Juridische Zaken-logo

Juridische Zaken

Legal

Geschillen en conflicten, beslecht op dinsdag, met Ronald Olsthoorn

Geschillen en conflicten, beslecht op dinsdag, met Ronald Olsthoorn

Location:

Amsterdam, Netherlands

Description:

Geschillen en conflicten, beslecht op dinsdag, met Ronald Olsthoorn

Language:

Dutch


Episodes

Techreuzen beteugelen via mededingingsrecht

7/30/2019
Er wordt al enige tijd gediscussieerd over hoe de machtspositie van grote techbedrijven het beste kan worden aangepakt. D66 presenteerde eerder een plan om via het mededingingsrecht techreuzen als Google en Facebook te beteugelen.

Duration:00:24:30

Rechtsstaat onder druk

7/23/2019
'De minister voor Rechtsbescherming lijkt gericht op het beperken van de rechtspraak.' Die stevige zorg uit de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak in een brief aan de Eerste Kamer. En dat terwijl hij de positie van de rechtspraak juist zou moeten versterken, vindt de vakbond van rechters en officieren van justitie.

Duration:00:24:17

'Rechters snappen DNA-bewijs niet'

7/16/2019
Rechters hebben er moeite mee het juiste gewicht aan DNA-bewijs te geven. Dat stelt oud-rechter Jaap de Groot in zijn boek DNA in het Strafrecht: hoe moet het niet? Hoe moet het wel?.

Duration:00:24:19

Holleeders advocaat over levenslang

7/9/2019
Willem Holleeder is veroordeeld tot levenslang. De uitspraak leverde in de rechtszaal applaus en een gil van ontlading op. Daar zal Sander Janssen niet aan hebben meegedaan. Hij is Holleeders advocaat en hij is te gast in BNR Juridische Zaken.

Duration:00:23:57

Hoe maak je je eigen cryptomunt?

7/2/2019
Facebook komt met een eigen digitale munt, de libra. Waarom en waar krijgt de internetgigant mee te maken? Dat bespreken een ervaringsdeskundige en twee juristen.

Duration:00:21:34

Nieuwe opknapbeurt arbeidsrecht

6/25/2019
De arbeidsmarkt heeft toch nog steeds een grondige herziening nodig. Vinden de experts. Met de Wet Werk en Zekerheid is het ontslagrecht in 2015 helemaal vernieuwd. De recente Wet Arbeidsmarkt in Balans heeft het ontslagrecht verder bijgeschaafd, maar nog steeds is de kloof tussen flexwerkers en vaste werknemers immens groot. Zo groot dat twee expertgroepen die zich over het arbeidsrecht buigen, ervan zijn geschrokken.

Duration:00:23:41

Waarom wél een wietexperiment

6/18/2019
26 gemeenten willen meedoen aan het wietexperiment van het kabinet. Daar zijn de grootste steden met de meeste coffeeshops, zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag niet bij. Een onafhankelijke adviescommissie gaat nu zes tot tien gemeenten uitkiezen die mee gaan doen aan het experiment.

Duration:00:23:45

Schaarse vergunningen

6/11/2019
Meer gegadigden dan vergunningen voor een strandtent. Een maximaal aantal fietstaxi's en bloemenstalletjes. Veel gemeenten hebben te maken met schaarse vergunningen. Hoe verdelen ze die onder de ondernemers die er aanspraak op willen maken?

Duration:00:23:34

Weer een onvoldoende voor de rechtsstaat

6/4/2019
Hij is al sinds 2015 somber gestemd over de rechtsstaat. Elk jaar krijgt oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer - nu lid van de Europese Rekenkamer en hoogleraar Institutionele Aspecten van de Rechtsstaat - de vraag hoe de Nederlandse rechtsstaat ervoor staat.

Duration:00:24:04

Onvrijwillige seks sneller strafbaar

5/29/2019
Minister Grapperhaus wil slachtoffers van onvrijwillige seks en seksuele intimidatie beter beschermen. Daarvoor komt hij met een wetsvoorstel waarin hij nieuwe strafbaarstellingen wil vastleggen. Dat gaat om seks tegen de wil en seksuele intimidatie.

Duration:00:24:46

Klimaatdoelen halen. Van wie moet het komen?

5/24/2019
Er gebeurt van alles, de Klimaatwet wordt deze week door de Eerste Kamer geloodst, de Staat staat deze week voor de Hoge Raad tegenover Urgenda en sinds december is er een voorlopig Klimaatakkoord. Maar tegelijkertijd gebeurt er te weinig.

Duration:00:22:22

Macht van de Europese burger

5/14/2019
'Wat maakt het uit of ik stem?' Nergens is de opkomst zo laag als bij de Europese verkiezingen. De overtuiging leeft bij veel burgers dat het niet uitmaakt of je wel of niet stemt. In BNR Juridische Zaken zijn er twee gasten die juist heel erg overtuigd zijn van het nut. Maar waarom dan?

Duration:00:21:35

Robots in de advocatuur

5/7/2019
'Google, ik wil advies van een jurist!' Wie dat tegen de Google Assistant zegt, kan zijn vraag stellen aan de robot van Legal Matters. En die geeft gratis juridisch advies. Een leuk speeltje of een echte disruptor van de advocatuur? Daarover gaan Piet-Hein Boekel, oprichter van LegalMatters en Erwin Rademakers, managing partner van advocatenkantoor AKD in gesprek.

Duration:00:23:51

Aandeelhouders geven ING en Bayer tik op vingers

4/30/2019
ING kreeg vorige week een zeldzame tik op de vingers van de aandeelhouders. Zij keurden het vorig jaar gevoerde beleid van bestuurders en commissarissen keihard af. Dat deden ze door geen decharge te verlenen. Dat komt zelden voor bij grote beursgenoteerde bedrijven. Toch kreeg het bestuur van het Duitse geneesmiddelen- en landbouwconcern Bayer binnen een week een vergelijkbare tik.

Duration:00:24:28

Rechtshulp voor van doping verdachte sporters

4/23/2019
Twee Nederlandse topsporters werden beschuldigd van doping én vrijgesproken. Shorttrackster Yara van Kerkhof en zwemster Kira Toussaint. Maar daar ging wel een kostbare verdediging aan vooraf. Geld dat de sporters zelf moeten betalen. En daarover maakt de Atletencommissie van NOC*NSF zich zorgen.

Duration:00:24:03

Wat de AVG het eerste jaar gebracht heeft

4/16/2019
Bijna een jaar geldt nu de Europese privacywetgeving, in Nederland bekend als de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Eerste conclusie van minister Dekker: veel is nog niet duidelijk. En de Autoriteit Persoonsgegevens, die moet toezien op naleving van de wet, heeft pas één echte boete opgelegd, aan Uber.

Duration:00:23:05

Witwassen via online games

4/9/2019
Online games als Fortnite zijn niet alleen populair bij spelers, maar ook bij criminelen die er geld mee willen witwassen. Het Openbaar Ministerie wil iedereen die online gamet, waarschuwen. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is dat het vaak ook.

Duration:00:21:58

De staat van de rechtspraak

4/2/2019
De kwaliteit van de Nederlandse rechtspraak staat onder druk. Financiële en personele tekorten helpen niet mee en bovendien is de organisatie te stroperig. Daardoor laat de noodzakelijke modernisering te lang op zich wachten. Dat stelt de commissie Visitatie Gerechten. De voorzitter van de commissie is substituut-ombudsman en oud-burgemeester Joyce Sylvester is te gast.

Duration:00:22:41

FD vs. advocaat over witwassen ING

3/26/2019
Oude wijn in nieuwe zakken. Zo noemde FD-journalist Vasco van der Boon de aangifte van ondernemer Sam van Doorn tegen individuele bankiers bij ING, in verband met witwaspraktijken. Dat ziet Vasco helemaal verkeerd, zegt de advocaat van Van Doorn.

Duration:00:23:41

Steeds meer erfrechtzaken

3/20/2019
Ruim 90 procent van de erfrechtadvocaten ziet het aantal erfzaken toenemen. Dat blijkt uit een enquête die de Vereniging van Erfrechtadvocaten Nederland voor BNR onder haar leden heeft gehouden. Waar zit 'm dat in? Willen steeds meer mensen hun kinderen onterven? Of willen ze aan goede doelen schenken?

Duration:00:22:47