00:53:34

Try Premium for 30 days

Live games for all NFL, MLB, NBA, & NHL teams
Commercial-Free Music
No Display Ads